Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Септември, 2015 10:26 3 700 21

Русия да спре с политическите репресии срещу украинските патриоти

  • микола балтажи-
  • украйна-
  • русия

Анексията на Прибалтика от бившия СССР никога не беше призната от Запада. В наши дни подобна е ситуацията с аншлуса на Крим, който стана в XXI в. и пред очите на световната демократична общност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ние никога няма да изоставим  Олег Сенцов, Олександър Колченко, Надежда Савченко и други украински политически затворници и ще продължим да се борим за тяхната свобода. Това заяви в интервю за Факти.бг украинският посланик в България Н. Пр. Микола Балтажи.

Анексията на Прибалтика от бившия СССР никога не беше призната от Запада. В наши дни подобна е ситуацията с аншлуса на Крим, който стана в XXI в. и пред очите на световната демократична общност. Нашата задача е да си го върнем, но това ще стане по един цивилизован  път.

Според него руският президент Владимир Путин иска мащабно да дестабилизира Украйна. Всички тези опити на Кремъл изострят чувствителността на обществото ни и неговата готовност за достойно отразяване на руската военна агресия.


Ваше Превъзходителство, отново се наблюдава тревожно разрастване на насилието в Източна Украйна. Мисията на ОССЕ в Украйна твърди, че „географският обхват на конфликта, изглежда, се разширява". Къде трябва да се търси изхода от продължаващите сражения?

Властите в Украйна и цялата демократична общност държат,  че единственият изход от военния конфликт с Русия е мирното урегулиране на базата на преговори, диалог и установени формати, които работят. Това са Нормандският формат и Минският процес. Имаме и Контактна група. Както виждате съществуват доста механизми и пътища за диалог и за мирно урегулиране на  конфликта. Ситуацията се успокои и броят на обстрелите никак не може да се сравни със ситуацията преди месеци, но военната агресия от страната на Русия срещу Украйна продължава. Ние, украинците, сме мирна нация и искаме възстановяването на мира в Донбас. Искаме да се занимаваме с реформи и с подобряването на реалния живот на всички граждани, които за тези цели и за европейските ценности излязоха на Евромайдана. Това е нашата цел и ние държим на нея.

Трябва да отбележим, че Украйна изпълни своите задължения по Минските споразумения, но ние искаме това да го направи и Руската федерация и контролираните от нея незаконни военни формирования.

Полша обяви, че иска разширяване на Нормандския формат с включването на съседите на Украйна като стъпка за постигането на мир в Украйна. Удачно ли е включването на Варшава?

Всяко едно разширяване на какъвто и да е формат се решава със съгласието на страните. Полша е наш приятел, партньор и адвокат. Тя взема активно участие в мирното урегулиране като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Ние смятаме, че в момента съществуващите формати все още не са си изчерпали възможностите.

Разбира се, че бихме могли да постигнем много повече, но това е друг въпрос. В момента е изключително важно да се фокусира върху изпълняването на Минските споразумения. Времето, когато Русия се занимаваше с миротворческа риторика и обвинения срещу Киев, вместо да си изпълнява задълженията по Минските споразумения, мина.

Г-н Посланик, имате ли притеснения, че в центъра се поставят Минските споразумения, а незаконната анексия на Крим сякаш минава на втори план?

Аз нямам подобно притеснение. Моето най-голямо притеснение е, че Русия по един незаконен начин анексира Автономна република Крим, която е част от територията на суверенна Украйна.  Чрез пропагандната война, която Русия води срещу Украйна, по този начин беше направен опит ужким да се защити рускоезичното население, но се оказа, че това е ефимерна цел и приказка. Реалната цел беше друга – насила да се присъедини Крим, да се превърне във военен бастион на Русия в региона, чрез който да заплашва не само непокорната Украйна, но и цяла Европа.

