6 Юли, 2015 21:29 60 667 67

Петте най-опасни военни самолети на Русия

  • най-опасните-
  • руски-
  • самолети-
  • военни
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е публикуван в "The National Interest"

Не е тайна, че САЩ и Запада в много отношения имат преимущество над Русия във въздушната мощ. То възникна още в годините на Втората световна война, когато САЩ и Великобритания бяха съюзници на Русия. Тя предостави голяма част от живата сила, която в крайна сметка разгроми нацистка Германия, а Съединените щати и Великобритания оглавиха стратегическите бомбардировки. Такава тенденция по принцип се запази в годините на Студената война, когато Варшавският пакт имаше числено превъзходство над НАТО, макар че алиансът имаше технически предимства, в това число и в авиацията. Даже и днес руските ВВС не могат да се похвалят с нещо кой знае какво, което да е съпоставимо с американските изтребители пето поколение от типа F-22 Raptor и F-35.

Но това че Русия не е достигнала паритета с най-съвременните военновъздушни сили в света, не може да омаловажава очевидния факт – Москва с годините успя да създаде няколко много страшни бойни авиационни  машини. Нещо повече, Русия проявява готовност да продава своите самолети на малки и големи страни, които отбягват САЩ и Европа. А доколкото много страни в света не се нуждаят от  най-напредналите технологии, с които може да се похвали западната авиация, руските самолети  често представляват  твърде привлекателна и евтина алтернатива на американските и европейските.

В резултат ВВС на много страни в света са базирани и се развиват на основата на съветските и руските самолети и техните модификации. А сега, когато Русия пристъпи към мащабна програма за модернизация на армията, тази тенденция може да се запази за десетилетия (макар че Русия има нови конкуренти в експорта на оръжие като Китай).

В такава ситуация всеки сериозен анализатор на военновъздушните сили трябва да има представа и правилно да оценява най-добрите руски самолети. Ето петте най-опасни въздушни машини.

Су-27 ОКБ Сухой

Самолетът Су-27 (Flanker по класификацията на НАТО) стана съветският отговор на новите за времето си американски самолети като F-15 и F-16. Своят първи полет машината извърши в края на 70-те години, а на въоръжение в съветските ВВС постъпва през 1985 г.

СУ-27  може да носи на борда разнообразно въоръжение от клас „въздух-въздух”, включващо многоцелеви ракети със среден обхват Р-27Р1 с полуактивно радиолокационно насочване. Корпусът на Flanker нееднократно е модифициран, за да изпълнява нови задачи. Например Су-34 (Fullback) е многофункционален изтребител-бомбардировач, имащ разнообразен комплекс от въоръжение за борба с наземни и надводни цели. Също така съществува СУ-33, палубен вариант  на СУ-27, който се използва на борда на руския авионосец „Адмирал Кузнецов”.

На СУ-27 летят  военни летци от много страни. Индия и Китай купуват СУ-27, а също така придобиха лиценз за неговото производство. В Индия СУ-27 се произвежда от фирмата Hindustan Aeronautics Ltd, а в Китай се произвежда под името  от J-11 от Shenyang Aircraft Corporation. В Азия на СУ-27 също така летят в Индонезия и Виетнам. След разпада на Съветския съюз в много бивши съветски републики като Беларус, Казахстан и Узбекистан останаха СУ-27. В украинските военновъздушни сили също летят на СУ-27 и даже използват тези машини макар и с ограничени възможности  в продължаващата война в Донбас.

МиГ-29

Малък, имащ неголям обхват и произвеждан в големи количества, МиГ-29 (натовско наименование Fulcrum) може да се нарече „борец за постигане на равенство”. Приет е на въоръжение в СССР в 1983 г., и както СУ-27 трябва да прави конкуренция на F-15 и F-16.

МиГ-29 е по-малък от СУ-27 и не може да се състезава с него по скорост, обхват на действие и качество.  Но своите недостатъци той изкупува с една извънредно важна характеристика, каквато е неговата маневреност. Проведените след Студената война в германските ВВС изпитания показват, че изтребителят Микоян е по-маневрен от F -16.

МиГ-29 съща така е многоцелев изтребител, който може да бъде снабден с ракети „въздух-въздух” P-60, предназначени за близък бой, както и с оръжие за поразяване на земни цели. Миг-29 се оказа най-динамичната машина и от 1983 г. бе подложен на многобройни модификации за изпълнение на различни задачи.

МиГ-29 и досега се намира на въоръжение в руските ВВС, а също и в армиите на някои бивши съветски републики. В периода на Студената война и след нея тази машина се експортираше много, което означава, че МиГ-29 е участвал в най-различни театри на военни действия. Например Югославия използваше Миг-29  по време на балканските войни в средата на 90-те години. Той също така взе ограничено  участие във войната  в Донбас. Сирия и досега използва МиГ-29, а Русия има намерение през 2016-2017 г. да достави на своя близкоизточен съюзник поредната партида от тези машини.  Сред многобройните купувачи на МиГ-29 са Куба, Иран и Северна Корея. След разширяването на НАТО към бивши страни от Варшавския пакт, МиГ-29 служи даже във ВВС на алианса.

Су-35 ОКБ Сухой

От техническа гледна точка Су-35 е вариант на Су-27, но благодарение на впечатляващата модернизация този самолет напълно заслужава името си на многоцелева самостоятелна бойна машина. Су-35 е построен, за да отговори на  предизвикателствата, възникнали след края на Студената война. Той и до ден днешен преминава изпитания и ще постъпи на въоръжение в края на текущата година.

Су-35, който е своеобразен мост между изтребители четвърто и пето поколение (в ОКБ Сухой го наричат самолет поколение 4++), е снабден с двигатели, които използват в ПАК ФА. Максималната му скорост е 2 390 км/ч, която е малко по-малко от тази на Су-27. Въпреки това този недостатък в много се компенсира с увеличения радиус на действие – повече от 1600 км.

Въоръжението на самолета получава и ново развитие. За начало при Су-35 има 12 възела за окачване на оръжие и може да натовари 8 000 кг бойно снаряжение. Това е универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59. Като оправдава своето име изтребител 4++, Су-35 използва в своята конструкция специални материали за намаляване на ефективната площ на разсейване, за да придобие характеристиките на стелт.

Понастоящем Су-35 има само в руските ВВС и както се каза по-горе, той все още не е приет на въоръжение и не се използва активно. Още повече, че други страни вече мислят как да купят този самолет, когато започнат да го продават. Най-забележително е, че Китай разработва нови модели J-11 (това е Су-27 китайско производство), но иска да закупи Су-35 от Русия.



Т-50 ПАК ФА ОКБ Сухой

МиГ-29, Су-27 и техните модификации не би трябвало да отстъпват по своите характеристики на американските и европейските изтребители четвърто поколение като F-15, F-16, Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon. Но многоцелевият стелт изтребител от пето поколение ПАК ФА на ОКБ Сухой (бел.ред. ПАК ФА означава Перспективен авиационен комплекс за фронтовата авиация) се явява единственият отговор на Русия на американските машини от пето поколение като F-22 Raptor и F-35 Lightning II.

Той има максимална скорост 2600 км/ч и оставя далеч назад своите предшественици от епохата на Студената война. Казват, че по далечина на полета той също ги превъзхожда. Някои представители на американското военно ведомство даже считат, че той се явява много по-маневрен от F-35 (макар че F-35 е създаден за други цели).

Като многоцелев изтребител ПАК ФА ще е въоръжен с ракети клас “въздух-въздух” и “въздух-земя”, включващи ракети P-77.

По време на производството и изпитанията ПАК ФА се сблъска с редица трудности, но в руските ВВС се надяват до края на годината да получат тези машини за провеждане на по-нататъшни изпитания. В обозримо бъдеще по-скоро само Русия ще експлоатира ПАК ФА. Русия също съкрати плановете за закупуване на тези машини, но все едно към 2020 г. има намерение да приеме на въоръжение 55 ПАК ФА. 



Ту-160



В руската изтребителна авиация има много динамични машини, които могат да бъдат модернизирани и модифицирани за широк кръг от задачи. Още повече, че възможностите на изтребителите са ограничени. Съветският съюз, както и САЩ, проектираше и строеше стратегически бомбардировачи с тежко въоръжение на борда за полети на големи разстояния.

