Last news in Fakti

30 Март, 2015 00:11 16 642 46

Колко може да издържи България, още?

  • васил калинов-
  • колко може-
  • да издържи-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на сериозните предизвикателства, които има днес света, като че незабележими остават все по-отчетливото формиране на сериозни тенденции, които могат да се окажат фатално предопределящи за бъдещето на България, коментира политологът Васил Калинов.

Като първа такава бих посочил, приемането за „нормално” от политиците ни и с примирение от обществото, нарастващото „изземване” от външни фактори на все повече функции на държавата, което неминуемо води до загуба на суверенитет. Конституционното ни устройство е в невъзможност да отговори на поетите ангажименти от страната ни като член на НАТО и ЕС. Ние станахме част от тези организации доброволно водени от разбирането, че така България ще бъде съвременна, просперираща и защитена държава. Защо, обаче това не се случва?

И тук започва голямата драма - липсата на държавническо мислене, приемственост и предсказуемост в политиката на страната, ниския професионален потенциал, който бележи управлението на държавата, не познаването в детайли на механизмите и практиките, които се прилагат в Европейския съюз и НАТО ни поставя винаги в ситуацията на потърпевши. На държава, която постоянно се моли или обяснява за нещо пред някого. Наложената, особено през последните 10 години формула, с всичко да се съгласяваме „с нашите съюзници”, влияе пагубно върху авторитета ни на международната сцена. За България открито се говори, че има изключително висок дефицит на държавност и не изпълнява докрай поетите ангажименти, съгласно предприсъединителните договори. Нещо повече управляващите си позволяват да търсят механизми и способи да ги заобикалят, за да прокарат интересите на тези, които са ги „избрали” и в името на това жертват интересите на народа и страната. Не случайно се поставя въпросът (макар и от „неводещи” политици) дали ще можем да се съхраним като държава. Сигурен съм, че никой не може да посочи, в годините на така наречения преход, да сме реализирали като страна поне една успешна международна инициатива. Дори в т. нар. преговорен процес за присъединяване към ЕС не успяхме да си защитим достойно националните приоритети в нито една област. Защото бяхме с разсипана икономика и в състояние на политическа неадекватност, поставайки влизането ни в ЕС като самоцел. Можем да припомним също, че толкова се старахме да станем „симпатични” на НАТО, че в навечерието на приемането ни, практически бяхме без въоръжени сили. Днес, повече от 10 години по-късно, сме още по-зле. И кой ще ни брои за фактор?

Втората опасна тенденция е натрупването на сериозни демографски проблеми, огромни за мащабите на държавата ни. В тази връзка не стои въпросът само за негативните тенденции в т.н. прираст на населението, нито дори с голямата диспропорция в регионалното развитие, а особено остро стои въпросът с емиграционния поток от страната и задъблочаващите се етнически проблеми. Нашата държава е в такова състояние вече, че не е възможно да реши въпроса с интеграцията на българските цигани. Не е в състояние да реши проблема с турцизирането на страната, особено в смесените райони. Има достатъчно големи територии в страната ни, населени места, в които не можеш да чуеш българска реч. Нещо повече,там населението не знае български език. А сред циганския етнос социалната деградация е толкова голяма, че можем да говорим не само за бедност и мизерия, но и за хиляди хора, които нито могат да четат, нито да пишат, нито да имат, каквато и да е социална съвместимост, за съжаление. Според мен, демографският и социалният проблем тук така са се преплелели, че ако държавата продължава с тази абсолютно неадекватна политика и да пилее милиарди в бутафорни мероприятия и програми, то можем да бъдем сигурни , че това рано или късно ще ни доведе до „израждане” на българското общество. Следователно съществуването на българската нация и българската държава е поставена пред сериозно изпитание.

Третата тенценция е свързана с изключително високата степен на неефективност на управлението на страната. Погледнато на хартия България е изградила всички институции, които трябва да има, според конституционното си устройство и според европейските страндарти. Да имаме основание да кажем, че у нас има реално разделение на властите? За съжаление, всичко е така „омотано”, че да може да се управлява от един център. Това е центъра, който се е формирал, благодарение на нелигитимните фактори, а не в резултат на демократичното функциониране на политическата ни система. Съвсем закономерно е вече 25 години да няма ефективна структура на Министерски съвет и министерствата. Наред с това, в изградените институции на бюджетна издръжка са стотици хиляди хора, назначени в повечето от случаите, съгласно „българските традиции и обичаи”. Това се превръща в голям проблем, защото затвърждава в българското общество и отделния гражданин, че инситтуциите по-скоро му пречат, отколкото да му помагат и затова той се опитва да ги заобикаля. Така се насажда двойственост в поведението и съзнанието на хората, които по подобие на политическия стопанския и културния елит на страната – имат лицемерно поведение и действие. Или стигнахме до морала на днешното българско общество.

