6 Май, 2015 12:26 13 627 16

Нощните вълци - дебеловратата свита на Путин

  • нощните вълци-
  • дебеловрата-
  • свита-
  • путин-
  • александър залдостанов-
  • нощни вълци
Нощните вълци - дебеловратата свита на Путин - 1
Владимир Путин и Александър Залдостанов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Към Берлин!" - всеки руснак познава този надпис. По време на Втората световна война той е изписан на съветските танкове, които напредват към Берлин. Под същото мото на 25 април от Москва към Берлин потеглиха рокери от руския мотоклуб "Нощни вълци". С кроса си през половин Европа те искат да напомнят за победата над нацистка Германия преди 70 години.

На връх 9 май мъжете и жените с кожени якета искат да преминат през Берлин с развети руски знамена. Последната им спирка е мемориалът на съветските войници в парка Трептов. На същия ден в Москва ще се проведе огромен военен парад.

При това планът на руските рокери беше на път да се провали. Първо Полша, а след това и Германия анулираха визите на няколко руски рокери. Министерствата на външните и вътрешните работи на Германия излязоха с декларация, в която се обявиха срещу "всякакъв вид инструментализиране на безмерните страдания на жертвите и съпротивата срещу нацисткото господство". Няколко рокери от "Нощните вълци" бяха върнати на летището в Берлин, но една малка група успя да премине в неделя австрийско-германската граница. Очаква се, че до 9 май към тази група ще се присъединят още руски рокери. Александър Залдостанов, с прякор "Хирургът", няма да е сред тях. 52-годишният шеф на мотоклуба не получи виза. При това върховният "Нощен вълк" е тясно свързан с Берлин.

Връзката Берлин-Москва

Руските мотористи само външно приличат на западните си колеги. Те се изживяват като "руски патриоти" и предани помощници на Кремъл. Но това не винаги е било така. "Нощните вълци", както сами твърдят, са най-големият мотоциклетен клуб в Русия. Тяхната история започва в края на 1980-те години, малко преди разпадането на Съветския съюз, а ключова роля играе именно Александър Залдостанов.

След като завършва медицина, 24-годишният син на лекари от украинската провинция се жени за германка и заминава да живее в Западен Берлин. Там се запознава с членове на рокерския клуб "Hells Angels", по чийто образец през 1989 година създава руския клуб "Нощни вълци". В началото руските рокери са известни най-вече с това, че по цяла нощ бръмчат с моторите си из Москва, участват в побоища, а по време на рок-концерти "работят" като неофициални охранители.

След разпадането на Съветския съюз Залдостанов изгражда цяла мрежа от клубове и вече има представителства във всички бивши съветски републики. В средата на 1990-те години "Нощните вълци" навлизат и в шоу-бизнеса: организират големи мотоциклетни походи, които са съпроводени от рок-концерти и други сценични прояви. Имат си дори собствена театрална група. Постепенно в представленията, организирани от "Нощните вълци", започва да се налага силно патриотичен и антизападен тон. Рокерите се надпреварват да възхваляват съветската победа над нацистка Германия и, естествено, Сталин в ролята му на съветски лидер по време на войната.

"Винаги ще браня Путин!"

От 2009 година насам основното шоу на "Нощните вълци" се провежда винаги в Севастопол на украинския полуостров Крим, където е разположен руският черноморски флот. През 2010 години в мероприятието участва и Владимир Путин, който по това време е премиер. "Благодаря за поканата, братя!", каза тогава Путин при пристигането си, а множеството изпадна във възторг. През 2012 година Путин отново участва в кримското шоу на Залдостанов, а година по-късно "върховният вълк" е удостоен лично от Владимир Владимирович с почетен орден за "патриотична дейност сред младежта". "Ценя високо Владимир Путин. Той е президент, от когото страната ни отдавна имаше нужда", заяви наскоро Александър Залдостанов в интервю за "New Times". И добави, че щял да стори всичко, което е по силите му, за да брани Путин и да удължи максимално управлението му.

Кримската мисия на "Нощните вълци"

"Нощните вълци" очевидно са изиграли важна роля и при анексията на Крим. В документален филм на руската телевизия, излъчен в началото на март, няколко членове на клуба се хвалят, че били предотвратили война между Русия и Украйна. На 5 март 2014 година членове на украинското подразделение на "Нощните вълци" отвличат главнокомандващия на украинската армия Михаило Ковал. Рокерите твърдят, че Ковал носел в куфара си заповед за стрелба от Киев, която трябвало да бъде предадена на едно украинско гранично подразделение. "Нощните вълци" откарват Ковал в Симферопол, а няколко часа по-късно го освобождават.

В дните и седмиците около анексирането на Крим "Нощните вълци" действат като специална част на руските сили за сигурност, които по това време са също на полуострова. И докато САЩ и Канада наложиха санкции срещу "Нощните вълци", в Русия ги възхваляват като истински герои. Някои от членовете на клуба дори бяха наградени заради кримската им мисия. След анексията на полуострова шефът на клуба Александър Залдостанов се появи на Червения площад, откъде заяви, че смята цяла Украйна за част от руския свят и че Западът нямал работа там.

С юмруци (и не само) срещу опозицията

Междувременно някои от "Нощните вълци" воюват в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти. Шефът им Залдостанов има друга задача: през януари тази година той основа движението "Антимайдан", а главната цел на дебеловратите и мускулести мъже е да предотвратят в Русия въстание по подобие на това в Украйна. "Страхът е единственото нещо, което може да ги накара да се откажат от плановете си", казва Залдостанов в едно интервю, визирайки противниците на Путин. А говорейки за страх, той има предвид страха от смъртта. Някои други членове на движението "Антимайдан" са още по-директни. Те казват, че са готови да тръгнат срещу опозицията не само с юмруци, а и с оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минаващ

    0 0 Отговор
    по-добре дебеловрата свита, отколкото дебеловрат /б.б./ със дебеловрати свити

    Коментиран от #10

  • 2 Тъмночалгарски шоп

    0 0 Отговор
    Я- Поповото прасе самО изпълзя от л@%№@та! Симеонов нали знаеш, че много хора са ядосани заради провала на "Южен поток", а тези хора умеят да работят с медиите... Дано не чуеш думички от сорта на: "Пак си помисли, какво ще пишеш..."
  • 3 Nightwolfs

    1 0 Отговор
    Ах как обичам тези луди филми.
    Неизвестните възможности на човешката ВОЛЯ, СИЛА И РУССКИИ ДУХ.
    Да здраствует РОССИЯ !

    Да треперят МИЖИТУРКИТЕ !

    Приказки много,
    но никой от ГОВ-НАТОВЦИТЕ, не смее да се ИЗТАПАНИ ГОЛ В БАНЯТА С РЪЦЕ В ДЖОБОВЕТЕ, НИКОЙ, ВСИЧКИТЕ СА СЛАБИ НИВИ.

    ЕДНИ ЛАЙКУЧКИ ! НЯМАХА ГО ПРЕАЗ 1945та и те така, та до сега.
    Дупе се иска, ама ГОВ-НАТОВЦИТЕ го нямят.

    СЛАВА РОССИИ !

    СЛАВА РУССКОЙ ФЕДЕРАЦИИ !

    СЛАВА РУССКОЙ АРМИИ !

    СЛАВА ПРЕЗИДЕНТУ ПУТИНУ !

    С ПРАЗДНИКОМ ВАМ !

    ЧЕСТ, СЛАВА, ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ГЛУБОКИЙ ВАМ ПОКЛОН ЗА ПОБЕДУ И ЗА ТО ЩО ВЪЙ ПРОЖИЛИ !

    ВСЕГДА С ВАМИ !


  • 4 Реално

    2 0 Отговор
    Всичко е ясно със аФтора...НО например не пише че същите тези рокери,получиха огромна подкрепа от обикновенните европейци.Форумите са пълни с коментари в тяхна подкрепа.Затова с конфузно ги пуснаха до Берлин-като в колоната им се присъединиха-поляци,чехи,австрийци,германци,сърби,испанци,англичани,финланци,французи и даже украинци...Но това у нас лекичко го пропуснаха--та целта на "Нощните вълци" е една--да се помни нещастието и геройството на мил.хора,убити в ВСВ......Били дебеловрати--еми такива са...няма Кончита да тръгне я-тя е приятел(ка) с аФтора на "статията".......
  • 5 КОНЕЧНО

    1 1 Отговор
    И так должно бъйть!
    Все!
    Кому ето не нравитсе, пошли он на ... с мелкоми шогами.
    Хватит каждъй гов.юк болтать и х.йной заниматся.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Крылья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОНЕЧНО":

    Твоят руски е като на Бареков английския
  • 8 Nazi

    1 1 Отговор
    Тия като са големи патриоти, с ИЖ и УРАЛ ли пътуват към Берлин или с Хонди и Харлита?
  • 9 Симьончо

    0 0 Отговор
    Путин с какво е облечен ? Изглежда като недоразвит идиот
  • 10 Симьончо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "минаващ":

