Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 10:34 3 473 5

Корупционни ли са назначенията в Митниците

  • григор здравков-
  • корупционни-
  • назначенията-
  • митниците

Легия „Антимафия даде Ваньо Танов на прокурор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скандалът с назначаването на „наш човек”,  който тресе Митниците, се разраства. Около 80 представители на синдикатите са пили вчера кафе пред сградата на Агенция „Митници” в знак на протест срещу евентуалното назначение на небезизвестната Елена Кирилова на поста директор на дирекция  „Организация и управление на човешките ресурси”. За това назначение многократно Танов бе предупреждаван от синдикатите и Легия „Антимафия”.

Изпреварвайки протеста на Легия „Антимафия“, внесохме на 24 февруари сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с входящ № 973, касаещ въпросната персона. Задаваме въпроса и след като никой не обърна внимание на сигналите ни до този момент, има ли организирана престъпна група в Митниците и не стига ли тя и до МФ, а може би и до още по-високи върхове.

Поискахме от държавното обвинение да образува проверка и да установи, има ли основателни съмнения за конфликт на интереси на висшестоящи политически лица и извършени престъпления по чл. 282 от НК в агенцията, както и има ли извършени престъпления на висши държавни служители, които са осуетили наказателно преследване срещу извършители сред ръководството на Митниците.

В жалбата си до главния прокурор Легия "Антимафия" алармира за поредна корупционна практика в Агенция "Митници" при назначаване на държавни служители. Според Легия „Антимафия” са налице редица нарушения в правилата на конкурса за подбор и оценяване на участниците. В същото време съществуват съмнения, че писмените работи е възможно да бъдат подменяни, а оценяването да се извършва по субективни фактори. Ние сме описали в жалбата членовете, по които смятаме, че има извършени нарушения. Прокуратурата да си изиска дисциплинарното производство на Кирилова, да видим как дисциплинарно производство се прекратява по взаимно споразумение? Освен професионална отговорност, по това дисциплинарно производство следва да се понесе и наказателна отговорност. Не може човек с дисциплинарно производство, да напусне по взаимно съгласие, след това да си вземе шест заплати и после отново да кандидатства за същата длъжност. При това, на първия конкурс няма спечелили.

На въпросния конкурс, на нито един от допуснатите участници на втория етап не са представили писмените работи, както и поставените им оценки. Нас лично, ни интересува точно: Къде са разписани Правилата за провеждане на конкурса и по какъв начин се осигурява да не бъдат подменяни писмените работи; по какъв начин става оценката, след като има събеседване, тъй като оценяването е строго специфично?

Интересува ни и това, че финансовият министър Владислав Горанов, след като е получавал 5 писма от синдикатите, както и тази дисциплинарна преписка от Министерство на финансите, по какъв начин е реагирал. Би трябвало да е извършил проверка. Според нас, зад подобни назначения се крие престъпление по служба. А е оставено без всякаква проверка, тъй като в двете писма има уведомление за различни нарушения на Конкурса, както и неприятни факти за професионалната кариера на Кирилова в Митниците, още при първото управление на Митниците от Ваньо Танов.

Да се върнем назад - първият писмен изпит за тази длъжност бе проведен на 13.01.2015 г. Той не е бил преминат от нито един от кандидатите. След като конкурсът е показал, че няма подходящ външен експерт за длъжността, резонно е било да се премине към конкурентен подбор, който позволява по-голяма бързина, оперативност и по-малко финансови разходи за администрацията. Вместо това, само след 3 дни, със заповед № ЗАМ-41/32-8216/16.01.2015г. на директора на Агенция „Митници”, повторно е обявен конкурс за същата длъжност. Както се очакваше, споменатата по-горе госпожа отново е подала документи за участие в процедурата. В периода 17-18.02.2015 г. е проведен втория конкурс. За дни Кирилова явно е усвоила материала и се е представила явно най-добре.

Да се върнем още по-назад във времето през август 2013 г., когато неправомерните действия на Елена Кирилова като директор на дирекция ОУЧР са обективирани в доклад на инспектората на МФ. Едно от предложенията в доклада е същият да бъде изпратен в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за проверка по направените констатации. Ние апелирахме да се проверят резултатите и констатациите на АДФИ, преди Кирилова отново да бъде назначено на същия пост. Напомнихме и, че в изпълнение на друга препоръка в доклада на Инспектората, в Агенция „Митници” беше образувано дисциплинарно производство, което Кирилова е избегнала чрез сключване на споразумение за напускане по взаимно съгласие и е била „овъзмездена” за деянията си със шест брутни заплати на главен секретар. И какво от това - кучетата си лаят, а керванът си върви.

И това е така, защото не е била изпълнена и препоръката докладът да се даде на държавната финансова инспекция за проверка на плащанията по тестовете.

Вечна ли е  Кирилова? Защо реваншистки настроеното правителство на Орешарски не се разправи с Кирилова и незаконосъобразни тестове? – Можем само да предположим, че тайната е скрита в подробния списък на клиентите, възползвали се от схемата. Факт е обаче, че точно липсата на наказание позволява сега на Кирилова да кандидатства отново за ръководен пост в митниците.

По-ясна е цената за данъкоплатеца – по данни от доклада 2,380 млн са разходите за обезщетения и съдебни разноски на върнатите на работа неправомерно уволнени и съкратени служители. Към тази сума трябва да прибавим и излишните разходи по самото провеждане на конкурсите, принизени до измамно прозрачен параван за корупционни практики.  Най-страшното на подобна схема е, че тя е сигурен катализатор на всякакъв вид друга корупция след като разрушава устоите на професионализма в зародиш, още при назначаването.

Мнението е на Григор Здравков, Легия Антимафия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    0 0 Отговор
    Не,не са корупционни.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Кире ти пак изби рибата. В митниците назначенията винаги са биле корупционни.А при управлението на партията на боко-тиквата станаха мега куропционни.
  • 3 пара бара

    0 0 Отговор
    ХА ХА ХА Това е реторичен въпрос! То кое не е корупция в Бантустана?
  • 4 АЗ

    0 0 Отговор
    А, бе откъде изпълзя пак - "борецът за правда и свобода". И като е толкова принципен, и против корупцията, защо не вземе да каже поради каква причина го изхвърлиха от митниците? Да не би да беше точно заради корупция, а?
    Седнал крадецът да вика, дръжте крадеца. Хайде не на сам тези, а? :)
  • 5 бургазлия

    0 0 Отговор
    Митниците от край време са си касата на управляващите
    .До сега колкото случая на задържани митничари има в Свиленград., Лесово,Бургас Калотино ,Дунав мост и др.вдигне се малко шум около тях и накрая се окаже че не са били виновни и съда ги оправдае.
    Нещо много интересно хем ги оправдаят и накраяте осъждат държвата и ги възстановяват отново наработа и някой се издигат до ръководите
    Как при това положение докладите от Брюксел ще са положителни след като контрабандата не е секнала .