Last news in Fakti

30 Юли, 2015 08:00 4 388 1

Факторът Турция в борбата с Ислямска държава

  • турция-
  • ислямска държава-
  • факторът-
  • кюрди-
  • въздуши удари

Турските удари могат да изменят стратегическата ситуация в региона

Факторът Турция в борбата с Ислямска държава - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неочаквано, Турция се превърна в основен фактор в битката срещу Ислямска държава. Атентатът в Суруч, който отне живота на 32 души, се превърна в катализатор, който принуди Анкара да започне въздушни удари срещу цели на Ислямска държава в Сирия.

„Със сигурност тези удари ще променят стратегическата ситуация в региона. Там има две цели на Турция. Едната е Ислямска държава. Другата цел вече е явна и ясна. Тя е нанасянето на удари по ПКК (Кюрдската работническа партия). Големият страх на Турция е кюрдите да не създадат автономна държава в Сирия. Парадоксът е, че точно на тази граница от една страна е Ислямска държава, а от друга страна са кюрдските сили.

В същото време кюрдите водят голяма битка с ИД и би трябвало Турция да е техен партньор в тази битка. Страната обаче има други цели. Тя обстрелва цели и на Ислямска държава и на ПКК. Турция договори със САЩ една буферна зона с дължина 90 км. и дълбочина от 40 км. Ако тази зона бъде задържана, то ще бъде предотвратено евентуалното кюрдско самоуправление по турската граница.“ Това заяви за Факти.бг българският журналист и специалист по Близкия Изток Гасан Насър.

Всъщност, дълго време турското правителство бе обвинявано, че негласно подкрепя джихадистката организация, за да предотврати създаването на кюрдска автономна държава в Сирия. В своя реч, на 28-ми юни, турският президент Реджеп Ердоган заяви:

„Обръщам се към целия свят, като заявявам, че ние никога няма да допуснем създаването на автономна държава в сирийския север или юг. Ние ще продължим нашата борба за това, без значение от последствията. Там има опит за промяна в демографската структура на региона и ние няма да си затваряме очите за това.“

Веднага след атентатите в Суруч, пък в Турция избухнаха протести, обвиняващи правителството, че е финансирало действията на Ислямска държава, за да противодейства на настъплението на кюрдските милиции в региона. Те са основната сила, противодействаща на Ислямска държава в Сирия. Веднага след началото на турските въздушни удари над цели на ИД се появиха информации, че са били обстрелвани и цели на Кюрдската работническа партия (ПКК).

България също е пряко или непряко засегната от тези действия. Вече има все повече притеснения за евентуално увеличаващия се бежански поток. Тепърва трябва да се реши и каква позиция трябва да заеме страната относно конфликтът между кюрдите и Турция. Тя най-вероятно ще зависи от позицията на Европейския съюз. Все пак може да се отчете като положителен факта, че между нашата страна и териториите, контролирани от Ислямска държава, стои страна с мощна армия като Турция.

Относно това Насър заяви:

„България не е пряк участник в тази игра. Не знам кога България ще заеме някаква позиция. Вероятно нейната позиция ще е тази на Европейския съюз. Ако бъде заета позиция в подкрепа на кюрдите, това може да причини сътресение в съседските отношения с Турция.

Бежанският поток си върви и ще продължава. Проблемът е, че войната става толкова хаотична, че вече е трудно да се правят прогнози. Реално бежанците дошли в България не са голям брой, докато тези в Турция са 2 млн. Все пак, бежанският поток в България понякога натежава. Тя не е богата държава. Има вероятност бежанският поток да се увеличи и да причини допълнителни неприятности на фона на икономическата ситуация в страната.“

Решително за евентуалното противодействие срещу Ислямска държава за в бъдеще ще е евентуалното споразумение между Турция и САЩ. Вашингтон и Анкара обявиха тази седмица намерението си да предоставят прикритие от въздуха за сирийски бунтовници и заедно да изгонят бойците на "Ислямска държава" от участък по границата. Американските самолети ще използват бази в Турция за ударите.

Сирийската сила, която противодейства най-успешно на Ислямска държава обаче, са точно кюрдските военни. Не е ясно и как те ще успеят да се споразумеят с Турция, след като от ПКК вече алармираха за атаката над техни бази. Турският президент Реджежб Ердоган пък отхвърли вероятността за продължаване на преговорите с кюрдските радикали.

„"Ние не можем да продължим мирните преговори с тези, които заплашват националното ни единство и братство“, заяви Ердоган.

В същото време през последните дни в Турция се случиха серия от инциденти, за които гласно или не вината беше хвърляна върху ПКК. През нощта на 27-ми срещу 28-ми юли бе взривен газопровод, транспортиращ газ от Иран към Турция. Отговорност за атентата не бе поета от никоя организация, но в страната открито се сочат частите на ПКК. Ден преди това въоръжени лица застреляха турски командир, като отново се спекулираше с кюрдската организация.

Много специалисти обаче твърдят, че Ислямска държава няма как да бъде изтласкана от граничните райони между Сирия и Турция, без да бъде предприета военна операция по суша от страна на международната коалиция.

„Очевидно е, че без сухопътна операция няма да се постигнат успехи срещу терористите. Според мен най-успешните битки срещу Ислямска държава до този момент се водят от кюрдите. Те са много добре мотивирани, много добре финансирани “, заяви в свое интервю от 27-ми юни за Факти.бг арабистът Владимир Чуков.

„Турците категорично заявиха, че няма да реализират сухопътна операция. Не вярвам да бъде предприета такава, защото вече ще можем да говорим за пряко участие на Турция във войната“ заяви Гасан Насър.

Реално в момента имаме един голям възел, който тепърва ще трябва да бъде развързан, за да се реши ситуацията с Ислямска държава. Очевидно е, че това ще стане трудно без постигането на поне някаква форма на споразумение между кюрдите и Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    ТУРЦИЯ