Last news in Fakti

24 Юли, 2015 20:10 3 491 0

Global Peace Index: Терор и граждански войни разкъсват света

  • global peace index-
  • войни-
  • терор-
  • русия-
  • либия-
  • бежанци
Global Peace Index: Терор и граждански войни разкъсват света - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
70 - години след края на Втората световна война Русия зае едно от последните места в класацията на Global Peace Index за най-миролюбивите и безопасни за живот страни в света, показва рейтингът Global Peace Index.

Москва се нарежда на 152-о място от 162 държави в класацията. 

Компания на Русия правят Нигерия ( 151-о място) и Северна Корея (153-о). Очаквано за най-опасни държави в света са посочени Сирия, Ирак, Афганистан, Южен Судан, Централноафриканска република, Сомалия, Судан, Демократична република Конго и Пакистан.

Интересно е, че Украйна заема 150-о място, тоест е по-безопасна от Русия. Либия е на 149-то място. Проблемите на Москва са свързани с голямото количество ядрено оръжие, активния износ на оръжие, проблемите със съседите, а също така и на вътрешни фактори.

Най-безопасни държави са: 

Исландия, Дания, Австрия, Нова Зеландия, Швейцария, Финландия, Канада, Япония, Австралия и Чехия. Германия заема 16-о място, а Румъния е на 26-о място. България е на 32-о място, а Великобритания - 39-о място, а САЩ са на 94-о.
Най-безопасният континент на Земята е Европа. Гвинея - Бисау, Кот д’Ивоар, Египет и Бенин отбелязват прогрес в класацията.

Икономическите последиците от войните по света се оценяват на $13,4 трлн. или на 13,4% от световният БВП.  За сравнение това е общата стойност на икономиките на Канада, Франция, Германия, Испания и Великобритания, посочват авторите на изследването. 

В наши дни светът е по-малко миролюбиво място в сравнение с 2008 г. Сериозно безпокойство будят показателите за бежанци, убити в граждански войни или терористични актове. През миналата година

20 000 души са загинали при терористични актове срещу едва 2000 души преди 10 години. 

Близо 3,5 пъти се е увеличил и броят на жертвите на граждански войни. През 2010 г. те са били 49 000 срещу 180 000 за 2014 година.

Рейтингът Global Peace Index се изработва от 2007 г. като в него се отчитат 23 фактора, сред които влизат както вътрешни – например равнището на насилие и престъпност в страната, така и външни – отношения със съседните страни и ниво на военните разходи.
Авторите на изследването отбелязват, че мирът не означава само липса на конфликти, а възможността на държавите да се развиват икономически и да налагат високи социални и образователни стандарти. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА