Last news in Fakti

25 Август, 2015 12:34 4 664 16

Небивалата бежанска криза заплашва устоите на Европейския съюз

  • бежанци-
  • небивала-
  • криза-
  • заплашва-
  • устоите-
  • ес

Броят на търсещите убежище и у нас расте стремително

Небивалата бежанска криза заплашва устоите на Европейския съюз - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко дни бежанска вълна залива Македония и Сърбия. Само вчера, 24 август, 8000 мигранти влязаха от Македония в Сърбия. Потокът заобикаля България, която, в разпространяван в интернет „Наръчник на кандидат-бежанеца”, е на първо място в своебразен „черен списък“. Там пише, че в България има нечовешки условия за живот, българският народ е расистки настроен към арабите, а и икономически ситуацията е лоша. Вероятно за първи път, това че сме бедната страна в Европа, носи някакви позитиви, макар и институциите да твърдят, че по-малкият брой бежанци у нас е заради добрата охрана на границата.

Все повече става ясно, че Европа е изправена пред изключително голям проблем, който не може да бъде решен лесно и изисква усилията на всички. Ясно е, че няма как да бъдат приети хилядите желаещи, сред които има както бягащи от войни и насилие, така и икономически емигранти, които търсят по добър живот. Това обаче несъмнено застрашава принципа на солидарността, който е в основата на Европейския съюз.

Какво е положението в България

Отчитаме увеличение на бежанския поток над 2,2 пъти спрямо същия период на предходната година и тенденцията е в посока нарастване.

Това съобщи за Факти.бг председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков. Той уточни и цифрите към момента: „През януари в центровете на ДАБ бяха настанени 1070 човека, потърсили закрила. За месец юли бройката на хора подали молби вече е 1869. Това показва и графиката, която расте стремглаво нагоре.“

Близо 10 000 души са поискали убежище у нас от началото на 2015 г. От тях 42% са получили статут – 3222-ма души са получили бежански, а 538 хуманитарен статут, сочат данните на Агенцията.

Никола Казаков допълни, че капацитетът на ДАБ за настаняване в момента е 5130 места, като има условия да бъде разширен с още 1000 легла, за които има оборудване. В момента 3454 души са настанени в териториалните поделения на Агенцията.

Отделно подписахме в края на месец май споразумение с Европейската комисия за 4,2 млн. евро по т.нар. План за спешни мерки, което ще даде възможност да осигурим един подвижен модул за 400 човека с всички необходими условия за живот. С тези европейски средства ще назначим за период от 1 година допълнително до 100 души – интервюисти, регистратори и настанители. Очакваме по този начин да ускорим още повече процедурата по разглеждане на молбите за закрила и така да освобождаваме капацитет за настаняване“, посочи Казаков.

Кои търсят убежище у нас

По отношение на националността на търсещите убежище у нас 44% от бежанците в центровете за настаняване на ДАБ са от Сирия, 24% са от Афганистан, 23% от Ирак и 4% от Пакистан.

В транзитния център в Пъстрогор са настанени 251 лица потърсили закрила, съобщи за Факти.бг директорът на центъра Спасимир Петров. По думите му, в момента капацитетът е запълнен на 78%. Той посочи, че разполагат с достатъчно медицински персонал и че от 1 септември още 10 преводачи ще бъдат назначени. Петров благодари на редица неправителствени организации и най-вече на Каритас и Българския червен кръст, които оказват безценна помощ при грижите за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dhcp

    2 0 Отговор
    Армията на границата и да подложи на натиск имигрантите. С хубаво няма да се спрат. Щом са започнали да се бият с полицията значи работата е зле. Психопати с промити мозъци не ни трябват! Покрай бежанците има и много последователи на различни терористични групировки...

    Коментиран от #10

  • 2 Минчо

    1 0 Отговор
    Колега, прави си, ама така е като сме съюзник на НАТО. Те рушат, ние да се оправяме.
  • 3 Рондо

    1 0 Отговор
    Не разбирам защо не се ползва опитът на емигрантски държави като Америка и Австралия.Там от векове са натрупали този опит.Не е задължително да е 1:1.И още :"кризата заплашва устоите на ЕС"-това е грешна констатация.При криза разумните се сплотяват,не се разединяват.

    Коментиран от #4

  • 4 jp power

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рондо":

    Само да уточниш кои са емигрантите. Щото ако са белите то лошо за индианците, ако са черните то след 50г.америка ще е втория черен континент, .аси опита...
  • 5 КРАЕН КОМУНИСТ

    0 1 Отговор
    Трябва да предложим помощ само на тези хора, които бягат от войните и Ислямска държава. Да им се помага, а не полицейските части да ги малтретират и обществото да ги третира като втора ръка хора, защото не се знае какво може да се случи в бъдеще, може и на нас да случи да бягаме на някъде, а да не ни искат и бият по границите. Всичко това си има и плюсове след време когато тези страни се стабилизират може да имаме шанс за по-добри политически и икономически връзки, но явно повечето българи не осъзнават това.

