Last news in Fakti

17 Април, 2015 14:03 12 312 8

Пореден гаф на министъра на правосъдието

  • пореден-
  • гаф-
  • министъра на правосъдието-
  • христо иванов

Найъ-вероятно изпитът за нотариуси няма да се проведе на 19 април

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-вероятно изпитът за нотариуси няма да се проведе. Причините са недообмислени заповеди на министъра на правосъдието Христо Иванов.

Едва на 15 април Иванов одобри окончателния списък на кандидатите, допуснати до участие в конкурса за нотариуси.  Тогава той предислоцира провеждането на конкурса от Министерство на правосъдието в зала „Арена Армеец” заради големия брой кандидати. До тук добре, но това се случва в 17,00 часа на 15 април. Заповедта влиза в сила от следващия ден. Между нея и изпита трябва да има петдневен срок, което очевадно не е спазено. Вторият гаф при тази заповед е, че решението е взето еднолично от министъра на правосъдието. По закон това решение би могло да бъде взето единствено и само от Комисията по провеждане на конкурса, в която влизат двама представители на Нотариалната камара, един на Министерство на правосъдието, един на ВКС и хабилитирано лице. Комисията обаче не се е намесвала при преместването на конкурса.

Факти.бг припомня, че на 3 април 2015 г. излезе на страницата на Министерство на правосъдието съобщение, че общо 354 са  кандидати допуснати до участие в конкурса за нотариуси, насрочен за 19 април, като министърът е одобрил списъка. Бе направено уточнението обаче, че бройката не е окончателна.  При пускането на втората заповед стана ясно, че броят на кандидатите е достигнал до 684 души.  От тях 628 са допуснати до участие, а 56 кандидати са с нередовни документи.

До устен изпит ще бъдат допуснати само издържалите писменото препитване на 19 април с оценка не по-малко от Добър 4.

Броят на свободните места за нотариуси е 111. Най-много свободни бройки са обявени за Сливен и Шумен - по 6. Пет са местата в Пазарджик, 4 в Горна Оряховица. Има три свободни места за Пловдив и две за Бургас.
Не е тайна, че Радан Кънев и Христо Иванов са обсъждали и провеждането на изпита за нотариуси. Юристи са дълбоко смутени от факта, че изпит за нови нотариуси ще се провежда в спортна зала, но вече не се изненадват от абсурдното поведение на протестъра-министър.

Припомняме и че съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев сезира главния прокурор Сотир Цацаров за опити за измама във връзка с конкурса за нотариуси, в които е замесено и неговото име.

В сигнала Радан Кънев отбелязва, че в избирателния му район Варна "лица, приближени до управляващите партии, събират пари от името на народни представители за търговия с влияние, като заявяват, че по този начин ще организират незаконно манипулиране на резултати от конкурс за частни нотариуси". В сигнала му пише още, че на него не са му били известни подобни схеми.

Припомняме още, че около министъра на правосъдието скандалът непрекъснато витае. Още със самото му назначаване на този пост стана ясно, че той в годините назад 10 пъти е бил наказван и дори глобяван, заради неплащане на членски внос към Софийската адвокатска колегия. Въпреки всичко, Иванов бе назначен за министър и се размина с едно извинение към колегите си.

Впоследствие Иванов влезе в конфликт и с ВСС при избора на председател на ВКС, както и заради съдия Владимира Янева. Назря конфликт между него и главният прокурор Сотир Цацаров относно съдебната реформа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смърди отдалече

    0 1 Отговор
    то бива платени статии бива ама чак па толкова:)
  • 2 777

    1 0 Отговор
    Пич, закона си е закон и важи за всички, та дори и за министри и прочие височайши личности. Ако трябва прочети няколко пъти статията и я осмисли. Май твоя коментар е платен!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха

    2 0 Отговор
    тоя профан няма ли вече да го изгонят?
  • 5 неутрален

    2 0 Отговор
    Изказването на Тиквата, че това му е любимият министър и от грешките, които ги трупа министерчето сме втасали и в тази област, както и в другите с любимци министри, вицепремиери и президентчето. Просто уникални "специалисти" в своите области, начело с Бъчвата министър на МВР.
  • 6 КОМПАНИЯТА

    2 0 Отговор
    Вярно ли,че този министър е бил изпъден адвокат?......или е министър мрънкалник!
  • 7 Цъцъцъ

    0 0 Отговор
    Много юрист много нещо, а работата не върви с правосъдието. В зала Армеец заради големия брой кандидати. Добре се хранят нотариусите, как няма да има кандидати.
  • 8 Коста

    0 0 Отговор
    Предлагам в текста "Факти.бг припомня, че на 3 април 2014 г. излезе ..." числото "2014" да се замени с "2015". Ако не възразява авторът.