Last news in Fakti

29 Май, 2015 08:00 6 986 7

Мечтаем за шаран и бяла риба, но ще ловим черноперки и костури

  • мир богоев-
  • риба-
  • риболов-
  • бяла риба-
  • шаран-
  • черноперки-
  • сезон

Гафовете в нашата страна не са един или два, сподели експертът

Мечтаем за шаран и бяла риба, но ще ловим черноперки и костури - 1
Снимка: БТА, Зарибяване на шарани в Лесопарк Липник
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки риболовец мечтае да хване шарани и бяла риба, но заради отношението на държавата към рибарството най-вероятно ще ловим черноперки, костури и по-малоценни риби.

Това заяви в интервю за Факти.бг Мир Богоев – експерт-координатор в направление „Рибарство“ към Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

На 31 май изтича срокът за забрана на улов на пролетно-лятно размножаващи се риби. Какви са очакванията ви за новия сезон?

Очакванията са като всяка година. Човек отива и след първите излети се разбира къде и какво има. Става въпрос за рибите в обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина. Би трябвало там водата да е топла и рибите вече да са завършили размножаването си.

Невинаги обаче това, което метеоролозите предвиждат, се вързва със сроковете в някои заповеди. Последното захладняване би могло да доведе до закъснели видове риби, които не са си хвърлили хайвера.

В кои водоеми очаквате най-много ентусиасти?

Най-много около големите градове. Навсякъде хората ще излязат, за да огледат най-напред каква е ситуацията около населените им места. От години си имат любими позиции. В първия ден има риболов, разбира се, но хората излизат повече, за да се видят с колеги, да усетят на каква стръв върви и какво е положението на самия водоем.

Към кои риби има най-силен интерес от страна на рибарите?

Всеки иска някаква голяма риба да хване, но невинаги се получава. Нашите водоеми, за съжаление, в последни десет години не се зарибяват, поради което рибните запаси в тях са силно изтощени. В някои случаи са дори деградирали, защото най-ценните риби са изловени с мрежи от бракониерите.

Рибата във всеки един водоем е като всеки биологически ресурс – тя се нуждае от възпроизводство. Естественото невинаги стига за натиска върху популацията, факторите са най-различни. Понякога заради напояването рязко спада водата точно в този сезон, който ни предстои сега, и оплоденият хайвер на бреговата линия на растителността изведнъж се оказва на сухо. Т.е. тази година, въпреки че рибите са се размножили естествено, се оказва нулева.

Когато няма изкуствено зарибяване, а държавата от 11 години насам абдикира и не зарибява никъде с нищо, фактически този ресурс се изтощава и деградира. Затова ние можем да си мечтаем за шарани, бели риби и сомове, но най-вероятно ще ловим черноперки, уклейки, костури и по-малоценни риби. Каквото има – това е!

Разпространява се брошура с реклама на България с лов на мечки, изчезнали видове и елени, които не се срещат у нас. От министерството на туризма заявиха, че тя е издадена през 2012 година при друго правителство. Как бихте коментирали гафа? 

В една държава, в която президентът си позволява да говори пред скалистите планини на САЩ , защо да нямаме брошури, в които да имаме американски елен или риби като сьомга, които ние нямаме?!

Истината е, че България е страната, която държи четирите последователно добити рекорда на благороден елен в света. Ние нямаме нужда да взимаме изображения от чужди видове. Благородният елен е най-високо цененият ловен вид в Европа.

Повече от 40 години имаме тези четири световни рекорда. Последният актуален е български. Това трябва да се знае, а не лаици да правят нескопосани реклами. Има си експерти и хора, които ги разбират нещата. Когато принципът е да се разпределят някакви пари и да ги вземат някакви дизайнери, се получава точно този резултат.

Похарчени са едни 86 хиляди лева, а всъщност резултатът е абсолютно негативен. По-добре да не се правят такива неща. Гафовете в нашата страна не са един или два. След като медийните съветници на президента го сложиха пред изображение на скалисти планини да говори за българската природа, нищо вече не ме учудва. 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Риба "черноперка" няма! Има червеноперка.
  • 2 Hiranjgarbh Karelsmierkje Koen Missier

    0 0 Отговор
    be i az tva se chudq chernoperka hahaha, a puk i kostura e s klasi nad sharana!
    Hiranjgarbh Karelsmierkje Koen Missier
  • 3 Лисика

    1 0 Отговор
    Хич не ми и дреме!Вечерта опъвам 100 метра мрежа и на сутринта пъля лотката и чао!

    Коментиран от #4

  • 4 любител

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лисика":

    Такива като теб са срам за нашата държава!!!

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    1 0 Отговор
    Досега най- голямата риба , която сьм хващал е 18 кг шаран / на баджанака в рибарника / .Но ме е яд че , балдьзата не ще да кльвне ))))))
  • 6 Лисика

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "любител":

    Може и да не съм за пример, обаче лоТката ми е пълна с риба!
  • 7 Сунай

    0 0 Отговор
    този на снимката е кмета на гр. Руси