    Коментиран от #9

  • 6 бай Иван

    1 0 Отговор
    Таа цигания ми не требва,малко ли са ни тука---що не одат в Африка ,ами се блъскат в Европа,а дали са глупавия тия пом..и а ?
  • 7 Разбирача 666

    0 0 Отговор
    По-лошо от комунизъма нема, става дума за тези кои не са сътрудници на режима, тъй че немате мотиви за безпокойство !!!
    :-)))))))))))))))))))))))))))))
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "КРАЕН КОМУНИСТ":

    Много умно!?
    Проблема е че няма да има на къде да бягаме тогава - зад нас арбски свят, пред нас ще е арабски свят, около нас също арабски свят - бягай да те видя на къде.
    В арабския свят има много богати държави, защо не мигрират там, където са им близки по манталитет, култура и религия, ами в Европа, която уж мразят, че ядяла свинско, пиела алкохол и вярвала в християнството и т.н.
    Днес министърът го каза, че малко са истинските бежанци, мнозинството е от икономически емигранти, които използват момента. Да оставим настрана бягащите от войната, но да вземем останалите и най-малкото не ви ли е обидно, че преди за да идете в западноевропейска държава се чакаше и си вадехте визи, проучвания и пр. А сега идват някакви, които и името не си пишат кават едно фалшиво име, пишат се сирийци и се настаняват....
    Тези дни се наслушах и нагледах на лицемерни изкзвания !
  • 10 владо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "dhcp ":

    70 % да се върнат по родните им места . през 2016 г. на границата няма да има КАНДИДАТ ЕМИГРАНТИ !!!!!!!!!
  • 11 нов българин

    1 0 Отговор
    за кво да се бият,събират се всички и се пуска стадо прасета срещу тях-които останат значи са истински емигранити,които избягат значи не са гладни и не бягат от войната
  • 12 митко

    1 0 Отговор
    Това вече не е е обикновена бежанска вълна. Това е инвазия, която застрашава демографската карта в Европа. Трябва да се връщат откъдето са дошли. Иначе след няколко години като се наплодят ще стане страшно.
  • 13 Ламски

    1 0 Отговор
    ЛЪЖАТ!!! Природата на България е несравнима с пустините от където идват повечето имигранти и само заради нея биха останали в България. Малоумие е още да твърдиш че българите били расисти, след като в Германия им палят общежитията редовно! В центровете на ДАБ има само 100 човека ЗАЩОТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЕ НАСТАНЯВАТ НА ВЪНШНИ АДРЕСИ!!! Разбирай на хотел, които се плаща от джоба на работещите българи! До сега България е раздала над 60,000 бежански статута като всеки от тях ще стане български гражданин след 3-5 години и ще може да гласува да получава помощи И ДА СИ ДОВЕДЕ ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО!
  • 14 размисли

    0 0 Отговор
    Болни и промити мозъци тук пишат за мюсюлмани, комунисти, расисти граници. Нито един разумен коментар.
    Западът и СаЩ спретват войни и сега да си сърбат попарата и ние с тях. Кой иска да е бежанец просто тъй?
    Старата баба Европа бързо и сигурно се самоунищожава и хамерика и помага- имигранти, гей- паради, застаряващо население, закриване на производства, опростачване на народите...а после имигрантите виновни. У нас ромите ни виновни.
    Като пишете първо помислете, ако ви се получава!
  • 15 Димитър

    0 0 Отговор
    Това винаги ни е пречило - разединени сме...
    Никого не обременявам с мнението си, НО...:
    1. Хората бягат от сигурна смърт - факт! (Вие какво щяхте правите на тяхно място..?)
    2. С тях в страната ни (и в Европа) навлизат и много терористични единици - факт!
    3. България и останалите засегнати страни не могат да се справят - факт!
    4. Терористичните групировки са целенасочено създадени от Запада (нима ще го отречете..?) - факт!
    5. Вместо да даваше милиардите (факт) на мързеливите ни съседи (гърците) и това е факт, и да ни промива мозъците колко зле живеели те (защото години наред те не знаеха що е "данък сгради" например, проверете и този факт ако желаете), Европа можеше да отдели тези средства за справяне с очакваната (подчертавам - очакваната!) бежанска вълна! Какво излиза - значи гърците са богопомазани, така ли..? Нима това не е пак от нашия джоб..?

    По големи лицемери от европейците не съм срещал (не харесвам и американците,ако това си мислите...)...

    Дали няма да е по-лесно, вместо да губи време и средства, срещу определени строги изисквания:
    -например задължителен документ за самоличност;
    -подписване на декларация от всеки бежанец,че е съгласен да е със статут на бежанец за 1 година, после става незаконно пребиваващ емигрант и дадената страна има право да го екстрадира обратно;
    -ако по време на престоя си в дадена държава извърши престъпление да бъде наказван според законите на държавата (всеки който е чужденец в дадена държава и извърши престъпление се съди по законите на дадената държава, нали така..?);
    Европа да отвори границите за бежанците, да ги настани за срок от една година например, да се опразни арабския свят от мирното население, че да вземе да удари и да прочисти от разните там малоумници ислямисти и да си се прибират хората по живо - по здраво по домовете си...
    Толкова ли е сложно...И военни действия ще има (да не се притесняват някой че ще им секне търговията с оръжие), и от групировки ще е прочистено...

  • 16 беге

    0 0 Отговор
    болно и гадно ми е да гледам как бежанците живеят при по-добри условия от нас как ги обгрижват а ние в собствената ни държава сме ограбвани и унижавани освен че сме болни вече и физически и духовно. децата ни не получават нужното нито в училищата нито в болницата нито в обществото а за телевизията да не говорим - само идиотщини.