Именно за тези цели Руската федерация неотдавна обяви, че възобновява производството на Ту-160 ОКБ Туполев (натовско название Blackjack), стратегически бомбардировачи от съветската епоха.

Ту-160 е невероятно бърз за стратегически бомбардировач. Той достига скорост от 2200 км/ч. и съществено превъзхожда американските аналози като B1-B Lancer (1 448 км/ч) и B-52 (1 000 км/ч). Неговият радиус на действие са внушителните 7300 км. В 2008 г. той извърши първия си трансатлантически полет от Мурманск до Венецуела. Ту-160 може да носи както ядрено оръжие, така и обикновено оръжие. От него могат да се изстрелват ракети Х-55МС  с ядрени бойни глави с мощност 200 килотона.

Към 2015 г. Русия е единствената страна, която експлоатира Ту-160. Съгласно новите планове тя ще построи 50 машини допълнително. Новите стратегически бомбардировачи ще бъдат модернизирани и ще носят името Ту-160М2. Тяхното производство се панира да започне след 2023 г. Едновременно с това Москва ще пристъпи към производството на стелт-бомбардировач ПАК ДА, който също се проектира в ОКБ Туполев.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    80 13 Отговор
    хаха не виждам американски лизачи да тролят по темата хихихихи

    Коментиран от #3, #4, #6, #7, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 до русссския лизач

    26 63 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    Нее, не ни трябват американски лизачи, аман от руски....
  • 4 onq s konq

    21 52 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    Ти май никога няма да разбереш,че войната се води не с оръжия,а с пари!Да си чул стрелба при откъсването на Източна Европа от захапката на бялата мечка?!А знаеш ли изобщо какво значи понятието "сфери на влияние"?Явно не знаеш,защото твърдиш,че "САЩ са окупирали всички световни нефтени кладенци".И защо трябва да ги "окупират",след като могат да си сложат "удобни" правителства?!Глупееш брато,но...симпатично:)Да не пропусна-следващия ход на САЩ и Европа ще е да сменят Путин."Вервай ми":)

    Коментиран от #63, #65

  • 5 сссс

    13 78 Отговор

    Петте най-опасни военни самолети на Русия.. хихихи изброявам :
    1-ви опасен рускии самолет лети 100 км. пада през 10 хихих
    2-ри лети 200км пада през всеки 20 хихихи
    3-ти лети 300км пада през 3 дена хахаха
    4-ти лети 400км пада през 40 км хахаха
    5-ти опасен(хихихи0 руски фърчиплан лети 500км пада през 5 дена хихахиха
    и....свършиа съ упаснити руски фърчиплани хихахихахииииииии
    ДА ЖИВЕЯТ И ЛЕТЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ОПАСНИ САМОЛЕТИ УРААААААА
  • 6 къде изчезнаха ссссъскащите руски лизачи

    9 42 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    сссслизачев кът не знайш мълчи , ха сега хихихикай..http://fakti.bg/world/148872-ruski-bombardirovach-se-razbi-pilotite-zaginaha

    Коментиран от #18

  • 7 АА

    14 52 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    Ей путлерско тролче я вземи изкоментирай статията за падналия руски самолет, ама побързай че те не им останаха - вече 5-ти пада от началото на годината. И то без някой да ги гони. Така беше и в Черно море като се правиха на герои и летяха над американското корабче - американците ги беше страх да не паднат на кораба а не че се опитват да летят ниско.

    Коментиран от #21

  • 8 до ссссъскащот лижещо ссссъселче

    4 26 Отговор

    До коментар #1 от "сссс":

    Езика ли си глътна ? А сега с ко ша лижиш ? хихихи
  • 9 Vesco Petrov

    29 8 Отговор
    a be 6to te tolkova tapi ve hamericancite ? vijte tuka y togava govorete https://youtu.be/UE6nUdyafkc Су-47 Беркут niama analog v sveta kato nego ! Ai sega da vi vidim tapi4etkadjii4eta na sa6t

    Коментиран от #19

  • 10 Vesco Petrov

    26 7 Отговор
    a pak da ne vi pokazvam kvi manevri pravi T-50 PAK FA : https://youtu.be/Rh2apWsiEcU samo mojete da gledate s prast v ustata HAMERICANTCITE !!!! Aide kato mnogo znaete da vi vidim sega !!!! zaradi takiva dupedavtci kato vaz balgaria e 20 godini v mizeria
  • 11 Vesco Petrov