И това е четвъртата тенденция - липсата на автентични морални ценности и наличието на съответните съвременни социални институти, които да ги възпитават. Без съхраняването на вековните национални достойнства и добродетели ние не можем да отстоим на времето като народ. Ние не можем, вече колко години, да създадем истинско гражданско общество. Българската образователна система не подготвя за реалния живот, това е оставено изцяло на „улицата”, избутвайки и семейството. Бързото забогатяване, арогантното поведение и чуждопоклонничеството са в основата на днешните „добродетели”. И тази среда обилно се подхранва и насърчава от тези, които избираме да управляват и които в крайна сметка, наставлявайки ни как да живеем си осигуряват на наш гръб, охолно бъдеще и за поколенията им.

Има ли период от възстановяването на българската държавност до наши дни, който можем да определим като ново българско възраждане? От Руско-турската война до днес ние се кланяме и слугуваме на чужди модели и хора. От преписването на Търновската конституция, през търсенето на монарх в Европа, преминавайки през съюз с нацистка Германия, Съветския съюз, сега ..... Сега сме в царството на чалгата, под въздействието на американските екшъни и чуждата музика, все още трудно намиращи мобилни устройства и компютри с кирилизирани клавиатури и софтуер, та стигайки до българската трапеза, на която се оказва, че 60% от хранителните продукти са внос. Днес сме във времето, в което е престижно да изпратим децата си да учат в чужди западни университети с надеждата, че няма да се върнат да търсят бъдеще в България.

Българският народ може да промени всичко това, само ако осъзнае, че е време разделно, че трябва да се сложи край на „поръчковата” политика, на купуването на гласове, на избора на хора, които той добре познава. В момента се прави всичко възможно народа да не се събуди. Ще се измислят всякакви сценарии- референдуми, промени на избирателни закони и др., но няма да се стигне до това да се разбере истината за външния дълг, истината за корпоративна банка, истината за марионетките, които ни управляват и техните господари.

И не на последно място - днешното състояние на ЕС, пряко рефлектира върху всичко, което се случва у нас. ЕС е в критична ситуация и се нуждае от серизно реформиране. Защото в този си вид той е неефективен и губи привлакеталност. Засилва се евроскептицизмът. Трудно устоява на изключително силното въздействие от всички страни като един от водещите геополитически фактори. САЩ няма да допуснат най-сериозния си и естествен съюзник да води по-самостоятелна политика. В същото време ЕС не е в състояние да се справи с отговорностите, които носи без САЩ. Без това взаимно допълване не може да се отговори на предизвикателствата на Изтока, на религиозните сблъсъци, на финансово-икономическите проблеми. В тази ситуация ЕС е принуден да прилага все по-централизирани форми и средства на действия, формулиране и правене на политика, за да съхрани единството на Съюза. Това превръща многохилядния бюрократичен апарат на Брюксел в реален командно-административен център, който подменя легитимните органи на Съюза. Този стил заразява и всички страни членки. А за България е пагубен, защото имитирайки европейската бюрокрация ние постигаме следния резултат: Само половината от субсидията, предоставена от Брюксел за България е реална инвестиция в най-добрия случай, корупцията изяжда другата част. Това е публична тайна.
Европа ли не познава България или България не познава Европа, а света?


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сашо

    3 0 Отговор
    не съм чел отдавна по- реалистичен и точен анализ на знешното сътояние на българското общество. Дано го прочетат и разберат повече хора...
  • 2 onq s konq

    1 3 Отговор
    Колко оше може да иэдържи България...Е как да раэберем докат не пробваме бе Василе?!
  • 3 Дядо Поп

    2 0 Отговор
    Наистина точен анализ,но дотам,голяма част от черепите на БГ
    народ са непробиваеми от подобни анализи,колкото и реалистични
    да са.И всичко ще продължи по старому,а хубавия и точен анализ
    ще остане някъде в купищата анализи.
  • 4 mediator37