Каква е ситуацията днес в Крим и Донбас? В наши дни преди всичко се наблюдава системно и мащабно нарушаване на правата на човека в АРК, за което свидетелства и доклада на Бюрото на демократичните институти и правата на човека (БДИПЧ) и Офиса на Върховния Комисар по правата на човека, публикуван на 17 септември. Трябва да се види и какво пишат не само местните руснаци, но и руските депутати, които са взели участие в анексирането на Крим. Те говорят за тотална корупция и тотално нежелание на т.н. местни власти да извършат реформи, брутално нарушаване на правата на човека, от което страдат преди всичко украинците и кримските татари. Все по-често се говори, че в Украйна е било по-добре. За мен това е много важен сигнал, че хората в Крим  започват макар и бавно да „изтрезняват“.  Това важи и за Източна Украйна.

Искам ясно да  отбележа, че Украйна никога няма да се съгласи с незаконното анексиране на Крим. Нито един юрист, експерт руски или друг, никога няма да докаже «легитимността» на това международно престъпление. Украинското ръководство и дипломация няма да забравят темата Крим и я поставят като предмет за преговори.

Анексията на Прибалтика от бившия СССР така и не е беше призната от Запада. В наши дни подобна е ситуацията с присъединяването на Крим, което стана в XXI в. и пред очите на световната демократична общественост. Нашата задача е да си го върнем, но това ще стане по един цивилизован  път. Както каза нашият бивш държавен глава Леонид Кравчук, че трябва да се създадат такива условия, при които народа, аплодирал Путин след анексирането на Крим и Севастопол, пак ще аплодира при връщането им.

Това, което става в сегашна Русия, имам пред вид последните събития, свързани с незаконните присъди на украинските патриоти Олег Сенцов, Олександър Колченко и други, са свидетелство, че Москва не само нарушава своите международни задължения и нормите на международното право, но фактически се отказва от ценностите на свобода и демокрация. Това е свидетелство, че Русия е прекрачила крехката граница, която я приближава към тоталитаризма. Тя игнорира призивите на световната общественост и  неправителствените организации да освободи политическите си затворници. За мен е важно Русия да се вслуша в тези призиви и да прекрати политическите преследвания - говоря и за случая с Надежда Савченко и за други украински патриоти.

Възмутителна е и практиката на правоохранителните  структури  на Руската федерация да водят намиращи се извън всякаква логика  съдебни разследвания и срещу политици и военни на Украйна. Сякаш не руските танкове и военнослужещи се намират в Украйна, а обратното. По-голям абсурд е трудно да се измисли. Тоест руската Темида не разследва военните престъпления, които се извършват от собствените управници, военнослужещи и така наречените "опълченци" на територията на суверенна Украйна, а води разследвания срещу украинските граждани. Но за вътрешно руско консумиране, за едни зомбирани хора, това функционира.  Не е един път съм казвал, че от началото на военната агрессия срещу Украйна Кремъл действа по принцип «Крадеца вика - дръжте крадеца».

Става ясно, че Русия се превръща в тоталитарна държава с идеологиите на репресии, милитаризъм и реваншизъм. Това е заплаха за цялата световна общност и демокрацията, за стабилността в Европа и света.

Какво е впечатлението Ви за отношението на хората в България към конфликта между Русия и Украйна?

Трябва да направим разграничението между държавна линия, която подкрепя териториалната цялост на Украйна и осъжда незаконната анексия на Крим. На XII-та конференция за сигурността в Югоизточна Европа президентът Росен Плевнелиев излъчи много ясни и силни сигнали на подкрепа. Не може през XXI в. една държава да си позволи анексиране на територия от друга суверенна държава. Това е лош прецедент за времето след края на Втората световна война.  

Ако се говори за обществото, бавно се забелязва позитивна  трансформация на мнението на хората, което става на фона на силната руска пропагандна война, в която се включват телевизии, печатни и електронни медии, проруски неправителствени организации, някои партии, политици, експерти и др. Но все повечето хора разбират, че военния конфликт в Украйна е една авантюра, измислена и извършена от Путин, която струва скъпо не само на украинците, но и на самите руснаци в самата Русия. Проблемите на руската икономика се задълбочават. В същото време подкрепата към Украйна се засилва не само от страната на проукраинската коалиция, но и от международните финансови институции, а Москва продължава да се самокапсулира и самоизолира.

Искам да благодаря на българските приятели за рехабилитацията на украинските войници и за организирането на почивките на украинските деца на загинали военни в АТО и временно преместени хора. Това са реални примери за солидарност и приятелство, които ние много високо ценим.

В същото време България е демократично общество и не може всички да мислят по един и същи начин. Радваме се на подкрепата от българските приятели и не сме щастливи, меко казано, когато се говорят неща от отделни политици, експерти и обикновени граждани, които показват, че не са запознати със ситуацията в Украйна и са подложени на руската пропаганда.

Не мога да отбележа случката и с малката българска певица Кристина Димитрова (Крисия). Тя е едно талантливо дете, което активно участва в подготовката на Детската Евровизия и чието развитие следим. Ние от сърце й желаем най-добри резултати. Но в същото време при нейното посещение на временно окупираната от Русия територия на Крим организаторите фактически нарушиха териториалната цялост на Украйна и съответното постановление на украинското правителство №367 от 4 юни 2015 г. , което регламентира реда за посещението на окупираната територия на Украйна (може да се открие на уеб-сайта на МВнР на Република България като препоръка за българските граждани).

Това е и в противоречие с официалната позиция на Република България. Ние внимателно и чувствително следим за подобни неща и по съответен начин реагираме. Указът на президента Петро Порошенко е предупреждение за всички политици, журналисти, експерти, културни дейци от различни държави, които с техните незаконни действия нарушават териториалната цялост, закони и правила на Украйна, подкрепят опитите на Кремъл  за международна легитимизация на окупирания Крим и фактически се превръщат в част от «хибридната война» на Русия срещу целия демократичен свят.


Моля обяснете, какъв е точно смисълът на закона за децентрализация, който предизвика последните събития пред украинския парламент? Промените в Конституцията на Украйна събудиха страховете за нов Майдан.

Поднасям своите съболезнования на роднините и близките на загиналите при сблъсъците. Ясно е, че това е добре подготвена провокация, терористичен акт, през който загиват трима гвардейци и са ранени 157 представители на правоохранителните органи. В момента продължава разследването, лицата, които извършиха това престъпление, са арестувани. Смятам, че е логично да се започне от въпроса за децентрализацията. След това по-лесно ще обясним и развоят на събитията, който е абсолютно неприемлив. В едно демократично общество е недопустимо използването на терористични методи за постигане на политически цели. Децентрализацията е в основата на демократичните реформи, защото трябва да се дадат  повече правомощия от центъра към регионите. Тук не става дума само за Луганск и Донецк или Крим, а за цялата територия на страната.

За 24 години независимост на Украйна не успяхме да се преборим и да успеем с тази много важна реформа. Властта беше централизирана и всички въпроси се решаваха в Киев. Това е целта и не става дума за особения статут на Донецк и Донбас, което изисква Русия, това го няма и в промените на Конституцията. Русия първоначално искаше т. нар. защита на рускоговорящото население, а в наши дни се стигна до битки между руснаци от двете страни на фронта. В същност, това е хибридна война, която води Кремъл.

Преди това Русия издигаше лозунгите за федерализация, но това е мъртвородена идея, защото тя няма подкрепата в украинското общество, Украйна няма такива традиции, ние винаги сме били унитарна държава. Сега пък Москва настоява Киев да инсталира пряк диалог с т. нар. лидери на «ДНР» и «ЛНР», които представляват интересите на «народа на Донбас». Не е ли по-добре руските управници да се занимават със своята собствена страна, която на думи е федерация, а на практика е много по-централизирана от Украйна? След искането за федерация Русия измъкна ефимерния и миришещ на нафталин проект за Новорусия. Сега се появи искането за особен статут на Донбас. Москва иска да принуди Киев да започне да говори с бандитите, които бяха прехвърлени в Украйна.

