Last news in Fakti

29 Януари, 2015 16:36 3 812 4

Николай Попов: Танов, ако има морал, ще подаде оставка

  • николай попов-
  • ваньо танов-
  • тодор караиванов-
  • морал-
  • оставка-
  • морал
Николай Попов: Танов, ако има морал, ще подаде оставка - 1
Снимка: Анелия Николова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставката е въпрос на морал. Или нямат доверие на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов от ДАНС и МВР, или искат да го отстранят чрез разработка. Това заяви в интервю за Факти.бг бившият съветник в Министерство на финансите Николай Попов.

Г-н Попов, трябва ли митничар № 1 Ваньо Танов да подаде оставка след залавянето на митническия шеф Тодор Караиванов с подкуп?

Дали ще подаде оставка Ваньо Танов или не, това е въпрос на морал. Ако има генералът морал, редно е да я подаде. Няма да е първият генерал, който подава оставка, има и други примери – Славчо Босилков като директор на Национална полиция го направи заради едно убийство на момиче от сержант на Петолъчката. Има и пример и в Митниците.

Не трябва ли министърът на финансите и премиерът да предприемат съответните действия?

Би трябвало. Въпросът е дали ще го извикат в Министерството, за да му предложат да си тръгне. Но все пак е въпрос на морал първо от страна на Танов. Да се каже за него "генерал" е силна дума. Той отговаря за 3200 човека, но именно за това е поставен на този пост, за да бъде лично ангажиран с всеки от тях. Още повече, че в случая именно той е изпратил за втори път Караиванов за началник на Митница – Свиленград.

Да, и конкурса бе направен за него...

Да точно така. В този случай Ваньо Танов би трябвало да си хвърли рапорта и да си тръгне.

Със сигурност съдът ще реши дали е имало „чадър” над Караиванов, но логично ли е той да е взимал единствено и само за себе си парите?

Парите би трябвало да са стигали по-нагоре, но къде са отивали - дали при директори или зам.-директори... Караиванов едва ли е посмял да работи самостоятелно, защото в Агенцията – в бюрата и пунктовете, има толкова сътрудници на бившето НСС, сегашното ДАНС, така че няма как да се скриеш. Не може днес примерно да вземеш 5000 евро без да имаш подкрепа. В случая зад Караиванов видимо стои и друг човек от най-високо ниво в Митниците.
Искам да попитам обаче, след като дни преди това Ваньо Танов награждава Караиванов като герой, и веднага след това го залавят с подкуп, какво означава това? Явно Ваньо Танов никой не го е запознавал с предстоящата акция на ДАНС. Танов би трябвало да има някакви контакти и с шефа на ДАНС, и с МВР. След като не са го информирали по някакъв начин, означава, че не го запознават, защото или му нямат доверие, или са го нагласили да го изгонят. И то - изгонвайки го по оперативен способ.
За мен има борба между ДАНС, МВР и Агенция Митници. Агенция Митници няма самостоятелност, тя е под краката на МВР и ДАНС. Митниците в европейските държави си имат оперативни отдели, които могат да водят разработки. Ако в един момент Митниците подслушват служителите си, да видим какви контакти ще излязат със служители на високо ниво от ДАНС, от МВР, депутати, много хубави хора. Хайде да видим какво ще стане...Всички казват, че митничарите са виновни, но по-интересно е кой се е обадил на началника на митничаря. Докато и Митниците не могат да водят разработки, ще има и подобни случаи.

Ще има ли по-малко корупция, ако има сливане на НАП и Митници, което е заложено в сегашната програма на кабинета?

Самото обединение ще бъде само по върха – ще има един директор, който ще отговаря и за двете приходни агенции, ще има заместник-директори на мега агенцията, като единият ще отговаря за Митниците, другият за НАП. Дали ще бъдат една агенция или две агенции с едно ръководство е едно и също. Това е едно механично сливане на ръководствата. Възможно е към тази агенция да мине и тази по хазарта, но това все още не е ясно.

На 26 януари - празника на Митниците, Ваньо Танов отчете, че през 2014 г. са задържани 8 пъти повече наркотични вещества в сравнение с предходната година. През 2014 г. са иззети или задържани над четвърт милион литра алкохол, над 32 милиона къса цигари и повече от 124 тона тютюн. Над 548 хиляди литра горива са иззети или запечатани в съответните обекти. Това количество било 4 пъти повече от задържаното през 2013 г. Имайки предвид, че Танов се върна на поста в края на годината, това не е ли признание за предишното ръководство?

Абсолютно вярно, защото той се е върнал едва през октомври 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аркадаш

    1 0 Отговор
    Танов е един от АКТИВНИТЕ участници във възродителния процес ,а ,,интелектът " му обиколи всички телевизии.Това е запазена марка на днешното управление.
  • 2 бургазлия

    1 0 Отговор
    то нема човек по върховете да няма активно участие по възродителния процес.
    той по морално е да си даде оставка не толкова за възродителния процес отколкото за честа на пагона.
  • 3 бай гъзара

    1 0 Отговор
    КВА ЧЕСТ И КВО ДОСТОЙНСТВО ИМА В ТАЯ ИЗМЕТ ГРАВИТИРАЩА ОКОЛО БОКО ,ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО НЯКОЙ СЕ НАДЯВА ,ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ МОДЕЛА НА КРАДЕНЕ И ПРАНЕ НА ПАРИ В БЪЛГАРИЯ,МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ ,АКО НЕ МИЖИШ КАТО МИШО БИРАТА,НАЛИ ТОЧНО ТАНОВ И БОКО ГО ОСВЕСТИХА ЩОТО НЕ ИСКАШЕ ДА ПЛАЩА И НА ДВАМАТА
  • 4 примката

    1 0 Отговор
    много станаха за окачване.... най-светлите примери са действащия управител на бнб И.Искров и този генерал Танов. Смешно е да се говори за морал, защото тези хора са поставени там да "вършат работа" и когато им се нареди ще си тръгнат.