Last news in Fakti

30 Август, 2015 14:43 9 238 39

Как дефицитът съсипа НРБ

  • нрб-
  • дефицит-
  • социализъм-
  • комунизъм

Влошило ли се е качеството на българския живот след края на НРБ? Каква е истината за т. нар. всеобщ просперитет на българите при реалния социализъм? Какви са фактите за всенародното добруване при соца?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е публикуван в Дойче веле

Една от любимите теми в пропитото от носталгия по соца публично пространство в България са сравненията как се е живеело преди 1990 г. и какво можело да се купи със заплатата на средностатистическия българин тогава и сега. Постоянно циркулиращите в медиите инфографики и анализи на основата на официалната статистика в НРБ, популярна тогава като „стъкмистика“, целят да убедят читателите каква историческа грешка е направена с премахването на реалния социализъм.

Икономистът Георги Ганев от софийския Център за либерални стратегии е категоричен, че опитите да се сравнява жизненото равнище на средностатистическото българско семейство/домакинство са лишени не само от икономическа, но и от обичайната житейска логика. „Нелепо е да се правят сравнения между цените на храни и услуги по време на соца, защото наличието на много от тях е било мимолетно, а качеството им - непостоянно. Например не могат да се сравняват цените на поставената под режим на подаване електроенергия. Тя не бе налична като постоянна услуга заради прекомерния износ на ток срещу твърда валута, особено през 80-те години. Същото важи и за редица стоки от потребителската кошница на храните, като луканката или кашкавала например, да не говорим за южните плодове“, изтъква Ганев.

Несъпоставими са дори цените на безценната за соцпотребителите тоалетна хартия, чийто дефицит е един от маркерите за провала на всички социалистически експерименти от Русия до Венецуела. Според икономиста, още по-нелепи са сравненията за най-важните за бита стоки като жилищата и колите. Защото принудително забавяното им потребление с по 10-20 години заради тяхната дефицитност е довело до огромна скрита инфлация от стотици проценти, която е деформирала показните цени и напълно е потопила натрупаните жилищно-спестовни влогове и безлихвени влогове за коли. При освобождаването на цените през 1991 г. именно тя помита средствата и надеждите на „щастливците“, успели да се вредят в списъците за чакащите за ред простосмъртни. Без ред в НРБ жилища и коли са получавали само партийната номенклатура, четвъртмилионната армия от „активни борци“, тайните служби и придворната интелигенция.

Потреблението – гробокопач на соца?

В изследване, посветено на потреблението при социализма, изследователят Кристофър Скарбъро от американския Кингс Колидж определя опита на режима на Живков да купи поданиците си с по-висок стандарт на живот като началотото на края на НРБ. Диктаторът и велможите му не са наясно, че „плановата икономика“ много бързо ще се срине в обявената от началника им Никита Хрушчов надпревара с капитализма под мотото „Да ги стигнем и да ги надминем!“.“В София нямат представа, че достигането на каквото и да е равнище на по-сносно потребление е мимолетна химера. Защото мигом се появяват нови хоризонти и потребности, за които социализмът просто няма нито ресурси, нито ноу-хау как да ги задоволи. За капитализма това е играчка, тъй като безмилостният закон за печалбата лесно форсира производството на нови блага, често за сметка на изхвърлянето на самите производители от пазара.

Играта със задоволяването на потребностите на трудещите се в НРБ загрубява и поради факта, че постепенното излизане от външна изолация и развитието на международния туризъм и транспорт през територията на страната подобряват представите на българите за това какъв е стандарта на живот на Запад. Съвсем видими стават и очертанията на огромната пропаст, зейнала между мизерното ежедневие в „реалния“ социализъм и препълнените с безброй жадувани неща витрини на „консуматорското“ общество. Всъщност шокът от невъзможността „народното потребление“ дори на йота да бъде приближено до това в „гнилия Запад“ едва не затрива НРБ непосредствено след първия й фалит в края на 50-те. С мотива, че ежегодно средностатистическият жител на СССР консумира 60 кг месо, а българският му другар по съдба – едва 30 кг, на 4 декември 1963 г. Живков убеждава съратниците си от ЦК на БКП, че единственият начин да се вдигне потреблението в страната е тя да се присъедини към СССР като негова 16-та република. До това не се стига, защото Никита Хрушчов вижда в молбата за подобно “сливане” опит на „онези хитреци в София“ да прехвърлят върху СССР изплащането на следвоенните български репарации към Гърция.

