6 Юли, 2015 10:36 2 555 6

Балтийско равновесие

  • балтийско-
  • равновесие-
  • кристофър чивис-
  • foreign affairs
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кристофър Чивис, "Foreign Affairs"

По време на посещението си в Европа миналата неделя министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър направи две важни изявления. Първо, на 22 юни Картър обяви плановете на САЩ да предостави сили със специално предназначение, оръжие  и разузнавателни самолети на Обединените сили за бързо реагиране на НАТО - групите за бързо реагиране са с численост около 5 000 души. На следващия ден в естонския Талин Картър заяви, че САЩ ще предоставят военна техника, в това число 250 танка, бронетранспортьори и самоходни гаубици, за съхранение на територията на няколко страни от Централна и Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Тези две крачки се предприемат с цел да укрепят отбраната в Европа и да стабилизират сигурността в региона, на която бе нанесена голяма вреда в резултат на войната на Русия в Украйна, макар че  САЩ биха могли да направят нещо повече. Подсилване на военната подкрепа трябва да намали вероятността от война в Европа - особено в балтийските страни, където НАТО се сблъсква с проблеми заради военното присъствие, неблагоприятното географско положение и риска от военен конфликт с Русия.

Безусловно, вероятността от нападение на Русия срещу страните от Балтика не е голяма, а разходите на Русия в случай на война с НАТО ще бъдат огромни. Плановете на Москва и нейните вероятни действия са много неясни, а нейното неотдавнашно дрънкане с оръжие на източния фланг на НАТО, в това число военни учения, войнствена риторика и провокационни въздушни и морски маневри, предизвика загриженост и засили напрежението в целия регион. Даже Швеция, която традиционно пази извънблоковия си статут, започна сериозно да се замисля за членство в НАТО. С оглед на поведението на Кремъл на НАТО не му остава друго освен да приеме на сериозно риска от възникване на конфликт.

Понастоящем силите на НАТО в балтийските страни не са големи, а собствените въоръжени сили на Естония, Литва и Латвия са малочислени. При заплаха от нападение от Русия те практически са беззащитни. Руската армия по всяка вероятност може да завладее столиците на балтийските страни за няколко дена след преминаването на границата - по-рано отколкото НАТО може да прехвърли достатъчно подкрепление, за да я спре.

Ако събитията се развиват по такъв сценарий руската армия преди всичко ще се опита да укрепи своите позиции като мобилизира за отбрана високомобилните сили на противовъздушната отбрана. При подкрепа  на руските системи на ПВО и настъпателните ракетни комплекси, дислоцирани в Калининградска област, тези действия позволяват мигновено да превърнат операцията по овладяването на региона на Балтийско море от силите на НАТО в крайно сложно и скъпо начинание. Основна задача ще стане освобождаването на балтийските страни от контрола на Русия: преди да развърне значителни сили за провеждане на контраатака, на НАТО ще се наложи да отслаби разгърнатите в региона средства на ПВО и да намали боеспособността на руските настъпателни ракетни комплекси.

В условията на тотална война без употреба на ядено оръжие НАТО значително превъзхожда Русия и вероятно ще победи. И все пак, за да изтласка руските войски от балтийските страни ще е необходим не един месец, операцията ще доведе до многохилядни загуби в жива сила и сериозно ще отслаби икономиката на Европа. А доколкото стратегическата доктрина на Москва предвижда нанасянето на превантивен ядрен удар в случай на опасност за нейните жизнени интереси, даже войната от среден мащаб при употребата на обикновено оръжие ще доведе до риск от ескалация и възникване на ядрен конфликт.

Затова е напълно очевидно, че е в интерес на всеки да не се допусне такъв сценарий и да приеме необходимостта от крайно неприятни и тежки решения, които възникват пред Европа и САЩ.
Укрепването на войските в Европа за сметка на САЩ ще намали вероятността от стратегическа грешка на Москва и следователно от риск от възникване на война.

Изявленията, направени от САЩ миналата неделя съществено намаляват вероятността от развитието на такъв сценарий. Като оказват поддръжка на силите за бързо реагиране САЩ ще повишат способността на НАТО бързо и ефективно да реагира на криза, която назрява в страните от Балтика. А като изпраща техника за разполагане, войските на САЩ ще могат бързо да заемат отбранителни позиции или да встъпят в бой. Тези две крачки ще позволят да се намали вероятността Русия да нанесе внезапен удар в региона и на свой ред ще даде възможност руските власти да не тръгнат на такъв риск. Това ще е по-безопасно за всички.
Даже неотдавна заявеното усилване на военната подкрепа и да позволи на САЩ да направи съществени крачки в нужното направление, остава неясно дали това ще бъде достатъчно, за да се възпрепятства нахлуването на Русия в страните от Балтика. Това ще зависи от няколко фактора, в това число и от способността на Кремъл да отиде на риск, от неговата преценка за политическото единство на НАТО и от намерението му да воюва, а също така и от нестандартните и невоенните алтернативи пред него. За да се увеличи военното присъствие на САЩ, достатъчно за защита на балтийските страни, зависи и от това колко навреме НАТО ще получи информация за настъпление.

