Last news in Fakti

28 Юни, 2015 17:18 2 540 10

Референдумът на Ципрас е популистки ход

  • петър чобанов-
  • референдум-
  • ципрас-
  • популистки-
  • ход

Той не дава алтернативата за развитие на страната, заяви Петър Чобанов

Референдумът на Ципрас е популистки ход - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Дори и референдумът да даде отговора, към който Ципрас в момента призовава да гласува народа, т.е. да се каже „не“ на, както той се изразява, изнудването на кредиторите, това не дава алтернативата за развитие на страната. Това е популисткото в цялата ситуация", заяви в интервю за Факти.бг бившият финансов министър и депутат от ДПС Петър Чобанов по повод ситуацията в Гърция.

При всички случаи ще има негативно влияние. По отношение на основни финансови пазари в еврозоната това ще предизвика стрес, прогнозира Чобанов.

Г-н Чобанов, има ли някаква надежда за спасението на Гърция от фалит?

Трудно е да се коментира точно в този момент, когато нещата изглеждат, че вече са преминали онази граница, която не трябваше да минават ако се искаше да има споразумение. От тук нататък е трудно да се предположи, че някоя от двете страни ще отстъпи от позициите си. Въпроса е, как ще реши да постъпи Европейската централна банка (ЕЦБ) в тази ситуация, т.е. дали да продължи извънредната ликвидна подкрепа, от която се ползват гръцките банки, за да може ситуацията в страната да остане що годе спокойна. Ако и ЕЦБ прекрати подкрепата си към Гърция най-вероятното, което ще се случи е банкова ваканция и търсене на решение, включително и пускане на обръщение на местна валута. Това обаче няма как да стане гладко и ще бъде съпроводено от турболенции. Ситуация, в която подобен развой на събитията не е предварително договорен и планиран няма да протече спокойно във времето, а ще е съпроводен от напрежение. От гледна точка на вероятното неплащане на тези 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат платени на Международния валутен фонд (МВФ) в края на месеца, технически ще означава фалит за страната – мораториум по дълга. Това ще доведе до изваждане на Гърция отново и за неопределен период от време от международните финансови пазари.

Ако страната се върне към драхмата какви точно ще са рисковете?

Както казах това няма да стане по един доброволен път. На практика това ще стане в ситуация на криза. Когато доверието в гръцката банкова система е изчерпано и когато непрекъснато има опашки пред гръцките банки и банкоматите, гърците ще се стремят да се запасят колкото се може повече с евро, на базата на спестяванията които имат, защото то е стабилната валута, с която се търгува и в международен план.

Дори и да се въведе драхмата, тя ще е предимно за местно ползване за дълъг период. Тъй като Гърция е част от Европа, а гърците са свикнали с тази ситуация от 30 години насам, естествено е те да потърсят валутата, с която ще могат да се разплащат в Европа, за да могат да продължат да пътуват и да са част от Европейския съюз. От тази гледна точка и чисто ликвидно, не е ясно гръцката банка до кога ще съумее да снабдява с евро гръцкото население. Всъщност то е ясно, до момента в който ЕЦБ реши да продължи да дава извънредна ликвидна подкрепа на гръцката банкова система. В една ситуация на прекъснати преговори и референдум с неясен край, тази подкрепа може да бъде спряна във всеки един момент. Това на практика ще означава тежка криза в Гърция.

Изобщо има ли нужда от този референдум или това е популистки ход на Ципрас, за да прикрие своите действия?

Това е популистки ход при всички случаи, тъй като този референдум, дори и да даде отговор, че не трябва да се изпълняват предложените споразумения, няма да доведе до алтернативата за това, т.е какво да се направи, след като Гърция не приеме предложенията на кредиторите. От тази гледна точка, дори и референдума да даде отговора, към който Ципрас в момента призовава да гласува народа, т.е. да се каже „не“ на, както той се изразява, изнудването на кредиторите, това не дава алтернативата за развитие на страната. Това е популисткото в цялата ситуация.

Каквa е прогнозата Ви за резултата от референдума?

Все още има време до референдума. Въпросът е от тук нататък, колко твърдо ще решат да играят ЕЦБ, големите европейски сили и международните кредитори. Те биха могли да повлияят на референдума с едно прекъсване на подкрепата за гръцката банкова система и безредието, което ще се създаде след това. Това може да светне като един тип сигнална лампичка на гръцкото население за това, как може да гласува на референдума. Това обаче са спекулации.

Възможно е ситуацията в страната да е достигнала до там, че изхода от референдума да е само в посока на отхвърляне на предложенията. След няколко години на непрекъснати реформи, намаляване на потребление и т.н. е невъзможно Гърция да се върне по пътя на растежа. За съжаление избрания път чрез референдум също не дава алтернативата, по която Гърция да преодолее тежката ситуация, в която се намира.

Застрашена ли е стабилността на еврозоната от евентуалното излизане на Гърция?

При всички случаи ще има негативно влияние. По отношение на основни финансови пазари в еврозоната това ще предизвика стрес. При проявяване на така наречения ефект на доминото би могло да започнат въпроси към други държави в еврозоната, които са не толкова стабилни и не толкова отдавна и които също бяха под влияние на тежка кризисна ситуация. Въпрос е на организация в самите държави и на ЕЦБ да не допусне тази зараза от Гърция да се разпространи.

Все пак по време на кризата бяха направени доста институционални промени в посока укрепване на грижите за финансова стабилност, които да дадат по-голяма сигурност в подобна ситуация. Би трябвало ситуацията да бъде овладяна и да не се разпространи към други страни и да остане изолирана в Гърция. При всички случаи сътресения ще има. Те ще се отразят, поне в краткосрочен период, на стабилността на еврозоната и ще предизвикват въпроси от гледна точка и на доверието в еврото като единна валута.