    2 0 Отговор
    За всичко е прав Калинов .
    Прави впечатление, че от преди 2 години започнаха да пускат в медиите мнения, че България загива . До тогава беше забранено, а ние само си го говорехме в семеен кръг.
    Това е и първото изказване, в което се твърди, че интеграцията на циганите е невъзможна кауза, с уточнението "вече". Според мен винаги е била невъзможна кауза.
    Истината е , че сме много близо до етническа война и финансов фалит едновременно, защото малцинствата са опряли пистолета на главата на българина и ще го дерат и изнасилват до сетния му дъх.
  • 5 1313

    2 1 Отговор
    България е прекалено малка , за да е независима държава в този хищнически свят , а имаме и толкоз много продажни политици ,но Еврейскоатлантическата ориентация е пагубна за България най -хубавото нещо което сме взели от Америка е колорадския бръмбар
  • 6 Kikaha

    2 0 Отговор
    Много хубва статия, поздравления за автора!
  • 7 Бл Благов

    0 0 Отговор
    Статията е хубава, анализът точен ! За съжаление не се дава начинът всичко това да бъде преодоляно,а от това днес най-много българското общество се нуждае!
  • 8 къртица

    0 0 Отговор
    ОК, всички сме съгласни.
    Дайте предложение, как да решим проблема?

    Коментиран от #9

  • 9 Владимир Йосифов

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "къртица":

    Отдолу Нагоре !!!
    Обратното не става .
    КОГА ще го разберем ???
  • 10 Alisa

    2 1 Отговор
    ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ на българката свръхфеномен Слава Севрюкова /1903- 1991г./ за съдбата на България: ” Ще дойде време населението в България силно да оредее. Мнозина ще я напуснат.Страната ни ще е пред опасност от загуба на държавността. Ударът обаче няма да се приеме толкова страдалчески от народа, защото границите между държавите в ония години ще са размити....“Родната ни карма ще приключи, когато парче земя се откъсне от България -югоизточната. „Предстои наша територия да бъде” ПРЕДАДЕНА”!!! на Турция. Докато Европа слисано умува какво да предприеме за осиротялата ни държава, някои политици ще бъдат съдени за поредната, може би най-страшна национална катастрофа. От този миг нататък властниците ще станат изключително внимателни към събитията в страната" „Българското племе никога, ама никога не ще бъде заличено от лицето на земята. Други народи, както ми се разкрива ще изчезнат, ние-не. Помнете- никога! Събудената мощ на духа на българина е голяма. „От народа ни ще се родят бъдещи духовни водачи. Това не е случайно – писменността на славянското племе преди повече от хилядолетие се яви при нас." За Слава Севрюкова Ванга признава: „Много ми е дадено сестра Слава, но на теб още повече”
  • 11 тошибиян

    0 0 Отговор
    охо още векове на робство и мизерия
  • 12 хрущял

    1 0 Отговор
    Браво на човека, много точно и обосновано е написал мнението си!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    този е гаранция привърженик на бсп то и дава мнение когато не са на власт.покрай многото вярни и очевидни факти ,вкарва познатия комунистически трактат за обреченост на българите !!!демек обречени сме в ес ,той ще се разпадне ако не се промени, сащ играят нечестно и всичко това е насочено срещу българия и българите!!!иначе за проблемите е прав ,за демографията ,за морала,за икономиката,за институциите,но плаче на погрешния гроб!не сме си защитили икономиката при влизането в ес и тя фалирала....и т.н. щуротии покрай истините.тва за армията е другата българска химера.трябва да имаме огромна армия за да имаме сигурност и се дава пример с армията ни до 1989 година!!!смях!на недоучилите но ходили войници ще им отговоря преди нападките,бг армията колкото и голяма да бъде не може да реши нищо чисто военно в един регионален конфликт.нито бихме могли да имаме армия адекватна на турската нито биха ни позволили да се осланяме на военните си успехи.за доказателство е нагледните примери от историята ни: през 1885 година побеждаваме военно сърбия ,но не взимаме и квадратен метър от територията и ,под натиск от вън.
    през балканските и първата световна имаме 1 млн. армия и ядем само шамари въпреки войнските си успехи,за срвнение гърците с една пиклива 150 хил армия удвоиха територията си без почти никакви жертви.
    та на анализатора много здраве и да почита повечко,но бсп депутатството му е гарантирано!

