1 Септември, 2015 10:20 4 592 0

Странната война с Ислямска държава

  • странната война-
  • ид-
  • ислямска държава-
  • сащ-
  • иран-
  • израел-
  • залман шувал
Странната война с Ислямска държава - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статията е публикувана във вестник "Israel Hayom“

Войната срещу „Ислямска държава“ може да се нарече виртуална. Това може би е твърде силно, но не може да не се забележи, че тя има странни и нереални аспекти. Турция неочаквано стана усърдна и решително атакува кюрдите (които между впрочем си остават единствените ефективни съюзници на САЩ в тази война). При това трикът на президента на Турция Ердоган е съвършено прозрачен: като претърпя поражение на парламентарните избори през юни, той отново си опитва късмета като пробужда национално-религиозните чувства на турските избиратели и ги настройва срещу  кюрдското малцинство.

Имено успехът на кюрдската партия на изборите не позволи на партията на Ердоган да контролира парламента. За Анкара войната срещу ИД не е нищо повече от малък политически трик на Ердоган и неговата ислямистка партия.

Не си струва, разбира се, да се обвиняват САЩ в странични съображения във войната срещу „Ислямска държава“. Поддръжката на кюрдите от въздуха се оказа достатъчно ефективна, но като цяло военната намеса беше доста ограничена. Отчасти, това е свързано с нежеланието на администрацията на Барак Обама да проведе сухопътна операция и да се акцентира на удари от въздуха. И отчасти, заради крайно странното и противоречиво положение, породено от средлката с ядрената програма на Иран и нейните геополитически и стратегически последствия за целия Близък изток.

В последно време в САЩ се спори коя сунитска групировка е по-опасна за страната - Ал Кайда или ИД. При това изглежда Вашингтон забравя каква роля играе Иран в поддръжката на терористичните организации в Близкия изток. Още повече, трудно може да се избавиш от чувството, че прекомерното раздуване на заплахата от ИД трябва да оправдае стоплянето на отношенията с Иран и в някои случаи и негласно тактическо сътрудничество, което в бъдеще е възможно да стане стратегическо.

Вашингтон, както и европейските столици, упорито отказват да разберат, че независимо от конфликтите и разногласията си, ислямистите, както сунитски, шиитски и всички джихадистки групировки, под ръководството на Иран водят дълга борба срещу свободния свят.

Сближаването на САЩ с Иран не само не способства за борбата срещу ислямистките терористични групировки, включително и ИД, а точно обратното - подрива тези усилия, като отдалечава традиционните партньори на Вашингтон в региона – умерените сунитски арабски държави. Те са възмутени от американо-иранския роман, доколкото Иран си остава техен враг.

Водещият анализатор на в. Ню Йорк Таймс Дейвид Брукс, в своята колонка, неотдавна напомни, че Иран „представлява въплъщение на фанатичен, екстремистки режим, изпълнен с ненавист и стремящ се към хегемония. А ако някой счита, че този режим ще омекне в резултат на отмяната на санкциите или нещо подобно, той не разбира вече четири десетилетия подред какво се случва в Близкия изток“.

Залман Шувал е израелски дипломат и политик, бивш израелски посланик във Вашингтон


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА