4 Май, 2015 15:59 3 419 18

Държавата да не се меси на църквата

  • държавата-
  • да не се меси-
  • църквата

Църквата може да се моли за всеки, заяви епископ Тихон

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавата не бива да се меси в църковните дела, но аз не виждам и президентът да е направил нещо подобно. Ожесточената дискусия е излишна.  Това заяви пред Факти.бг патриаршеският викарий Тивериопалският епископ Тихон по повод разразилия се спор трябва ли Светият Синод да споменава името на бившия цар Симеон Втори по време на всяко богослужение. Решението бе на Светия Синод, след което последва реакция на президента Росен Плевнелиев  - Синода да преосмисли решението си, защото то може да доведе до разединение в страната ни на републиканци и монархисти.

Може ли държавата да се меси в църковните дела?

Държавата не бива да се меси в работата на църквата. Но аз не виждам и г-н Плевнелиев да е направил нещо подобно. Той може би е изразил само едно свое опасение, че това ще създаде излишно напрежение в обществото. Аз не мога и не бих желал да коментирам решението на Светия синод, тъй като никой не ме е питал по въпроса.
Действително тази разпра и ожесточена дискусия ми се струва доста излишна и прекалена. В крайна сметка църквата може да се моли за всеки. В църквата кой ли не е упоменаван. Навремето, когато Стефан Стамболов е искал да пита дали турският султан може да стане държавен глава, те са му рекли „как ще го упоменаваме в църквата?“. Ами преди това как го упоменавахте, по време на екзархията, е бил отговорът.
За кого ще се молим в крайна сметка не е толкова страшно. Важното е да се молим за колкото може повече хора и те действително да получават силата на нашата молитва.

Това изказване на държавния глава бе ли уместно в деня на честването на 1150 години от покръстването на българите? 

Така се стекоха обстоятелствата, че хората подозират някаква конспирация. Всъщност няма никаква конспирация, а стана дума за съвпадение по време и по място. Защото Светия Синод имаше заседание и те просто не са помислили , че първото поменаване ще бъде в присъствие на президента. Той пък не би трябвало да смята, че едно моление за царя означава, че някой иска да омаловажи неговата чест като държавен глава.
Смятам, че с по-широко сърце трябва да гледаме. Това не е нещо чак толкова съществено, не може да има Бог знае какви последици.
Тук е мястото да отбележа, че бях впечатлен от огромната злоба, от отвратителните коментари, които се писаха за смъртта на княз Кардам. Беше излята такава жлъч, която ме кара да се замисля.
Изкарват един човек комарджия, пияница и т.н. Аз не знам дали сте виждали комарджия с един лев в джоба. Всички комарджии, рано или късно, пропиляват всичко. Няма такова нещо. Който познава цар Симеон Сакскобургготски знае, че той пие толкова умерено, че няма накъде. И защо трябваше сега да се излива такава жлъч?! Очевидно някои хора много се притесняват от неговото присъствие на този свят, ако мога така да се изразя.

Аргументът за подобно изказване от страна на президента бе, че има опасност страната да се раздели на монархисти и републиканци...

Няма нужда да се разделяме на никакви. Все пак в една демократична държава е легитимно всеки да има свои си разбирания. Едните имат разбирания, че по времето на Тодор Живков сме процъфтели ужасно, други – че сме мултикултурна държава. Трети пък смятат, че трябва обезателно да сме проруски настроени. Има всякакви мнения, но това не бива да ни разединява. Това трябва да бъде причина за една възпитана и културна дискусия. Това е демокрацията. Всички заедно да изпълняваме  ангажимента, който сме поели, също така и да дискутираме, за да намерим най-доброто от всички идеи и представи на обществото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанариоти

    2 0 Отговор
    Ами да се моли църквата за крадлив дедо и да не ни занимава. Тези не ме бяха отвратили толкова, когато бяха два синода, колкото сега. Къв цар ги гони, като сме република!?!
  • 2 Краси

    1 1 Отговор
    Плювню да не иска за него да се моли Църквата?
  • 3 222

    2 1 Отговор
    Тези с килимявките са най-големите търтеи в държавата. Да хващат по една мотика, че марулите са много скъпи.
  • 4 Бате Цецо

