29 Юни, 2015 11:54 1 337 2

Табаков: Не ме бройте за част от политическата класа. В това е моето предимство!

  • живко табаков-
  • политическата класа-
  • кандидат-кмет-
  • дбг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живко Табаков е роден в Бургас през 1977 г. Завършил е „Управление на хотели и ресторанти“, „Туризъм“ и „Международен Бизнес“.  От 1998 година работи в сферата на туризма. Управлява и консултира редица успешни компании. Кандидат за кмет на община Бургас от „Движение България на гражданите“


Г-н Табаков, как сe стигна до вашата кандидатура за кандидат-кмет на Бургас?

Аз съм номиниран от Движение България на гражданите /ДБГ/. Бях предложен от ръководството на партията и в това няма нищо учудващо, защото съм учредител и председател на ДБГ за община Бургас. Получих подкрепата и на колегите си от другите общини в Бургаска област. В рамките на Реформаторския блок, ДБГ традиционно печели много гласове в Бургаска област през последните парламентарни избори и тези за евродепутати. Това означава подкрепа от хиляди жители на нашия регион, което ме задължава и заради това аз приех номинацията.

Вие сте първият политик, осмелил се да обяви кандидатурата си за кмет на община Бургас след  досегашния градоначалник. Трудно ли бе това решение за Вас?

Личността Живко Табаков е номинация от името на „Движение България на гражданите" и то в рамките на Реформаторския блок. Оттук нататък всяка една партия може да излъчи свои номинации, които ще бъдат обсъденина по-късен етап. За мен е важно Реформаторския блок да излъчи единна кандидатура и ви уверявам, че аз ще работя за това с цялото си сърце и душа.

И все пак се изисква смелост да се кандидатирате срещу Димитър Николов, който си е спечелил славата на добър кмет. Смятате ли, че имате шансове срещу него?

Не си мислете, че съм партийно камикадзе или самозабравил се наивник, който ще се хвърли на сляпо в една предварително обречена битка. Оценявам направеното от администрацията на община Бургас. Димитър Николов е добър кмет и има безспорен принос за нашия град в своите два досегашни мандата. Но аз искам да попитам онези, които смятат, че е правилно неговата кандидатура да остане единствена в дясното политическо пространство: Не искатe ли да има състезание на личности и програми за управлението и развитието на Бургас? Нима  жителите на нашия град няма да спечелят от подобна конкуренция? Само тогава те ще имат възможност за информиран и правилен избор! Ако бъда издигнат за кандидат-кмет от  Реформаторски блок, аз ще представя идеите за управление на общината наравно с другите кандидати за кметове – нека тогава жителите на Бургас да  изберат. Смисълът на демокрацията е в това, хората да имат свободата на избор. Безалтернативна дясна кандидатура означава сляпа подкрепа към един-единствен кандидат, ограничаване възможността за избор на десните избиратели и да не бъда съвсем краен – съмнение за тежки зависимости!

Вие с какво ще се противопоставите на Димитър Николов?

Аз нямам намерения  да се противопоставям. Ние не сме врагове. За мен предизборната кампания е един спортсменски изигран мач на идеи и програми за управление на морския ни град и общината. Аз съм научил за всичките си години в бизнеса едно основно правило – да спазвам „феърплей“. За това не мога и да си  помисля да използвам една предизборна кампания за негативни послания, оплювания и компроматни войни срещу, когото и да било от моите опоненти. В същото време не смятам да огласявам програма за бъдещо управление на общината, докато РБ не вземе своето решение за единна кандидатура. Иначе ще стане това, че ние от ДБГ слагаме първо тигана, пък рибата е още в морето.

Смятате ли, че имате достатъчно самочувствие и управленски умения да бъдете начело на една община, като Бургас?