Ние не приемаме този натиск, а ще говорим с тези, които бъдат избрани от народа в резултат на честни и свободни избори. Местните избори, измислени от терористите с пълната подкрепа на техните началници в Москва без участието на наблюдатели от ОССЕ, няма да бъдат признати от никого и могат да сложат край на Минските споразумения.

Путин иска мащабно да дестабилизира Украйна. Всички тези опити на Кремъл изострят чувствителността на обществото ни и неговата готовност достойно да отрази руската военна агресия. Русия продължава да концентрира 50 хиляди войници на границата с Украйна, на окупираните територии се намират до 40 хиляди души, включително и 9 хиляди кадрови руски военни. В Донбас е създадено мощно военно съединение, основата на което са армейски корпус, ръководени от руски генерали. Русия действа и с пета колона в Украйна, за да държи обществото ни в напрежение и да провали реформите. Успешните реформи в европейската  Украйна са най-страшното, което може да се случи на Путин.


В последните месеци западни издания и анализатори припомнят за продължаващата енергийна зависимост на Украйна. Каква е ситуацията в момента? Можем ли да очакваме през зимата да има нова газова война между Украйна и Русия?

Украйна е предвидим и сигурен  партньор в газовите доставки на руски газ за Стария континент. Миналата зима нямаше проблеми. Трябва да припомня, че от газовата криза през 2009 г. бяха направени редица експертизи на газопреносната ни мрежа и няма нито едно потвърждение на руските обвинения за кражби на синьо гориво.

Трябва да припомним, че още от октомври 2008 г. Кремъл започна пропагандна кампания на Запад, че от 1 януари 2009 г. Украйна ще спре доставките. Както виждате, информационната война на Русия в енергийната сфера започна много преди нейната военна инвазия в Украйна.

Ние сме сериозна транзитна страна и си спазваме задълженията, разбирайки, че ЕС е наш стратегически партньор.

За Русия много ясно се вижда, че синьото гориво не е стока, а оръжие за политически натиск и шантаж. Това се вижда ясно от различните цени за руския газ в Европа. Не виждам например  никаква икономическа логика във факта, че цените за Германия са по-ниски от тези за Украйна. Тук присъства чиста политика.

Ние предложихме, за да няма корупция и спекулации, европейските страни да купят газта на украино-руската граница. В момента чрез реверса вече внасяме повече газ, отколкото от Русия. За нас е по-изгодно да купуваме синьо гориво от Словакия, например.

Крачка след крачка ние се еманципираме от енергийната зависимост от Руската федерация. Не може газта да бъде политическо оръжие.

Трябва ли ЕК да изпрати силен сигнал до Украйна за европейската им перспектива?

Отговорът ми е еднозначен. Колкото повече позитивни сигнали се излъчват, толкова украинците по-успешно и последователно ще  вървят по пътя на реформите. Опита на европейските държави свидетелства, че това е много мощна мотивация за промените. Мястото на Украйна е в Европа. Споразумението за асоцииране е голям шанс за Украйна.

Настроенията в обществото са ясни в момента, защото военната агресия от страната на Русия консолидира украинската нация. Но ЕС трябва да излъчва повече сигнали, което липсваше по времето на Оранжевата революция. Европейските политици трябва да разберат, че помагайки на Украйна, ЕС помага на себе си. В момента за нас е важен позитивният сигнал от Европейската комисия за въвеждането на безвизовия режим за украинските граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЧ

    0 1 Отговор
    Украинците и циганите са на един акъл. За тях всичко законно е репресия или нарушаване на правата им. Ако трябва да плащат или да работят значи са нарушени правата ми. Те и американците са така.
  • 2 къртица

    0 1 Отговор
    Именно подобни патриоти убиваха и палеха мирни граждани в Одеса.
    Същите патриоти стреляха със снайпери и по скандиращи и по полиция на Майдана.