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    България върви към гражданска война. Това е съвсем естествен етап от развитието на нещата. В скоро време администратривните области ще пискат автономност, за да се освободят от държавното бреме и ако не я получат ще потърсят помощ от държавата, от чиято етническа област е преобладаващото население. Това не бива да учудва никой, това е ествствени ход на нещата и повечето разумни хора емигрират, за да не се окажат в центъра на лавината.
  • 15 Киро

    0 2 Отговор
    Московския трол от коментар 14 под мене сее заплахи и страх, това е подходът за разделение или така наречената хибридна война на Масква!

    ...и после идват руснаците и ни спасяват, нали?!

    Отивай да си декламираш глупостите на някой "огромен" (50 човека) митинг на Атака.

  • 16 Киро

    0 3 Отговор
    Деси, само да вметна, че относно армията си права, дори и турчолята схванаха, че голямата численост не прави сила в днешно време, турската армия в момента е колкото българската преди 1989 по численост.
    Просто няма смисъл.

    Имаше сериозен военен доклад / проучване преди половин година, че ако се състои военен конфликт между Турция и Израел, на Израел ще му бъдат необходими между 2-3 месеца да смаже всякаква съпвотива от страна на Турция,

    Тъй, че времето на числеността на армията отдавна не е сериозен фактор.

    А за коментаторчето от БСП, дето е надр.скало тия глупости - да, като не са на власт, всичко е черно и ще мрем - типично московска агитацийка.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    киро промит мозък
  • 18 мики

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Що не си гледаш децата или някаква друга женска работа,ами си тръгнала да си мериш оная работа с тази на мъжете!Мъжът ти,ако имаш такъв,сигурно е учен и не е ходил войник!Ми то и ние сме учили и сме ходили войници и да,станахме мъже!Или какво си мислиш-че като стане панаира,НАТО ще те защити или пък неходилият войник твой мъж няма да го мобилизират!Моли се да не става,тогава ще разбереш много бързо какво значение има за една държава собствената армия!И понеже вашите любимци САЩ са по прости от вас умниците тука,затова поддържат огромна армия!Коментирате неща дето не са за п....ките ви мозъци-на тоя Киро и твоя!

    Коментиран от #28

  • 19 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    "...турската армия в момента е колкото българската преди 1989 по численост." Всеки може да си пише всякакви глупостти каквито му дойдат на главата, за това са форумите, за да "изпъкнем", като еди какво си в еди какво си /сещай се/. До 1989 г. българската армия е доближавала численост от около 200 000 д. В момента турската армия е 647 993 д. Като малко по-запознат от тебе ще те открехна, че само специализираните военни подразделения на Турция варират от 120 000 до 180 000, тука влизат- бригади със специално предназначение, отряди със същото такова предназначение, отделна спецназ бригада на пряко подчинение на турския ГЩ, бригада командоси-морска пехота, два отряда подводни бойци и т.н. и т.н.

    Коментиран от #21, #24

  • 20

    1 0 Отговор
    Много точна статия, за съжелиние всичко е вярно, с тия продажници в парламента нищо добро не ни чака, ама и ние народа много заспала работа бе, съседите ни Гърция, Румъния си защитават интересите, борят се с корупцията, ние стоим наведени и чакаме да ни оправят.......
  • 21 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    Когато разни си заровят муцуните в Уикипедия да цитират цифри, хубаво е да прочетат и ОТКОГА са данните, дали не са отпреди 5 години.
    Турската армия в момента е около 300- 400 хил. души, базирани основно в кюрдската част, българската армия преди 89-та достига до малко над 300 хил. души.


    Коментиран от #25, #27

  • 22 гост

    0 0 Отговор
    докато има такива отрепки и нищастници като тези сега налюпили се гербаджии дето ни казват аз така реших няма да е много свършено е снас сурнат и влекат като за последно всички се убедихме че всеки хванат от пътя може да ни управлява
  • 23 Хитлер

    0 0 Отговор
    Не е важно толкова кого , ще изберем а след като го изберем да бъде контролиран и да носи наказателна отговорност пред народа за постъпките си!За предателства към дуржавата и народа се полага смърт!
  • 24 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Монго":

    Ако ще сравняваме цифри,да кажем и ,че Турция в момента има над 75 милиона население и БВП над 840 милиарда,а България 7 милиона население и около 80 милиарда БВП.Така,че е напълно нормално да имаме 10 пъти по-малка армия,да не говорим,че много по богати страни като Белгия,Холандия,Дания,Швейцария,Португалия и т.н. имат даже и по малки,но по добре оборудвани естествено.А относно великия експерт само преди десетина дни беше пуснал "велик" анализ как всички газопроводи на всички континенти ще пренасят само руски газ,така че очаквам след седмица анализ как България без Белене до 5 години ще остане без ток,въпреки че имаме 4 пъти повече мощности отколкото използваме.Слава на БКП и Българо-Съветската дружба