    18 7 Отговор
    mejdo drugoto daje niamate y snimki na profilite si y vzemete pro4etete malko actualni novini za da stanete naiasno za niakoi ne6ta
  • 12 Алек

    58 7 Отговор
    Хора защо пишете глупости? Русия има най-развитата МЕТАЛУРГИЯ, инвестирани са поколения отгледани за целта. През 60-те имат прототипи на подводници и саломети с изцяло титаниев корпус. До ден днешен САЩ заваряват титаний само в лабораторни условия.
  • 13 Vesco Petrov

    29 8 Отговор
    Так летают НЛО а не самолёты Высший пилотаж Российские Реактивные Истребители :https://youtu.be/icVhJ7opENE
  • 14 onq s konq

    8 33 Отговор
    Абе Веско,няма ли веднъж завинаги да разбереш,че не всичко което "летае" се яде?!Ти гледай дей долара и дей рублата пич!Ясно че усещаш че е кофти да .ереш гладен,ма не мо си го обясниш научно:)

    Коментиран от #60

  • 15 Гост

    37 2 Отговор
    Тъпо е да се пишат коментари за военна авиация от хора,виждали военен самолет само по телевизията!
  • 16 миседниш накура

    39 5 Отговор
    за това американските военни от кораба в морето наскачаха от палубата в водата щото се осраха от страх-подавали рапорти за напускане за това че руски самолет им заплашвал живота пък те тръгнали на война...къде им са прехвалените ф16....

    Коментиран от #58

  • 17 Стар Българин

    40 2 Отговор
    Абеаа, как може да се карате за чужди армии?

    Ще кажете много им пука на двете страни за България, че заемате нечия страна. Какво мерите чуждите чепове все едно са ваши? Много страстни коментари, чак се плаша колко сте наивни. И да, войната печели този, който умее най-добре да манипулира тълпата. Яка промивка на овчи мозъци!
  • 18 Марио Колев

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "къде изчезнаха ссссъскащите руски лизачи":

    http://news.ibox.bg/news/id_271098465
    Те пък американските не падат

    Коментиран от #26

  • 19 АА

    9 25 Отговор

    До коментар #9 от "Vesco Petrov":

    Веско пълен майтап си. Дочитай статиите в интернет до край - от това СУ-47 има един единствен образец и много ясно се казва в клипа че е "предвестник" на 5-то поколение изтребители. А хората вече летят на 5-то поколение и не се радват на експериментална бройка за изпитване на технологиите. Най-вероятно си някой бивш кашик с промит мозък и безнадеждно изтъпял за годините набиване крак на плаца. Що не си гледаш зелените чорапи ами се обаждаш неподготвен?
  • 20 СССР

    8 2 Отговор
    Защо питаш ?Мислиш да заемеш тяхното място ли . Явно езика ти е готов да започнеш да лижеш , а преди това изми ли го от предното лизане за Америка дане бида се смесят двата вкуса ХА ХА .
  • 21 amateur

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "АА":

    Здравей, АА.
    5 инцидента са от началото на месеца. Това не значи 5 паднали ЛА/летателни апарата/. Първо се научи какви са разликите м/у инцидент, авария и катастрофа и чак тогаз давай оценки за нещо, чийто способ за движение/летене никога няма да ти бъде ясен, да не говорим за бойни възможности и т.н.
    Лек ден
  • 22 PlimP

    23 5 Отговор
    а къде е Су-37 Беркут, щото друг такъв аз не съм виждал и чувал (в масово потребление), Су-47 не го коментирам, да не говорим, че в годините на най-бързо развитие на реактивни двигатели СССР са има двигатели, които САЩ са имали само на хартия, защото са смятали за невъзможно да бъдат псотроени на този етап от развитието на техниката, тва го е казал военен на САЩ, не виждам и в списъка и така наречният стратосферен "Слон"(познайте що) демек МиГ-25, руснаците имат много, като на брой таки и по сериозност постижения в авиацият, 25 все още държи рекорда за най-високо летящ самолет с рективн двигател, наследникът му МиГ31 съще е доста сериозна машина, там май започва и монтирането на радарната система "Заслон" и те така
  • 23 до марио лизачев