Разпад сред скука

Според Кристофър Скарбъро, натрупаният в НРБ през 50-те и 60-те години импулс в развитието на образованието, благоустройството и в подобряването на бита в по-големите градове бързо е бил пропилян в хода на предварително изгубената битка за задоволяване на потребностите на „социалистическия човек“. Пропагандата за повишаването на жизнения стандарт в НРБ така и не успява да подмени „дървените“, по думите на Скарбъро, лозунги, манифестации и срещи с “трудовите колективи”. „Скуката става постоянен спътник на разпада на системата. Решаването на ежедневните проблеми със снабдяването и търсенето на връзки за абсолютно всичко се превръщат в главни грижи на “тружениците“, констатира американският социолог. За зла участ, режимът на Живков хвърля последните ресурси на страната и започва да трупа валутен дълг в опит да развие противоестествени за българските условия производства като металургия, тежко машиностроене и тежка химия. До известна степен то е принудено да го прави под натиска на СССР и СИВ.

Изграждането на предприятия-мастодонти изсмуква всякакви надежди за бързо подобряване на стандарта на живот и загърбва естествени за страната отрасли като селското стопанство и леката индустрия. Храните в България остават скъпи и често дефицитни. Дори официалната статистика през 80-те години признава, че изхранването поглъща 40 на сто от бюджета на „средностатистическото“ българско семейство (според експерти – до 48-50 %), докато на Запад този дял е заемал между 14 и 18 процента. От източник на валута селското стопанство се превръща във воденичен камък за икономиката на НРБ, който завлича бюджета с по 800 милиона лева годишно до края на комунистическия режим.

Двете Българии – мит или реалност

В хвалбите на Тодор Живков за построените по негово време две Българии може би има някаква истина. В НРБ наистина е изградена друга, предназначена единствено за ползване от партийната номенклатура и обслужващия я сектор България. Това е не само системата от 46 резиденции, десетки ловни резервати и други убежища от реалностите на соца. Дори в най-тежките продоволствени кризи – например зърнената катастрофа през 1985 -1986 г., когато едва са събрани 300 млн. долара за внос на пшеница от Запад, незасегната остава единствено системата за продоволствено снабдяване на върхушката и важните за оцеляването й тайни служби и репресивен апарат. Изграденият в апогея на българския соц Център на УБО за всестранно обслужване на ул. „Панорамен път“ в Бояна постоянно е осигурявал абсолютно всичко (по думите на очевидци - „от пиле мляко“) за Живков, семейството и приближените му. Той е зареждал с продукти от цял свят членовете на най-висшата каста сред "правоимащите" в НРБ, според личните им предпочитания и индивидуални заявки. За по-ниските нива от централния апарат на БКП и ДС са били заделени ВИП-магазините и „столът“ на УБО в софийския хотел „Рила“, които са доставяли по домове на властимащите поръчаните храни, стоки и услуги.