    Коментиран от #26

  • 25 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Киро":

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Türk_Silahlı_Kuvvetleri. Ако не знаеш турски ще ти преведа, някои тука знаем и повечко езици. Та ето ти турското "Уикипедия" . Информацията в дясно/под емблемата на турските въоръжени сили е от 2010 г./ но текста под цялата статия е от 2014 год. Та там пиши, че само сухопътните сили през МИНАЛАТА година са 550 000 души. Без морските, военновъздушните, жандармерията и т.н. "хубаво е да прочетат и ОТКОГА са данните, дали не са отпреди 5 години.", е аз чета не само български източници и те НЕ казват "Турската армия в момента е около 300- 400 хил. души, ", това е твой цитат. И пак твърдя пишеш глупости, значи се излагаш. Трети път няма да влизам в полемика с теб...
  • 26 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    "Ако ще сравняваме цифри,да кажем и ,че Турция в момента..." не сравнявам никакви цифри а коментирам определени цитати на хора, които се мислят за много умни и именно техните цитати дават цифри и правят сравнение между българската и турска армия. Просто показва, че пишат глупости, но явно това не ги бърка и продължават в същия дух. Въпрос на IQ...
  • 27 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Киро":

    "Когато разни си заровят муцуните в Уикипедия...". Киро амбицира ме и си зарових муцуната в прясна турска информация, от 02.03.2015 г. и там пише, че личния състав на турската армия е 685 862, ето ти и сайта-http://www.hurriyet.com.tr/gundem/28336770.asp и това не е Укипедия, а официална турска информация от в. "Хюриет". Дано разбереш колко си постен...

    Коментиран от #30

  • 28 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "мики":

    мики ти сигурно си мики маус???поне разсъждаваш като мики маус,дори не си го докарал до чиборашка!!!що не си сложи ник крокодила гена или мурзилка,а се вдъхновяваш от тъпите американци :)?аз мики съм като теб ника ми е деси димитрова ,но съм мъжа и!!!ходил съм две години в казарма в бойно потделение и станах мъж,тук ме напъва смях та не се трае!!!казармата бе най-загубеното време ,със сюжет подобен на затвора :)!!пълно безхаберие нисък професионализъм с много малки изключения и заучаване на типично мъжките навици оставащи за цял живот.нека се сетя за някои от тях,да пушиш пиеш,псуваш,крадеш,скатаваш и т.н.
    загуба на огромен финансов ресурс в безпереспективни начинания ,като това да имаме няколко хиляди танка или да се харчат пари за военни учения на същите безхаберници за които говорих по-горе!!!та ако това се върне ,парите за пенсията на майка ти ще са не 200 ,а 2 лева и въпреки това турците щяха да ни прегазят за два дни военно.те първо са много повече и второ имат много повече пари от нас .демек при нас е важна политиката не армията,за това ти дадох примерите с историята ,но предвид анимационните ти възможности ,явно съм се хабил излишно!

    Коментиран от #29

  • 29 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Десислава Димитрова":

    "не си го докарал до чиборашка", пише се чебурашка , хайде лягай си, утре пак ще ръсиш мозъци...
  • 30 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Монго":

    ти като експерт в трепането би ли ми обяснил ,ква армия трябва да имаме за да може да се противопоставим адекватно на турската?достижима ли е такава армия за нас българите сега или в някой период от съществуването ни като държава,дори и във времето на най-високата ни милитаризация преди балканските войни?

    Коментиран от #31

  • 31 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Десислава Димитрова":

    Никакъв шанс...
  • 32 гертов

    0 0 Отговор
    Живата истина!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 сравняващ

