Last news in Fakti

6 Юли, 2015 12:50 6 196 9

За Гърция идват тежки седмици

  • гърция-
  • андрей ковачев-
  • тежки седмици-
  • оставка

Оставката на Варуфакис вероятно е ход, който да даде положителен сигнал към европейските институции

За Гърция идват тежки седмици - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има много тежък период за Гърция в следващите няколко седмици. За съжаление, гърците ще осъзнаят, какво означава да се поддадат на популизма и национализма, който им проповядват.

Това коментира за Факти.бг българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Според него оставката на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис вероятно е ход, договорен с премиера Ципрас, който да даде положителен сигнал към европейските институции.

Най-вероятно това означава, че следващия финансов министър на южната ни съседка няма да е толкова агресивен. Има защо и Варуфакис, и Ципрас да не бъдат харесвани в Брюксел, коментира Ковачев. СИРИЗА дойде на власт с обещания, които много трудно могат да бъдат изпълнени. Сега отговорността беше прехвърлена на гръцките гласоподаватели.

В крайна сметка нормалната логика е да харчиш и преразпределяш толкова, колкото са постъпленията в твоя бюджет, подчерта Ковачев. Той не изключи дори оставката да е ход на отчаяние, само и само да има някаква сделка. За управляващите в Гърция сделката е нужна, за да стабилизират банките.

Всъщност, изходът от референдума, обратно на обявеното от гръцкото правителство, направи позицията им по-слаба. Много трудно и много по-бавно ще се стигне до някаква сделка.

Европейските лидери в момента говорят по-скоро за

хуманитарна помощ.

Става въпрос за страна член на ЕС и НАТО. И сега говорим, че трябва да събираме за нея хуманитарна помощ. До това доведе този популист и комунист Ципрас страната си, подчерта Андрей Ковачев.

Той уточни, че в никакъв случай вината, разбира се, не е само на Ципрас и СИРИЗА. Гърция е в ЕС от 1981 г. Важно е да се отбележи, че тогава дългът на страната около 33% от БВП. След 10-годишно управление на ПАСОК (социалистите) този дълг става 100% от БВП. В последвалите управления, в които се редуват десните Нова демокрация и ПАСОК се стига до дълг, който е над 170% от БВП.

Паралелно с трупането на дълга се повишава и жизненият стандарт в Гърция. Въвеждат се най-различни социални придобивки – бонуси към заплатата, възможности за ранно пенсиониране още на 52-53 години. Администрацията се раздува, приходите в бюджета намаляват, повсеместно не се плащат данъци. Бюджетът за отбрана е над 4% от БВП. България има процент и малко и е почти невъзможно да достигнем изискването от 2%. Гърция купува модерно въоръжение.

Дългът е трупан десетилетия

Тези пари обаче, по някое време трябва да се връщат. Казва се, че и Германия и САЩ имат висок дълг. Това е така, но срещу този дълг има много сериозно работеща конкурентоспособна икономика, огромна икономическа мощ, посочи евродепутатът.

Отговорност за ситуацията трябва да понесат и европейските институции и частните кредитори, които толкова лесно са давали пари назаем на Гърция.

Колкото и да обеднеят гърците, все пак най-високата българска пенсия е по-ниска от най-ниската гръцка. Ако гръцките граждани, без окупацията на Съветската армия искат да изграждат комунизъм, това си е тяхно право. Нека не извиват ръцете на европейските институции. Чудно е че Ципрас не иска да намали бюджета за отбрана, не иска и да въведе такси на корабостроителните компании. Или защо не си събира милиардите, разпръснати по света. Само в Швейцария, говори се, има между 2 и 200 милиарда евро на гръцки юридически и физически лица, подчерта Андрей Ковачев.

Има много пробойни, които досега трябваше да бъдат запушени. Трябваше досега да има споразумение, а не да се тръгва по този патетичен и революционен начин.

Това което се чува откъм Германия е че не може да става въпрос за бързо решение и за нов спасителен пакет. Може да става въпрос само за помощ към най-бедните, засегнати от кризата гърци.

Много е важно решението на Европейската централна банка дали ще подкрепи ликвидността на гръцките банки и дали ще увеличи тавана от 69 млрд. евро, който беше досега. Не смятам обаче, че това ще стане, особено след вчерашното „не”.

Ще има много тежък период за Гърция

в следващите няколко седмици. На 20 юли е падежът към ЕЦБ, трябва да се плащат заплати, пенсии и социални придобивки.

За съжаление, гърците ще осъзнаят, какво означава да се поддадат на популизма и национализма, който им проповядват.

Необходим е и сериозен анализ защо крайната левица и крайната десница в Европа ръкопляскат на СИРИЗА. Защо екстремистките партии са радостни от това, което се случва, посочи Ковачев.

Той подчерта, че според него няма да има бързо решение на проблема. Не е невъзможно да се стигне и до въвеждането от гръцка страна на някаква паралелна купонна система или валута, както и да я наречем.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    1 0 Отговор
    Я гръцкото племе от апахи много добре лапна дръвцето и го гризка вкусно-вкусничко и са със издути бузки и яко надуват и свирят на флейти и бозуки.... Да живеят само маслините и зехтина най-здравословната храна за гръцкото племе.

    Коментиран от #2

  • 2 Юли Костов

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ефрейтор Швейк":

    "В крайна сметка нормалната логика е да харчиш и преразпределяш толкова, колкото са постъпленията в твоя бюджет, подчерта Ковачев. Той не изключи дори оставката да е ход на"
    И да не крадеш, Ковачев! И да НЕ крадеш!
  • 3 Юли Костов

    0 1 Отговор
    "В крайна сметка нормалната логика е да харчиш и преразпределяш толкова, колкото са постъпленията в твоя бюджет, подчерта Ковачев. Той не изключи дори оставката да е ход на"
    И да не крадеш, Ковачев! И да НЕ крадеш!
  • 4 Състрадателен

    0 1 Отговор
    Как не ви е срам да злорадствате по адрес на комшиите бозуки и сиртаки,маслинаки и зехтинаки.Като работехте там хубаво ви беше.Сега марш в БГ и си търсете работа ако има такава.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Като е логи4но да хар4иш колкото са ти постапленията според гн. Кова4ев .защо ГЕРБ теглиха 16 милиарда лева заробващ заем?
  • 6 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Състрадателен":

    Нещо си се объркал!С тях в момента сме едно семейство и те за наша сметка са харчили от семейните пари образно казано за прищявки-социална политика ,олимпиада,инфраструктура и т.н.
    Сега искат да им опростят харчовете.Според мен не трябва нищо да им се опрощава, щото с парите не са градили икономика а са се правили на "велики".Всички знаем колко са работни, че в жегите и следобяд не работят,че повечето им жени в провинцията също не работят, че не са толерантни към сезонните работници там и т.н. и т.н....
  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор
    За разкош Ванка!ЗА РАЗ КОШ:)...И ще продължаваш ли да питаш кат глупав?
  • 8 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Състрадателен":

    да не си стъпил тук, родоотстъпник!!!
  • 9 Оня

    0 0 Отговор
    Ето това е доста изчерпателна публикация за състоянието и причините за фалита на съседката ни. Лошото е че не са само те виновни. Онези къде са им давали тези милиарди също трябва да поемат вина. Няма такъв който да му дават той да не взима.