Last news in Fakti

22 Май, 2015 15:28 3 588 10

Моментална оставка за УС на БНР и на пожизнения председател на СЕМ

  • бнр-
  • петър волгин-
  • оставка-
  • сем-
  • председател-
  • георги лозанов

Независимо от протестите, правата на информираност на хората няма да бъдат нарушени, заяви Петър Волгин

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставката на ръководството на Българско национално радио (БНР) задължително трябва да бъде съпроводена и с тази на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов. Това заяви в интервю за Факти.бг журналистът Петър Волгин.

Крайно време е той да освободи този пост и да си намери някаква друга работа, смята Волгин.

Протестът на журналистите от радиото продължава вече 13-ти ден. Той бе породен след като бе обявено, че ще посегнат на хонорарите на журналистите, вместо да бъде извършено 10% съкращение, изискано по закон. Журналистите  ще настояват, както и до сега, за оставката, както на генералният директор Радослав Янкулов, така и на целия управителен съвет на радиото. Волгин увери обаче, че независимо от протестите, правата на информираност на хората няма да бъдат нарушени.

Г-н Волгин, днес журналистите от БНР отново излязохте на протест, какво друго предвиждате за напред?

От тук нататък е това. Нашите искания са постоянни. Ние настояваме за оставка на цялото ръководство на БНР, а не само на генералния директор Радослав Янкулов. Настояваме за оставката на целия управителен съвет, защото това е едно и също. Ще бъде много нелепо, ако Радослав Янкулов си отиде или бъде принуден да го направи, а на негово място седне някой от управителния му съвет или настоящият програмен директор, защото тези хора по нищо не се отличават един от друг. През тези 2 години те управляваха радиото, така че те носят абсолютно солидарно отговорност за всичкия този батак, който в крайна сметка оставят. 

Как ще коментирате изявлението, което направи днес в БНР Мария Стоянова от СЕМ, че има управленска криза в радиото?

Мария Стоянова най-после откри топлата вода, за което, разбира се, трябва да бъде поздравена горещо.  Кризата в радиото не е от сега, а от повече от година, когато започнаха да се вземат непрофесионални и непрозрачни решения за бъдещето на медиата. Г-жа Стоянова, като член на СЕМ, не е направила нищо, за да попречи на разрастването на кризата. Единственото, което правеше, беше да брани Росен Плевнелиев, който я назначи в СЕМ. Достатъчно беше да кажеш една критична дума срещу него, за да станеш обект на озадачаващо невъздържана реакция от нейна страна. Така, че Мария Стоянова е последният човек, който има професионалния и морален авторитет, да дава съвети относно решаването на кризата в радиото. Аз бих й препоръчал да не говори толкова много, за да си спести допълнителни излагации. Разбира се,  давам си сметка, че в нейния случай това е доста трудно изпълнимо.

След срещата на ръководството на БНР с председателят на СЕМ Георги Лозанов, ще се стигне ли до там, да протестирате ефективно, тъй като г-н Лозанов заяви пред Факти.бг, че той би могъл да се намеси в разрешаването на проблема драстично - „...когато той се отрази върху правата на аудиторията, която плаща.“?

Г-н Лозанов е майстор на безсмислените изявления. Разбира се, че ние, независимо от факта, че протестираме, няма по никакъв начин да нарушим правата на аудиторията. Ние ще протестираме така, че правата на хората на информираност няма да бъдат нарушени. Все пак и ние, и вие, и всички хора плащаме за това да има БНР.

Знаете ли, г-н Лозанов с неистовото си желание да се задържи начело на СЕМ, ми напомня на фигури като Леонид Брежнев и Ким Ир Сен. С колеги дори се шегуваме, че трябва да се направи специална промяна в Закона за радио и телевизията, където изрично да се казва, че г-н Лозанов ще бъде до живот председател на СЕМ. Това би удовлетворило както него, така и покровителите му. Покровителите имат интерес начело на СЕМ да стои човек, който ще изпълнява безпрекословно указанията им, човек, който никога няма да се противопостави било то на политическия, било то на икономическия натиск.