За страната ни ще има ли последствия и как това ще се отрази на България?

Да се надяваме, че няма да има. Знаете, че в българската банкова система има гръцки банки. Те обаче са си самостоятелни юридически лица и би трябвало в последните дни да са били в един непрекъснат диалог с БНБ и правителството, за да може да се реагира на всяка ситуация. Към тях все още не се наблюдава напрежение.

От гледна точка на проблемите обаче, които ще имат банките майки в Гърция ще трябва бързо да се търси решение, най вероятно в посока продаване на тези банки. Трябва бързо да се намери купувач, който да вдъхне доверие в тях, за да не се разпространят негативните ефекти. Тези банки обаче са много стабилни и никога финансовото им състояние не е било поставяно под въпрос. Би трябвало да нямат проблеми и бързо да преодолеят ситуацията, още повече, че между Гърция и България паралел в последните години не може да се прави.

От друга гледна точка такъв негативен развой на събитията в Гърция ще има отношение към външната ни търговия и стокообмена на двете страни. Той сериозно ще спадне, тъй като в една кризисна и крайна ситуация, при която гърците се връщат към националната валута и нямат достатъчно евро, с което да си позволят да поддържат подобна външна търговия е естествено оборотите да паднат и това да са отрази и на българския износ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 808

    0 0 Отговор
    ще им пръднат на х.. на византийците-пак ще им дадат пари и тези ще ги опростят-ще ги фанат за дедовия...такъв като Ципрас и Орбан трябват на България а не като нашите г.золизци
  • 2 реьлист

    0 0 Отговор
    типично по български е да се радваме на чуждото нещастие!!
    не се радвайте когато мечката като играе в двора на комшиите
    щото може утре да заиграе в нашия двор!!!!
  • 3 ФАСУЛАКИС АВАНТАКИС

    0 0 Отговор
    ВИЗАНТИЙЦИТЕ КАЗВАТ ... НЕ НА ОГРАНИЧЕНИЯТА , НЕ НА ДИКТОВКАТА ОГ ГЕРМАНИЯ ... ИСКАМЕ СИ 13 И 14 ЗАПЛАТА , ПЕНСИЯ ОТ 1400 ЕВРО , 6 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН 4 ДЕНА В СЕДМИЦАТА , ДА ВЗИМАМЕ ОЩЕ 10 ГОДИНИ ПЕНСИЙТЕ НА ПОЧИНАЛИТЕ РОДНИНИ , БЕЗПЛАТНО УЗО ВСЕКИ СЛЕДОБЕД В ВСЕКИ БАР ... МЕРКЕЛ ДА ПЛАЩА СМЕТКИТЕ , А БЪЛГАРИ И АЛБАНЦИ ДА НИ РАБОТЯТ ....
  • 4 един българин

    0 0 Отговор
    Гърците са на светлинни години от България! Даже и кризата им не можем да стигнем след 100 години.
    Който е ходил в Гърция е на ясно за какво става на въпрос. Българите в Гърция продължават да им слугуват и никой не се връща, което е поредното доказателство, къде е България.
    Вместо да мислим за Гърция, платените драскачи да обърнат поглед към България, пък те гърците ПАК ще се оправят, както винаги. ;)
  • 5 abdalcho

    0 0 Отговор
    Кой изкара този от нафталина? Той нали се справи перфектно в правителството на Кокошарски и сега свети с неземна светлина. Отврат!
  • 6 123

    0 0 Отговор
    ЧОБАН(ОВЧАР)ДАВА АКЪЛ
  • 7 Симо

    0 0 Отговор
    Това го знаеме всички бе Чобанче, ти май си последния който го разбра а ? Големият финансист на социалистите ! Вундеркиндче
  • 8 Наглец

    0 0 Отговор
    Нищо лично. Но не мисля, че правителството на една държава може безнаказано да си позволява да изнудва и разиграва като пале своите кредитори и останалите 17 държави от Еврозоната. И защо този "демократ" Цитрос, като иска съгласието на своите избиратели, не насрочи референдума преди преговорите с кредиторите, а след като са изтекли всички срокове ? Това не е акт на демокрация, а демонстрация на визнтийска наглост !
  • 9 ааа

    0 0 Отговор
    А защо се мълчи за Украйна която фалира.Лунно затъмнение.И от фалита на Гърция и Украйна България ще страда много,да стискаме палци да не фалираме и ние,но с тези заеми вървим по техния път,заемите на България минават 100милиарда и ако някой ви разправя ,че са 27милр. това е държавния дълг а целия външен дълг с дългове на общини ,предприятия, заводи,фабрики е около110милиарда,а вътрешния продукт ние около 70милиарда и пада с това постоянно теглене на заеми далеч няма да стигнем.Бог да пази България
  • 10 Евракис Задлъжнякус

    0 0 Отговор
    Гърците от втората световна война насам все сучат нечия бозка. Дали ще е американска, дали ще е европейска. Но така е било. На прага на вършавския договор трябваше да има една богата капиталистическа страна дето не знаеше що е москвич. Ако погледнем реалистично, с опростения дълг в държавата са налети близо 442млрд. евро само заеми, а отделно субсидии и пр. Все едно са им дали по 41000 евро на всяко новородено, пенсионер, служител, ученик и пр. Нещо обаче почна да им сецва млечицето, защото се превърнаха от хрантутник в паразит и сега, помнете ми думата....отчаяно ще търсят нова бозка, която да захапят. На елина му дай епимено, сиртаки и да суче парички. Я Русия, я Дубай , я Китай ще им дадът едно зърно и те ще станат добрите, а ЕС и МВФ лошите капиталисти. Поздрави и не на последно място: Епимено....