За огромното болшинство „неправоимащи“ оцеляването е зависело от висенето по опашки. Именно получената при чакането в тези „социални мрежи на соца“ информация „къде какво ще пуснат“, често е била единствената възможност за набавяне на необходими или луксозни храни и „социални придобивки“, твърдят изследователите на „ширпотребата“ в НРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живял в соца

    2 9 Отговор
    Тия двамата да си заврат дипломите в място де слънце не го огрява.Живях в онуй време,живея и сега,реално виждам как стоят нещата и 100% съм за онова старо прогнило общество.Сега мога да кажа,че имам почти всичко и съм от ония хора които могат да се нарекат успели.Имам къщи,апартаменти, печеливш бизнес,давам работа на над 100 човека, сменям си колата с нова на 4-5 години, но нямам спокойствие,сигурност,време и нерви от туй хубавото дет ни го насаждат ежедневно.Тогава имах сигурност, спокойствие, безплатно лечение,ама реално не като сега,можех да се прибера без притеснение в което и да е време на денонощието без никакви притеснения,ходех на почивка всяка година,никога не съм мислел как ще си платя,телефона,тока,водата,вратата ми беше отворена и по всяко време се събирахме със съседи и приятели на дълги маси без злоба и завист.Сега какво е?Превърнали сме се в зверове, канибали, навсякъде лъжа,измама и интереси.Аз отново не мисля за ток,телефон и други битовизми,но виждам как мои познати са се свили в лалугери в дупка.Да им пикая на дипломите и демокрацията!!!!

    Коментиран от #2, #4, #22

  • 2 Juliy

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Живял в соца":

    До "Живял в соца".
    100% си или комунистическо мекере или наследник на такова!За това нямаш думата и на друго място ще си плъх в истинския смисъл на думата.Няма човек в България ,който да е успял без одобрението на службите.
    Аз също съм живял много време в соца и още си спомням опашките за хляб,месо и всичко останало.
    Нямаш думата и никой не ти я е дал ,защото такива като теб откраднаха бъдещото на младото поколение и наложиха своята чалгаджийска псевдокултура.
    Другия път си пикай на воля и не се опитвай да ни пробутваш умствените си проблясъци комунистическо!

    Коментиран от #3, #5, #39

  • 3 всеощежив

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    Браво!
  • 4 Гепито

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Живял в соца":

    Напълно ви подкрепям!Ако се огледаме в момента виждаме само отрепки по улиците без покритие комплексирани, гледащи лошо и мислещи се за повече от другите.В заводите които са без прозорци се работи средно по 12 часа 6-7 дни в седмицата без право на отпуск за по 500-600лв чисто което си е смешно от където и да го погледне човек.Всичките ни млади хора избягаха в чужбина и се обрекоха в робство за да изплащат заеми които са имали неблагоразумието да изтеглят в началото на "демокрацията" Тогава всички скачахме по площадите а е трябвало да постъпим като комунистите през 50те години и да изтрием семето на злото!Истината е ,че още от времето на фараоните нещата са ясни.Един носи короната а всички останали строят пирамидата!
  • 5 Джери

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    Знаеш ли, много си първичен и простоват!Мислиш ли ,че именно комунягите са отмъкнали бъдещето на децата ти? Всички крадоха и продължават да крадат като обезумели!Вземи и се събуди!
  • 6 AKBAR

    2 3 Отговор
    много тъпа статия, явно я е писал някои ГЕРБАДЖИЯ .
  • 7 Али Бабата

    2 1 Отговор
    Докога ще лъжете най-безцеремонно!
    „Икономистът Георги Ганев от софийския Център за либерални стратегии е категоричен…“
    Само това е достатъчно,за да се знае ,кой плаща за подобен пасквил.
  • 8 Али Бабата

    2 2 Отговор
    Класация на ПРООН (Програмата на ООН за развитие -на база HDI/Human Development Index)още от 1987 г. в нея България е класирана на 27-о място сред 130 страни. Този факт е известен отдавна. В тази класация страната ни е в групата на първите 30 държави с най-добри условия за човешко развитие - само 8 места след САЩ и преди Португалия, Сингапур, Полша, Унгария, Бразилия, Аржентина и пр. Това, мисля, дава достатъчно обоснована представа за това доколко наистина бедни сме били тогава. И тъй като сме били "еднакво бедни", това означава, че всички сме били с много добри възможности за човешко развитие.
    А какво казва Уикито: Индекс на човешкото развитие/ИЧР на България:
    1990 - 26 място в групата на държавите с висока степен на ЧР/човешко развитие/
    1991 - 33 място,1992 - 35 място,1993 - 40 място
    1994 - 48 място и вече в групата на държавите с по-ниска степен на ЧР
    1995 - 65 място ,1996 - 62 място,1997 - 69 място,1998 - 67 място,1999 - 63 място,2000 - 60 място,2001 - 57 място,2002 - 62 място,2003 - 57 място,2004 - 56 място,2005 - 55 място 2006 - 54 място,2007 - 53 място,2008 - 56 място,2009 - 61 място,2010 - 56 място,2011 - 55 място,2012 - 57 място,2013 - 57 място
    И за сравнение2012-13г.: групата, в която бихме могли да бъдем, ако си бяхме запазили мястото от 1990-та:
    24 Лихтенщайн,25 Италия,26 Люксембург,27 Великобритания,28 Чехия,29 Гърция

  • 9 даката

    5 1 Отговор
    социализмът е едно недоносче
    цитат,тодор живков
  • 10 lock

    2 0 Отговор
    добре си беше, ама руснаците ни ритнаха от хранилката и до там...другото са глупости. че сдс направило преврат и т.н. и преди и сега българия без аванта от вън е обречена.
  • 11 До Али Бабата

    0 1 Отговор
    Ето това е аргументиран коментар! Надявам се на почече такива коментари и по - малко "ОСТРОИМНИ' такива. Шегите по теми, които не разбирате не ви правят по - умни.
  • 12 Живял в соца

    0 1 Отговор
    До коментар №2 Джери ти е дал пълна характеристика.Имам да добавя, че си един, който със злато да зариеш освен г..на нищо няма да направи.Никога не съм бил в никоя партия нито преди ни сега.Изключван съм от комсомола и нямаше как да бъда от техните.Родителите ми са обикновен заварчик и работничка в завод.Трябва да знаеш,че има хора които могат с много труд да постигнат нещо и некадърници на които всичко и всеки им е виновен за нещастието си, което се крие в самите тях.Със здраве!

    Коментиран от #13

  • 13 Juliy

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Живял в соца":

    Брато кого лъжеш!На такива като теб съм се нагледал/естествено ако си истински/.
    Всичките сте правени на един струг и имате едно и също комунистическо минало.Така, че бяснята за заварчик и работничка сме я много пъти слушали.
  • 14 jordned

    2 0 Отговор
    Ако соца беше много хубав нямаше да падне като гнила круша.
  • 15 Живял в соца

    1 2 Отговор
    Аз не съм пророк и не зная защо и как е паднало,моето мнение е че при соца се живееше на 100% по добре.Имаше разбира се и негативи,но като човек живял и в двата периода бих предпочел соца.Бих зарязал всичко материално което имам сега, но да имам спокойствието и времето с което разполагах тогава.
  • 16 диан

    2 1 Отговор
    ама бяхме щастливииииииииии
    даже да не може да се върне
    само ще махаме от това сега
    значи
    махаме наркотиците почернили много семейства
    махаме бързите коли почернили много семейства
    махаме банките почернили много семейства
    махаме циганите имаше изселване тогава
    ето само махаме и ще се получи
  • 17 прост народ слаба държава

    0 2 Отговор
    А БЕ...многознайковци,
    колко от вас влизат в лъскавите магазини и магазинчета по главните западни улици да си купят нещо?
    Гледате ги отвън как си стоят празни и лъскави и се чудите от какво се издържат и не можете да си отговорите.
    Никой не си купува нищо,защото ролята ви на слуги на капиталистите не дава възможност да нарушите еснафското
    си бездушие и алчност.
    Не ми говорете за соца,ами се опитайте да запазите достоинството си,защото повечето от вас са подлоги ,миячи,слуги и друг неквалифициран персонал..........
    Соца може да е бил безумие,но си беше наш продажници и безродници..........
  • 18 Живял в соца

    2 2 Отговор
    Да бях щастлив,имах приятели,бях спокоен,радвах се на живота!Сега имам материално,пари,нямам приятели,боря с лъжи,измами,некоректност,не почивам,нямам спокойствие,боря с бюрокрацията,виждам болката на работници и близки,но не мога на всички да помогна.за съжаление.Пак казвам да пикая и .ера на всичко и на скапаната ни демокрация!

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Juliy

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Живял в соца":

    Не ми се прави на социално загрижен.Вие всички у лево все за хората мислите и накрая се оказва ,че сте им изяли хляба защото сте им били по-голями другари от другите!
    Комунизма и фашизма навсякъде са отречени и на много места са извън закона!
    Така,че не мислете за нормални!На друго място ще бъдете линчувани, а близките ви ще страдат заради тъпотиите които се опитвате в момента да пробутвате.
    В средна Европа където също са си гребнали от комунистическото зеле няма да ви позволят да се изкажете и ще си умрат от смях ако разберат какво мислите.
    Вие сте бита карта и сте на изчезване, но лошото е вредите които нанесохте са голями!
    За това комунист на снимка да го видиш трябва да му удариш един шамар!
  • 20 Живял в соца

    2 1 Отговор
    ти някога в живота си къщичка за пиленца правил ли си както ка преди време Гришата?След като си толкова ценен обувки имаш ли на краката или ходиш с галоши?Тъся такъв ценен като теб за директор на готово производство с осигурен пазар да се справи с нелегалния внос ,безхаберните работници,институциите,ремонта на машините,амортизацията и накрая да си вземе заплатата от туй дет е изкарал.Давам му 90% от печалбата като заплата!При желание за тази позиция дай координати!Внимавай и добре помисли накрая работниците да не те убият с камъни!Тогава ще разбереш колко съм социален!
  • 21 S Doichinov

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Живял в соца":

    Попитай роднините на убитите от комунистите дали са били спокойни.Това е един .плевел който за съжаление вирее и управлява и днес
  • 22 Маурчи IV

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Живял в соца":

    Туй е наследството от "учи за да не работиш"
    Туй дето го видиш сега и описваш. Само не ми е ясно как с толкоз малко акъл бизнес въртиш?

  • 23 Живял в соца

    0 2 Отговор
    Марти,малко много чуждестранните партньори го оценят вече 25 години!късмета или птиченцето ми кацна на раменете и важното е че не го изпускам до сега.По голям е проблема с идиотите като цяло!за убитите и моя чичо е убит,сега по малко ли са?
  • 24 999

    1 0 Отговор
    Всеки строи има лоши и хубави страни стига политиците му да не са продажници и предатели на страната си и народа както е в момента.Разликата в комунизма на България и северна Корея е толкова колкото капитализма между България и Германия днес.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Девин

    2 1 Отговор
    Тогава , макар и лоша имаше държава, сега ми кажете какво има.....клошари, работещи бедни взимащи заеми за здравеопазване, правосъдна система ли???, здравеопазване ли????? армия ли???? в момента живеем в една мафиотска територия и ние сме безправни роби
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 тошибиян

    0 0 Отговор
    сегашния строй е резултат от конюктурата при която управляващата шайка сега може да краде милиарди...вси4ко ше се нагажда така 4е те да могат да сму4ат милиарди и да живеят кат фараони
  • 29 komunist

    0 0 Отговор
    kakto da go vurtim kakto da gu usukvame prez soca hodehme po 2 puti na more ne za 3=4 dena a za po 10=14 samo tova davam za sravnenie i neka nqkoi da me obori kato za 2 sedmici s karta ot zavoda si all inclusive za 28 leva
  • 30 jordned

