Last news in Fakti

25 Юни, 2015 05:00 2 811 15

Защо трябва да въведем прогресивния данък?

  • защо-
  • прогресивен данък-
  • въведем
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спорът за ползите и негативите от прогресивния данък придобива все повече популярност през последните месеци. Това се дължи на ясните белези за липсата на икономически просперитет и социална сигурност от въведения през 2008 г. плосък данък и несправедливото разпределяне на данъчната тежест върху различните социални слоеве. Въвеждането на прогресивния данък има своите социални ползи, води до икономическа и финансова стабилност и е тясно свързан с българската данъчна традиция.

Основният плюс от въвеждането на прогресивния данък е социалната му справедливост и гарантиране на финансово икономическия минимум на домакинствата. Идеята на прогресивното данъчно облагане е данъчната тежест на лицата с по-високи доходи да бъде по-голяма, като същевременно се намалява данъчната тежест върху хората с по-ниски доходи. Според официалните данни в края на месец март 2015 г. стойността на необходимите средства за издръжката на живота е 563,21 лв. на човек от 4-членно домакинство. Минималната работна заплата за страната е с повече от 200 лева по-ниска от минималните средства необходими за един човек, за да покрива задължителните си разходи за храна, жилище, образование, здравеопазване и др. Още повече, че правителството доказа и административната си немощ чисто процедурно да увеличи размера на минималната работна заплата за 2015 г.

Прогресивното облагане дава възможност икономически най-бедната част от населението да не бъде облагано с данък, като се въведе необлагаем минимум, за хората живеещи под минималния праг на бедност. В същото време, в държавната хазна ще влязат допълнителни средства от данъците на хората, печелещи над определена сума. Социално справедливо е високодоходните групи, чрез своята стопанска сила, да компенсират финансовия недостиг чрез по-високите данъци. При наблюдавания растящ бюджетен дефицит и повишаване на неразплатените средства от държавата през последните месеци, е обосновано в началото на 2016 г. да се въведе прогресивното подоходно облагане, което ще гарантира минимум 120 – 140 млн. лева допълнителни приходи в държавния бюджет.

Смяната на данъчното облагане ще доведе не просто до стимулиране на социалния ефект, но и до повишаване на качеството на публичните услуги. Събирането на повече средства в държавната  хазна, неизменно води след себе си до повишаване на заделяния финансов ресурс за осигуряване на образование, здравеопазване, социални услуги и изграждане на инфраструктурни обекти.
Прогресивното облагане води и до икономическо развитие и заетост. Доказателство за това е, че икономически развитите държави не прилагат пропорционалния модел на подоходно облагане. Отделно, българската практика доказа, че плоският данък за последните седем години не успя да извади на светло сивата част от икономиката, както и не допринесе за повишаване на процента на чуждите инвестиции на територията на страната. Дори напротив, стъпили вече на българска територия чуждестранни компании изместиха производствата си в съседни на нас държави.

Безспорно следващите предприети действия от държавата трябва да целят подобряване на икономическото и социално състояние на държавата и това безспорно преминава през въвеждането на прогресивния данък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 1 Отговор
    Целта на плоския данък е богатите да плащат по малко пари,за данъци,опровергайте ме ако не е така.
  • 2 onq s konq

    2 0 Отговор
    Ако богатите плащат малко повече данък,мислиш ли че бедните ше забогатеят?

    Коментиран от #3

  • 3 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Е този път съм абселютно съгласен с коня ти!
  • 4 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Какъвто и ще данък да въведат,не освободят,ли
    хората от бюрократичната робия нито ще има
    чужди инвестиции нито наши.Необходимо е пре-
    махване на разрешителните за строеж върху соб-
    ствен терен,да се гледат отстояния височина и площ.
    Всеки да може да открие търговски обект където си
    иска,дали е мазе,подземие или на дърво,като се
    остави на клиентите да решат дали да работи.
    Свобода да преустройваш колата си както искаш,
    дали ще слагаш предница от волска каруца задница
    от ролс ройс и парен двигател това да го решава
    собственика,а не някой чиновник зейналза пари.
    Правиш пакост с кола,строеж или заведение
    плащаш без измъкване.
    И най важното е драстично намаляване на чиновни-
    ците,тогава хем ще има пари в държавата хем и ще
    вършат работа.
  • 5 човек

