5 Март, 2015 13:10 1 380 5

Андрей Райчев: Оставката на Вучков няма да дестабилизира кабинета

  • андрей райчев-
  • оставката-
  • вучков-
  • няма-
  • дестабилизира-
  • кабинета

Оставката на Веселин Вучков е проява на голяма нестабилност в правителството, но то няма да се пропука, заяви социологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставката на Веселин Вучков е проява на голяма нестабилност в правителството, но то няма да се пропука и тя няма да доведе до пълната му дестабилизация. Това заяви за Факти.бг социологът Андрей Райчев.

Днес премиерът Бойко Борисов пристигна особено раздразнен в Народното събрание от подадената вчера, по време на визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми, оставка от бившия вътрешен министър Веселин Вучков и сам поиска да говори от трибуната пред депутатите.

Оставката на Веселин Вучков е изключително некоректен акт и към мен, и към правителството, заяви премиерът. Той не пропусна да припомни, че за него е било изключително изненадващо точно вчера Веселин Вучков да постъпи по този начин – демонстративно да даде оставка. Той посочи, че стабилността на България в тези няколко месеца особено след няколкократното превъртане на служебни правителство е жизнено важна.

Оставката на Вучков предстои да бъде гласувана.

Андрей Райчев заяви, че според него парламента ще гласува оставката на министър Вучков, но не можа да даде прогноза, как ще протече конкретно гласуването на отделните партии. Другият вариант би означавал бламиране на Бойко Борисов, което не ми се вярва да се случи, каза още той.

По думите му стабилността на кабинета зависи от Реформаторския блок:

„Мисля, че това не е организирано и не е по сценарий. Спука се като някаква инфарктна артерия. Не ми се вярва импровизирано, от нерви Реформаторите да слязат от властта. Това обаче говори за известна нестабилност на кабинета. Вътрешният министър е най-близкият сътрудник до министър председателя, най-доверения му човек и най-важното лице. Това е така от всякаква гледна точка. Той е най-малкото пазител на тайните и това говори за голяма нестабилност на кабинета.“

Според него това, че Веселин Вучков подаде оставка по време на визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми не е пряко съвпадение.

„Аз съм убеден че Писанчев и Лазаров имат голяма роля в определени логистични функции на НАТО, на Запада и по отношение на конфликтите преди всичко в Ислямска държава и Украйна.Това са тайни логистични операции, в които България без съмнение участва и няма начин шефът на ДАНС и главният секретар на МВР да не знаят това. В този смисъл има и международен аспект. Тук не е въпросът за посещението или не на шефа на ФБР, а и тези срещи не се организират сега. Не, че имам някаква информация, но ако не ме лъже общата ми представа за света това е много важно и затова тайните служби са тайни, за да правят такива работи“, коментира социологът.

По повод появилото се в медиите мнение, че ДПС са спазарили 16-те милиарда за постовете на Лазаров и Писанчев, Райчев коментира, че не му се вярва да е имало пряк пазарлък. ДПС разбира се има огромна роля, заяви социологът. Всъщност ДПС е причината това правителство да стои там, където е в момента. Те взеха решение преди една година да свалят предишното и да сложат това. По думите му има такова взаимодействие обаче и ДПС е ключа към евентуалното падане на правителството.

Той припомни думи на лидерът на ДПС Лютви Местан за това, че не обмисля падане на правителството преди месец септември, като най-вероятно това да се случи през 2016 година.

„Това бяха изявленията му преди много време, но разбира се всичко се случва. Не виждам обаче промяна. Не мисля, че ДПС иска да махне правителството“, посочи Райчев.

На въпрос, че вицепремиерът Румяна Бъчварова заяви тази сутрин, че Веселин Вучков е използван, за да може някой да сложи свои хора за шеф на ДАНС и главен секретар на МВР, Райчев отговори, че на него не му се вярва. "Тази борба за постовете на Писанчев и на Лазаров е стара борба. Тя се води от няколко месеца. Кулминацията беше това, че искайки да ги съборят и не успявайки, си отидоха самите те", заяви социологът.

„В този смисъл, г-жа Бъчварова каза гледната точка на Бойко Борисов“, посочи още Райчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сдфг

    0 0 Отговор
    то вече се пропука след дълга от 16 милиарда и антируското говоерене
  • 2 ха ха

    0 0 Отговор
    тоа не може си преброй пръстите седнал анализи да прави
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Всички энаят че оставката на един министър е абсурдно да дестабилиэира кабинета на Борисов който спечели иэборите със смаэващо мноэинство,но "великият" социолог ей-така-да ни го каже,че да не останем прости!А иначе пак на всички е ясно кой му дава "трибуна".

    Коментиран от #5

  • 4 оня с каруцата

    0 0 Отговор
    Кое мнозинство бе? На слепите и глухите или на купените? Тия кабинети са толкова измислени, че и на децата им е ясно, че от тях нищо не зависи. "Управлението" е толкова формално, че който и да си подаде оставка нищо няма да се промени, защото нищо не се променя вече 25 години.
    Виж, ако някой генерал от ДС реши нещо да се промени тогава, наистина ще се промени.
    Сега сгряваш ли за какво иде реч?
  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Мулето + катъра= на победа."смаэващо мноэинство", къде го видя това смазване и това мнозинство? Може ли да смяташ, колко гласували и от тях колко за ГЕРБ? Ако ги сметнеш, ще може да разделиш и сеното на нечифтокопитните ти роднини...