25 Март, 2015 14:54 2 639 16

Кърмачките и войната им за мола!

  • кърмачките-
  • войната им-
  • мола
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е на Костадин Костов, публикувано в "Лентата"

Тези дни обществото е разтърсено от една тема. Всички говорят за нея, те са в епицентъра на обществения живот. Заведоха се дела, викнаха се медии. Организации започнаха да взимат страни по темата - кой и къде може да кърми.

Да, прави сте…тема от обществено значение. Тъй като българите нямат никакви други проблеми, и животът им е изпъстрен с всякакви розови приключения е време да се запознаем и с дебата за кърмата.

Проблемът започна от това, че млада майка била изгонена позорно от столичен мол, защото започнала да кърми невръстното си бебе на една пейка.

Майката била толкова възмутена от случката, че сезирала медиите, дори щяла да заведе дело…

Тя казва, че самото бебе било много изморено и гладно и тя трябвало да го нахрани.

А аз я питам- защо е отвела бебето в мола до пълна изнемога, а не го е прибрала вкъщи да спи и да се наяде? (бел.ред - молът не е нива, както казва Мартин Карбовски).

Ще ви разкажа историята за майките, бебетата и моловете, които са вече новите ясли. Самите родители започват обиколката си по моловете още, след като минат 40-те дни, през които бебето трябва да си остане у дома. Сякаш броят и секундата, и чакат тя да отмине, за да могат да сложат детето си и да потеглят към поредния търговски център. Без значение дали самият търговски център затваря след 20 минути, дали е вечер или сутрин, дали има много хора или няма. Майките явно не се страхуват от зарази, от ужасната светлина на моловете, от блъсканицата и пълната липса на въздух там.

Не се страхуват, че така само изморяват своето бебе. Те се отдават на лудо обикаляне в търсене на поредното боди, което да е с 20% намаление.

Нямате представа на какви неща са се натъквали служителите на магазините в моловете. Те още разказват историята за едно бебе, което се заклещило на една витрина и не искало да излезе. Майката молила служителите на магазина да го извадят, а то през това време стояло и наблюдавало какво се случва.

Да не говорим за случаите на повръщано из магазините, оставените шишенца със сокчета, салфетки и дори памперси. Оставени от майки, които са били прекалено заедно да тръгнат към следващия магазин и дори не са си почистили след детето.

Днес друга майка иска да има пълното право да кърми на пейка.

На мен като посетител не би ми било приятно да гледам из моловете подобни неща. Те не са детски градини или парти центрове. Не ми е приятно майки да кърмят децата си, да им сменят памперсите пред очите на всички и никой да не им казва нищо.

Още повече, че в почти всички големи търговски центрове в България има стая за повиване. В някои дори има детски тоалетни, които са пригодени за най-малките. Но майките не искат да правят нещата тайно. Искат да имат пълната свобода да гледат децата си, където пожелаят, а ние, останалите посетители да си траем.

Самият българин явно приема мола за свой роден дом. Преди няколко месеца охраната на един от търговските центрове хванали някакви тийнейджъри да правят секс в една от тоалетните. Сигурно скоро и те ще заведат дело, защото не им е позволена човешката нужда да се обичат и да покажат чувствата си.

Сигурно в Европа е позволено кърменето на обществено място. Но и в същата тази Европа, едва ли някоя майка ще остави повръщаното на детето си и ще си тръгне, все едно нищо не е видяла.

Няма как да бъдем европейци за някои неща, а в други да си останем просто такива, каквито винаги сме били...

И, докато една майка води дела за това къде може и къде не може да кърми, хиляди други вече са подкарали детските колички към поредния търговски център в търсене на поредната блузка, намалена с 2 лв, а през останалото време същият този търговски център е позволена територия и в него явно всеки може да прави каквото си пожелае…като наш втори дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гняв

    1 1 Отговор
    Да се сравнява тинейджърски секс в тоалетна с кърменето на бебе е меко казано слабоумие. Няма по естествен процес от това да нахраниш гладното си дете. Само много изостанали умствено индивиди биха се скандализирани от нещо токова савършенно - кърменето!
  • 2 Майка

    1 1 Отговор
    До автора на статията - искам да отбележа, че когато едно дете е на хранене само чрез кърмене, не съществува понятие точно време за ядене на бебето. Т.е. една майка може да е накърмила бебето си да е отишла до МОЛ-а за да свърши някоя работа и то да огладнее само след 10-15-20 ... мин. Защото бебе, може да се кърми не само като е гладно, но и като е жадно. Бебето показва своите нужди чрез писаци - това е нормалното. Майките не трябва да са затворници с кърмачетата си в къщи, само защото са избрали да кърмят децата си.

