Last news in Fakti

22 Септември, 2015 13:37 2 761 3

Друго време – друг свят

  • друго време-
  • друг свят-
  • милен ганев-
  • независимост
Друго време – друг свят - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В дните, когато отбелязваме Независимостта, Освобождението и Съединението, става все по-непонятно за разума, как народът ни някога е бил способен на нещо подобно. Друго време, друг свят, както пее Данчо Караджов. Явно и други хора, с друг дух. Понякога ни се струва, че никога не ги е имало. Нито героите, нито събитията Някой ги е измислил, за да имаме история. Че бива ли да нямаме? Защото за мнозина историята ни започва от фразата на председателя-президент Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат“. Или Станко, както опита да се оправдае приемникът на Живков по-късно.

Празничното настроение отстъпва на омерзението, че успяхме да прецакаме всичко, което можеше да бъде прецакано. Срам и яд. Не заря и парад.

Детето искаше да му разкажа за Деня на независимостта. Зарадвах се, че проявява интерес и тръгнах да разказвам, но изведнъж ми заседна буца на гърлото. Какво е независимост, тате? Не знаех какво да му кажа.

Дни наред  се чудим, пуснал ли е Бойко руски самолет през родното небе или го е отпратил. И той самият се чуди. Мислех да кажа на детето, че „независимост“ е да не ти пука. Поне с такива хора страната ни е пълна и даже мога веднага да му посоча някои екземпляри.

Каква независимост има страната ни, когато след всяко решение на управляващите, Вашингтон, Москва или Брюксел ни хокат?! Нашите бързат да се поправят. „Виноват, мосю, товарищ, сър…“  Какво направихме с нашата страна?  Какво направихме и с нас самите? В дни като тези, когато телевизиите предават как политическият елит облазва исторически места и претака за стотен път заучени фрази, нормалният човек изпитва чисто физическа болка. Днес най-великото дело, на което е способен българинът, е да усвои балкона на панелката си. Героизъм, граничещ с подвиг. Какво да се прави – друго време, друг свят.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Тече планомерно унищожаване на християнска Европа. Ние сме част от нея.
    От журналисти като Ганев искам не само констатации, но и анализ на причините и движещите сили на тези процеси. А иначе, констатациите ги правят и то по-подробно, всички бръснари, таксиметрови шофьори и бармани.
    Анализ дай, Ганев, не констатации.
  • 2 Кибик

    0 0 Отговор
    В БГ има около 7 милиона анализатори, всеки един от които знае какви са проблемите и какво трябва да направи всеки друг, но не и той/тя за да се оправят нещата. Повечето от тези които са готови да предприемат някакви действия за да подобрят съдбата си вече напуснаха БГ.
  • 3 чичо пичо

    0 0 Отговор
    Така е мили деца. Болшевишкият СССР и нашите продажни комунеги, много от които се нагаждаха към БКП и комунизма с цел облаги, ебаха мама и на БЪлгария от 1944 г. до 1989 г. И след 1989 г. пак ДС и БКП разградиха държавата за да си я заграбят по свой модел и способ не без участието и контрола КГБ и Русия. Това е. Няма вече кой да се бие за България както нашите деди. Планово комунистите разградиха държавата с цел да няма промишленост и икономика- нищо да няма, и децата ни избягаха на запад, а така другарите няма да имат съпротива от интелигентни млади хора срещу безнаказаното си върлуване вече повече от 70 г. Докато не се разследват престъпленията на комунистическата партия и нейният правоприемник сега , няма да има никога спокойствие в тая държава, няма да има нищо, а само съпротива от другарите срещу всякакви промени. Но няма кой да направи нещо, всичко е перфектно изпипано от подривните другари, те това нещо конспирацията го владеят перфектно, в Москва се школуваха 45 г.