Last news in Fakti

28 Март, 2015 15:38 3 155 4

Мажоритарният вот би решил всички проблеми на изборната система

  • иван сотиров-
  • мажоритарният вот-
  • изборната система-
  • листите-
  • референдум-
  • "референдум за 100% мажоритарен избор в два тура"-
  • гражданската инициатива-
  • президента-
  • въпрос

От 20 години партиите предлага едно и също меню, затова много хора не гласуват, коментира бившият зам.-председател на СДС

Мажоритарният вот би решил всички проблеми на изборната система - 1
Иван Сотиров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как да променим изборните правила? Повод за поредна дискусия даде уверението на президента, че ще инициира референдум за изборна реформа. Същият като този, който беше провален при правителството на Пламен Орешарски, със същите въпроси.

Тогава президентът предложи три въпроса, които да бъдат поставени на референдум, след редакция и одобрение от Народното събрание - "Искате ли мажоритарен елемент в избирателната система?", "За или против задължителното гласуване" и "За или против електронното гласуване".

Близо година преди държавният глава да предложи провеждането на обществено допитване по изборното законодателство е създадена гражданската инициатива "Референдум за 100% мажоритарен избор в два тура". В нея участва и бившият заместник-председател на СДС Иван Сотиров.

В предаването "Конструкция" на БНР той заяви, че законът за допитването до народа трябва да претърпи сериозна редакция, тъй като е направен така, че освен основни партии и институции никой друг да не може да свика референдум.

“Смисълът на референдума е гражданите да притискат партиите и институциите да правят неща, които те не желаят. Когато говорим за мажоритарния избор, очевидно това нещо, което се наблюдава от почти самото начало на прехода и все повече се засилва като тенденция, е нежеланието на партиите да допуснат гражданите персонално да определят кои хора да влизат в парламента”, коментира Сотиров.

Той обясни, че исторически пропорционалният вот е наложен от партийните апарати и ръководства, които винаги са желали те да редят листите, а не гражданите. Сотиров посочи данни от социологическо проучване, проведено миналата година, което показва, че 56% от анкетираните са "за" чисто мажоритарна система с балотаж, а 17 на сто поддържат пропорционалната система.

Според Иван Сотиров първият въпрос на един бъдещ референдум трябва да е формулиран по-конкретно: “Нашето искане е първият въпрос да бъде формулиран по единствения коректен и логичен начин - "За или против мажоритарни избори".

Той е на мнение, че мажоритарният вот би решил всички останали проблеми, включително и със задължителното гласуване. “При пропорционална система реално партиите са отнели възможността на хората да избират. Ние виждаме, че от 20 години партиите предлага едно и също меню и много хора не гласуват. Дори аз, който съм активен политически човек, се колебая. Познавам хора, които отказват да бъдат рекетирани по този начин да гласуват”, подчерта Сотиров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЯМ ПРАЗ

    2 2 Отговор
    Колкото са депутатите, толкова трябва да са изборните райони и изборите трябва да са само мажоритарни. Искам да гласувам за личност персонално, а не за някакви подредени по неясен начин екземпляри. И съответно да отговаря персонално пред избирателите си.
  • 2 Киро

    0 2 Отговор
    Голям Праз

    +1
  • 3 идат избори

    0 0 Отговор
    В България толкова лесно се лъже че всеки може да стане мажоритарно избран депутат.Мажоритарният вот ще реши всички проблеми но на богатите които ще си купят след изборите мажоритарно избраните депутати.В България се доказа че партия се купува пък камо ли мажоритарно избрани депутати
  • 4 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Малко трудно ще купи примерно една 240 от гласоподавателите,ако са 240 депутата ,което прекалено много.
    За нашата малка страна в ,която повечето важни решения се вземат отвън,не са необходими 240 хрантутника,120 стигат.Много важно според мене е всички по значими решения да се подлагат на референдуми,компютрите вече навлезнаха във всеки дом тъй,че електронното гласуване е задължителен елемент.