Следователно с времето САЩ могат да вземат решение за увеличаване на количеството техника за разполагане в този регион два или три пъти в сравнение с количеството, заявено миналата неделя. Следваща крачка може да бъде разполагането на войски в тези страни за постоянно. Например, НАТО може да дислоцира в столиците на всяка страна от Балтика бронетанкова бригада заедно с усилване на тактическата авиация в района, а също и да увеличи техническите средства и персонал за оперативно управление. Би могло НАТО да укрепи способността на балтийските страни за сдържане на придвижването на силите на противника с използването на специални средства за водене на война, включително и партизанска война. И накрая, би могло НАТО да разгледа въпроса за преход от действащите мисии за патрулиране във въздушното пространство на Балтика към създаването в региона на мащабни интегрирани системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.  Понастоящем НАТО вече осъществява действия по укрепването на отбранителната способност на страните от региона с цел противодействие на хибридните стратегии, подобни на тези в Крим и Украйна.

Противниците на разполагането на техника в Европа и сили на САЩ ще заявяват, че изявленията, направени миналата седмица, са свидетелство за продължаващата агресия на САЩ и че са нежелателни, защото могат да засилят напрежението в отношенията с Русия. Още по-резки ще бъдат изявленията срещу по-нататъшните крачки - особено против разполагането на сили за постоянно. В средносрочна и дългосрочна перспектива за подобни действия от разполагането на сили и техника ще позволят да се намали вероятността от тактическа погрешна преценка на Москва, а значи и от избухването на война. Тези действия могат също да намалят степента на натиск, който е възможно Москва да окаже на НАТО във време на кризи в други региони. Даже и ако руските власти се възмущават само при мисълта за приближаване на войските на САЩ към нейните граници, трябва да се напомня, че Москва редовно съсредоточава свои войски до границите с балтийските страни. И въпреки че изявленията от миналата неделя навярно ще създадат разногласия, те се явяват положителна мярка, насочена към решаването на проблема - новата сериозна заплаха за сигурността на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 23455

    0 0 Отговор
    Хора нали не сте забравили,че,, мечката,, си спеше и точно НАТО я събуди с новите си мераци за някаква ПРО в Украйна и с някакво си превратче .
    Правят ви на балъци/промиват ви мозъците като повтарят много пъти една лъжа докато накрая я приемем за истина,а тая журналистка е взела вероятно някой лев.

    Коментиран от #2

  • 2 555234

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "23455":

    Тя лев честно изработен а ти копейки и рубли от Путкин
  • 3 Интересно

    1 0 Отговор
    Много интересно даже! Значи, като трупа войска по границите на Русия, САЩ поддържат мира, така ли излиза ? А какво ли ще се получи, ако руснаците започнат да трупат войска и оръжия по границите на САЩ? Леле-е-е-е, какъв вой ще се чуе!!! В забележка РУСИЯ РАЗПОЛАГА ВОЙСКИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА, логично за да се предпази от внезапни изненади, а САЩ СМЯТАТ, ЧЕ ГРАНИЦИТЕ НА РУСИЯ СА ГАРАНИЦИ НА САЩ??? Това за кой е нормално? И последно - този "мъдрец", дето е писал статията дали въобще има на идея какво представлява войната? Дали е виждал как умира човек от рани? Или пияни нахлуващи в нечий дом? Защото тя, войната, е малко по-различна на хартия! С такова хладнокръвие този кълцалник описва какво щяло да се случи ако..., че чак тръпки ме побиват. Те такива като него стоят около едни карти и чертаят коя нация да бъде затрита. Ако се даде де...

    Коментиран от #6

  • 4 Монго

    0 0 Отговор
    При разпадането на СССР /и слава Богу/, имаше уговорка между двете сили-НАТО да не се доближава до границите на Русия. Кой го нарушава? Според американофилите джуджи Путин. Според русофилите, Оообанана. Ми кой е прав? Пък на мен не ми пука, но ме пука за България, и сега къде е тя? Е знам виновни са комунистите, НС и техните отрочета, сигурно е вярно. Но Костов не е ли бил комунист, а ББ не е ли бил член на БКП, Плевнята не е ли бил комсомолски секретар, ама той е развявал плакати на несъществуваш митинг, няма проблем. Проблема е в нас, които в дракането да се делим на фили и фоби забравихме...българското.

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    я ето и един нов патриот от челябинск!!!!
    и типичните разсъждения на бит ...-те всички са маскари щото са членували в бкп то!!!!анонинимнии,комсомола и бкп бяха масови организации свъразни с конюнктурата и необходимост .много малко бяха професиите в които не се изискваше да си комунист за да се развиваш,а практически всеки бе комсомолец.да,наистина би могло да се откажеш от членство или евентуално приемане в тези две организации,но тогава щеше да попаднеш под репресиите на държава ,която притежаваше всички работни ,места ,както и цялата собственност,демек трудно би отселял.та няма как да искаш от плевнята както го наричаш да не е бил такъв член,щото едно 16 годишно дете трудно би могло в онова време да направи такъв избор.само че нека направим по-късен разбор на въпросната плевня ,та той завалията е построил нещо дето ти никога няма да построиш.и послено не се прави на безпристрастен по отношение на русия ,щото ако теб те гони склероза относно постовете ти тук ,то другите ги помним.
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Интересно":

    сащ трупат войски в територията на застрашените си съюзници.процеса ескалира след като русия окупира част от украйна,а преди това и част от грузия.без американското оръжие балтика е обречена на руска окупация и не само балтика.