3 Септември, 2015 11:53 4 181 2

"България сама си е виновна за проблемите"

  • българия-
  • сама-
  • виновна-
  • проблеми

България и нейните проблеми - няколко немскоезични издания публикуваха тези дни статии за бежанците, за корумпираната политическа класа и за икономическото положение в България. Дойче веле обобщава основните акценти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България сама си е виновна за проблемите" - така е озаглавена статията на Ева Концет в австрийския "Виртшафтсблат". „Работата могат да си я свършат единствено българите", пише авторката и продължава: "Нито Брюксел, нито Вашингтон са в състояние да променят положението, описано от един високопоставен американски дипломат така: в България някои хора стоят над закона. Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в София, знае за какво говори, защото и през миналото десетилетие е бил в България. Тогава все питал българите колко високопоставени политици са влезли в затвора заради корупция, а в отговор получавал единствено усмивки. "И днес чувам все същия отговор", казва Мур.

Сътресения - политически и финансови

Без съмнение в момента България не върви добре. Бежанците са остър външен проблем, който много обременява страната. Но за структурните проблеми, най-вече в икономиката, България сама си е виновна. В един актуален доклад Еврокомисията констатира, че икономиката върви слабо. Брюкселските експерти смятат, че в близко бъдеще това положение няма да се промени. След двегодишно прекъсване, през 2015 г. се завърна и дефлацията. Политически България е нестабилна (повечето правителства едва изкарват по една година), сътресения имаше и в банковия сектор. Когато през 2014 година двама олигарси се счепкаха за властта, хората тръгнаха да теглят парите си от банките, а четвъртата по големина банка фалира. Всичко това разклаща доверието към България, констатира Европейската комисия и отбелязва, че специално последният случай е извадил на бял свят тежки институционални слабости и лош контрол. А бившият финансов министър Симеон Дянков обяснява, че финансовата система на страната до голяма степен се контролира от мрежи, свързани с някогашната Държавна сигурност.

На всичко отгоре през тази година държавните финанси отново се объркаха, посочва Еврокомисията, която прогнозира за 2015 година бюджетен дефицит от 2.9%. Разходите се увеличават, а приходите не достигат, българската данъчна система е сложна и с много вратички, а данъчните служби срещат трудности при събирането на данъците. Страната се нуждае от ключова реформа, трябва ѝ работеща съдебна система. Само така България ще стане предвидим и благонадежден икономически партньор и ще изпрати тъй важния сигнал, че всички граждани, бизнесмени и чиновници носят еднаква отговорност пред закона, посочват от Еврокомисията."

В тази публикация на австрийския „Виртшафтсблат” е отделено място и на проблема с бежанците. За него и за оградата по българо-турската граница пише и известният журналист Норберт Мапес-Нидик, който добре познава региона. Неговата статия е озаглавена: „Българите обичат своята гранична ограда”. Друг германски журналист, който работи в София - Франк Щир, публикува по темата обширна статия в електронното издание „Телеполис”. Ето няколко цитата от тази публикация:

"На първо място в черния списък"

„България е на първо място в черния списък на наръчниците за кандидат-бежанци, писаха българските вестници, позовавайки се на Владимир Чуков, преподавател в Софийския университет. В българските интернет-форуми подобна новина предизвиква повече подкрепа, отколкото огорчение. Голяма част от българите са на мнение, че държавата им трябва да се държи по-скоро твърдо, отколкото гостоприемно с бежанците, за да отблъсне по този начин кандидатите за политическо убежище. Вярно е, че арабският квартал около улица „Цар Симеон” в София видимо се е оживил, но иначе в столицата бежанци не се виждат. И наистина по всичко личи, че повечето пристигащи в България гледат час по-скоро да продължат на запад.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 булгар

    0 0 Отговор
    А, защо ЕС приеха бившите комунисти и ДС кадрите в Европейския съюз????
    Защо им легализираха и легитимираха кражбите?! Защо ПРИЕХА престъпници?!
    Как защо, за пари! Заради 1,6 милиарда лева членски внос и за някакви мизерни нови пазари и евтина работна ръка. Заради буферна зона пред имигрантите, която дори те заобикалят.
    Сега, ние сме си били виновни?!
    Кака Ева, нещо не си е пила хапчетата.

    Коментиран от #2

  • 2 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "булгар":

    Ех,булгар,булгар, членския ни внос е многократно по-малък от това което получаваме.
    Всичко е ясно и хората ти го казват.Кой ни е виновен,че имаме носталгия по миналото и не искаме да се разделим с него.
    Бившите комунисти приватизираха държавата,инфилтрираха се във властта и сега са наши работодатели и законодатели.
    Народа това иска и това получава.
    В Полша казаха категорично на комунистите да стоят далече от властта и да си гледат внуците.
    Сега Полша е във възход.
    У нас 50% милеят за Путин, а другите 50% са фенове на чалгата.
    Не искаме модерно земеделие, а да се върнат съветските ТКЗС-та.
    Не искаме достойни доходи, а ниски цени на хляба,тока и бензина.
    Ченгетата не искат високи заплати, а да се пенсионират на 40 години +20 заплати и да не вършат нищо щото така е по-лесно.
    Искаме безплатно образование,здравеопазване та да могат циганите по-лесно да променят демографския характер на нацията.
    Не искаме тези които заслужават да взимат повече пари от нас и така нацията остава без лекари,учители и всякакви специалисти.
    А какво точно искаме?
    -Да се върне бай Тошо.
    -Да се върнат службите които да всяват страх и ред.
    -Да ходим на държавна работа и да не работим, щото единия ден е понеделник,другия ден е петък, а третия ден е празник или рожден ден на някой.
    -Всички да сме еднакво посредствени и социално слаби каквито бяхме 50 години.
    Да изброявам ли до безкрай още?
    Приеха ни в Европа за за не се превърнем в сателит на руснаците и защото се надяваха ,че не сме толкова деградирали и ще намерим сили да се възродим така както го направиха чехи,поляци, прибалтийските народи.
    Жалко е, че нашите дядовци и баби бяха хора на честта, а ние сега разпродаваме това което е останало от тях за стотинки.