Last news in Fakti

25 Август, 2015 13:02 2 356 0

Ще взриви ли бежанската криза ЕС?

  • бежанци-
  • бежанска криза-
  • ес-
  • взриви

Бившият германски външен министър предупреждава за провал на ЕС

Ще взриви ли бежанската криза ЕС? - 1
Бежанци чакат регистрация в Берлин. Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият германски външен министър Йошка Фишер предупреждава за възможен провал на ЕС. Неспособността за справяне с бежанската криза е много голям риск, предупреждава Йошка Фишер. Разединеността на страните-членки на ЕС заплашва развитието на ЕС. Според него богата Европа преживява началото на голяма бежанска криза и „изглежда политически, морално и административно напълно изтощена“ пише в коментар за в. „Зюддойче цайтунг“ бившият германски външен министър.

По думите на Фишер има три причини за бежанската вълна в посока Европа. Първо, това е икономическата мизерия в Западните Балкани. Второ, войните и гражданските войни в Близкия Изток и трето - войните, гражданските войни и икономическата беднотия в Африка. Следователно това са тежки кризи в съседство, за които Европа може малко да помогне, защото външнополитически не е подготвена. Според Фишер този дефицит може лесно да се използва от националистическия популизъм.

Ако войната в Източна Украйна отново се изостри и даже се разшири, със сигурност ще се появи още една четвърта причина за бежанска вълна. За Фишер всичко показва, че ЕС трябва да засили външната си политика и политиката си за сигурност, като включи политиката си за добросъседство и значително подобри нейните инструменти. За съжаление, според него, в момента няма признаци за това.

Заради външнополитическата си слабост, европейците имат малко влияние върху войните и конфликтите в Африка и Близкия изток, но това влияние трябва да се засили и изгражда.

За Фишер Западните Балкани без съмнение са част от Европа. Държавите там са или кандидати за членство, или потенциални кандидати с европейска перспектива. Остава тайна на Брюксел и страните-членки, защо досега там ЕС не се е ангажирал по-силно.

В Западните Балкани ЕС може да повлияе, преди всичко в обвързването на инфраструктурата с индустриалните центрове на Общността и чрез засилено модернизиране на икономиката и управлението. При това е абсурдно, граждани на страни-кандидатки за членство в ЕС да настояват за бежански статут, защото за тях фактически няма легална имиграционна възможност.

Йошка Фишер смята, че „тази неспособност означава значителен политически риск за ЕС като цяло“. Фишер критикува отказа на много страни-членки от общо европейско усилие. „По този начин има заплаха вече съществуващата тенденция за отказ от солидарност и дезинтеграция, предизвикана от икономическата и финансовата криза след 2009 г., да се засили и да заплаши единството на Общността“. За Фишер бежанската криза от това лято показва един много по-голям структурен проблем на Европа – демографията. „Европейците стават по-стари и по-малко и затова спешно се нуждаят от имиграция. Срещу това, според Фишер, стара Европа се брани със зъби и нокти, защото имиграцията означава и обществена промяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА