Last news in Fakti

30 Юли, 2015 16:43 59 811 21

Дългият път от Терминал 1 до Терминал 2

  • летище-
  • софия-
  • метро-
  • тернимал
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от дългоочакваните отсечки на метрото, не само от столичани, но и от всички, които често им се налага да пътуват със самолет, беше тази на летище „София”. Тя е разположена пред Терминал 2, през който годишно минават 2.6 млн. пътници (сочат официалните данни на летище „София” за 2014 г.). Не по-малко важен обаче, е Терминал 1. От услугите му през миналата година са се възползвали 1.2 млн. пътници.

Безспорно подземната железница е удобен и бърз транспорт. Но стигайки до Терминал 2 на летище София с него, много от пътниците се чудят как да отидат до другия терминал, който е недостъпен пеша. В близост до изхода на метрото се намира спирка на градския транспорт. Често се стига до гледката тичащи пътници с тежки куфари да „гонят” идващия 84, за да стигнат до Терминал 1. Те обаче трябва да дупчат още един билет (а ако са с куфар над определени размери и билет за него), за да са редовни пътници. Желаещите да минат гратис едва ли могат да разчитат на късмета си, тъй като шансовете да се натъкнат на контрольор са големи – почти няма рейс, в който да не бъдат проверени.

Има и друг вариант за бързо и най-вече безплатно преминаване от единия до другия терминал. Той, за съжаление, не е много известен. За удобство на пътниците летището е организирало шатъл на 30 минути. Дотук добре. Проблемът е, че излизайки от метрото няма и помен от табели, които да упоменават, че летището предлага такава услуга. Указателна табела има едва след спирката на градския транспорт, пред входа на „Заминаващи” с една стрелка надясно, която сочи към две паркоместа за инвалиди. В действителност шатъла спира още по-надолу, малко след огромния надпис „Терминал 2”. Там има почти изтрита маркировка на асфалта  „Shuttle bus”.

Така дефакто трябва да се мине половината Терминал 2, за да се достигне до мястото, където спира шатъла за Терминал 1.

Идентична е ситуацията с пътя от Терминал 1 до Терминал 2. Пътниците трябва да излязат от залата за пристигащи да минат покрай спирката на градския транспорт да отидат пред залата за заминаващи. Едва там има табела за наличието на шатъл. Но също не е упоменато мястото, от което тръгва. За разлика от Терминал 2 дори няма маркировка върху асфалта.

Друг проблем е и, че въпросното бусче побира само 16 пътници. Ако случайно пътниците бързат за полет, а разчитат само на него, то те поемат риска да изпуснат полета си, независимо, че са дошли на време на летището. Ползването на такси почти отпада като вариант, тъй като „курсът” е кратък и вероятността таксиметров шофьор да ви превози от единия до другия терминал, не е много голяма.

Едва ли има нужда да казваме как е „на запад”. Там има бусчета, влакчета, топли връзки между отделните терминали буквално на 3-4 минути. На никой от пътниците дори не му минава през акъла, че може да закъснение за полет, заради затруднено преминаване от един на друг терминал.

В крайна сметка излиза, че бърз и удобен транспорт като метрото, може да се окаже недотам ефективен при недотам уредена съпътстваща инфраструктура.

И все пак за тези, които искат да ползват шатъла на летище „София” ето и малко полезна информация:

Място на тръгване от Терминал 1: Пред входа за „Заминаващи”

Място на тръгване от Терминал 2: От лявата страна на табелата „Терминал 2”

Часове на тръгване:


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико

    7 4 Отговор
    A ако се налага трансфер извън посоченото работно време?
    Егати простотията....

    Коментиран от #2

  • 2 GUEST

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кико":

    Трябва да го заявиш предварително. Ама това в случай, че въобще знаеш, че има такава услуга.
    Обикновено съм виждал, че се ползва от служители на летището, което също не бих казал, че е много коректно... То за пътниците няма място...
  • 3 сеико

    5 4 Отговор
    В година 2015 живем от 16 години съм вънка никога не са ма търсели а в франция отивам в бирото за туда и казвам че мога да работя дадена работа всяка седмица ми идва писмо че са ми намерили имаш право да избираш работа а българия получих едно писмо от 16 години насам че имам да давам 7 лева български на глобул от 1999година а как се исхрамвам не питат не искам да говоря повече и тука като кажа че съм от българия все едно съм от АФРИКА

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Стан

    1 5 Отговор
    Някой да ми обясни, как точно "много от пътниците се чудят как да отидат до другия терминал, който е недостъпен пеша. ". Кое е недостъпно, и къде пише, че пеша е забранено да се стигне от единия до другия терминал, стана ми много интересно. Ние сме от Левуново!