    1 0 Отговор
    на всички ни е ясно че преди и сега България не е имала и няма армия която самостоятелно да издържи на война с турция.Въпросът е как при тази даденост да защитим националния интерес на България и териториалната цялост.И преди и сега нашите политици избраха единственият възможен път -членство във военен съюз- преди варшавският договор сега нато.И тук възниква големият въпрос как членството в този военен съюз ни осигурява националните интереси.
    Когато членувахме във варшавския договор
    1.пак се въоръжавахме,с най -модерните самолети и то доста на брой,танкове,наземни и зенитни ракети.Но всичкото това ставаше чрез износ на селскостопанска,машиностроителна продукция и без ните един долар кредит от МВФ и други банки.
    Голямото превъзходство на турската армия в самолети и танкове го компенсирахме с най-модерните ракетни системи.
    2.В дотовора за членство има точно отработени въпроси как ако бъдем нападнати от Турция и Гърция действа българската армия и как за 24 часа цял съветски въздушен фронт се включва в бойнитеи действия.
    3.Българските боини единици в мирно време са под командването на генералния щаб.Българското ПВО информираше ГЩ и самолет можеше да излети само с разрешение на ГЩ на българската армия.
    4.Въпреки войната на СССР с Афганистан,български войник не отиде да воюза на чужда територия.

    СЕГА членуваме в НАТО
    1.Първо унищожихме най силноот си оръжие -ракетните комплекси,като не нужни на нато,.в Същото време на юг от нашата граница само на 10 км.същия тип ракети които бяха на въоръжение в ГДР безвъзмездо бяха въведени на въоръжение.
    2.Съкратихме войската си до неузнаваемост ,но Турция и Гърция запазиха техните войски на юг от нашата граница -защо ?
    3.Сега ще купуваме американско и германско въоръжение но с кредити от Световната банка и МВФ -защо?
    4.Прослувутият чл.5 на договора с нато осигурява намесата на нато при нападение на страна членка от пакта от друга страна не членка на пакта.При военни действия между страни членки на нато ,чл. 5 не действа !Практически доказано войната Турция Гърция за Кипър.Турците разбиха гръцката армия и окупираха половин Кипър и вече 50 години си стоят там под благословията на НАТО и САЩ.
    Практически как би действал чл.5 с два сценария за българия
    1.Русия обяви война на България,натовска турция ни идва на помощ и разгръща армита си по цялото наше черноморие.
    2.Турция нападне България.НАТО е пас.Търция завзема колкото си иска територия и остава там за колкото години си иска.
    3.Българските самолети се вдигат във въздуха и им се поставят задачи от щаба на нато в Гърци,и едва след това се уведомява вишето аермейско командване на българската армия

    Коментиран от #34, #35

  • 34 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "сравняващ":

    Нещата са горе-долу такива, с някакви различни нюанси,истината е ,че можеше да пуснем сериозно количество кръв,на нападателя,само боѝните ни самолети са били около 400бр.Сега просто няма за какво да ни нападат,просто да изчакат още 25г.Циганите да се развъдят в геометрична прогресия,да се помохамеданчат,българите да изчезнат и избягат,един референдум на цигани и турци и ето ти вече друга държава,с тази политика нищо друго не ни очаква.Както е казал Тургут Юзал -Пак ще си върнем България,само че този път икономически.
  • 35 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "сравняващ":

    Мога само да добавя, че ако Турция преследвайки свои интереси поиска югоизточна България, ще я има без значение, че сме в НАТО. Пример Кипър и военния сблъсък с Гърция през 1996 г. за осттровите в Егейско море /http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=347&aid=8394/. Гърция е в НАТО, нали, но това Турция изобщо не я бърка. при двуполюсния модел /хубав или лош е друг въпрос/, Турция нямаше да посмее, защото щеше да предизвика намесата на двете големи сили и световна война.

    Коментиран от #38

  • 36 expert

    1 0 Отговор
    Уважаеми колеги КОМЕНТАТОРИ, може ли някой от Вас да ми посочи тема или коментар в по които е взел отношение някой отговорен СУБЕКТ от правителството или парламента? Резултати ................., че ТЕ СИ ПРАВЯТ САМО ТОВА, КОЕТО ИМ ИЗНАСЯ!
    Това е ДИКТАТУРАТА НА БЮРОКРАЦИЯТА - ТОВА Е ФОРМАТА НА ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ.
    Дебюрократизация ли, че за това ДОРИ НЕ СЕ ГОВОРИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ И ОБСЛУЖВАЩИТЕ ГИ ЕКСПЕРТИ!!!
    На тях и за тях, ще им цитирам Путин:
    Путин разкритикува особено остро бюрокрацията, която често е определяна като задушаваща в Русия. "Всички трябва да разберат, че при сегашните обстоятелства това не само е спирачка за развитието на Русия, а също е пряка заплаха за сигурността й", заяви той.
    Когато се стигне до разпад, а ТОВА Е ВЪПРОС САМО НА ВРЕМЕ и то малко време ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ ГУБЕЩИ!
    Ако целта на УПРАВЛЯВАЩАТА НИ МАФИЯ е България да е в "Европа" но не и "Европа" в България - резултата ще е все повече българи в Европа и все по-слаба и неконкурентна икономика и разпадаща се държава.
  • 37 гражданин