    2 0 Отговор
    Плоският данък увеличава събираемостта и всъщносте справедлив. Пример: ако лицето Х получава 1 000 лева на месец, ще плати 100 лева плосък данък. Ако лицето У получаваш 100 лева ще плати 10 лева, т.е. в първия случай лицето Х ще плаща толкова, колкото е цялото месечно възнаграждение на лицето У. Което му е непрогресивното на това. Трябва всички да плащат данък и не трябва да се допуска да има хора, които законно да не плащат никакъв данък - това нито е солидарно, нито дисциплиниращо и само ще подхрани сивата икономика, защото куцо, кьораво и сакато ще минат на минимален и необлагаем минимум и всичко друго ще е под масата. Прогресивното облагане е за страни като Германия и Швеция, не е за България. Тук всички ще се скатаят и събираемостта ще се срине. Тази идея неумело се лансира от пишман-икономическите "експерти" на БСП. Явно, че вече залагат и на интернет-троловете.
  • 6 Димитър

    0 0 Отговор
    Мадам Димитринка (афтурката) явно много държи на темата или хонорара който получава си заслужава.
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    Като са направили сметка, че минимума за издряжка е 563,21 защо веднага не вдигнат минималната заплата на тази стойност. Много добре знаят, че българина няма да забогатее от това, но ще се вдигне покупателната способност. Как може за една и съща работа да има различно заплащане в ЕС. Кокъв е смисъла тогава от него? ЕКСПЛОАТАЦИЯ- това е смисъла.
  • 8 gost

    1 0 Отговор
    Плоския данък не пречи на никой, всички имат полза от него, дори и перачите на пари. Като толкова са се загрижили за най бедните да вдигнат минималните пенсии и заплати за сметка на чиновниците от държавния сектор. Никъде в Европа няма такава голяма разлика близо 10 пъти по-високи заплати на чиновниците от тези на работещите бедни и соц. слаби. Само това да се направи, както и да започват веднага да си плащат осигуровките. Да се премахнат комунистическите придобивки на работещите в съдебната система и силовите министерства, като 20 брутни заплати при пенсиониране и напускане. От къде на къде ще ползват двойно по-голям платен годишен отпуск, пък и ще се пенсионират по рано с най големите пенсии. Ето защо нещата 25 г. не си идват на мястото. Ако само това се направи министерствата ще се отърват от наработещите тарикати, ще останат истинските експерти, ще се намали броя на чиновниците измислящи бюрократични пречки само и само да си оправдаят ненужния стол, освободените пари ще се преразпределят към по бедната прослойка, бедните ще направят нещо различно от чиновниците като се видят с пари, бизнесът ще живне и т.н. Дошло е време за социална справедливост дами и господа.
  • 9 aqwsaqwsaqws

    0 0 Отговор
    Все едно слушам ББ, който умее да насъсква хората едни срещу други. Аз съм държавен чиновник, с висше образование в областен град, 33 години трудов стаж и колко си мислите, че е брутната ми заплата - 702 лв. Да, на фона на тези, които работят за минималната заплата, това е много, но имам две безработни деца у дома и трудно се справям, пък все някой си мисли, че портфейла ми пука по шевовете от пари.
    Разликите се виждат при сравнението с висшите чиновници. За същата длъжност в София полечават с почти 200 лв. повече, а "ръководните" чиновници, които са по правило партийни назначения (независимо от коя партия) "печелят" двойно, че и повече. Като почнат съкращения, почват от шофьорите и чистачките и от експертния състав, докато "ръководителите" в резултат на съкращенията си вдигат доходите. А като махат тези, които работят с граждани как ще стане по-добро обслужването не знам. Масата чиновници, които работят с граждани получават между 450 и 550 лв.
    Нямам представа как е в частния сектор, но си мисля, че голамата част от народа сме на един хал и само ни доят.

