6 Март, 2015 00:00 4 050 7

Ненаучените уроци от рушенето

  • опак-
  • уроци-
  • рушенето-
  • ненаучените
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 1990 година насам управляващите ни правителства доказаха, че са „царе” на рушенето, но не и на надграждането. Всеки, който идваше на власт, ни убеждаваше, че светът е започнал от него. За съжаление в годините уроците в тази посока останаха ненаучени, което съсипа доста работещи структури.

Факти.бг първа писа за създалото се напрежение сред бенефициентите по програма ОПАК, заради налагани глоби на почти всеки проект по програмата през последния един месец. Както вече информирахме, от началото на февруари до сега близо 40 проекта са с глоби заради нарушения при възлагането им по ОПАК. Оказва се на практика, че почти всеки проект е санкциониран през последния месец. Предупредихме, че когато се пренатяга пружината, най-вероятно е тя да се скъса.

Какво имаме предвид - носи се слух и за вътрешноведомствени преструктурирания, които ще доведат единствено и само до затормозяване на работата на дирекция ОПАК, преследват се и кадрови промени. Със сигурност подобно действие ще бъде оправдано примерно с хиляди причини, като например намаляване на щата, несправяне от страна на ОПАК и др. Дали този ход обаче е добре обмислен и няма ли да доведе той до нови загуби на евросредства?

Дали и това няма да е предпоставка за предприемане на последващи междуведомствени необмислени структурни каламбури, за да се заблуди обществеността и Европа, че е за добро, а не че се разпада една изключително добре работеща структура?

Защо заговорихме за несправяне. През последния месец ОПАК се управлява от Пролетка Радонова. От началото на кабинета „Борисов - ІІ” на по-високото ниво програмата се управлява от заместник-министъра на финансите Карина Караиванова. Настоящата шефка на ОПАК наскоро е уведомила подчинените си, че Караиванова смята, че ОПАК е програмата с най-лош имидж. Самата Пролетка Радонова е част от екипа на ОПАК от доста време и се е радвала в един момент на успехите на програмата, но сега й се налага да обяснява на подопечните си, че тази програма едва ли не се е провалила и зависимостите на екипа с бенефициентите са налице.

Лошият имидж на ОПАК обаче дойде през последния месец. Преди това изискванията на ЕК като че ли се спазваха стриктно. Едно от тях например бе прозрачността – всяка една стъпка можеше да бъде проследена както на самата страница на програмата, така и на редовните пресконференции, които течаха. Тук е важно да упоменем, че ЕК държи изключително много на прозрачността от създаването на програмата. Интересно е също как тази програма стана с най-лош имидж, след като в периода 2011 г. – 2014 г. по нея няма спрени средства. В съобщение на ОПАК от 19.12. 2014 г. се заявява, че на 12 декември Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) е получила поредния транш от Европейската комисия (ЕК) във връзка с одобрен Доклад по сертификация за 7 390 294 лв. С това общо възстановените средства от ЕК до този момент са 240 669 866 млн. лв., или 70,7% от целия бюджет по програмата. През 2014 г. са сертифицирани най-много средства от ЕК на обща стойност над 58 млн. лв.

2014 година е най-успешна от стартирането на ОПАК до момента:
• договорени са най-много средства по програмата (72 млн. лв., или 21% от бюджета й);
• сключени са 469 договори, което е 32% от всички подписани договори по програмата;
• разплатени са най-много средства към бенефициентите (над 80,7 млн. лв., или 24% от бюджета, което е близо 1,5 пъти повече в сравнение с 2013 г.;
• верифицирани са най-много разходи по програмата (68,6 млн. лв., или 20% от бюджета);
• обработени са най-много искания за плащане по проекти (над 1740 броя искания за плащане, или 1,7 пъти повече в сравнение с 2013 г., 3,4 пъти повече в сравнение с 2012 г. и близо 8 пъти повече в сравнение с 2011 г.).