    Ако не е дебеловратият /бб/ досега да се въргаляш в л..ната си че и други хора да цапаш, затова много хора гласуват за него. Ти знаеш ли какви мърлячи има в БГ !!!!?????
  • 11 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    тези гротески наричащи себе си рокери са толкова смешни колкото филип киркоров ,когато пунтира майкъл джексън.тва дето тук някои путинофили обясняват ,че путиновите марионетки са тръгнали по европа с цел отбелязване победата във втората световна над нацизма и акта им е някаква мирна демонстрация е толкова плоско.скъпи другари ,рокерите са расисти като идеология и са мнооого близко до хитлер дори и в дизаина на кожените им дрешки и фуражки и демонстрацията им не е с мирни цели ,а за сплашване ,което явно в елементарните путинови привърженици предизвиква а.ални контракции!!!

    Коментиран от #12

  • 12 до 11

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    Деси по твойта логика--в САЩ има най-много нацисти-демек рокери.......ейййй ама много си ниско човече--и явно постоянно живееш в стойка Г......А за анала-то се вижда от коментара ти кой получава контракции.........

    Коментиран от #14

  • 13 КОНЕЧНО

    2 1 Отговор
    Так бийло, так есть и так и будет:
    "Керван идет а собаки-СВОЛ.ЧИ - лают".

    Ну, що они умеют, то и делают - пусть лают, за то они их кормят.
    СОБАКИ РОДИЛИСЬ И КАК СОБАКИ И ЗАКОНЧАТ.
    Кому и за чем они нужни, що они умеют, що они могут сделать.

    Русия продава газ и петрол от Тихия океан до Атлантика.
    Русия осигурява космически ракетни двигатели на САЩ.
    Русия предостави своята космическа станция за ползване от целия с свят.
    Русия предложи свободна търговия от Лисабон до Владовоток.
    Русия се застъпва за спазване устава на ООН от всички.
    Русия е за спазване на суверенитета и самоуправлението на всяка държава.
    Русия притежава:
    - най-мощните ракетни двигатели;
    - най-мощните мощните въртолети Ми 26;
    - най-мощният самолет Мрия;
    - най-съвременните и надеждни ядрени безотпадъчни генератори;

    Русия твори създава и се възражда отново след развала 1991ва год, под АМЕРИКАНКО КОНСТИТУЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА.
    Което управление има за цел да играе ролята като "БУКАИТЕ" за магарето, да го спъва и задържа.

    Един ФАКТ ОЩЕ, Банк Русия се подчинява на САЩ и определя лихвите в Русия - 15%, които до преди половин година 300та пъти по-високи от лихвите в САЩ 0.05%.
    И въпреки това Русия се изправя все по-мощна и самостоятелна.

    Русия се обяви за двуполярен свят а не еднополярен:
    - ЕДИН ГОСПОДАР НА ЗЕМЯТА С А Щ;
    - ЕДИН ЦЕНТЪР НА ВЛАСТТА И СИЛИТЕ В СВЕТА С А Щ;
    - ЕДИН ЦЕНТЪР ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ИКОНОМИКАТА В СВЕТА
    С А Щ.
    Това означава РОБСТВО и БЕЗПРАВИЕ.
    Русия така не е живяла и не ще живее.
    Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Аржентина, Венецуела, Куба, Никатагуа, Египет, Виетнам, Сърбия, Унгария и мн. др.виждат в лицето на РУСИЯ НАДЕЖДЕН ПАРТНЬОР И ГАРАНЦИЯ НА МИРА НА ЗЕМЯТА.
    Да здраствует РУССИЯ !
    Пусть СОБАКИ ЛАЮТ !



  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "до 11":

    по моята логика барак обама не награждава шефа на ангелите на ада ,.рокерите са престъпна организация и социален феномен на сащ ,но срещу тях работи американската полиция и фбр,a не ги рекламира.що се отасня за г стойката ,следващия пост дето си сътворил показва ти как живееш и накъде ти е лъснал за.ника.
  • 15 1234

    1 0 Отговор
    БРАВО НА №13,И ЖАЛКО,ЧЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ РАЗБИРАТ КАКВО ГУБЯТ КАТО СЕ ДЪРПАТ ОТ РУСИЯ,НО ПОЛИТИЦИТЕ НЕ СА НАРОДА,ТЕ СА БАНДА МОШЕНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИ,АЛЧНИ САМО ЗА ПАРИ.
  • 16 Нощна Лисица

    0 0 Отговор
    А ето как ги о.раха в Прага :)
    https://www.facebook.com/adagamov/videos/964854636964795/