    3 20 Отговор
    до всички русуфилчита дет праят лизи - бизи да ни плямпат кът ни знаят http://ria.ru/spravka/20150706/1116854341.html

    Коментиран от #24, #32

  • 24 СССР

    13 1 Отговор

    До коментар #23 от "до марио лизачев":

    научисе да пишеш

    Коментиран от #27

  • 25 до аматьорчето

    8 4 Отговор
    Да аматьоре, точно това означава - 5 инцидента = 5 паднали самолета ! Ти ся ко ? Като си Тома невярвщ, искаш за всеки отделен случай линк ли да ти се пуска ?
  • 26 сссс

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Марио Колев":

    евала ти прая чи ни съ срамуваш да си признайш чи си лизи-близи...ни съ убиждай но ти сам са навря между шамарите
  • 27 до сссрания дет прай лизи близи

    1 8 Отговор

    До коментар #24 от "СССР":

    с теб кът ни гуворят ни са убаждай и не са отвличай от основните си задължения - продължавай да прайш лизи-близи на руските дупета

    Коментиран от #31

  • 28 СОМАТ

    10 1 Отговор
    Ейвън Готсман,. ти си шесто поколение........пре..ерва.ив. Облъчен от сороспропагандата или платен от нея. За вас лечение няма ! Или както казват лекарите- летален изход!

    Коментиран от #29

  • 29 До сомата

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "СОМАТ":

    Ти тролчо за чуждото здраве не се притеснявай ! Важното е друго - гледай ти да можеш да се излекуваш, мисля, че един по свестен психо-доктор на теб би ти помогнал....на първо време, а после една лека клизмичка и ще си готов за нови "подвизи".
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 СССР

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "до сссрания дет прай лизи близи":

    А бе ти наистина неси добре мислиш че си говорим ама ние си пишем верно много си облъчен . А кой има право да се обажда питаи Обама .Взе лли хапчетата .ХА ХА

    Коментиран от #33

  • 32 stenly

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "до марио лизачев":

    Приятелю, ти верно ли си толкова неграмотен. Знам че няма никакво отношение към статията но като ти гледам писанието ако си бил в казарма то на дали си бил нещо различно от "трудовак"...знаеш ли какво е казарма...
  • 33 до сссрания лизач

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "СССР":

    аз апчитата си ги зимах но ти си забрайл да вземиш твоити...ссссклерозата ти не са ликува хихихи ша утида да пийна едно коняче чи ни ми са занимава с купейкаджииски лизачи кът тебе хихахахи

    Коментиран от #34

  • 34 Монго

    7 5 Отговор

    До коментар #33 от "до сссрания лизач":

    Това смислен коментар по темата ли беше? Ако е така, евалла ти правя. Просто можеше да непишеш нещо от рода-сревнението в тази тема между руски и имерикански самолети е на ниво трета група от целодневна детска градина. Сериозни и прекрасни американски самолети-Ф15 и Ф18, Раптора не го коментирам, Ф35 в БВБ не може да се сравнява дори и с Ф16 /признание на американски летци/. Контрапункт, да ама той е за ДВБ, нали е СТЕЛТ. Да ама, когато "пукне" и ракетата тръгне...да ти имам и СТЕЛТА, ако срещу теб е самолет с превъзходни маневрени качества, просто ракетата няма да може да направи подобен пирует. И в този момент си разкрит, а после? Нарочно не казвам, че тези самолети са руски, с това може да се справи и Рафал. И пак не коментирам Ф22, ели пък ПАК ФА. А Ф15 е красива и технологична машина, мЪ то и СУ35 е красота...Та те така, нещо смислено да кажеш. Иначе коментара ти е връх на словоизлеянието, първи курс, първи семестър по психология може да ти каже диагнозата...
  • 35 Ефрейтор Швейк

    2 4 Отговор
    нищо не става от тези самолети пчолник само гаргите да плашат

    Коментиран от #36

  • 36 Ефрейтор Швейк

    4 11 Отговор

    До коментар #35 от "Ефрейтор Швейк":

    те руснаците нямат и части за тях защото заводите са в украйна незнам със какво ги подържат със длето сърп чук наковалня и цистерни със самагон....
  • 37 Медвежа кровь

    13 5 Отговор
    Дъртият българин е съвсем прав - коментиращите тук се радват на ерекцията на чуждите пиш.ки и как статично Русия разполага с нелоши и опасни самолети. Много ясно, че ще разполага. Нали Русия бе суперсила с пояса от съюзни републики около себе си. Какво нереално има в това, днес такива сериозни военни технологии да се произвеждат от бившата суперсила?!