Припомняме, че през 2011 г. разплатените средства по ОПАК бяха едва 23%, сега те възлизат на близо 75%.   За ЕК също е важно по програмата да има приемственост и устойчивост на работещите механизми, функционираща структура и силен екип.

Дали това не се забравя или то ще бъде ползвано като оправдание за сливането на дирекция ОПАК с други дирекции, защото програмата не работела?! А няма ли причината да е по-скоро това, че тя не може да се управлява с необходимите компетенции от настоящото й ръководство?! Хубаво е също да бъде отбелязано, че  г-жа Караиванова доскоро не се е занимавала с реалното управление на проекти, а с финансовите потоци по тях на хартия.

Припомняме, че програмата преди това бе на подчинението на министъра на финансите. Самостоятелността на звеното бе наложено от бившия финансов министър и вицепремиер Симеон Дянков през 2011 г. По същия начин се случи и с Оперативна програма „Транспорт”, където министърът на транспорта Московски тогава и сега въведе същата практика. Следва логичният въпрос: защо трябва да бъдат променяни добрите практики? Своеволие ли е това или некоординирани действия?

В същия момент резултатите от ОПАК са в основата на одобрението на Оперативна програма „Добро управление”, която е под прякото управление на Томислав Дончев. По „Добро управление” би трябвало да бъдат усвоени близо 700 милиона лева. Лошият имидж, който в момента се гради на ОПАК, и вътрешноведомствените и междуведомствени постъпки е логично да ударят и върху Оперативна програма „Добро управление”, за което предупредихме още миналата седмица.

Факти.бг ще търси отговорите на въпросите буксува ли програмата ОПАК, дали Пролетка Радонова наистина работи професионално за програмата или трупа точки за бъдещето си назначение в одитната агенция към Министерство на финансите. Защо в годините не се случи и мащабният проект за въвеждането на електронните обществени поръчки, което би било в основата на решението за справяне с вълната на налагането на финансови корекции. Няма ли с електронните обществените поръчки да се избегнат грешки и санкциониране на бенефициенти по ОПАК, а и по всички останали оперативни програми. Ненаучени ли остават уроците от миналото.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 поредната жълта статийка

    0 0 Отговор
    Отново поредната странна статия или жълта сапунка. Уважаема госпожо, не бих Ви нарекъл журналист, но поне запитахте ли се как се правят електронни обществени поръчки за няколко месеца и защо така уважаваният и хвален от Вас предишен ръководител, за периода, който споменавате (2011-2014) не е направил така, че "да се случи мащабният проект за въвеждането на електронните обществени поръчки, което би било в основата на решението за справяне с вълната на налагането на финансови корекции". Това е последната статия, която чета в този сайт, ако исках да почета малко лична драма, щях да си купя едноименния вестник.
  • 2 Знаещ

    0 0 Отговор
    Всички негативи са натрупани от бившото управление, което позорно се спаси, след като стана напечено. Тези неща за 1 месец не стават. А който е останал да изрие Авгиевите обори, той си знае най-добре...
  • 3 Ало

    0 0 Отговор
    Ало, всезнаещите "журналисти", да бяхте се поинтересували колко е последната оценка на висшестоящия ръководител за прехвалената бивша шефка. Питайте я, нали сте й неин рупор, щом публикувате факти относно личния й живот.
  • 4 Хехе

    0 0 Отговор
    Както се казва: Кучета си лаят, керванът... го няма!
  • 5 хихи

    0 0 Отговор
    Ако научените уроци 2011-2014 са като теси от статията на вестник "Капитал" http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/09/2450870_kak_gradskiiat_sud_izharchi_chetvurt_milion_evro/?sp=1#storystart - "Как градският съд изхарчи четвърт милион евро"..............
  • 6 Sys Admin

    0 0 Отговор
    Много слаба посещаемост :(
    Mr. Beecher, buy Mrs. Beecher some more popular and more visited home site please.
  • 7 Предположения

    0 0 Отговор
    Като чета последния параграф и си мисля, че не работите с факти, а само с предположение.