    Аман от патриотите вкарали страната в гражданска война. Преди тях имаше просто мир...хубав или лош, мир.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "къртица":

    За твое инфо ще припомня,че както в целия Източен блок,така и в България имаше "просто мир"...малко хубав и много лош,но МИР.А който не мирува-в Белене или Скравена!Дори имаше специална песен но комунистическите композитори и поети,в която "радостно" се припяваше "ДАААА ЖИВЕЙ,ЖИВЕЙ МИРАААА"...

    Коментиран от #4

  • 4 Кольо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Вземи си бий камшика и да те няма! А песента е " да живей, живей труда..."

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кольо":

    Мдааа...Ученици,изказвам похвала на Къртичин Кольо защото може и да си бърка в носа,но за разлика от вас внимава в час и реагира правилно/и емоционално/ на умишлената ми подмяна да "некои думички" в популярната песен:)

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "къртица":

    убийците на майдана както и провокаторите в одеса са с база москва ,това е доказано със солидни доказателства,а лъжците като теб са си просто ...лъжци!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Bullgar

    0 1 Отговор
    Казаците първо да се издължат на Москва, и после да лаят. На фашагите украински не бързайте да съчуствате - те ще ви седнат на масата, ще ядат и пият повече от вас, като се напият ще ви псуват, а като им потърсите сметка ще ви налетят на бой - СТРАШНО ГАДНО ПЛЕМЕ! Който не ги познава нищо не знае. Колкото до Крим - да пият по една студена вода.....
  • 9 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Деси ма ми що се изказваш като стоян. Те неофашистите са си в киев и е достатъчно терористите от вашингтон да им надуят фитилите.

    Както винаги ако човек иска да се информира по даден въпрос трябва да прочете коментарите ти и да разбире кое как и кога не се е случило. Работиш като про Руски трол целящ обратна реакция.

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    така е байко ,сега станах и проруски трол :)!кво ли няма да измислите путиновите клакьорчета за да скриете истината :)!може спокойно да провериш ква е реакцията на огромна част от държавите по света,как те определят руско-украинския конфликт ,кого обвиняват за него и най-важното кой е наказан със санкции!тогава ще си отговориш на въпроса ,къде са фашистите и неонацистите .ти обаче може да ги светнеш европейците,американците,китайците,турците,австралииците канадците и т.н. народи дето не са разбрали,че сащ са терористи че украинците са неонацисти,а руснаците демократи :)))))))))))))),кво да правиш не всеки има твоя умствен потенциал и информация!
  • 11 Сибирь

    0 1 Отговор
    Интересно, какви са тия "солидни доказателства" за руска намеса?!! ЕДНО ПОНЕ !!! И кой наложи санкции ? САЩ и колониите му! Къде намеси Китай и Турция ?! Преди два дена ердоган беше в Москва,чули какво каза?
    А ,че хитлер е новият кумир на нацисте в Киев- ами те дори не го и крият! А знаеш ли откъде се прукнаха толкова много нацисти последните 20 години в Украйна?
    Ти в Украна била ли си? Колко човека от там познаваш?

    Коментиран от #13

  • 12 Сибирь

    0 1 Отговор
    В Русия има около 4-6 000 000 украински граждани ,повечето от които работят там. И те ли избраха "европейският път" ? Путин искал да ви дестаабилизира кочината? Въвежда визи и спира всякакви парични преводи към вас.Заводите сами си ги уищожихте.
    Власт дошла с кървав преврат,която смазва всеки несъгласен,правеща геоцид срещу рускоезичното население..... колко още ще искарате? Докато свършат парите на ЕС и сАЩ?