    Коментиран от #13

  • 10 Иво

    0 0 Отговор
    Има смисъл от прогресивен данък, когато бизнесът е "на светло". С държава като нашата, само ще стимулират сивата икономика.Все още масово се работи със заплата на хартия Х и У допълнително под масата...
    Първо изкарайте бизнеса 100% на светло и тогава ми говорете за прогресивен данък...
  • 11 bibendum

    0 0 Отговор
    Тия неща почнаха да се говорят, защото не могат да си съберат парите от некосвените данъци и акцизи. И понеже косвения данък е най-сигурния приход в бюджета, започна да се говори отново за това. Кой бяга от сладкото! Всяка година максималния осигурителен доход се вдига с по 200 лв. в момента е 2400 лв. Здразвната услуга е еднаква за всички. Аз взех мерки. От тази година плащам вместо 10000 лв пряк данък - 7000 лв. Смятам, че съм достатъчно солидарен, за да си карат някакви си кметове пеперудки служебни коли по 100000 лв. Продъжат ли с изгъзиците, продължавам и аз! Има действие, има и противодействие.
  • 12 четиридесет и две

    0 0 Отговор
    В евангелието от Матея има стих: "защото, който има, нему ще се даде и ще му се преумножи; а който няма, и това, що има, ще му се отнеме" (Мат. 13:12)

    Демек - архаично прогресивно подоходно облагане, ама по схемата: Ако си беднотия - як данък, пък ако не можеш да плащаш - ангария в полза на държавата доживот.
    Ако си баровец - няма данък, пък ако си от милионер нагоре - дори да се дава една хубава държавна издъръжка доживот.

    Така всички ще са доволни.

  • 13 Миро У😁я

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "aqwsaqwsaqws":

    Виж,

    Преди време ми се случи да се регистрирам в Агенцията по заетостта. Няколко месеца ходех на смешни консултации, които с нищо нямаше как да променят положението ми на безработен. Криза! Съкращения!

    Това, което видях в Бюрото по труда, бе около 25-годишни жени, които ме държаха двадесет минути да чакам за порция кирливи подписи, а в същото време си говорят за ... лак за нокти! Даже се отваря вратата, докато съм вътре и пристига 40-годишна госпожа, която също започва да се хвали с кирливия си лак на "младшия специалист" , т.е. жената, която трябва да ме "консултира".

    Поставям думата " консултира" в кавички, защото ми изгубиха в чакане и разговори за лакирани нокти един час, а на забележката ми, че едва ли в работно време е уместно да се дискутират подобни въпроси бе отговорено с намръщени физиономии и мрънкане, че не съм човекът, който да им казва как да си вършат работата.

    Та, какво да ти кажа всъщност - мнозинството чиновници сте такива, че и лев не заслужавате заплата, а те ви плащат 700 😁 Като "експерт" се влиза с връзки и ... Просто не се излиза, освен ако не се издъниш нещо. Сигурна заплатка, не плащаш осигуровки, ползваш куп привилегии. А - да не забравя, почти не бачкаш! Въртиш си задника или х.. цял ден по коридорите, показваш си новото костюмче и огромен куп документи - уж, че много работим😁

  • 14 Миро У😁я

    0 0 Отговор
    За данъците съм уверен, че не трябва да се връща прогресивната скала. От БСП удобно забравят, че именно скалата е първопричина за криене на доходи - например, над 1500 лева - 20% + 50 лева спокойно ще предизвика опити за скриване на част от дохода, така че да влезе в по-ниската категория от, да кажем, 1000 лева - 13% + 20 лева.

    Но не само това! Представете си, че получавате високи доходи, при това на база опит, знания, умения, позиция в обществото - трябва ли да отнемат повече от училия и способния, за да "възнаградят" неграмотния и с многото деца (м.ал)?! Елементарната сметка показва, че при пет хиляди лева месечен доход и шестдесет хиляди лева годишно 10% са точно шест хиляди лева годишно данъци или малко повече от заплата.

    При увеличение на процента на данъка до 15% вече ще плащате девет хиляди лева данъци за година - близо две заплати! Готови ли сте да стоите два месеца без заплата?!
  • 15 Румънец

    1 0 Отговор
    Защо въобще трябва да плащаме данъци?!?! Замислете се малко!

    Аз съм обикновен гражданин ( т.е. селянин - земеделски производител ). Като ходя на доктор - си плащам като поп ( а съм осигурен ), като ми трябва някое разрешително или регистрация от държавна инстанция - също ( държавни такси, че и разни други "такси" ). Дори на полицията си плащам да ме пази ( СОТ ). Данъците, засега, също си плащам, че и сезонно по 10 - 15 души си вадят надниците покрай мен.

    Мисля, че половината народ е на моето положение. Получава се, че си плащаме 2-3 пъти за едно и също нещо. Време е да се замислим що е то данъци, държава, политици и имаме ли нужда от тях в този им вид!