    А американците доста по-добре знаят от форумните драскачи кого да уважават и кого да ухажват. Ако бе друга страна, не Русия, то досега да са я смазали от наказателни акции и нахлувания. Само че, Русия е могъща, има ядрено оръжие, страхотни самолети, невероятни технологии и разработки във военното дело, така че НАТО ще се ограничи до кучешки лай, но да хапе няма да се опита.

    И на форумните драскачи им пожелавам да осъзнаят, че симпатиите към САЩ или Русия са едно, а реалността да те уважават като сериозен играч съвсем друга. По-добре е да изградим България като уважаван член на НАТО - с оръжия, технологии, обучение и да имаме своето място в мисиите на алианса, които са и за престиж, отколкото да ближем задниците на този или онзи. Нали?!

    Коментиран от #38

  • 38 Ефрейтор Швейк

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "Медвежа кровь":

    екстра си ти щом още поркаш българското червено каруцарско вино мечешка кръв кедето го изнасях ме за ссср обаче ще ти споделя една тайна-потайна това не е червено вино а спирт и есенция само да е на вкус като вино и беше гордоста на българската химическа индустрия защото го пробутвахме на руснаците наздраве комуне и друг път не биши свободни съчинения в час на класният ръководител просто си много заблуден сиромах.

    Коментиран от #45

  • 39 onq s konq

    5 3 Отговор
    Бе хубави са и американските,и руските самолети,..ма не могат да се мерят с БМВ-то!:)
  • 40 Майна

    0 0 Отговор
    Бате каза им го за БМВ . И голфа ми 1.9 115 коня 97 г рекаро салон BBS-джантата не е за изхвърляне
  • 41 old old old

    10 1 Отговор
    До писалите отдолу: "Клас стани, клас мирно!"
    Те това ви приляга, приличате на третокласници в междучасието, дето по ъглите си мерят п.шките. Те и руснаците и американците имат достатъчно постижения и да не им берем гайлето. Някой огледа ли се в собствената ни къща има ли нещо подобно? Ами няма. Няма пари да поддържаме това, което имаме, камо ли да купим ново. Но, понеже трябва да пълним гуши на някой ще купим бойни самолети втора употреба - "ноф фнос, дето с него са ходили само до супермаркета да си купят кока-кола. И само на 136 000 км., много запазен, без забележки по купето и двигателя. Аха, и с работещ климатик".
    Но пък от друга страна като си чешете езиците тук, може би изразходвате част от натрупаната агресия, което съвсем не е лошо.
    И сиренето както винаги е с пари. За чийто и задник да се залепим (руски, немски или американски) никой нищо няма да ни даде даром, колкото и да плезим език и да въртим опашка.

    Коментиран от #42

  • 42 PlimP

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "old old old":

    41, пич, ти ли говориш за агресия, вземи погледни първо себе си и тогава плюнчи по другите хора

    Коментиран от #43

  • 43 old old old

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "PlimP":

    Не знам защо си ми разчел коментара като агресивен. Аз нямам проблеми с другите, не ги обиждам, а просто констатирам, какво се пише по-долу и каква е преобладаващата атмосфера. Имам проблем само с тези, които ни управляват, но за съжаление съм твърде малък, за да го разреша, но във всички случаи разрешаването не включва насилие.
  • 44 qwerty

    6 0 Отговор
    Двама се карат, Китай печели. Китай ако се коалира с извънземните от Марс ще ни зачисти всички. Ще останат само Чък Норис и Бойко Борисов, които ще направят собствено поколение мини пожарникари нинджи. Чък Борисов и Бойко Норис.
  • 45 Медвежа кровь

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ефрейтор Швейк":

    Виното може и да е било недотам качествено, но се изнасяше. Както и да е, това е просто прякор, така че не виждам как вадиш генерални заключения от прякор!

