6 Май, 2015 04:00 3 278 12

Гордея се с достойнството и професионализма на българските военнослужещи

  • орхан исмаилов-
  • достойнството-
  • професионализма-
  • българските-
  • военнослужещи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гордея се с достойнството и професионализма на българските военнослужещи. Българската армия успешно изпълнява своите конституционни задължения и свързаните с тях мисии и задачи. И трите вида въоръжени сили непрекъснато се включват в решаването на различни кризисни ситуации и неведнъж спасяват човешки живот. В Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 е отчетена необходимостта на развитие и усъвършенстване на информационните системи, чрез приложение на новите информационни технологии. Това заяви в интервю за Факти.бг заместник - министърът на отбраната Орхан Исмаилов.

 Г-н Исмаилов, как Българската армия посреща Денят на храбростта и Българската армия?

Военнослужещите от Българската армия посрещат празника с чувство на добре изпълнен войнски дълг. Армията провежда ежедневно учения и тренировки, участва в съвместни подготовки, изпълнява мисии зад граница в подкрепа на международния мир и сигурност, оказва помощ на населението при бедствия и аварии.
Българската армия винаги е била и остава опора на цялото общество. Тя съхрани през годините традиционните воински ценности и добродетели като патриотизъм и отговорност, всеотдайност и храброст, които днес са ни необходими. Българският народ винаги е имал нужда от своята армия и продължава да вярва и да разчита на нея при кризисни ситуации.

Предизвикателствата пред Българската армия са много, но едно е валидно откакто я има – отбраната на българската държава и народ, можем ли да кажем, че Българската армия е в състояние да я изпълни?

Категорично - да! Въпреки трудностите Българската армия успешно изпълнява своите конституционни задължения и свързаните с тях мисии и задачи. Българската армия ежедневно участва и в различни акции в помощ и подкрепа на населението. И трите вида въоръжени сили непрекъснато се включват в решаването на различни кризисни ситуации и неведнъж спасяват човешки живот. Именно на това се дължи и високото обществено доверие в армията.

България е член на НАТО и се намира на най-чувствителната граница на ЕС, изпълняваме ли съюзническите си задължения от гледна точка на отбраната?

Членството в НАТО беше и е мощен стимул за реформи, които доведоха до преструктурирането и професионализирането на нашите въоръжени сили. Днес търсим верния път към изграждането на една модерна армия. Единственият начин това да стане е чрез  съвместни действия в НАТО и ЕС. България има и своя принос в мисии и операции в подкрепа на международния мир и сигурност - български военнослужещи участват и сега под флаговете на ООН, НАТО и ЕС на различни континенти.  Това е не само  израз на българската ангажираност към процесите на мир и стабилност в глобален мащаб, но и грижа за собствената ни сигурност. Оценките за техния професионализъм и всеотдайност са изключително високи.

Подготвяните от министерството Програма и План за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. какво предвиждат за Военна академия, Националния военен университет (НВУ) и Висшето военно-морско училище (ВВМУ)?

На настоящия етап военно-образователна система удовлетворява предявените към нея общи изисквания, поради което не се налага сериозно преструктуриране. В процеса на трансформация към европейските стандарти висшите военни образователни институции адаптираха структурите и функциите си и отговориха на новите изисквания. Доказателство за това е високият им рейтинг и постигнатите много високи резултати на акредитационните процедури, както и фактът, че въпреки ресурсните ограничения, наложени след 2009-2010 година, военната образователна система не само продължи успешно да изпълнява задачите си, но и увеличи броя на обучаемите.
Друг силен  индикатор и признание за успешната трансформация и адаптация на военните училища към съвременните изисквания е изключително активното им и силно присъствие в международния образователен и научен обмен и сътрудничество, както и привлечените от тях внушителни финансови средства по международни образователни, научни и други проекти.
Военно-образователната система ще се развива в съответствие с националното и европейското законодателство и съобразно директивите на НАТО за организиране и провеждане на индивидуалната подготовка на личния състав от Въоръжените сили. Военно-образователната система е ориентирана, както към изграждане на съвременни професионални умения, така и към лидерски качества и способности за вземане на отговорни самостоятелни решения. Структурата на военно-образователната система не се променя, като в рамките на съществуващата ще се търсят механизми за оценка на образователните способности и проекти за тяхното развитие, както и възможността за придобиване на комплексно авиационно образование в областите на военновъздушните сили и гражданското въздухоплаване.

