6 Февруари, 2015 12:17 3 765 16

Микола Балтажи: Ясни сигнали от ЕС и САЩ за подкрепа към Украйна

  • микола балтажи-
  • украйна-
  • ангела меркел-
  • франсоа оланд-
  • джон кери

Нашият избор е ясен – мир. Никой не иска война – нито САЩ, нито Европа, нито Украйна, заявява украинският посланик

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четвъртък беше напрегнат ден за Украйна в разлика от няколко часа в столицата Киев кацнаха държавният секретар на САЩ Джон Кери, канцлера на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд. Тримата политици ясно подчертаха, че е необходимо намирането на политическо решение с кризата в Донбас. За посланията и резултатите от визитите се обърнахме за коментар към украинския посланик Микола Балтажи.

Каква е вашата оценка от вчерашното посещение в Киев на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд?

Визитата на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд в Киев е сигнал, че времето на изявление мина и трябва да действа. Трябва да се спре руската агресия срещу Украйна. За нас тази визита е знак на подкрепа и солидарност от Европейския съюз при търсене на решение на военния конфликт.

Ние на няколко пъти ясно заявихме, че всички страни са длъжни да изпълняват Минските споразумения, които предвиждат незабавно прекратяване на огъня, освобождаването на всички заложници, налагането на контрол над границата и изтеглянето на всички чуждестранни войски от украинската територия. Поставяне началото на политически процес чрез провеждането на местните избори по украинското законодателство в Донбас. От своя страна президентът Петро Порошенко набеляза мерки за икономическото възстановяване на региона, в които влиза и създаването на свободна икономическа зона, възстановяване на социалните плащания и не на последно място хуманитарна мисия в региона.

Президентът заедно с Ангела Меркел и Франсоа Оланд изработиха съвместни предложения за приложението на Минските мирни споразумения. Това е резултатът от разговорите, които продължиха повече от 5 часа.

Не на последно място е знакът, че регулирането на конфликта трябва да стане на базата на запазването и възстановяването на териториалната цялост и интегритета на Украйна. Тримата лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня и изтеглянето на чуждестранните войски. Президентът Петро Порошенко отново призова за освобождаването на украинския летец Надежда Савченко.

Конфликтът в Украйна ще бъде една от основните теми и на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. На форума Петро Порошенко ще представи нашата позиция и ще има редица срещи. Форумът в Мюнхен ще е продължение на разговорите в Киев и на усилията на международната общност за намиране на пътища за мирно регулиране на конфликта. Мюнхенската конференция е един от форумите, на които от години се обсъждат горещите проблеми и конфликти от сферата на сигурността. Тази година форумът е специален за Украйна в светлината на военната агресия от Русия срещу нас. Ще бъде привлечено вниманието на всички участници към необходимостта от съвместни усилия за решаването на конфликта, защото той е заплаха не само за Европа, а за цялото Евро-атлантическо пространство.

Какви са основните послания от посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери?

Това е ясен сигнал за подкрепата на САЩ към Украйна. Освен това е свидетелство за ключовата им роля в укрепването на трансатлантическата солидарност към Киев. Това са ясни сигнали, че Русия продължава с агресията в Източна Украйна и Кремъл трябва да престане с военната подкрепа на сепаратистите. Трябва да се седне на масата на преговорите и да се постигне трайно мирно решение на конфликта. Не на последно място Джон Кери ясно отбеляза, че никой не иска война – нито САЩ, нито Европа, нито Украйна. Нашият избор е ясен – мир. На ход е Русия да направи своя избор не само на думи, а и на дело.

Двете посещения са ясни сигнали за подкрепа към Украйна и призив към Москва да демонстрира политическа воля за решаването на конфликта в Донбас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    5 0 Отговор
    САЩ,като не искат война и ако искат да им повярваме,да изтеглят всичките си войски от целия свят,включително и тия които скоро разположи около Русия ,защото който не иска война той не окупира чужди държави !!!! Ама няма по воинстваща държава от тях.Само да не забравя,че на този свят досега не е оцеляла нито една империя

    Коментиран от #3

  • 2 Димитър Димитров

    5 0 Отговор
    САЩ са узурпатори и кръвопийци!!! Стига с тази ваша пропаганда че сте добронамерени, и че воювате срещу злото!!! Хората отдавна разбраха подлите ви манипулации!!! YANKEE GO HOME!!!
  • 3 Ветеран

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Точно така! Нито една империя не е оцеляла и затова идва ред на Руската да се разпадне. Първо се разпадна СССР, а сега на дневен ред е Русия. Силно ускорение на процеса даде Путин, който с няколко хода срина руската икономика. Предстои да видим Московския Майдан и новото разбягване на федеративни републики, които чакат своя шанс за отхвърляне на руския хомот.
    Голямо разочарование чака българската пета колона - любимият им Путин доведе Русия до поредна катастрофа.

    Коментиран от #13

  • 4 max

    3 0 Отговор
    Ne nastypvaite kym Rusia,...Koito e izliazyl sreshtu neia ,hubavo nee vidial,..Razbiraemo e che iskate da pokagete koi po velik,...Ami to e iasno...Toia narod ne go e prevzel nikoi i dokato chovechestvoto syshtestvuva taka shte e..,Za losho ili za dobro ,taka shte e....Toia narod e slavianski i,.milioni ,drynkulki ne go interesuvat,..toi ima drugi tsennosti......
  • 5 Братушката

    4 0 Отговор
    Путин е човкът които вдигна Руската федерация на крака!!! Най- влиятелната личност в света! Човекът които отказва да се гъзи... и да го е...... ат американците както правят навсякаде по света включително и РОСЕНЧО както и всички управници в БГ! Това разбира се не се харесва на световният полицаи САЩ! Великата славянска империя която не веднъж е освобождавала и пазила СЛАВЯНСКАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ОТ турци от нацисти! Поклон пред РУСКИЯТ НАРОД! А да се распадне идва ред не на Руската империя а на една по голяма СВЕТОВНАТА АМЕРИКАНСКА ИМПЕРИЯ!Аз не вярвам на професори! Аз не вярвам и на политици! Но вярвам на писателите, тези които са живели и видели руските освободители! И са ги описали в книгите, и стиховете си! Вазов - ПОД ИГОТО! Ботев - О ШИПКА!!! И много други!!! Те не могат да бадат подкупени! Те са вазхвалили братският РУСКИ славянски народ! И аз вярвям на тях!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 ббббббббббб

    4 0 Отговор
    В Крим са родени и живеят много руснаци а в Ирак американците майка си ли търсеха?
  • 7 Стефания Литова

    3 0 Отговор
    Ха ,пак за тия тъпи Американци ...........къде е Украйна къде е Америка !
    Кой дава право Америка да определя правилата на живота .....пълни нещастници, и хората са като пъпеши не гледайте филми ,че всички са Рамбовци ! Грозни, ниски ,с големи носове и г.зове ядат само мърсотий и са като хлебарки навсякъде !!!! Русия е страна която поддържа Световния мир ....няма ли Русия няма България.............а Американците да го д.......Т !
  • 8 Стефания Литова

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Братушката":

    ПРАВИЛЬНО
  • 9 Стефания Литова

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Братушката":

    САМО РУСИЯ Только так КОЛЛЕГА
  • 10 TSFH

    3 0 Отговор
    Да живеят БЪЛГАРИЯ и РУСИЯ !
  • 11 1313

    3 0 Отговор
    До ВЕТЕРАН коментар №3 До къде трябва да ти влезне за да разбереш кой те е.. промит мозък .По скоро ми приличаш на кормуран не на ветеран .Всичко в природата което се развива бързо умира бързо на колко години е Америка като държава знаеш ли да ти разясня ли на половината на възраста на Рилския манастир. Русия е мъдра и велика .
  • 12 1313

    2 0 Отговор
    А тези тримата на снимката знаят кой ги е.. ама или им е много навътре и е късно или на някой им още хубаво скоро всичко ще цъфне- Меркел си хвърля вече шапката че е съюзник на терорист №1 Америка .Рискува да стане втория най мразен човек след Хитлер
  • 13 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеран":

    А защо пропускаш империята САЩ? А, Рим не е оцелял, империята на инките също, но Китай е налице...
  • 14 999

    2 0 Отговор
    Вижте им ухилени те физиономии сякаш са на сватба а не във воина която всеки ден умират хора. Никои не може да ме убеди,че тези хора имат хуманни намерения към Украйна това е озъбено то лице на капитализма.
  • 15 909

    2 0 Отговор
    Двама п...расти !!!
  • 16 909

    2 0 Отговор
    Кери и путюшенко терористи !!!