    Достатъчно хора го казват - никой няма да даде даром, независимо чий задник се целува. Или - Русия и САЩ, че и Китай се мерят пиш.ките, а ние стоим и стискаме палци на Русия или САЩ. Луди ли сте?! Че даже и комуне ме изкара!

    Не народ, а мърша! Затова и твърдя, че да бъдем в НАТО и оборудвани с натовски самолети е много по-евтино, отколкото на всеки 25 години да правим завой в политиката. Веднъж като сме в НАТО да държим и продължаваме. И да търсим българския интерес, не руския или американския
  • 46 АС

    10 2 Отговор
    Тук не са писали за най добрите съветски самолети МИГ-25 най-бързият изстребител прехващач серийно производство в света скорост над 3М и възможност да лети в безкислородна среда(почти в космоса). Негов наследник е МИГ-31 с още по добри характеристики от МИГ-25. В най-добрите години в БГ имахме такива и аз имах честта да пилотирам един от тях. С такива самолети МИГ-25 сега частни самолетни компании в Русия предлагат за пари на чужди туристи полети в стратосферата.

    Коментиран от #47

  • 47 сссс

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "АС":

    Не, че искам да кажа нещо лошо за МИГ 25, но добре помня през 1984 година един такъв падна край Балчик, аз точно по това време бях там в казармата. До колкото си спомням пилота се беше катапултирал, а за причината на аварията не знам нищо, разни слухове ходеха.
  • 48 JJIvanov

    3 1 Отговор
    Анализи на рекламирани полети на нов китайски истребител показват че

    истребителя се следи обемно площно от жестоки терористи готвещи тежка инвазия..Следящите са от същите тип както вече описани от мен преди години срещу F117 i B -2..
    от КАдри показващи нов Съветски истребител /Москва се вижда отлично как същите терористи следят обемно само пилота в кабината и въздухозаборниците///
  • 49 Бай Кольо

    8 2 Отговор
    Не се прехласвайте толкова по американските изтребители,и те са сигурни колкото и руските.Имам приятели,които живеят в САЩ в град близо до военно-въздушна база.Те знаят за над 10 катастрофи поради повреди на изтребителите в последните години,от които на 2 са били свидетели.Но понеже са на тяхна територия,никой не им дава гласност.Ето нещо извън границите им.
    https://fakti.bg/world/142772-amerikanski-iztrebitel-katastrofira-v-persiiskia-zaliv
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 грубиян

    0 1 Отговор
    Към всички драскачи по фейса.
    Преди да говориш нещо трябва да го знаеш ,не от жълтите вестници и новини и от политическите Винкомисари,които слушкате и изпълнявате заветите на теьи на които ближетензадниците,а понякога и се навеждате със свалени там каквото имате,гащи,слипове,пражки или сте голи,както сте и умни.
  • 52 Драган

    2 0 Отговор
    Явно този, който е писал статията или този който я е превел не си е проверил източниците!
    А и може да е невежа по отношение на бойните самолети като цяло!
    Просто си има статистики публикувани в YOUTUBE.COM
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дедо Либен

    6 6 Отговор
    До всички коментиращи. В Бг не имало Миг25 а само Миг 21 различни модификации.Казвам ви го като бивш истински пилот.Дрисльовци престанете да хвърляте бомби от Компа. Няма хубаво оръжие щом се използва за убивене на хора без значение какви са.

    Коментиран от #56, #64

  • 55 Бай Пешо

    2 12 Отговор
    Москвичи, Лади, Камази туй им е техниката. Най-прехваленото им оръжие, АК 47 е направено от Хуго Шмайзер. Всичката им техника е копирана или крадена. Алкохолизирана некадърна нация живееща още в 19-ти век. Мислят си че са империята, която бяха. Бояришника не прощава.

    Коментиран от #61

  • 56 Капитан Падна ли ми

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Дедо Либен":

    Как да не е имало 4 бр. В град Добрич (тогава Толбухин )
    Доказано калпав самолет . Вярно е ,че Миг 31 се явява наследник. Но дори и в него много от недостатъците са си останали .Скоро Миг 31 ще бъде свален от въоръжение в руската армия -не подлежи на модернизация и не е предвидена такава за него.