    Коментиран от #14

  • 13 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сибирь":

    доказателствата са хиляди.нека ги степенуваме.
    1.руски войници заловени от украинската армия.
    2.руска техника воюваща на страната на сепаратистите и непритежавана от урайнската армия.
    3.логистична потдръжка от муниции и компоненти за ремонт на техниката ,без които днр и лнр не биха могли да въстановяват снаряжение и бойна техника.
    4.огромно количество руски граждани организирани и екипирани преди да бъдат изпратени в района на бойните деиствия.
    5.единно руско командване на частите водещи бойни действия както и елеминиране на несъгласните с това единно командване.
    6.масирана информационна кампания целяща трайна дезинформация на хората интерасуващи се от конфликта ,финансирана от руското правителство.
    7.признания на самия путин за действията на руската армия в крим и по-точно за неговото решение крим да бъде окупиран преди провеждането на фиктивния референдум.
    за всичко казано от мен има солидни доказателства известни на белите държави и приети от тях ,както и от турция и китай излезли с изявления на техните лидери по казуса в украйна .
    тва че ердоган бе в москва ,не му попречи да обвини русия в окупацията на крим и да спре преговорите за турски поток.между другото в москва той не направи изявление за украйна но в киев направи :)!хитлер е кумир и на нацистите в москва ,които са в пъти повече от нацистите в киев.

    Коментиран от #16

  • 14 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сибирь":

    рапторе,направи справка ,колко украински граждани живеят в русия преди да пишеш ,щото се излагаш цифрата е в пъти по-малка .тези дето са в русия са окупираните 2 млн кримчани и общо по статистика още милион други,за сравнение може да провериш колко украинци живеят в европа ,въпреки че са там нелегално за разлика от русия ,където част от тях са насила:)!що се отнася до заводите нашите са в мноооооого по-добро състояние от вашите.тук се събориха тези дето така или иначе не им бе тук мястото като кремиковци и химко,но при вас си бачкат и хората мрат в смратта и беднотията ,особено в райони дето няма друг поминък и местните олигарси властват над изстрадалото население така както бяха при крепосничеството и после при сталин и ленин.
    що се отнася до властта в киев,провери рапторе преди да повтаряш като папагал рт то кво е преврат и тогава използвай твърдението .
    и на последно място,чакай да им свършат на американците парите :)))))))))))))))),така както чакаше дядо ти партизанина ,а предполагам и баща ти ,мизерствай оплаквай се и чакай!!!

    Коментиран от #15

  • 15 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    ти наистина нямаш представа за какво говориш! Ти или си тъпа,или лъжеш преднамерено! Не съм раптор,аз съм българин,живял в Русия,от 2002 до 2010 съм прекосил Украйна над десет пъти,имам приятели от Вадул Сирет,Черновци и Мукачево до Донецк.
    1. 4 000 000 бяха украинците за 2013 г.,които са имали адресна регистрация в Русия.Тия без такава неяма как да бдат преброени. Предполага се например ,че над половината проститутки в Москва са украинки.Огромният процент от гастърбайтерите от Украйна бяха от западната и част,защото там работешта индустрия няма ,едно голо поле е !. От Крим почти нямаше емигранти. Та много ми е интересно как са насила ?
    2.Девойко малолетна,повечето заводи в България бяха фалирани умишлено ! А Русия е силно развита индустриална държава, огромната част от заводите и са модерни,а се откриват и нови. Живях в Красноярск,който е един от индустриалните центрове в Сибир,много добре знам за какво иде реч и,тия глупости ги разправяй на някой друг.Бедни има,но има и села,които са на 200-3000 км. от най-близкият град,иначе огромната част от руснаците си живеят добре. Русия е модерна и доста уредена държава. Какво крепостничество те гони,какви глупости пишеш !
    А що се отнася до САЩ - виж колко им е дългът,кои са им кредиторите и какво им казаха китайците :)
    Аь да и баща ми, прибрах се да го гледам,защото докторът от ТЕЛК му каза "Каквои мислиш,че като не можеш да ходиш ще ти дадем пенсия ли ! " Баща ми го напсува. Зае..х си семейството и работа за 500 лв седмично,но не човекът си живя до последната си минута обгрижван. Строил е половината Пловдив и областта.