    2 0 Отговор
    За жалост и статията на Васил Калинов, и коментара на "СРАВНЯВАЩ" са абсолютно ВЕРНИ.Това е жестоката ИСТИНА.За 25 години управление на продажни престъпни мекерета,служещи на САЩ,Брюксел,Лондон,Атина,Анкара и всички,които дават комисионна за предателите,те разграбиха и унищожиха държавата и народа.Всичко това се случи под мотото "Демокрация" и "Евроатлантически ценности".Пропуснаха да ни кажат,само,че добрите ни братчета и съюзници ни заграбиха ОГРОМНИТЕ ПАЗАРИ в Русия и близкия изток,ликвидираха енергетиката,тежката промишленост,машиностроенето,леката промишленост,химическата промишленост и селското стопанство,армията,образованието и науката,здравеопазването и социалната система.Превърнаха България и българите в един елементарен потребител,донор на безкрайни печалби.ЛИКВИДИРАХА ДЪРЖАВАТА и я РАЗГРАБИХА, ограбиха ХОРАТА и ги подложиха на ГЕНОЦИД.Явно са прочели насоките на сър Алън Фостър Дълес.Прочетете ги и вие.Няма нужда да ги коментирам,там е отговора на въпроса" КОЙ ,ЗАЩО И КАК ЛИКВИДИРА МЕТОДИЧНО И ЦЕЛЕНАСОЧЕНО БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ"
  • 38 хщ5

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Монго":

    Аз искам България на две морета - това са моите интереса!
    Доста ни орязаха и си искаме териториите
  • 39 гост

    0 1 Отговор
    Бравоооо,ураааа!!!Да живее БКП! Айде сега господа коментиращи,обяснете къде трябваше да членуваме и кой щеше да ни защитава по добре интересите,ааа ясно имате предвид великия Евразииски съюз!За ваше съжаление обаче вашите деца вече гласуваха против и колкото и да ревете емигрантски наплив към Евразия няма и няма и да има!Време е да разберете че с дрънкане на оръжие няма да впечатлите никого,а във време когато децата ви имат интернет в джоба си е изключено да предпочетат Русия пред Европа.
  • 40 мики маус

    2 0 Отговор
    Ако все пак го прочетеш това,ще ти кажа следното-висторически план правиш сравнения от времена с коренно различни геополитики най-малко!Благодаря за сравнението с Мики Маус,не се обиждам,въпреки че не съм фен на американското начало!Относно какъв мъж си станал в казармата-тук вече е доста спорно,имайки предвид твоя така наречен ник-хубаво женско име!Дано освен изброените от теб неща/псуване,пушене и др./които между другото си ги знаехме и преди казармата,си се научил поне да си оправяш леглото,да си переш чорапите и др.,всички тези дребнички удоволствия дето те отделят от полата на майка ти и те правят нещо като самостоятелен човек,готов да поеме и най-малка,каквато и да е ,отговорност в живота си!Ако в казармата си се научил да пушиш,псуваш,да се сбиеш с някой,то детството ти не е било много свободно и радостно!Не че са хубави тия неща,но ги правехме с мярка,не като сега,от сегашните подрастващи на които всичко им е позволено!В сравнение с дрогата,това чедо на демокрацията,онова са детски филмчета!Не се и опитвай да ме надприказваш,дори и в писмена форма,няма да можеш!Въпреки сравнението с Мики Маус,Макар че харесвах ,,Ну Погоди,,-чак ли си му?Дотук бях с общите приказки!ако искаш история,икономика,право,факти -моля!Но не се хаби,няма смисъл!Както няма и смисъл една държава да има своя армия!Моли се да не се налага ! Поздрави от М.Маус,ЧЕБУРАШКА, МУРЗИЛКА,НУ,ПОГОДИ, И ВЕСЕЛЬIЕ РЕБЯТА-тез последните на бас,че ги беше забравил!
  • 41 Мики