    Коментиран от #57

  • 57 Али Раза

    3 1 Отговор

    До коментар #56 от "Капитан Падна ли ми":

    Имали сме ималиииии. 3 бр. + 1 спарка. Няма да казвам каква машина е била за времето си :)
  • 58 Ммм

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "миседниш накура":

    Америка няма никаква мощ не знам кога америкадските тролчета ще гот проумея ти видя се при случая с Доналд кук когато системата му се изключи.,Ако бяха истински бойни условия кораба щеше да бъде потопен или топаковката в сирия от 59 23 стигнаха и въпреки това по летището нямаше никакви сериозни щети тока че американските тролчета преди да говодят русия колко била слаба да вземат да си погледната американската кочина
  • 59 Мммм

    4 0 Отговор
    До №56 "Капитан падна ли ми " В момента тече модернизация на МиГ 31 и то голяма и се преоборудва с новите хиперзвукови ракети. Слабо ти е инфото и въобще МиГ 25 и още повече 31 въобще не са калпави самолет и, дори на против и са единствени без аналог в Света.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Лопе де Вега

    3 0 Отговор
    "Това (Су 35) универсален самолет с ракети “въздух-въздух” от типа P-77 с турбореактивен двигател с управляем вектор на тягата и ракети “земя-въздух” от тип PX-59".

    Въпрос: Може ли самолет да носи ракети "земя-въздух" и за какво да му? За да стреля от летището по прелитащите над него ли? Да не е разрсботка за нашата сухоземна "авиация"?
    Трябва обезателно да влезе като оферта в обсъждането за нов наш самолет!
  • 63 Само да ти кажа тъпо конче

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Че окупация и удобно правителство е едно и също нещо в различна опаковка, ама откъде толкоз мозък, на теб мисленето не ти е силна черта признай си...
  • 64 Дядо Коледа!

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дедо Либен":

    Летял си ама само във сънищата си !!
    Имали сме 3 изтребителя МИГ 25 бойни в Добрич/Балчик + 1тренировъчен !!
    Я вземи се запознай преди да дрънкаш глупости!

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/МиГ-25
  • 65 Едо

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    МНОГО СИ ДУХОВНО ПРОСТ! ФАНАТИЧНО СВЪРЗАН СИ С АМЕРИКАНСКИЯ ФАШИЗЪМ! ГНУСЕН НЕВЕЖА СИ! БЕЗСМИСЛЕНО Е, ДА ТИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ КОМПРОМЕТИРАЩИ ФАКТИ ЗА САЩ! ТВОЯТ ДИВ ФАНАТИЗЪМ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ, ДА ГИ ОСЪЗНАЕ! САМО ЗА ИНФОРМАЦИЯ НА ФОРУМЦИТЕ: ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ СТАНДАРТЪТ НА АМЕРИКА, ВЪПРЕКИ СВОИТЕ 45000000 БЕЗДОМНИЦИ, СА НЕОБХОДИМИ 5 ПЛАНЕТИ ЗЕМЯ! САЩ ПРОИЗВЕЖДАТ 20 0/0 ОТ БЛАГАТА, А ИЗЛАПВАТ 40 ПРОЦЕНТА ОТ ЗЕМНИТЕ БЛАГА! А СА 3,5 ПРОЦЕНТА ОТ ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ! КОЙТО ИМА ДУХОВНИ ОЧИ, НЕКА ВИДИ, КАКВО, ПО ДЯВОЛИТЕ, ПРЕДСТАВЛЯВА ФАШИСТКА АМЕРИКА! ЗАЩОТО, ТОВА, ЗА КОЕТО МЕЧТАЕШЕ ФАШИСТА ХИТЛЕР-СВЕТОВНА ХЕГЕМОНИЯ- ГО ПРАВЯТ СЕГА АМЕРИКАНСКИТЕ ФАШИСТИ! СЛЕД 2-та СВ. ВОЙНА САЩ ПОДПАЛИХА 202 ВОЙНИ И УБИХА СТОТИЦИ МИЛИОНИ НЕВИННИ ХОРА! НЕКА ГОСПОД ИМ ВЪЗДАДЕ СПОРЕД ДЕЛАТА ИМ!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.