Last news in Fakti

25 Май, 2015 14:10 2 160 5

Андрей Манойло: В Македония се провежда цветна революция

  • андрей манойло-
  • сащ-
  • цветни революции-
  • русия-
  • беларус

Забелязва се тревожната тенденция за появата на национализъм в Беларус

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредица от цветни революции може да се очаква в цялото постсъветско пространство от Беларус до Казахстан, заяви пред Факти.бг проф. Андрей Манойло. Той изнесе лекция за Цветните революции и информационната война в съвременния свят в Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Андрей Викторович Манойло е роден на 14 октомври 1975 год. в град Фрязино Московскя област. Доктор на политическите науки от 2010 г., кандидат на физико-математическите науки от 2000. Той е професор в катедрата по руска политика към факултета по политология на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Челен е на научния съвет към Съвета за сигурност към Руската федерация.

Проф. Андрей Манойло води авторско предаване по „Россия 24“.

- Защо темата за цветните революция отново е актуална?

- Да, темата е отново актуална. Както знаем цветната революция в Украйна беше проведена за първи път през 2004 г. и повторена през 2014 г. Под заплаха са Казахстан и страните от Централна Азия и по-точно Узбекистан. При последната държава това се дължи на застаряването на лидера на страната, а в момента все още няма подготвен наследник.

Не трябва да се забравя, че отношенията между Узбекистан и САЩ са напрегнати през последните месеци.

Не трябва да се подценява и ситуацията в Беларус. Там има признаци за подготовка на подобен на украинския Майдан. Забелязва се тревожната тенденция за появата на национализъм в Беларус. Можем да заключим, че той се насажда отвън. Сложна е ситуацията в Армения.

Признаци на цветна революция наблюдаваме и в Македония.

- Не очаквате ли все пак Европейският съюз да играе по-сериозна роля в ситуацията в Македония? Защо смятате, че в Скопие се случва цветна революция?

- Използват се познатите похвати от предишни издания на така наречените революции. Виждаме отново да се издигат лозунги за узурпиране на властта и искания за демократизация на обществото.

В Македония се прилага шаблонът на цветните революция. Искаше ми се да не е така, но в момента ситуацията е такава, че в Скопие се наблюдава повторение на украинския Майдан.

- Русия заплашена ли е от цветна революция?

- Американците вече през 2012 г. пробваха подобна акция. В Москва и Санкт Петербург имаше протести на така наречените бели ленти. Целта им беше не да свалят властта, а да изплашат руското ръководство.

Трябва все пак да отбележим, че цветните революции са приложими за малки страни. Украйна със своето 50 млн. население е прецедент, защото тези технологии на смяната на властта на два пъти бяха успешно приложени.

От друга страна Русия е твърде голяма страна и да се приложат тези технологии е твърде сложно. Властите вече показаха, че могат да реагират на протестите в Москва и Санкт Петербург.

В същото време САЩ не престават с опитите си да дестабилизират руското общество.

В същото време не успяха целите на Запада със санкции да изолират Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мучо

    0 0 Отговор
    Аз само ще кажа, че досега който е тръгнал срещу Русия е бил жестоко наказан.
  • 2 Мучо

    0 0 Отговор
    Само ще кажа, че досега който е тръгнал срещу Русия е бил жестоко наказан.
  • 3 Мучо

    0 0 Отговор
    Извинявам се за двукратното изпращане на едно и също коментарче, просто нета се скапа в неподходящия момент.
  • 4 бай Крум

    1 0 Отговор
    предлагам кратък тест за интелигентност - Чингиз хан, Наполеон, Хитлер , ????????
    Подходящ е за IQ над 70
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    милиционера решил да обясни що руснаците протестирали :)!било щото американците ги карали :)!слушах го днес в панорама .в началото трябваше половин минута за да му преброят титлите,а се оказа обикновен руски милиционер пияница :)!то квито им инжинерите такива и милиционерите,както и при нас :)!