Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 10:53 1 500 3

Зеленото задкулисие върви към престъпление

  • еколози-
  • планини-
  • натиск

Еколози продължават да упражняват натиск над държавни служители

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Принуда и натиск над държавни служители - това е най-новият метод, който партия „Зелените“ и съдружните й неправителствени организации прилагат, пише в анализ в. „Труд“. Според родното законодателство този похват е престъпление, за което се лежи в затвора.

Но какво се случва?

От няколко дни „еколози“ обикалят министерства с ултиматума: „Коригирайте положителните становища, които сте дали за новия План за управление на Природен парк „Витоша“. Както „Труд“ писа в предните си два броя, редица държавни служители на земеделското ведомство, взели положително отношение за проекта на плана, са станали жертва на натиск от страна на „природозащитниците“. Схемата, по която се действа, е следната - първо се срещат с хора на ръководни постове във въпросните министерства, за които е публична тайна, че са от техните кръгове. След като получат инструкции, шефовете събират своите подчинени, казали „да“ на плана. Започва искане на обяснения, а после и натиск да променят становищата си.

Освен че всяка корекция на оценките на Плана за управление на „Витоша“ ще бъде извън всички нормативни процедури и срокове, самото действие на еколозите е престъпление по Наказателния кодекс, коментираха юристи пред „Труд“.

В Глава втора, раздел Пети от НК е записано, че „който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години“.

Началото

Всичко започва на 25 септември, когато се провежда среща между ръководни кадри в Министерството на околната среда и водите, представители на партия „Зелените“ и на коалицията „За да остане природа в България“. По време на разговорите „еколозите“ са поискали цялостната преработка на плановете на НП „Рила“, НП „Пирин“ и са атакували проекта за Природен парк „Витоша“. В края на миналата седмица зам.-министърът на екологията Бойко Малинов привиква си директора на „Рила“ Красимир Андонов и му обяснява как планът на ръководения от него Национален парк трябва да се коригира. В понеделник същата съдба сполетява и шефа на НП „Пирин“ Росен Баненски.

„Еколозите“ не си губят времето и се запътват към основната си цел, която е под опеката на земеделското ведомство - проекта за ПП „Витоша“.

ПП „Витоша“

Тази седмица заемащият незаконно длъжността председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев разговаря с директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. След нея Кръстев вика при себе си всички служители на Дирекцията на ПП „Витоша“. Именно на нея започва бруталният натиск заради положителните становища. Целта - всеки, дал добро мнение за проекта, да го смени с негативно. Според източниците на „Труд“ двама чиновници моментално са поддали и са казали, че вече не са „за“ новия план. Не е ясно дали знаят, че по този начин влизат в нарушение, тъй като процедурите за оценките вече са отминали.

Целта

От години партия „Зелените“ и гравитиращите около нея неправителствени организации саботират развитието на зимния и летния планински туризъм у нас. Въпреки това, когато се пусне обществена поръчка за изработка на план за управление на някой природен или национален парк, винаги добре познати „еколози“ правят сдружения и кандидатстват на конкурсите.

Последният пример е Планът за управление на НП „Пирин“, на който се яви обединението „Пирин 2014“. То остана единственият кандидат, но съдът постанови, че консорциумът не може да спечели процедурата. Причината - неговите кадри нямат нужната експертиза, за да изготвят проекта. За „еколозите“ финансовата загуба от това решение на магистратите бе голяма, а ударът - тежък.

Лицето

Лицето на повечето инициативи на „еколозите“ е бившият директор на ПП „Витоша“ Тома Белев. До днес той продължава да се подписва като председател на Асоциацията на парковете в България, въпреки че българският съд реши, че Белев заема тази длъжност незаконно.

Дори по време на общественото обсъждане за плана на „Витоша“ Белев дал две негативни становища - едно като гражданин, другото като шеф на асоциацията. Според източници на „Труд“ становищата са еднакви, просто редът на забележките и препоръките е разместен.

Именно Белев е този, който в компанията на една бивша репортерка в популярна кабеларка обикаля ведомствата и оказва натиск на държавни служители относно проекта за „Витоша“.

От другата страна са редица експерти от БАН и Лестотехническия университет. Става въпрос за капацитети, признати в цял свят. Те са категорични в своите положителни становища за новия план за управление на Витоша и в подкрепата си за него.

Не е ясно защо на този етап държавата се доверява на „еколозите“, които са по-известни с търговията с природозащитни каузи и извиването на ръце на властта, а не на авторитетите в тази специализирана област.

Коментарите на потърпевшите служители от споменатите по-горе ведомства са, че техните началници показват липса на управленски и административен капацитет да се справят с натиска на „Зелените“. Налице бил и дефицит на държавност, който личал от факта, че вече няколко правителства не могат да вземат решение - ще има ли балансирано развитие на едно природно богатство, каквото са планините у нас, или ще се играе по свирката на няколко десетки души, наричащи се „еколози“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 катерица

    0 0 Отговор
    Виждам едно голямо зелено чудовище, разперило ръце над столицата ни. #зеленитевън
  • 2 мразим лъжите

    0 1 Отговор
    Виждам една голяма медийна манипулация, която ни праща за зелен хайвер....
  • 3 Иванов

    0 0 Отговор
    "Зеленото" задкулисие в България си има своя червенобузест господар в лицето на Иво Прокопиев и нагъл еко-рекетьор като Тома Белев, който явно му върши мръсната работа!