    0 0 Отговор
    добитъка в обора също живее спокойно
  • 31 Гражданин

    1 0 Отговор
    Апартаментите се даваха според това къде си в партиината йерархия, за нова кола се чакаше по 20 г., а старите струваха колкото нова че и повече, телевизора се купуваше със записване и висене по опашки и струваше 5-6 заплати на млад инженер, така беше и с хладилника и автоматичната пералня и с всичко. Просто за всичко се търсеха "връзки", а това направи и корупцията начин на живот.
  • 32 пича

    0 0 Отговор
    Схванахте ли квинтесенцията от статията?
    Излиза, че сегашното разделение на 2 Българии, едната на тези, които плащат и другата на тези, които живеят за сметка на първите е сътворено от червените изроди още по соца и сега дава реално своите плодове.
  • 33 Круша

    1 0 Отговор
    Сметката е елементарна.Ако има планова икономика, между 55 и 65 та и до 70% от бюджета трябва да се заделят за да задържат потреблението на добро ниво.Огромна сума е ресурсът, за да се вкара това потребление в граници и най-често всичко това е неконкурентноспособно, защото е бюрократично а не пазарно ориентирано.Ако предприятието хикс произвежда сини ризи, никой не мое го накара да произвежда зелени, каквото ще да е търсенето.
    Отделно, социализма строеше заводи, промишленост, където отиваха над 50% от бюджета на държавата, и там - неефективно, но поне с някакво бъдеще - за разлика от потреблението.Което бе социално ориентирано и с никаква печалба.Уж за добро, ама не стана

    Коментиран от #34

  • 34 пича

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Круша":

    Да добавя.
    Основният проблем не е в потреблението, а в липсата на конкуренция и пазарна икономика и на изцяло държавно регулиране.

    Ама най основния проблем е, че парите от наркотици отиваха в бюджета, а сега отиват за вили и скъпи коли. :)
  • 35 Иван

    2 1 Отговор
    Хубавото на онова време беше, че имаше само два вида кашкавал в магазина, по 2.40 лв/кг, но беше по-хубав от всичките боклуци с които сега са отрупани магазините за между 10 и 20 лв/кг. Имаше храна и доход за всички, нямаше клошари, нямаше бедни. Циганите бяха под контрол. Чакаше се за Лада, но за Варшава или Вартбург не се чакаше. Нямаше такава престъпност, наркотици. В никакъв случай не беше перфектно, но много по-добре от сега.
  • 36 Веселият Моряк

    0 1 Отговор
    И аз сега на кого да вярвам - на тази статия или на преживяното и видяното със собствени очи? По времето на соца защо ли не си спомням за режим на тока?
  • 37 Сконфуций

    1 0 Отговор
    Имаше режим на тока в последните години на соца, нямаше и стоки. Но през другото време имаше и хубави неща, имаше спокойствие (ако не разказваш вицове за Тошо), сигурност, нямаше лична инициатива-всичко беше "за общото благо". Имаше и + и -. Не може всичко тотално да се отрича или възхвалява.
  • 38 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    има хора дето си пеят едно и също независимо от статиите тук.що не коментирате по същество бе другари?социализма искаше с чиновници да се състезава икономически със свободните предприемачи ,тва е достатъчно за да се предрече краха му.иначе автора е прав ,постоянния дефицит на стоки първа употреба е характерна черта за комунистическите режими.нямаш електичество и тоалетна хартия ,постоянно,а качеството на панелките,селските къщи или морските ни курорти бе под всякъкви днешни стандарти.за екология или свобода на печата ,придвижването и словото да не говорим.и интересното е че има тук симпатяги дето приемат именно онази система за предпочитана :)!
  • 39 Кеворк Яшхуян

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    На мен пък ми е много смешно някой като заговори за "Чалгаджийска псевдокултура" Тази музика беше забранена през комунизма...
    Подобен род музика съществува на Балканския полуостров от векове. Лично аз имам грамофонни плочи от 1935 год...
    И трябва ли човек непременно да слуша рок или метал за да кажеш , че е културен....
    Или както обичам да казвам аз:
    "Когато Майкъл Джексън се държи за к¥ра, това е световна култура"....