24 Февруари, 2015 17:35 2 311 1

Живот на заем или заемът на живота

  • васил калинов-
  • живот на заем-
  • заемът на живота

Лични мисли на един лаик

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има нещо, което разгорещените дебати през последните дни, свързани с решението на правителството да тегли 16 млд  лева заем остава някъде в страни, захвърлено, и това е  факта, че към такъв сериозен проблем се подхожда меко казано несериозно. Това коментира политологът Васил Калинов, зам.главен редактор на сп. "Международни отношения" и председател на УС на Сдружение " Форум Природа".

Подхожда се фискално, а не в контекста на една цялостна национална финансово-икономическа политика. Не се обяснява за какво става дума достатъчно достъпно, ясно и разбираемо не само за народа, но и за тези, които ще носят политическа отговорност. Събитията в Гърция трябва да са сериозен урок за всички. Теглиха се заеми, теглиха се заеми...................

Големият ВЪПРОС  е: Защо пред българската общественост  не се излезе с едно широко и достатъчно обхватно мотивирано решение от Министерски съвет?  Може би защото се подценява търпението и интелекта на гражадните. В съзнанието на всеки българин, когато се оповести намерение  да се заеме такава крупна сума, първото което излиза е далавера и затова има достатъчно основания през последните години на т.нар. преход. В главата на почти всеки българин се въртят мисли и правят сметки какви комисионни се вземат, какви мероприятия и дейности ще се финансират, кой ще ги изпълнява, по какви процедури ще бъдат усвоявани тези средства и той не си представя нищо друго освен, как ще се стичат милиони в джобовете на единици. Не беше ли по-лесно и по-почтено, ако щете, да се покаже не само фискалната страна по обслужването на сегашни задължиния, но и да се изготви програмата и разчетите къде ще отива другата част от заема, как тя ще се превърне в увеличение на БВП, какъв ще бъде нейния принос за осигуряване на икономически растеж, как ще се увеличи заетостта, ще се подпомогне предприемчивостта и как ще се подобри инвестиционния климат в страната. Очевидно някой не иска това да го направи и в суматоха на политически боричкания отново да показва на света, че не сме европейска държава в истинския смисъл на думата. При сегашното дередже на България, когато не можем да посочим нито една ефективно работеща система: тресящ се от скандали банков сектор, някак си потулвани, начело на която все още стои управителя на БНБ, при неефективна система на управление на здравеопазването, образованието, на скандалите в съдебната система и неефективната система на вътрешен ред и сигурност, на безполезното раздаване на милиарди в земеделието, на играта на стражари и апаши в горите, на дерибействането на десетки кметове и местни велможи, на  законово регламентирани безчинства на частните съдебни изпълнители, заменили силовите групировки - Да изброяваме ли още? Не се ли осъзнава от политическия елит, че с подхода, който има той, де факто, показва една безпардонност, една откъснатост от реалния живот, че няма представа от истинските проблеми, които вълнуват всеки един български гражданин, който е далеч от държавната трапеза.

Българският народ е в правото си да иска не само да му бъде обяснено, но и да види как чрез това управленческо действие поне някъде в бъдещето, ще види себе си - като работа и доходи, като бъдеще за децата си....

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Test

    0 0 Отговор
    Заем или дълг се поема, когато има идея как да бъде изплатен. Всякакви приказки за рефинансиране на дълг и как това не било нов дълг са пълни глупости. Дългът или задлъжнялостта не са резултат от рефинансирането, а от факта, че първоначалният дълг не се обслужва, което води до спираловидна задлъжнялост. Тоест ключовият момент е защо не се обслужва дълга! Той, дългът, със или без рефинансиране, постоянно ще се увеличава, след като не се обслужва. Защо държавата поема дългове, които не може да обслужва???