Last news in Fakti

25 Март, 2015 14:27 22 630 26

Щетите, които Бареков успя да нанесе

  • щетите-
  • бареков-
  • успя-
  • да нанесе
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическият край на Николай Бареков изглежда поне толкова комичен, колкото и възходът му. Нищо забавно няма обаче в щетите, които той нанесе. Краткото му пребиваване на парламентарния терен създаде два големи проблема, коментира в Дойче веле Полина Паунова.

Партията на енергийния бос Христо Ковачки - „Лидер", се преименува на „Български демократичен център" (БДЦ). Така се нарича и парламентарната група, в която участват както негови депутати, така и парламентаристи от "България без цензура" на Николай Бареков.

„Лидер" бе преименувана на конгрес в неделя. За съпредседатели на новата политическа формация бяха избрани Красимира Ковачка, която е сестра на Христо Ковачки, и Стефан Кенов, който преди това беше функционер на Бареков, а още по-рано - на НДСВ.

Предисторията

БДЦ ще бъде в коалиция с "Гергьовден", ССД, БДС и ЗНС на Румен Йончев. За Бареков нищо не се споменава. А и какво да бъде казано, след като новият политик остана само с един народен представител, верен на партията му - Мартин Иванов-Данона.

С промяната на партийното си име - при това така, че то да дублира названието на уж коалиционната парламентарна група с бившия журналист, „Лидер” на практика заграби окончателно проекта „Бареков“.

„Напусналите ББЦ депутати са днешните наследници на Бай Ганьо“, обвини ги от Брюксел евродепутатът. Той разкритикува новата партия „Български демократичен център” (БДЦ) и обяви, че е на път да предизвика международен скандал с намерението си да се присъедини към европейските либерали, след като през 2014 година ББЦ стана част от семейството на европейските консерватори. Изказването увисна в пространството. Също както и авторът му в политическия живот.

Предизвестеният край

Коалицията около "България без цензура" успя да вкара 15 народни представители в парламента, но още преди сформирането на НС, групата напусна Ана Баракова. От останалите 14 души представителите на "Лидер" бяха до този момент петима. Те постепенно започнаха да се множат, а впоследствие замениха Бареков с Любен Дилов-син и асимилираха новите политици от групата на бившия журналист.

Краят на Бареков беше ясен още със самото му влизане в политиката. Комичните обещания (като например таблет за всеки ученик) и абсурдните политически изявления (като например за връщане на монархията или пък за възстановяване на НРБ) бяха само началото на шизофренното му присъствие на политическия терен. За него не бе пречка да бъде десен, ляв и центрист. Не видя нищо нередно в това да нарича Бойко Борисов "политически феномен от световна величина", а после - "откровен престъпник". Сметна, че няма проблем първо да се снима ухилен до уши с Делян Пеевски и Цветан Василев, а по-късно да издигне за кмет на София протестиращ срещу модела „Кой“.

И тъй като всичко прилича на себе си, нямаше как краят на Бареков да бъде плавен залез на неплодовит политически проект. Краят трябваше да е също толкова комедиен, колкото и началото. А причините за завършека са пределно ясни - приключване на финансирането и ненавременният развод между Цветан Василев и Делян Пеевски, в който водещият така и не успя да се ориентира. Или се ориентира „грешно“.

Вредите

Какво обаче успя да причини Бареков за краткото си съществуване на политическата сцена? В опитите си да намери полуживи партии, с които да направи коалиция още преди евроизборите, тогавашният журналист измъкна от забрава ВМРО, което нямаше парламентарно представителство. После със серия от несполучливи ходове именно той се превърна в спойката между формацията на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов, което доведе до създаването на Патриотичния фронт.

Впоследствие националистическата коалиция влезе официално във властта и така се създаде опасен прецедент, чиито плодове ще берем в годините напред. С попадането на т.нар. „патриоти“ в управлението на държавата политическата класа вече няма да се страхува от съюзи с доскоро неприемливи националисти. Напротив - ще ги ползва за необходимите парламентарни гласове и чрез тях ще обира маргиналния „анти-вот“.

Бареков и тримата преди него

Краткото, но за сметка на това безсъдържателно участие на Бареков в политическия живот дискредитира тотално и журналистиката. С парламентарния си полет бившият журналист компрометира идеята, че репортерът може да бъде коректив. Образът на журналиста се смеси с този на празнодумците и неусетно политици и журналисти се оказаха от една и съща страна на барикадата. А лицето на този инцест е Николай Бареков - появил се в ефир като водещ със синя каска с надпис „Без цензура“ и превърнал въпросния телевизионен етюд в политическа платформа на лъжата.

Бареков не е феномен

Журналистът-консерватор с либерален уклон, искащ да възражда НРБ, демонстрира нагледно за пореден път и ирационалния вот на част от българите. На тази част, която се храни с обещания, дори когато те звучат нелогично, банално и смешно. Възходът на партията на Бареков освети онази малко позабравена вратичка, през която всеки притежател на определено количество пари може да се пъхне в парламента и рекетирайки традиционните партии (без тук да обсъждаме техните качества), да прокарва своите корпоративни интереси.

Николай Бареков не е феномен. Преди него бяха Жорж Ганчев, Волен Сидеров, Яне Янев, царят и в някаква степен Бойко Борисов, който обаче успя да закрепи трайно формацията си в политическия живот. След него със сигурност ще има още кандидати за гласовете на онези 10% от избирателите, чийто манталитет няма тенденция да бъде променен. Проблемът в случая е, че бившият журналист (а вече и бивш политик) Бареков косвено създаде два големи проблема за държавата - вкара националисти във властта и уби доверието в журналистиката. А като бонус изпразни от съдържание и думата „цензура“. Което за демокрация от български тип е наистина пагубно.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BENZ

    2 1 Отговор
    duduka e za rastrel
  • 2 bmw

    5 0 Отговор
    Фактът,че Бареков получи толкова много народни гласове,говори що за заблудена нация сме!
  • 3 raizen

    4 0 Отговор
    браво Поли, тая статия все едно че аз съм я писал. Толково години се чудя на българския народ от какво точно е недоволен - гласува наказателно и се чуди, че все ходи наказан. Всеки здравомислещ човек беше наясно какво ще се случи с Бареков, ако не от някаква политическа далновидност, то на база на горчивия опит през последните 25 години. лошото е, че точно тези 10% (аз мисля, че са повече) отказаха мен, както и много други хора да гласуват. Единствения изход, който виждам от много години насам е задължителното гласуване и следването на някаква последователна политика.

    Коментиран от #5

  • 4 борко чворо

    0 1 Отговор
    само да те гепна дънките ще ти цепна мое сладичко додуче немирно кавалче свирчо палавник такъв
  • 5 аз

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "raizen":

    Ми ако не гласуваш наказателно за кой да гласуваш бре господине?Те всички са хвани единя-удари другия.Добре,че направиха здравен министър Москов,че да се види,че има и свестни хора в тая кочина парламента.Аз съм за мажоритарното гласуване-искам да гласувам за личности,а не за партии и да се набутат вътре просто,кьорави и сакато.А иначе Българина си е кофти матриал-единственото свесно нещо,корто Тиквата каза
  • 6 raizen

    3 1 Отговор
    отговарям ти веднага - а за какво гласуваха хората през последните 25 години ако не за личности - нима някой е гласувал за екипа на Борисов или за екипа на царя или пък за този на Бареков...а най лошото е че никой не е гласувал и за политиката им. Тва е - българина си сака царя и после като си правят каквото си искат с него и се държат като с роб, ходи и гласува за следващия, обещаващ възмездие. Бъларина в болшинството си е злобен, завистлив и с ниска култура...така че напълно заслужава съдбата си и управниците си.
  • 7 трибуналът

    3 0 Отговор
    народе не си криви душата а си признай защото всичко се знае гласува за свирчо додуков срещу 50-левчета на калпак....той пък взе че не ви ги даде а предизборната си кампания направи от застъпници за неговата цензурна българия които му бяха спонсори а сега смях по-света и у нас като пращата такива депутати в европейският парламент и в нашия....просто се засрамете и не гласувайте повече за партийки които имат 1-2 процента-научете се че трябва и са необходими само 2-партии в българия а тази която е верска да си седи в ъгъла и да си брои кайметата достатъчно пари заграби за 10-живота напред.
  • 8 Само БКП И КПСС

    2 1 Отговор
    За каквото и да гласувате все големия ви чака!
  • 9 digu

    0 0 Отговор
    просто к...т...
  • 10 mediator37

    0 1 Отговор
    Плювателска статийка, словоблудство в аванс.
    Отначало плюмките връз Бареков. Накрая връз царя, връз националистите, дори срещу Б. Борисов.
    Само по комунягите не плюеш Паунке. Червено червенотиквениче.
  • 11 onq s konq

    0 2 Отговор
    Уж се критикува Бареков,пък някакси иэлиэа че "най-голямото му прегрешение" е съэдаването и иэлиэането на Патриотичния фронт на полит сцена.И плодовете на това "влиэане във властта" ще берем с години!?Ами аэ съм фен точно на тоя Патриотичен фронт и на Валери Симеонов,нищо че гласувам плътно эа ББ!Сега остава да отгатнем КОЙ е поръчитела на статийката и чии интереси са эасегнати:)

    Коментиран от #23

  • 12 ха

    0 0 Отговор
    всичко е една политическа уйдурма на наследниците на БКП - МОЗЪЧЕН ТРЪСТ от тия решава какви партии да създаде и кой да ги оглави.. нататък е лесно "управлението" им.. Та, до сега..
  • 13 ох

    0 0 Отговор
    Дойче веле или нищо не разбират или се правят на луди, та да върви политиката и ........заплатата.
    Превърнаха се на клакьори на сегашните власти - вече 25г.!
    А нищо при тях не беше така по времето на соца.
    Не разбрахте ли, че продължават да ни управлява по руски бившите ченгета?
  • 14 ПИЧА

    1 0 Отговор
    ЧЕРВЕНА ПОЛИНЧЕ МНОГО Е ЛОШО ЧЕ ИМА НАЦИОНАЛИСТИ ВЪВ ВЛАСТА НАЛИ! ПО ДОБРЕ Е ДА ИМА САМО ДУПЕДАВЦИ НАЛИ ТАКА!
  • 15 анонимен

    1 0 Отговор
    ТОЗИ НОВОБРАНЕЦ ЖЕСТСКО СЕ ИЗЛОЖИ
  • 16 маймунката Чита

    2 0 Отговор
    с две думи – НИКИ ДУДУКА !!!!!!!!!!
  • 17 трол

    2 0 Отговор
    Статията е добра.Вероятно от деликатност е пропусната най голямата вреда - този мераклия отврати много хора от политиката.
  • 18 BurgasADIDAS

    0 0 Отговор
    Патриотичния фронт ли ви пречи?
    Пречи че иска да изолира циганите и престъпленията, които правят, така ли?
    Все едно гледам NOVA TV, там пак така защитаваха циганите.
    Горките те!
  • 19 ДПС то ще управи положението

    0 1 Отговор
    колко време Ви трябва да ряазберете, че па дървото ще ядете?
    Да слезе Генчо, че да се качи Пенчо, а след година да слезе Анастас да се кача АЗ.
    ДЕРМОКРАЦИЯ !
    Куче гонещо опашката си и до кога тази безконечна заблуждаваща игра?
    Бугарите никога сами не са се оправяли, и сега па са на повода на импутентният ЕС, доведени до просешка тояга, чакащи на заеми т.е. на "ЛАЙФ-СУПОРТ".
    Бугарите са "ЖИВИЯТ ТРУП". Обречни на изживявяне. Въпрос на време и няма да ви има.
    Не Ви се вярва?
    Ами, че вижте Съвкупеният Годишен Продукт - дефицит.
    Безработицата като столицата - расте но не старее.
    Нацинален дълг - страх ги е да ни го кажат.
    Младежта търси работа евтина и ниско платена навъ.
    Старците си отиват бавно и самотни, без надеждата, че пак живот у дома инм ще кипи.
    Затуй и Кунева се тъй страстно тя стреми да отвори Шенгенските врати та белкем България окончателно се обезлюди.

    Да живее ДЕРМОКРАЦИЯТА!

  • 20 mediator37

    0 2 Отговор
    Плюенето по националистите последните 10 години се превърна в отделна журналистическа дисциплина. На по-изявените плювачи наградата е кариерно израстване и разбира се - сребърници.
    Въпреки всичко сборният процент на националистите в парламента наближава 20 % и ще расте. Патриотичните сили у нас, както в цяла цивилизована Европа, ще станат поне втора политическа сила. А тогава, Паункова ? Гледай тогава да не изровят писанията ти и да трябва да отговаряш, защото тези сили много помнят.
  • 21 ГОСТ 2

    0 0 Отговор
    като цяло идеите на ПФ трябва да се устояват,въпроса е в начина по които се правят нещата без капка такт и това е проблема не трябва да влиза в такава открита конфронтация защото се превръща в цирк а трябва всички български партии мълчаливо но уверено да постигнат целите си и да си изолират ДПС от властта
  • 22 Омръзна ми

    1 0 Отговор
    Неграмотник.
  • 23 scar face

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Като гледам имаш доста "фенове" тук. Все пак е добре да си най-добър в нещо, макар и в твоя случай - простотията :)
  • 24 анти ДПС

    1 0 Отговор
    макар всички да искаме да махнем ДПС от власта това няма как да се случи . ......
    Те държат наи-големите фирми и дори надминаха БСП
    Макар и да не го признаваме турците ( както те се наричат ) са повече от нас Българите .
    С всяка изминала година те стават по силни и ние бавно и славно си заминаваме а те се множат !!!!
    Но от цялтата тази ситуация можем само да си вземем поука ......
    И ТЯ Е ЧЕ ЗА ДА СТАНЕ НЕЩО КАКТО ТРЯБВА ТИ ТРЯБВА ПЛАН И СТРИКТНО ПРИДЪРЖАНЕ КЪМ НЕГО .....
    Те го правят а ние Българите само си лаем и завиждаме и гледаме ако можем да прецакаме някои ок пак било то и наи-блозкия ни ..
  • 25 808

    1 0 Отговор
    за пореден път се убеждавам в овчия свят на нашия народ,заблуден като овце но на овцете им е простено,вече 26 години едни и същи "демократи,социалисти,цар,гербаджии" го доят,стрижат,яздят и колят /със закони против народа/ и този същи народ продължава да избира на "честни и демократични" избори тези същите,но както беше казал някой че всеки народ заслужава управниците си вместо да се хванат да изчистят всички там в парламента той се оставя да го тъпчат.докато не се вземат крайни мерки няма да има оправия
  • 26 недоволен

    1 0 Отговор
    Ники постигна целта си.Това че ние сме заблудени/от бедност и мизерия/е друга тема.