Как армията ни може да се справи с кадровия потенциал, известен е недостига ?

Този проблем не е от днес. Той се наблюдава от 2012 г. , когато беше даден нов тласък на реформите в армията, включително и в пенсионното осигуряване. За 2015 г. разходите на Министерството на отбраната, определени със Закона за държавния бюджет на Република България,  са намалени с 86,89 млн.лв. спрямо тези за 2014 г. В частта за персонал намалението е в размер на 77 млн.лв. Затова в разработената от министерството Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 сме предложили постепенното увеличаване на бюджета за отбрана. За постигане на оптимален баланс между необходими отбранителни способности и изпълнение на мисиите и задачите на въоръжените сили, е необходимо предоставянето на бюджет на Министерство на отбраната, който плавно да достигне до 2% към 2024г.

Последните месеци усилено се говори за изтребители, а малко встрани остава приложението на новите информационни технологии в различни области на отбраната.

В Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 е отчетена необходимостта на развитие и усъвършенстване на информационните системи, чрез приложение на новите информационни технологии.
Това създава условия за стартиране на проекти, свързани с „Автоматизирана информационна система на Министерството на отбраната и Българската армия, оперативните и тактически щабове“ както и „Криптографска защита на комуникационните и информационни мрежи за класифицирана информация“.
В отговор на нарастващите заплахи в кибер пространството, във въоръжените сили се създават способности за киберзащита, които ще се развиват планомерно, в съответствие с осигуряваните за целта, финансови и материални ресурси.
В началото на периода ще се развиват базови способности на основата на възможно надграждане на съществуващата техническа инфраструктура, ресурси и организационна структура с последващ преход към пълни способности, които ще бъдат развивани в синхрон с модернизирането на комуникационно-информационна система на въоръжените сили.

Вашето лично послание към офицерите, генералите и семействата на военнослужещите?

Като заместник-министър за мен е чест да ръководя достойни и смели мъже и жени, отдадени изцяло на военната професия. Поздравявам всички военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и въоръжените сили с Деня на Храбростта и празник на Българската армия. Пожелавам им да носят в сърцата си бойния дух, славата и победите на Българската армия. Да бъдат горди, че са в редовете на армията! Да имат сили и воля, за да защитават честта и славата на нашата Родина България!
Честит празник на всички!

По интервюто работи и Венцислав Михайлов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даскал Петко

    0 0 Отговор
    Само си гледат мисиите и командировъчните.

    Коментиран от #2

  • 2 Даскал

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даскал Петко":

    какво лошо има лекарите си гледат пътеките, адвокатите- хонорарите, други печалбата или комисионните, а защо военните да не гледат как да спечелят повече пари по честен начин. на който завижда нека се пробва. Даскал Петко имаш ли представа колко печелят военните та им завидя?
  • 3 analiz

    0 0 Отговор
    Голям СМЯХ че то армия има ли ????????????????
  • 4 taka e brat

    0 0 Отговор
    Нищо не става и там
  • 5 Асан

    0 0 Отговор
    Мархаба, аскер!

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Асан":

    Ако тов е родния ти език, неграмотен си.
    Merhaba

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    това...
  • 8 Асан Асанов

    0 1 Отговор
    Началник на сичкото аскер е баш пашата - УЖАС!
  • 9 Ячко

    0 0 Отговор
    Само дембили по 100 кила които освен да гледат умно за нищо друго не стават.Аз чия ли че е войник или таксиметров шофьор без да ми се обиждат , но за нищо не стават!
  • 10 1234

    1 0 Отговор
    То бива излагация ама чак толкова не бива,изкарахте цялата армия на парад,а тя по малко от публиката на площада ,а и целите военно въздушни сили изкарахте да развеят знамето.По добре нищо да не бяхте правили,а вие така ги унижихте,с тоя балетен състав на армията това да не са ви балерините на Нешка Робева,че не останаха момчета да ви подлепят ,че да видите какво лрави БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.
  • 11 1234

    0 0 Отговор
    Исмаилов ли трябва да ни поздравява БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ,предатели ,мислете първо !!
  • 12 тттттттттт

    0 0 Отговор
    Армия???!!!?!!?........ Че тиази "армия" няма да се справи само с кюнците в Факлутето бе хора.....А имаше едно време--СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ---ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ......И запомнете-----Който няма армия-храни чужда армия----доказано от векове...