Аз имам самочувствието на човек, който се е доказал като успешен бизнесмен и администратор – без каквато и да е била партийна и държавна помощ или протекции. На 38 години съм и имам зад гърба си 18 трудни но успешни години в бизнеса. Започнал съм от най-ниското стъпало и на онези, които ми припомнят това ще отговоря, че се гордея с този факт. На третата година от трудовия си стаж започнах да ръководя хора и да управлявам успешно голям брой дейности. Умея да печеля пари и да осигурявам добро препитание на хората, за които отговарям. Без да се вземам насериозно, смятам, че българския политически живот има нужда точно от хора, които не са част от т.н. партиен „елит“ на прехода. Погледнете парламента или общинскитесъвети: Повечето хора там са попаднали по партийна линия. Много от тях нямат необходимите качества да се реализират професионално в реалния живот и заради това използват политиката като трамплин за лично облагодетелстване! Е, аз влязох в политиката като доказал се мениджър и сравнително успял човек. Нямам минало, от което да се притеснявам. Не съм обвързан с никакви зависимости. Затова не ме бройте, като част от политическата класа. Всичко съм постигнал сам – с много труд и почтеност. В това е и моето предимство. Познавам отлично сферата на туризма, а Бургас е туристически град. Имам идеи как да направим града ни още по-добър за живеене! Зад мен е ДБГ, която обединява успешни и доказали се в живота хора. Радвам се на достойна подкрепа на Меглена Кунева – жена с изключителен политически опит и безспорен принос за европейското развитие на България. Всичко това ми дава повод да имам самочувствие на успял бизнесмен и бургазлия.

А как ще отговорите на упреците на тези, които ви обвиняват за липсата на опит в управлението на една община?

Да ви припомня само, че един от най-успешните кметове на България  –  Йорданка Фандъкова, нямаше никакъв опит в общината, когато стана зам-кмет и кмет на София. И въпреки това се справя отлично. Но искам да ви кажа, че липсата на подобен опит е и предимство: Нито аз, нито някой от ДБГ има минало, от което да се притеснява.  Нашата партия обединява некорумпирани личности – голямото ни предимство е, че ние не сме били част от досегашното политическо статукво. Ние нямаме какво да крием и не сме зависими.

Областният лидерът на СДС в Бургас и депутат от РБ, Костадин Марков, който доскоро бе зам.кмет на община Бургас, коментира иронично кандидатурата ви. Той призова РБ да подкрепи кандидата на ГЕРБ Димитър Николов. Това обиди ли ви?

Аз няма да си позволя публично да коментирам наши партньори, които уважавам или  пък да влизам в словесни битки с тях, а и не съм сигурен,че има подобен коментар от г-н Марков. Имаме си редовни коалиционни сбирки. Там му е мястото да кажа, каквото мисля. Уважавам всяко едно мнение, ала съм готов да споря и да отстоявам и моето. Искам да припомня, че номинацията ми бе направена от председателя на ДБГ Меглена Кунева, от нейният заместник и организационен секретар Найден Зеленогорски, и от цялото ръководство на партията, така че ако някой иронизира тази кандидатура по този начин изразява подобно отношение и към ръководството на ДБГ. Смятам, че моята кандидатура е и един тест за партиите от РБ в Бургас. Аз съм готов да се състезавам с кандидатите на другите партии от блока. От подобни състезания печели и РБ, и жителите на общината, защото те ще имат възможност за по-голям избор. Но не разбирам логиката да подкрепяме кандидат-кмет от друга партия, без това да бъде решено от нашето местно и национално ръководство. Така излиза, че всички ние – партиите от РБ в Бургас  нямаме личности и предварително се отказваме от битката за общината. Това демотивира нашите симпатизанти.. Притесняваме факта, че по този начин се създава усещане, че РБ Бургас повече се старае да защитава досегашното статукво в общината, отколкото да работи за своя успешна кандидатура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво и успех

    0 0 Отговор
    умен човек с идей а не политически парашутист
  • 2 артурин

    0 0 Отговор
    Ходи се гръмни ве кръчмар , яж г..а на дъртата безидеина кунева дето на 2 въпроса не може да отговори в прав текст и си сипвай ракията на бара. Цял Бургас та знае къв си. Какво си постигнал досега че дасе кандидатираш за кмет. Лансират от умрялата партиика и ти се взе насериозно.