Аз не си спомням той да е направил нещо конкретно, което да подобри медийната среда, което да направи така, че обществените медии да станат по-съвременни и европейско изглеждащи. Г-н Лозанов изглежда, че не се интересува от това. Той се интересува единствено от началническия пост и от символния капитал, който този пост дава. А ако са верни все по-засилващите се неофициални информации, г-н Лозанов доста се интересува и от не толкова символни капитали. Разбира се, за това положение сме виновни всички ние, защото дълго време безкритично търпяхме един човек да се прави на много разбиращ и знаещ.

Ще се радвам, ако някой успее да ми припомни някакви особени постижения на г-н Лозанов в журналистиката, било тя радио, вестникарска или телевизионна журналистика. Лично аз нямам подобни спомени. За сметка на това си спомням, че той прави филми, които след това биват излъчвани по Българската национална телевизия (БНТ). Вероятно от формална гледна точка тук няма конфликт на интереси. Но е изключително неморално да излъчваш филмите си в медиа, която по закон трябва да контролираш. Мислите ли, че началниците на една такава медия биха отказали да излъчат произведение на своя контрольор?

Връщайки се към темата за БНР, ще кажа, че настоящото ръководство управлява вече две години с абсолютното съгласие на г-н Лозанов. Ето защо тяхната оставка трябва да дойде едновременно с неговата. Крайно време е той да освободи медийната регулация от присъствието си и да си намери някаква друга работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bbb

    0 0 Отговор
    Този трябва да бъде незабавно уволнен!!!
  • 2 Vili Finkov

    0 0 Отговор
    Оставка на цялото ръководсто и шефа на СЕМ ще промени ли ситуацията в радиото? Съмнявам се, но може би ще бъде начало на процеси за преструктуриране на БНР като мастодонт от времето на Политбюро!

    Коментиран от #9

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Не очаквах че тоя Волгин е още жив...эа раэлика от с 30г по-младеата му втора жена:)
  • 4 Колов

    0 0 Отговор
    Волгин се е взел много на сериозно. Истината е, че неговата поръчкова журналистика омръзна на всички. Време е да му посочат вратата. Стига вече фалшив плач.
  • 5 PRAVDEV

    0 0 Отговор
    ГОГО ЛОЗАНОВ ЗЕТЯТ НА СВЕТЛИН РУСЕВ КАРА 6 МАНДАТА ШЕФ НА СЕМ. АКАДЕМИК РУСЕВ БЕШЕ КУЛТУРТРЕГЕР НА ТОДОР ЖИВКОВ, А ПЬК ЗЕТЯТ ГОГО КУЛТУРТРЕГЕР НА ДЕМОКРАЦИЯТА- УЖ КОНТРОЛИРА ТВ С ЧАЛГИ,ПОРНОГРАФИИ И РАЗНИ МЕНТЕТА ВОДЕЩИ ДО ДЕГРАДАЦИЯ НА МЛАДЕЖТА.
  • 6 Дрон

    0 0 Отговор
    Много хубаво интервю! Волгин е абсолютно прав за тия кукли на конци в СЕМ и БНР.
  • 7 Руди

    0 0 Отговор
    Когато и да ги утрепеш тези регенерати все е късно, България ще затъва докато стари мутри стоят на важни постове и убиват нацията с ниски пенсии, ниски заплати, никаква здравна помощ за българите, безработица и деградация в морален аспект!
  • 8 гост

    0 0 Отговор
    волгин да даде пример и лозанов да го последва.
  • 9 агент Цветанова

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vili Finkov":

    Да живее и пребъдва ръководството на БНР.До сега в историята си Радиото не е имало по-неинформирано и интелектуално извратено ръководно тяло,начело с префърцунената и алчна Мими Божидарова,която опоска всичко,което може да се краде !нещастниците от УС правят всичко,което поиска недоразумението Янкулов,а той пък изпълнява мераците на бомбината Мими.Всички да си одят!
  • 10 Пацо

    0 0 Отговор
    Педър Волгин е платен пропагандатор на руското правителство! И получава заплата и хонорари и от БНР! Незабавно уволнение! Такива като него трябва да си плащат за ефирно време по рекламните канали!