    Коментиран от #3

  • 3 ииииииии

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майка":

    а случайно да сте чували за мляко в шише или това понятие ви се губи . никой не е длъжен да му мятат млечни жлези в търговския център докато си пазарува например . освен това , както е отбелязал автора на статията , в търговските центрове има специално предназначени места за тази цел . едно е да кърмите детето си в парка седнала на пейката съвсем друго е в търговския център . колкото и обществено място да е мол-а , все пак е частна собственост и е редно да се спазват някакви правила и норми.
  • 4 Разпутин

    1 0 Отговор
    Ми толкова като държат да си токат млякото у МОЛовете да им сложат по един ГЮМ и да стискат!Която пръцне най далече да и дават билетче за ескалатора!
  • 5 gosta

    1 2 Отговор
    Майката в мола да се източи вкъщи и да си нахрани бебето от шише. Само неорганизираните и смотани майки могат да забравят най-важното нещо на своето бебе - храната. Ако им се наложи да нахранят бебето в мола, не е защото бебето е огладняло след 20 мин (защото от най-малки се хранят през 3 часа), а просто майката е поредната на която не и пука от нищо.
    Както никой не е тръгнал да ходи гол в мола, защото толкова е бързал че си е забравил дрехите вкъщи, така и майките трябва да се съобразяват с това къде да наточат ц.ците...

    Коментиран от #16

  • 6 жоре

    0 0 Отговор
    малииийй, колко требе да си комплексар с малка чурка че да се притесниш от едни гърди!! (та чак ги нарекъл млечни жлези....)
  • 7 mediator37

    2 0 Отговор
    Статията е силна. И ценна. Защото е писана от жена. Само жена-майка има право да критикува друга жена - майка. И щом го прави аргументирано, трябва да вникнем добре в аргументите.
    Силна статия, поздравления !
    Ние кавалите, да не си врем гагите жените като се карат. Само ще наблюдаваме. Това е изцяло тяхна територия и ние не сме компетентни, определено.
  • 8 Млекар

    0 0 Отговор
    Бебетата не са стока за продан да се показват във вид, в който "цицат" в мол, демек голем "дюкян". Що не иде тая майка да го накърми в кварталната бакалница?
  • 9 Рита

    0 0 Отговор
    Те искат да бъдат гледани, искат цял свят да им се възхищава, че са майки, че кърмят. Има някакво сексуално удоволствие в това и според мен такива майки са извратенячки. Да си кърмят у дома!
  • 10 идиоти

    0 0 Отговор
    Е.ати и простия народ са това българите, жалко че и аз съм такъв! Кво ви е направила жената, че е кърмила? Престепление ли? А това, че п.....си се разхождат там безброй и акцентират по-всякакъв начин ориентацията си, това не ви прави впечатление, напротив на това се радвате, радвате се като видите някоя с прозрачно облекло....да и видите прашките, това е позволено, но най-човешкото е забранено. Прост, нещастен български народ, обратен народ с обратни ценности!
  • 11 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Мисля,че няма неподходящо време и непозволено място,за една жена да си нахрани детето с наѝ-ценният дар измислен от,маѝката природа,а не с някакви забъркани химии,ако нямаш кърма е друго.Доказано е ,кърмените деца са по добре защитени и приспособими по умни и по малко се разболяват.Кърменето не е просто физиологичен процес,това е свещенодеиствие,рисувано и от велики художници.Ако пречи на някои просто да си завърти главата,никои с четал не го насочва да гледа.Които смята, в изложената кърмеща гърда има сексуален под-текст,значи е сериозно болен и е за психиатър-пардон психолог.
  • 12 Сара

    0 0 Отговор
    Много добре казано!Браво!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ми

    0 0 Отговор
    Абсолютно същото си мислех и аз.
  • 15 ми

    0 0 Отговор
    ...това в отговор на коментатор 1
  • 16 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "gosta":

    i ti li si maika