    Коментиран от #17

  • 16 Сибирь

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Егаси и доказателствата :
    1. Четирима преминали случайно границата,от украинска страна са стотици. Значи ли ,че хунтата в украйна напада Русия?
    2. Доказателства за "руска техника"? Или всичко шроизведено в СССР е руско? Виж за американска има.
    3.В Донбас са едни от най-големите складове за боеприпаси в Украйна,както и няколко завода за производството. Другото е доброволна помощ от руски граждани,аз например участвах в покупката на биноклии.
    4. Огромното количество руски граждани са доброволци,много от които са с украински корени,екипировкаа им е купена с техни пари или чрез дарения.
    5. Ей тука по-подробно, кой са елиминирали,кой командва? Или ще ми преразказваш мокрите сънища на "правозащитниците" финансирани от САЩ
    6. Дезинформацията е от украинска и американска страна,имам лични приятели които са пътували до Донбас с конвои с помощи ,каякто и доброволци. Те са видели с очите си какво става.
    7.Путин призна,че "вежливите хора" попречиха да се направят провокации и лее кръв,както стана в Одеса и Харков. По какъв начиун са влиали на референдума?
    Това за белите държави е върхът ! Кои са тия бели държави? Тия дето направиха наркотърговците и касапите ,расфасоващи хора за органи господари в Косово? Т%ия дето въоръжаваха талибаните и ИДИЛ? Колко са солидни тия доказателства,като БОВ на Садам? Как во стъана с Боингът?
    А ердоган каза,че иска стокооборотът с руснаците да стане 100 000 000 000 $ годишно ! За наща сметка

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 17 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Сибирь":

    преброени са и може д им видиш тренда.отваряш население на русия и гледаш как за 8 години украинците от 3 млн са намалели на 2.тва са регистрираните без новодошлите от крим.демек украинците се изнасят от русия,а не се заселват и това според руската статистика после отваряш на украинци и гледаш колко има заселени в българия сащ и т.н.гледаи руските данни или украинските те са много по точни от българските.та в русия 2010 е имало под 2 млн украинци с тренд на намаляване ,а в сащ,канада има над два милиона с тренд на увеличение.та тва са статистиките включително и от руски източници,далече ,далече от твърденията ти за 4-6 млн. и за това ,че украинците предпочитат приоритетно русия пред запада.
    2.втората ти лъжа е още по-смешна и от първата :)!русия няма никаква индустрия извън добивната,която съставлява основна част от износа и ,а стоките за вътрешно потребление дето призвежда са пълен боклук,като дрехи, автомобили ,храни и са практически неконвертируеми демек могат да се продават само на руснаци и то насила.руската инфраструктура,здравеопазване,политическа система са извън стандартите на европа включително и на българия.предприятията им нямат екологични стандарти и в добивните им градове е практически екологична катастрофа ,а населението е силно алкохолизирано и наркоманизирано и това пак по руска статистика :)!но щом това са предпоставки за добър живот ок значи си живеят добре :)))))).щом твърдиш че русия е модерна и уредена държава би ли постнал снимки на
  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сибирь":

    1.руски войници локализирани в украйна има хиляди.частите на кадиров не се криеха,а украинците хванаха цяла рота руски десанчици за които путин обясняваше как са се объркали.в тубата е пълно с руски маики на убити войници от руската федерация търсещи правата на загиналите си в украйна деца,освен това путин награди съвсем официално с орден суворов псковските десанчици за операцията на руската армия при иловаиск,може да го провериш също.сибирските полкове от дръпнати якути са също там снимани на руските си бмп та или танкове ....
    тва са малка част от неоспоримите доказателства за руско военно присъствие в украйна ,а такива има милиони,щото вече всеки има телефон, фейсбук и поства в мрежата.русия създаде цяла индустрия от фалшификации ,но това не помага :)))))!
    2.така е но мили ми путинофилчо има модел танкове дето украйна никога ги е нямала и няма на въоръжение ,а те са в донбас.те няма как да са там ако не са дошли от русия :)!!!!!!
    3.ти си купил бинокли ,но война се води с военна индустрия ,трябват,снаряди ,патрони части за танкове и всичко в огромни количества ,които 2 милионен донбас няма как да произведе особено поставен под икономическа блокада ,щото дори и да работеха въпросните заводи те няма от къде да си набавят всичите суровини.днес в донбас има военна групировка адекватна на българската армия преди да се съкрати и няма как тя да се потдържа с ресурсите на тези 2 млн човека ,тва е истината!
    4.руските граждани с мюсулманско вероизповедание родом от
  • 19 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сибирь":

    4.руските граждани с мюсулманско вероизповедание родом от кавказ и те ли са с украински корени?въоръжени и екипирани еднакво с единно командване?системата е съвсем друга и ти знаеш ,ква е което те прави автоматично лъжец.има три вида
    доброволци.първите са служители на омон и други спецподразделения на руското мвр ,пращани в командировки ,втория вид са зомбираните ентусиасти и трета част са наемниците предимно хора с военен опит събрани от структурите на руския запас.и за трите групи е направена държавна организация по събирането им ,екипирането и изпращането в донбас,а там са и организирани и командвани от руски щатни офицери с единен щаб.има достатъчно заловени или разкаяли се дето обясняват ква е системата ,за съжаление на господин путин!
    5.няма да ти пресъздавам нищо.провери за бригада призрак и кво се случи с ръководството и и защо,провери как се елеминира бес и защо.има достатъчно данни за това.разгледай руските кадри от превземането на дебалцево,кой приемаше украинските пленници и защо ?
    6.да точно така това е основния приом на доносника провокатор,винаги започва донесението си с :един приятел ми каза :))))))))))))).само че освен тва дето ти са разказали приятелите ти има и обективна истина всячески прииначавана от руските сми,което се случва ежедневно.днес руската телевизия е на нивото на съветската от 1980 ,безсрамни лъжи ежедневно и по много и за това русия дава стотици милиони евро годишно.тва са фактите ,а тва дето са ти казали приятелите ти въ
  • 20 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сибирь":

    7.путин каза че е излъгал преди това ,когато обясняваше че вежливите хора било местно опълчение ,тва каза просто и аругантно в последния руски патриотичен филм.каза че той ги е пратил и те са окупирали крим преди референдума.тва по всички стандарти на света си е инвазия,при това решена еднолично от царя на русия.без дискусии в сената,без допитване до народа и тва че ти не виждаш в това проблем е доста смущаващо.та и се питаш как това е повлияло на реверендума :)!ами повлияло е така както би повлияло ако в кържалииско влезе турската армия и след като го окупира проведе референдум,или както бе повлияла съветската окупация на българия при изборите след това.дано си си направил извод как е повлияло.
    и накрая ,русия е далеч от това да има право тя да бъде някакъв хуманитарен стожер и ти да излизаш с този номер.където е стъпил руски крак е оставил само разруха и мизерия като почнеш от българия и стигнеш до куба.в косово тва бе единствения начин за да се спрат сръбските шовинисти да убиват .те го правиха 70 години избиваики и огромно количество българи,а последния им номер бе да изгонят 2 млн. албанци познаи къде,но ти незнаино що плачеш за техния интерес забравяики своя български?талибаните и идил не са въоръжавани от запада напротив той воюва с тях.садам бе диктатор и независимо че нямаше тези оръжия за които го обвиниха ,света е по-добро място без него .боинга го свалиха руснаците ,доказа се безспорно и сега следва процес за обезщетения и нови санкции срещу р

    Коментиран от #21

  • 21 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Десислава Димитрова":

    Мдааа, някой пак се е предозирал.