23 Април, 2015 12:35 3 693 16

„Арменци” – между Одрин, Хасково и Европа

  • "арменци"-
  • одрин-
  • хасково-
  • европа-
  • арменски геноцид
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Арменският геноцид?! Скандалът около проблема, избухна с пълна сила в навечерието на 100-годишнината от събитията през 1915 г.

Историците считат, че над 1.5 млн. арменци са били избити от Османската империя през 1915 г. Турция обаче отказва да признае този  акт като геноцид.

Наскоро папа Франциск определи избиването на арменската общност като геноцидът на ХХ век, което предизвика остра реакция на Турция, като от Южната ни съседка заявиха, че това не е геноцид и броят на жертвите е преувеличен.

Германия досега беше сред страните, които избягваха да говорят за "геноцид". Сега това явно се променя. В петък (24.4) германският Бундестаг ще почете паметта на хилядите прокудени, избити или измрели от глад и изтощение арменци между 1915 и 1923 година.

Днес стана ясно, че община Одрин е замразила отношенията си с община Хасково заради името на парк „Арменци”. Кметът на Одрин - Реджеп Гюркан е изпратил официално писмо до кмета на Хасково Георги Иванов. Тонът на писмото е твърде остър: „Мотивите за решението, което сте взели се основават на разглеждането на един трагичен за цялото население на Османската империя период с предубедено, избирателно и дискриминиращо разбиране за справедливост и искам да Ви уведомя, че този факт дълбоко разочарова населението на Едирне...”

На фона на замразяването на отношенията между Одрин и Хасково, нашите родни депутати с процедурни хватки искат да прескочат първа точка от дневния ред за работа в парламента на 24 април, с която трябваше да се дискутира арменският геноцид. Днес народните представители извъртяха дневния ред и вероятно до тази точка няма да се стигне утре, за което допринесе мнозинството само и само да финтира Атака, чието бе предложението да се почете 24 април. Вчера депутатът от Атака Десислав Чуколов заяви от парламентарната трибуна: „Нека по този начин да покажем нашето съчувствие и преклонение пред техния подвиг”. Той посочи, че наскоро Европейският съюз призова арменският геноцид да бъде признат и това е станало в 10 държави. Чуколов напомни, че "Атака" се опитва от 10 години да прокара това решение на Народното събрание, но във всеки парламент е отхвърляно.

При така създалата се ситуация нищо чудно от Турция да поискат да не споменаваме и за великия Яворов и неговият шедьовър „Арменци”, само защото носи това име стихотворението, или да си преименуваме над 30 – те следи в топонимията на страната ни с арменски имена. Може би и България ще трябва да има вече категорично мнение по въпроса, което не изключва и външната политика на страната ни. Междувременно от външното ни министерство отказаха да коментират отношения между две общини.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасковлия

    1 4 Отговор
    Справедливостта и истината са вечна жертва на политическите и икономическите интереси. Коментарите в Хасково са в посока съжаление, че сме подразнили комшиите и можело някоя турска шивашка фирма да избяга.
    Какво обаче е геноцид? Колко хора трябва да умрат, за да е геноцид?
    Кланетата след Априлското въстание достатъчни ли са? А тракийските българи? А избитите гърци от Смирна и Хиос? Дали няма да дойде ден някой да попита избиването на сърби през Първата световна война не е ли геноцид?
    Колкото до арменците, тяхното избиване и прогонване е започнало доста по-рано. Яворов се самоубива през 1914, няма как да е написал "Арменци" за събитията от 1915г.

    Коментиран от #7

  • 2 Ааа

    0 2 Отговор
    Какво има да бяга? Става въпрос за преди 100 години. Да не би шивашката фирма да ги е избила тогава?!?
    Аз да се срамувам ли че съм българин заради циганските изцепки в Европа? Не се срамувам.
  • 3 аз

    1 3 Отговор
    Абе какъв геноцид?Намя такова нещо.То и турско робство не е имало,а османско присъствие,били сме си първи приятели и не е заклан или потурчен нито един българин.
    Само не мога да разбера защо Европа иска да се ислямизира и лиже г.за на турките.предполагам,защотот турките са подлога на краварите....
  • 4 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    БРАВО НА КМЕТА ГЕОРГИ ИВАНОВ
    ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ
    АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД
  • 5 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    турция избива християни докато има такива.българи,гърци,арменци...,но геноцида 1915 година е с българска подкрепа за съжаление.в този период сме съюзници с турците ,макар че само две години преди това те са подложили на подобно прочистване одринските българи.ако българия не се бе включила на страната на тройния съюз по време на първата световна война днес нямаше да се чества годишнината от арменския геноцид ,не само това днес нямаше да има държава турция или поне нямаше да граничим с такава!лицемерието е още по-голямо ,когато наследниците на партиите радетели за съюза с турция 1915 година днес са основните инициаторки за признаване на геноцида!

    Коментиран от #8

  • 6 Бай хой

    3 0 Отговор
    Дската май пак се опитваш да дезинформираш. Тогава България е във съюз с турция против Русия. Това е един от най-позорните моменти в историята на нова България. Позорът се повтаря след първи март 1941година. И днес сме свидетели как национални предатели отново набутаха Родината на страната на злите агресори. Навярно отново ще се стигне до народен съд и дано този път виновните бъдат наказани според престъпленията си и никога вече да не бъдат реабилитирани от вражески елементи.

    Коментиран от #9

  • 7 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасковлия":

    "Яворов се самоубива през 1914, няма как да е написал "Арменци" за събитията от 1915г.". Хасковлия незнанието на фактите не те оправдава. Наистина стихотворението не е написано за събитията през 19015г. През 1894-95 г. е първото клане на арменците, по повод тези събития Яворов написва "Арменци" през 1899 г., през 1909г. има друго клане, на арменската общност в Сирия и след това следва 1915г.
  • 8 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    А изказването на Десито /Стоян/ е нелепа щуротия в опит за историческо моделиране. Ама на нея /него/ е простено, симбиозата между невежество и платено хейтърско тролене е нормално да ражда такива изродени "бисери"...

    Коментиран от #10

  • 9 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    нищо не дезинформирам,крайните националисти в редовете на тогавашното вмро или по скоро вморо поставят държавата под натиск,заедно с пронемски настроения цар.днес националиститческите кръгове от останките на вмро и новите такива в лицето на атака са на обратната позиция .
    малка корекция 41 година българия не обявява война на ссср и ссср не е русия.в българия през цялата втора световна война има съветско посолство което открито се занимава с терористична дейност и въпреки това до 6 септември 44 година българия потдържа дипломатически отношения със ссср ,но преди да ни окупира ссср ни обявява война .
  • 10 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Монго":

    пробвай да опонираш ,ще избягаш пак в челябинск както обикновенно!българия с акта си за нападение над сърбия 1915 година блокира два милиона щика на антантата ,дава възможност на турция да отблъсне англичани и руснаци и да прочисти етнически северните си територии от християни.ако българия се бе присъединила към антантата днес шеше да граничим с русия откъм одрин,тва руските императори и дипломати са го заявявали нееднократно в плановете си ,а именно цариград да бъде част от руската империя.лошото за теб и компанията е че ако се бе случило в русия нямаше да има комунистическа революция :)!

    Коментиран от #11

  • 11 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    Деси /Стояне/ днес съм в обяснителен режим. Взимам си два патрондаша кондоми и летя до "Дианабад", че то мъжко сърце не трае, на твоите люблиовилни памфлети. Деси, коя западна държава щеше да позволи на Русия контрол над Босфора и Дарданелите? Англия ли? Германия ли? Франция ли? Австро-унгария ли? Коя бе скъпа? Това че руските императори са ти шепнали на ушенце тяхните намерения си е твой проблем /и то голям/. Това, че сме били съюзници с Турция /ама те комунистите са виновни за това/, не означава, че българска войска е била командирована в Армения да коли арменците вместо турците, да не си тъпят ятаганите те, горканчовците."лошото за теб и компанията е че ако се бе случило в русия нямаше да има комунистическа революция", ми нито комунизма е измислен от руснак /Маркс и Енгелс ли бяха/, нито аз съм финансирал дейността на Ленин в Русия, за разлика от Германия. Моята компания примира за Путин, както ти за О...обама. Няма да ти обяснявам, че в Букурещ с българите е имала и турска част и, че на северо-източната час на фронта е имало също турски части, да срещу руснаците. То да ставаше чрез твойто джудо, да ти натряскам канчето в татамитото, та да ти дойде акъла в черепухата, ама не мило...и с кондомите няма да стане...

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    османската империя е била разпределена .чети сега давам уроци по история дето струват парички и ти ги давам безплатно както ще ти давам и други работи безплатно като те добарам.русия има посланник в българия преди балканските войни казва се сазонов той е водил кореспонденция с българското правителство по време на каламбурите 1912-13 година има един български академик изследвал периода и публикувал сериозен труд по темата.няма да се спирам на него както и на произведението му щото алитерати като теб няма как да четат сериозна литература,но на кратко чрез него русия съвсем официално заявява позицията си по отношение на руските имперски амбиции ,когато има възможност българите да форсират чаталджа .в последствие и останалите велики сили предявяват претенциите си кум турското наследство ,а именно англия дарданелите и палестина ,франция сирия и подстапите към суец,за гърция и българия преди да влезе в тройния съюз също е помислено ,на гърците западното крайбрежие с център смирна ,а на българите одринска тракия,което предложение ни е направено и официално.та за да се осъществят частично тези намерения основна роля има българската армия която разбива балканските страни и както казах в другия си пост дава сили на турците да спрат англичаните в дарданелите,руснаците в кавказ и да прочистят арменците.наистина българската армия не е учствала пряко в избиването на арменците ,но с политиката си го олесняваме ,а и както казах само година преди това 200000 бъ

    Коментиран от #14

  • 13 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    година преди това 200000 българи са подложени на подобна жестокост в одринска тракия.след войната англия ,франция и гърция осъществяват амбициите си изключая дарданелите,но гърция губи придобивките си вследствие гръцко-турската война.единствено русия не успява да реализира своите щото излиза преждевременно от войната!
  • 14 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    "чети сега давам уроци по история дето струват парички и ти ги давам безплатно както ще ти давам и други работи безплатно като те добарам". Прочетох ти "урока" и първата ми мисъл е, че ти трябва сега да ми дадеш пари, затова, че изложих интелекта си на тази инквизиция. А за "добарването" или дообарването ще се разберем

    Коментиран от #15

  • 15 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Монго":

    чакам с нетърпение да се разберем.щото за другото се разбрахме остана да ти платя за всичките обиди и спам,като се върнеш от челябинск знаеш къде да ме намериш!
  • 16 scar face

    1 0 Отговор
    Ооооуу, пак ли тоя с женския ник е тук?! Аман вече!