Last news in Fakti

19 Април, 2015 11:03 6 511 4

Ще се разболее ли Европа от гръцка треска?

  • гърция-
  • фалит-
  • ес-
  • световна банка-
  • мвф
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евентуален фалит на Гърция може да разтърси все още възстановяващата се от рецесията  световна икономика.
Това е основното предупреждение, което се чу на завършилата през уикенда във Вашингтон  традиционна пролетна среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лу директно отбеляза в експозето си пред МВФ, че  евентуалното изпадане на

Гърция в неплатежоспособност ще създаде непосредствени затруднения за Атина

и ще навреди на световната икономика, припомня АП.

Си Ен Ен отбелязва изразеното от световния финансов елит за ситуацията в Южна Корея,  Германия, Китай и Япония. Експерти смятат, че тези страни трябва да работят за повишаване  на вътрешното потребителско търсене, а не да разчитат на износа като основно средство за  икономически растеж.

В навечерието на форума президентът на САЩ Барак Обама подчерта при срещата си с гръцкия  финансов министър Янис Варуфакис необходимостта от проявяване на гъвкавост както от Атина,  така и от нейните международни кредитори, за да се постигане на споразумение, което да  отключи спешна финансова помощ за оставащата без средства Гърция, съобщи Ей Би Си.

Варуфакис от своя страна подчерта, че

Гърция не капризничи в преговорите.

Най-лесното за  нас е да приемем документа, но това няма да е от полза за народа, не само на Гърция, но и  всички европейци, каза Варуфакис.

Отговорът на кризата е в ръцете на гръцкото правителство, репликира президентът на  Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Той се похвали, че в момента Еврозоната е  по-добре екипирана в сравнение с 2010-2012 г., ако преговорите с Гърция се провалят.
Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че Гърция, а не Европа ще понесе тежестта  на всички евентуални проблеми.

Европа е създала буфери, за да се защити при фалит на Гърция,

каза Сапен

Централните банки на Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония са  наловили "банкова карантина" на опериращите на тяхна територия дъщерни дружества на  гръцките банки. Мярката има за цел да ограничи до минимум техните експозиции в рискови  гръцки финансови инструменти, за да се предпазят и за да намалят опасността от "зараза" в  случай, че преговорите между правителството и Еврозоната не доведат до позитивен резултат.
Гръцките банки имат голям дял в банковия сектор в България, Кипър и Румъния, припомня в.  "Катимерини".

Управляващият директор на фонда Кристин Лагард каза, че МВФ се надява консултациите с  Гърция за спасителната помощ за страната да се ускорят и задълбочат.

Правителството на СИРИЗА продължава преговорите с ЕС и МВФ за отпускането на пакет от  финансова помощ за €260 млрд. Буксуването в разговорите изправя Атина пред опасността от  фалит, предупреждава Блумбърг.


На 1 май Гърция трябва да плати на МВФ €203 млн., на 12 май — €770 млн., през юни — €1,6  млрд.

В началото на април в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Гърция е представила на ЕС нов план за  икономически реформи. Правителството на СИРИЗА се надява, че документът ще помогне да се  получи поредния транш от финансова помощ за €7,2 млрд. Правителството на СИРИЗА продължава преговорите с ЕС и МВФ за отпускането на пакет от  финансова помощ за €260 млрд. Буксуването в разговорите изправя Атина пред опасността от  фалит, предупреждава Блумбърг.
На 1 май Гърция трябва да плати на МВФ €203 млн., на 12 май — €770 млн., през юни — €1,6  млрд.

В началото на април в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Гърция е представила на ЕС нов план за  икономически реформи. Правителството на СИРИЗА се надява, че документът ще помогне да се  получи поредния транш от финансова помощ за €7,2 млрд.

Дали ще има пробив в преговорите на Гърция с нейните кредитори, които продължиха и през уикенда в Париж, или Европа ще се разболее от "гръцка треска" ще стане ясно в близките дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вуяя

    1 1 Отговор
    изхфърлете всички американски компании....банки и прочие от Европа и нещата ще си дойдат на мястото...тези копелета скапани объркват целия свят,но рано или късно ще го осъзнаят хората,Европа може без америка...но америка без без нея не....

    Коментиран от #2

  • 2 Аме

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "вуяя":

    А бе вуяя,ти луд ли си,пишеш глупости и тъпанарщини,що ти пречи Америка,бил ли си там , видял ли си тая велика страна,о да вероятно си ходил да МОСКВА.
  • 3 КАТО ГОСТ

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ НЕЩА КОИТО СА ДО БОЛКА ПОЗНАТИ ОТ ВСИЧКИ, ВСИЧКО ТОВА СА МАНИПУЛАЦИИ, ОТ КОИТО НЯКОИ СЕ НУЖДАЯТ, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ДВИЖЕНИЕТО НА СВЕТОВНИТЕ ПАЗАРИ //Б.В.ПРОДУКТ НА ЦЯЛА ГЪРЦИЯ Е ПО-МАЛЪК ОТ НАПРИМЕР НАЙ-СЛАБО РАЗВИТИЯТ РЕГИОН НА ИСПАНИЯ И ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИЛИ СВЕТОВНА ИКОНОМИКА//
  • 4 питанка

    1 0 Отговор
    ...всеки ден по "националните" ни медий ни говорят за борчета, лешояди, мотористи, магистрали, виадукти.
    Има ли някой който да обясни на хората за евентуалния срив на гръцките банки та да не заминат и последните парици на хората...Това говорете господа от "националните" ни медии а не като с КТБ-до последно си мълчахте, а като хлопна банката всички мили родни политици и журналисти се втурнахте да ни обяснявате постфактум какво е станало...