    1 0 Отговор
    Мики Маус ,,40,, до Десислава Димитрова
  • 42 гост

    0 1 Отговор
    Междувременно докато обсъждате за колко дена щяла да ни прегази Турция някога и каква армия трябвало да имаме/но без да кажете кой ще я плаща/ Русия изнесе от България за последните 20-тина години чрез цените на нефта и газа сума по голяма от БВП за всичките 45 години социализъм.Така,че в момента се поучете от Турция не за армията а за това как накараха Русия да им намали газта с 30%
  • 43 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    радвам се, че сме на едно мнение.все пак и той завалията не може да отрече ,че турция има безспорно по-голям военен потенциал от нас.до тук добре,но коментарите на останалите са ,че все пак трябвало да се направи нещо за да не станело като в кипър.само че скъпи колеги преди да пишете за кипър проверете кво стана все пак там.малко инфо по темата.кипър е англииска колония след втората световна война и там живеят 80 към 20 гърци и турци.след като англичаните си тръгват гърците си правят държава ,която турците не приемат,но конфликта се изостря в началото на 70 те когато кипърците решават да присъединяват кипър към гърция и турците разбират кво ги чака в демократичната държава на черните полковници.за по голям колорит начело на кипърската държава стои техния патриарх ,тва не е шега!!!все едно в българия да си сложим патриарха за министър-председател и да решим да се влеем в русия :)!та турция не напада държава членка на нато .тва първо.след турската инвазия острова е разделен горе долу 60-40 ,но турската част изпада в пълна изолация докато гръцката се радва на просперитет ,доведен точно от европа и сащ чрез инвестиции,туристи и т.н. стигна се до там че преди няколко години кипърските турци искаха да се върнат в държавата и заедно с гърците да влязат в ес,но гърците отказаха обединението,въпреки че всеки кипърец ще ви обясни със сълзи на очи колко много го желаел.та нека и малко история пак.след 1 вата световна война българия няма право да има армия ,
  • 44 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    след 1 вата световна война българия няма право да има армия ,но в българия са базите на вмро ,което действа в гърция и югославия ,а българия е с най-ниския реитинг от държавите в европа.така се стига то петричкия инцидент при който гърция ни напада и окупира петричко ,но след намесата на обществото на народите се изтегля макар ,че в този момент нямаме армия която да и противопоставим.та що го казвам всичко това?щото ние трябва да наблегнем на външната си политика ,тя би могла да ни свърши работа повече от 1 млн.армия .към момента външната ни политика е правилна и балансирана,но прецедента който прави русия е опасен за бъдещите практики и за това трябва да бъде осъден ,а руския неутрализирана.това би било добър урок и за турция в бъдеще време !

    Коментиран от #45

  • 45 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Десислава Димитрова":

    Ето какво има предвид Десито /Стоян/- http://www.segabg.com/article.php?id=141198, макар че в този сайт историята не е пълна, отрядите на ВМРО спират гърците и на 29 октомври са отблъснати с помоща на мобилизираните бивши фронтоваци от Радомирско, Ихтиманско, Самоковски и Кюстендилско зад...гръцката граница. И това още преди намесата на Седма рилска дивизия с командир Минчо Банковски. Намесата на тогава "Обществото на народите" е едва след възтановяване на т.н. до тогава съществуващ паритет. Т.е. световната общност се намесва, след като вижда опасност Гърция да претърпи териториални загуби, а не за да ни защити и признава Гърция за необоснован агресор и да изплати 30 млн. лв. /тогава златни/, Стоян ако се интересува да провери как, колко и дали изобщо ни са изплатени тези суми /един вид домашно/. Стоян притежава познания в областта на историята, факт безпорен. Но недостатъчни и грешно интерпретирани. Останалото е...история.

    Коментиран от #46

  • 46 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Монго":

    хубава статия си поместил,но останалото дето твърдиш не е вярно.гръцката армия не е спряна от вмро макар то да разпространява този мит .прочети мемоарите на цанков ,министър председателя на българия в този период .той описва инцидента и реакцията на он,довела до гръцкото изтегляне.тва е историческата истина другото са поредните ти щуротии.хубаво че си ползвал викито,но там в този случаи инфото е неточно.ето ти по-точно такова:
    http://www.bulgarianhistory.org/%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8/
    гърците плащат парите макар да имат 100 хил войска на българска територия срещу 4000 опълченци и 1000 човека редовна армия благодарение на правилната ни външна политика.в другия случай с неправилана политика губим огромни територии пак от тази гърция само че тогава имаме 1 млн армия ,а гърците едва 150 хил.