    0 2 Отговор
    Държавата да не се меси на църквата, но църквата да не се меси в политиката и бизнеса, Симеон СаксКобурготски е политик преди всичко, а ако някой го смята за цар това е нарушение на конституцията.
  • 5 неутрален

    2 1 Отговор
    Държавата да не се меси в работата на църквата, а църквата какво се занимава с политици, държавни мъже? Защо, за какви заслуги дават отличие на Тиквока? На следващият ден Тиквока заобещава ремонти на църкви и параклиси. Егати и скапаните и безумни същества. Нямам нищо против да се молят за тежкото, ама наистина тежко положение особено сега когато виждаме действията на неуправляемия Тиквок, както той сам се охарактеризира.
  • 6 човек

    2 0 Отговор
    За сведение на полуграмотните-Симеон е цар на българите по наследство,а това,че на някой това не му харесва си е негова работа.А ,Плевналиев е толкова жалък като президент,че просто не си струва да го коментирам....
  • 7 aphex

    0 2 Отговор
    Човек-полуграмотен или направо неграмотен си ти . Няма как да е цар на българите "по наследство" след като никога не е коронясан за такъв ,а и се е заклел в Парламента като премиер. Ти си поредната , която освен да пише клишета , друго не може. Има една приказка -"Новите дрехи на царя"-припомни си я ти и останалите лизачи.
  • 8 До маймуночовек

    1 1 Отговор
    Цар ама в царство, в Република-гол х..................
  • 9 агент08

    1 1 Отговор
    Абе и вие сте продажници като онова, наречено президент!
  • 10 Православен

    0 1 Отговор
    Тая църква ще я има ли ако няма България - кое е определящото ?- светия синод е синод от крадци лумпени и антихристияни- не вземат пример от другите вери и неприлагат божиите заповеди!
  • 11 по темата

    1 0 Отговор
    Плевнелиев по чест и поведение е по-скоро държавен задник, а не Държавен Глава(президент).
  • 12 чичо Манчо

    0 0 Отговор
    До Светите Отци на Българската Православна Църква
    Уважаеми Старей- Стожери на Българската Вяра.
    моля Ви не правете грешка ,която може да навреди .........
    Примери в пресветата Българска история -дал бог .
    Прави се нещо в името на доброто на пасомите ама на тях /народа му излиза през носа /
    Персоната е престолонаследник -по право ,но Цар според мен не е .........
    Според церемониала извършва ритуал с който кандидата се облича във власт -тогава се поставя короната и кандидата е Цар .
    По тази логика наследниците на Шишман които са живи и здрави трябва също да са Царе по право ?
    Бъдете добри Свети Отци и намерете обеденител във Вярата .
    И Заедно да се очистим от нечистотиите и да тръгнем напред ..
    АМИН
  • 13 nikis72

    1 0 Отговор
    каква църква какви 5 лева,това са едни лумпени и много добре ги описваха комунистите, като едни алчни исчадия,гадни и долни муцуни.
  • 14 Българин

    1 0 Отговор
    Направете Ахмед Доган български султан а Лютви Местан Велик Падишах на Майка България и ги споменавайте в молитвите си заедно с вашите майки сестри лели и прочие...........да ви ........ г.золизци корумпирани та нали алкохолизирания комарджийски крадец Симеон-2..две..се отказа от короната и се закле в конституцията само и само да се докопа до властта и да може да се нагуши и да си краде ..законно.. или Симеончо пак е проиграл откраднатото и си търси крава за доене...............
  • 15 Аз съм

    0 0 Отговор
    А поповете да не стават служители на ДС
  • 16 гост

    0 0 Отговор
    Гладен или беден поп да сте видели ?
  • 17 Иван

    0 0 Отговор
    Като гледам долните коментари са писани все от "специалисти". Човек за да стане лекар, учи. За да стане шофьор пак учи. А тук чули-недочули всеки е специалист и съди отстрани неща, които не разбира. Ама на Съдния ден няма да отговаряте за Синода и за царя, а всеки един от вас ще дава отчет за себе си. Така че хубаво му мислете!

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    Ако си безгрешен , хвьрли камьк Иване ????????? Ама май ....НЕ !!!!