Last news in Fakti

5 Юли, 2015 08:58 6 861 6

Гърция: Пиров референдум

  • гърция-
  • референдум-
  • ес-
  • дълг-
  • мвф

Атина е изправена пред задълбочаване на икономическата криза с непредвидими социални последици, която ще продължи най-малко две години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Близо 10 млн. избиратели в Гърция трябва да отговорят на съдбовния въпрос дали да се приеме или отхвърли искането на международните кредитори за реформи. 

Близо 19 000 изборни секции бяха отворени в 7 часа и в тях може да се гласува до 19 часа. Първите прогнозни резултати се очакват около 21 часа. Референдумът ще се реши от колебаещите си след като след седмица на агитация нито една от двете позиции не взе надмощие. 

Проучвания показаха, че

разликата е в рамките на статистическата грешка

Броят на хората, които ще отговарят с "да“, са само с 1,5% повече. В същото време 10% от хората са отговорили, че не са взели решение.

С положителен отговор Атина ще изпрати послание на всички останали страни от еврозоната, че Гърция практически преподписва членството си в еврозоната и Европейския съюз. Вотът "не“ не означава категорично, че страната ще напусне валутния съюз и ЕС, но засилва вероятността това да се случи. При тази ситуация Гърция е изправена пред задълбочаване на икономическата криза с непредвидими социални последици, която ще продължи най-малко две години. За това предупреди в. "Катимерини" часове преди гласуването. Според влиятелното издание отговор "да" отваря пътя към подписване на ново споразумение с кредиторите и нови заеми, което няма да бъде възможно при отрицателен вот. 

Ситуацията се влошава от отказаното финансиране от МВФ и ЕЦБ след като Атина не плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ.
Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) вече предупреди, че

Гърция е във фалит. 

От Международния валутен фонд (МВФ), който е най-големият кредитор на страната, дипломатично намекна за просрочието по плащането на дължимата вноска. От МВФ обявиха, че след реферндума ще излязат с официална позиция. 

Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Файненшъл таймс" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.

Банките в Гърция мислят за подстригване на депозити като спасителен вариант да се даде глътка въздух на финансовата сфера, пише в. "Файненшъл таймс". 

Подстригването на депозити ще се прилага за всички над гарантирания лимит от 100 000 евро. 

Особено притеснително е финансовото състояние на една гръцка банка, където по-всяка вероятност всички депозити над 8000 евро ще бъдат подрязани с 30%.

Подобна стъпка беше приета преди години в Кипър, но тя се отнасяше за частта от над 100 000 евро. 

Банките в Гърция са затворени до понеделник след вота. Наложен е дневен лимит от 60 евро за теглене от банкомат, но от дни могат да се изтеглят едва 50 евро, защото свършиха банкнотите от 10 евро и 20 евро.

Местните пенсионери успяха да вземат едва 120 евро от пенсиите. 

Бяха изнесени тревожни данни, че гръцкият фонд за гарантиране на депозити има едва 3 млрд. евро, които са недостатъчни при фалит на местните банки в Гърция. 

Гръцките банки разполагат с ликвиден буфер от около 1 млрд. евро,

който  ще стигне до понеделник сутрин. Това обяви председателят на Съюза на гръцките банки и управител на Националната банка Лука Кацели.

Неделя е важен ден не само за Гърция, но и за Европейския съюз. Сириза обещава нови финансови правила, нови отношения с партньорите от Евросъюза, разхлабване на рестрикциите в страната и предоговаряне на програмата за строги икономии. 

Избавяне от унижението е едно от основните послания на лидера на Сириза Алексис Ципрас. Избирателите се надяват, че той може да подобри бедственото положение, в което се намира страната през последните години.
Това написа преди половин година в навечерието на парламентарните избори влиятелният  в. "Катимерини".  

Днес ситуацията е значително по-тежка

Гърция е със спрян достъп до международно финансиране благодарение на действията на правителството на Сириза. 

Беше изгубено ценно време за започване на реформи. Дори и част от предизборните обещания на Сириза не бяха изпълнени. 

През далчената 279 пр.н.е. епирският цар Пир печели победа над римляните в битката при Аскулум. Победата обаче му коства твърде много жертви и Плутарх казва, че след нея Пир възкликнал: Още една такава победа — и ние сме загубени!

Пред тази опасност е изправен и победителят от референдума. Ако това е Сириза тя трябва да намери отнякъде пари за отваряне на банките и изплащането на задълженията. От ЕС заявиха, че преговорите ще започнат от нови и много по-тежки позиции. Ако победят проевропейските гърци, то те трябва да са готови поне на година "затягане на коланите", за да може да се преодолеят последствията от управлението на Сириза.  Новото правителство ще плати цената на непопулярните мерки.  

Резултатът от референдума ще е Пирова победа..... Въпросът е, че от следващата седмица ще трябва да започнат да се плащат сметки....
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имигрант

    2 0 Отговор
    многото крадене до това доведе,
  • 2 незнайко

    1 1 Отговор
    Още от самото си създаване ЕС е уродливо дете. Бившите колонизатори решиха ,че могат в 21 век да измислят нов начин за колонизиране и до някъде успяха. Гърците се усетиха и сега ще видим резултата. Вълкът козината си мени, но нрава не. Много умна поговорка.
  • 3 бд

    1 0 Отговор
    Европ.съюз има има странни позиции.Нас ни приеха без референдум,основно изискване за членство,пълни п...ли.
  • 4 българин

    1 1 Отговор
    ЕС е единствената алтернатива за всяка европейска страна.Есествено и почти всички гърци разбират това.А това дали гърците са проумели че трябва да си платят за гяволъка на крадливите си политици или вярват на един дървен популист от Сириза е друга работа.
    Блеенето на червени тикви единствено показва малоумието на една малка част тикви.
  • 5 Котю

    0 0 Отговор
    Освен с мързела си , гърците показаха и магарешки черти в националния си характер. Затова трябва да ядят сопата.
  • 6 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    гърците доказаха че на са нация а племе от апахи и времето им изтече да са им вкусни маслините и зехтина друго незаслужават.