Last news in Fakti

27 Юли, 2015 11:00 2 547 1

Защо чужденците предпочитат германските университети?

  • университети-
  • германски-
  • предпочитат-
  • образование

Чужденците, които следват в Германия, стават все повече - всеки девети идва отвън. Особено голям е интересът към инженерните специалности, в които се записват изненадващо голям брой индийци, коментира за Дойче веле Виктория Клебер

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От федералното Министерство на изследванията не без гордост съобщават, че по отношение на броя чуждестранни студенти в Германия е отбелязан нов рекорд - 301 350, или с 19 000 повече, отколкото преди две години. Така набелязаната цел - до 2020-та година в Германия да бъдат обучени 350 000 чуждестранни студенти - изглежда съвсем реалистична. "Ще я постигнем дори по-рано", прогнозира министърката на образованието и науката Йохана Ванка.

Само Съединените щати и Великобритания изпреварват Федералната република като предпочитано място за завършване на висшето образование. А в Германия най-голямо търсене има към инженерните специалности, но също - и към икономиката, правните и обществените науки.

Тези, които прекъсват, не са малко

Почти всеки втори чуждестранен студент в германските висши училища е от Европа. Повечето са от Австрия, България и Турция. Но тези, които отбелязват най-голям ръст, са азиатците: през последните пет години броят им се е увеличил със 175 процента и сега те са 40 на сто от чуждестранните студенти. Обяснението за това е най-вече в нарасналия интерес на индийците към следване в Германия - след Китай и Русия, Индия вече е на трето място сред страните, от които идват най-голям брой чужди студенти.

Не всички студенти обаче успяват да приключат успешно следването си. Сред тези, които са в началото на обучението си, процентът на прекъсващите е 41, докато при германците същият показател е 30. "Още не знаем точно на какво се дължи това, трябва да направим още проучвания", казва Улрих Хойблайн от германския Център за изследване на висшето образование и науката. Магистърската степен обаче успяват да завършат 91 процента от чуждестранните студенти - приблизително толкова, колкото и германците.

Само половината остават в Германия

Данните на Германската служба за академичен обмен (DAAD) показват също, че чужденците трудно влизат в контакт с германците - само половината от чуждестранните студенти се чувстват добре интегрирани в социалния живот извън университета. Ето защо от DAAD уверяват, че предстои да вземат мерки и да организират съвместни прояви, които да свържат германските и чуждестранните студенти.

Този, който се чувства добре, се опитва да остане. Към половината от завършилите магистърска степен си намират след това и работа в Германия. "Иска ни се да са повече", казва министърката на образованието Ванка. "Те са висококвалифицирани, а ние тук имаме нужда от най-умните глави - само така можем да запазим иновативността си." Но дори чужденците да останат само временно, след което да се завърнат в родните си страни, е добре, че учат в Германия. "Така ще останат завинаги свързани с Германия."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Тука има огромна грешка в заглавието на публикацията ,която подвеждА!!!ПРАВИЛНОТО ЗАГЛАВИЕ ТРЯБВА ДА БЪДАЕ:"ЗАЩО ГЕРМАНИЯ ПРИЗНА ВСИЧКИ ДИПЛОМИ ЗА СРЕДНО И ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ИЗДАДЕНИ ВЪВ ВСИЧКИ БИВШИ ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ-БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ?"
    Отговорът е:Защото немците са умни и много добре знаеха отличното висше образование получено при социализма!!!