Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 17:17 3 109 1

Якимов: Конкурс в Митниците може да доведе до протест

  • петър якимов-
  • конкурс-
  • митниците-
  • протест
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес бяха оповестени допуснатите и недопуснати кандидати за конкурса за директор на „Организация и управление на човешките ресурси” в Агенция „Митници”.  Конкурсът за този пост се провежда за втори път, тъй като първият път никой  не се бил представил достатъчно добре. Този път допуснатите кандидати са 14. По повод на конкурса потърсихме коментара на говорителя на Българска легия „Антимафия” Петър Якимов.


Г-н Якимов, бихте ли коментирали вторият конкурс за директор на „Организация и управление на човешките ресурси “ в Митниците. Първият конкурс бе безуспешен, тъй като според Агенция „Митници“, никой не се бе представил добре....

Имената от първия конкурс съвпадат с имената от вторият конкурс. След като на първият конкурс Агенция „Митници“ е направила такива условия, според които никой не е издържал конкурса, какво е очакването за 30 работни дни да попрочетат повече кандидатите или да станат по-умни? Там проблема е кардинален. За първия конкурс беше изпратено едно протестно писмо подписано от двата синдиката в Агенция „Митници“ срещу един от участниците Елена Кирилова. То е до директора на „Митниците” Ваньо Танов, до финансовия министър и до премиера Бойко Борисов. Резултат няма никакъв. До колкото знам пак синдикатите ще изпратят някакво подобно писмо с претенции към тази госпожа. Знам, че се готвят и стачни действия, тъй като смятат, че тя е меко казано неподходящ кандидат за този конкурс. Проблема е следния, след като първият конкурс е провален, какво правим на втория и кой определя какви качества и знания трябва да има всеки един от кандидатите. Ако занижим изискванията това означава, че дирекцията няма да работи успешно. Да напомним, че по времето на Ваньо Танов, Елена Кирилова беше шеф на същата дирекция. Бяха уволнени над 1800 човека, от които над 85% са върнати. Целият този масраф в количествено изражение е 1,800 млн.лв. Но според Ваньо Танов съда е виновен, според нас от Легия „Антимафия” -  това е непригодността на отдел Човешки ресурси по това време.

Опасявате се от това, че ще бъде направена отново чистка в „Митниците” ли и за това е необходим подходящ човек?

Ние смятаме, че въпросната госпожа има пълното законово право да се явява на всякакви конкурси в Агенция „Митници“. От тук нататък дали конкурсът е назначен за нея, ще изчакаме резултата да видим. Факт е, че във всичките 14 имена, които са допуснати до първия етап на конкурса, фигурират хора, които са с много по-голям опит и знаят как се управлява тази дирекция. Нека не забравяме, че сега предстои още едно съкращение от 10 % в Агенция „Митници“ точно заради това, заради възстановените бройки на митничари уволнени по времето на Ваньо Танов. Да не забравяме, че госпожа Кирилова е напуснала по взаимно съгласие, съответно е взела 5 или 7 заплати. Интерес ще представлява на всеки 3 месеца и колко бонус, така нареченото ДМС, е получавала по времето на първото правителство на ГЕРБ.


Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че приходите през януари тази година са повече в сравнение със същия месец миналата година, как бихте коментирали?

Стана ясно, че след актуализацията, която е правена съвместно с министър Горанов,  има неизпълнение в частта ДДС и в частта акцизи. Съответно в частта ДДС е 60 милиона лв., а в частта акцизи е 20 милиона лв. Какво прави впечатление? Обмитените горива за 2013 г. са 1, 949 милиарда. Точно толкова са и обмитените горива за 2014 г., т.е. след всичките акции, които е правил Ваньо Танов нямаме повишаемост на събираемостта. Цигарите, които са обмитени за 2013 г. са 1,804 милиарда, а за 2014 г. са 1,787 милиарда. След като спешно се преборихме с контрабандата на горива сега добре сме се преборили и с контрабандата на цигари, които са по-малко през 2014 г. спрямо 2013 г. Същото е и при алкохола, т.е. нещата не вървят на добре. Това, че Горанов казва, че за януари месец приходите са повече от очакваното няма никакво значение. Това е първият месец от годината, а до края на годината има още 11 месеца. Следва логичния въпрос след  като Танов е от месец август 2014 г. отново директор на Митниците и той не може да си изпълни бюджета, ние коментар освен „Оставка“ нямаме. Хванатите количества контрабандни цигари от Агенция „Митници“ през 2014 г. са около 4 камиона, макар и да няма официални данни, точно толкова бяха и през 2013 г.. Същото количество хванати камиони контрабанда и по-малко количество обмитени цигари...

Вие още преди години предупреждавахте за контрабандата на горива, скоро бе направено признание в тази посока.

За контрабандата на горива ние твърдяхме, че е 30 % още от 2008 г. Официалните данни на Агенция „Митници“ и на Министерство на финансите са за 36 %. Танов се хвали, че е хванал 500 хил. тона необмитен дизел, а в същото време Министерството на финансите казват, че само от необмитения дизел е 1,300 милиарда, т.е. успеваемостта дори в разкриваемостта на дизел е абсолютно минимална. Когато изчислите на базата на събрания акциз, колко се губи от горивата, излизат около 900 милиона.

Не може да се бориш с последствията каквито са корупцията в съдебната система, а в същото време да слагаш нисък праг на обмитяване на акцизни стоки.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    0 0 Отговор
    Имам чувството, че тези статии за 2 - та конкурса за директор на ЧР ги пише вътрешен човек. Така че да си направи труда да види в списъците на допуснатите, че има съвсем нови кандидати. Г-н Якимов от "Антимафия"- Вие ли правите конкурса, Вие ли посочвате изискванията, както се вижда от думите Ви "Проблема е следния, след като първият конкурс е провален, какво правим на втория. Ако занижим изискванията това означава, че дирекцията няма да работи успешно." ?????????????