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    2 4 Отговор
    Кви шатъли кви бусове бе? Тук е Улигофрения.
  • 6 Мисли де

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стан":

    Ами айде пробвай да отидеш от метрото на Терминал 2 до Терминал 1 пеша с два куфара по 15 кила и тогава ще си отговориш сам на въпроса!!! Ти май на софийското летище не си бил :-) или може би в кола си се родил!!!
  • 7 Гошо

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "сеико":

    Момче, ти си адски неграмотен и нищо чудно , че си "вънка"! :)))) Важното е да не си "вътре", че ще ни замърсиш родната картинка:)
  • 8 кофти

    6 2 Отговор
    Преди 2 месеца бях на екскурзия с жената до Германия, кацнахме на Терминал 1 и аз реших да ползваме метрото, като европейци разбираш ли. Още, като излязохме навън се сблъскахме с жестоката софийска реалност, разбити или липсващи тротоари, бездомни песове, липса на пешеходни пътеки, колите сноват с бясна скорост готови да ни блъснат, въобще пълен леш. Куфарите с колела, 84 минава от дъжд на вятър, а спирката е далече от Терминал 1, не видях нито шатъли, нито матъли. Исках с метрото, защото ме дразнят бакшишите, които все гледат да те излъжат. Решихме да вървим с куфарите, голямо приключение беше, отне ни сигурно около 40 минути, до Терминал 2 едва си пробихме път между многобройните спрели таксиметрови коли, някои бакшиши се караха по между си, крясъци викове. Както и да е, добрахме се до метрото с 300 зора.
    Дано скоро и Терминал 1 има метро!
    Според мен най добре е да има автобуси, не малки бусчета, да транспортират пътниците от Терминал 1 до Терминал 2.
  • 9 Juliy

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "сеико":

    Ако беше от Африка щеше да си по-грамотен.ти просто си едно което го е мързяло да заработи 7лв и да си плати голяма сметка за телефона.
    Не знам защо франсетата допускат такива неграмотници да им източват парите.
  • 10 909

    3 4 Отговор
    Това е най- бавното метро където съм виждал ! Може на 100 % да закъснееш за работа ,да испуснеш влак и може и самолет ! Каквото метрото такава и държавата !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 carpediem

    1 2 Отговор
    "излиза, че бърз и удобен транспорт като метрото"

    Удобен - да, бърз - не.
    С приятелката си направихме една разходка като пуснаха метрото и от Софийския университет (влизайки в метростанцията) до слизането ни от влака на летището стигнахме за половин час. Навръщане хванахме 84 (тъй като отидохме и до Т1 междувременно) и успяхме да се върнем за 30 минути...
  • 13 Go go

    5 3 Отговор
    Безумно проектирано летище (терминал2)! Огромни помещения за чакане за отвеждане, за сметка на това с монитори които сигурно и в Африка вече не използват (няма пари от кражби и далавери) и нещо като конюшня наречена чакалня за полетите по вътрешните линии. По-безумно летище не съм виждал в Европа. Много откраднати пари и плачевен краен резултат.Нали беше замесен един вечно усмихнат бивш "доказано некорумпиран" полтик.
  • 14 mathur

    3 2 Отговор
    Гроб (герб) отново няма никаква мисъл на това което прави освен да се откраднат европейски пари...

    Коментиран от #15

  • 15 Монго

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "mathur":

    Не са виновни само ГЕРБ, а БСП с "кой", а ДПС със специалиста хидроинженер, а лудия Болен дето не си взима хапчетата. Виновни са всички, и най-вече ние, че им дадохме мека дъвка...
  • 16 трифон

    5 0 Отговор
    никой министър дори и Министър председателя след полет не ползват обществения транспорт за София.Там има винаги ниско приведени посрещачи.Жалко че когато ги избираме имаат вид на много загрижени за живота ни , а след това имат способноста да им се затруднява качеството "мислене"Добре ,че се сещат поне да си получават заплатите
  • 17 Nikos

    4 0 Отговор
    Zdraveite iskam da pitam kak se stiga do terminal 1
    Blagodarq
  • 18 ОГМ

    0 0 Отговор
    by the way, казва се "на никоГО", а не "на никоЙ от пътниците"
    По-важното е, че дори и в сайта на летището не пише в колко часа са бусчетата от Т1 до Т2 и в колко са от Т2 до Т1... Кога са от хх.15 и хх.45 и от кой до кой терминал са на кръгъл час и на и половина
  • 19 w!Zz

    1 0 Отговор
    "На никого от пътниците", а не "на никой от пътниците". А и забравихте да уточните, че само от 7 до 19ч има шатъли. Автоматично отпадат всички сутрешни полети на уизеър, които са от 6 до 7ч ... и всички вечерни полети, които са след 20ч
  • 20 GALQ11

    0 0 Отговор
    ZDRAVEITE OT TERMINAL T2 DO TERMINAL T1 S KAKVO MOGA DA OTIDA

    Коментиран от #21

  • 21 Тошко

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "GALQ11":

    с магарето...