Last news in Fakti

27 Септември, 2011 11:31 3 355 0

Живко Георгиев: Напрежението ще стихне до дни

  • катуница-
  • живко георгиев-
  • кирил рашков
Живко Георгиев: Напрежението ще стихне до дни - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До няколко дни ще се изчерпят първоначалните импулси на протестната вълна в цялата страна, прогнозира социологът Живко Георгиев пред Факти.бг. Ако напрежението не стихне, протестната вълна, провокирана от събитията в пловдивското село Катуница, ще се обърне преди всичко срещу властта.

Експертът разграничи двете страни на картината, на която станахме свидетели в последните дни. Протестите в Катуница са преди всичко персонални, а тези в страната – етнически.

За Рашкови по всяка вероятност ще има съдебна развръзка, която частично решава проблема. Там няма непременно етно-елемент. Рашкови са толкова типични роми, колкото аз съм типичен американец“, коментира Георгиев. Според него Катуница също не е типично селище с етническо противопоставяне, каквото, например, е плевенското село Мечка.

Живко Георгиев допълни, че за проблема с клана Рашкови отговорност носят и местната власт, и правоохранителните органи. „Какво значи – 20 години търпим? Колко сигнала има от Катуница срещу рода Рашкови? Струва си да се направи разследване за това и за реакциите на правоохранителните органи. Систематичното бездействие по този повод, включително и на гражданското общество, ражда такива ситуации“, допълни той.

Разрастването на напрежението неминуемо ще даде отпечатък и върху изборите, но той няма да е еднозначен. Отражението най-вече ще е върху местните избори. „В някои общини ще спечелят политически сили, които имат потенциал да черпят сили от етническото противопоставяне. В други общини ще спечелят партиите на статуквото или умерено коментиращите, европеидно интерпретиращите ситуацията политическите сили“, коментира Георгиев.

Популистко е да говорим срещу ромите, да яхваш мненията, мотивиращи поведението на футболните фенове. Рашков и неговият клан нямат нищо общо с типичните роми в България. Няма общо и с Кадафи или с Мубарак“, категоричен е той.

На въпрос дали вчерашните размирици в Пловдив, София, Варна и Бургас нямаше да се случат, ако полицията бе действала по-твърдо в Катуница, Георгиев отговори: „Това, което полицията показа, сочи, че тя няма алгоритъм на действие в такива случаи. В първите два дни те бяха прекрасни статисти, макар че като брой бяха достатъчно. Проблемът на полицията не е че не е осигурила присъствие, а че не знаеше какво да прави. Нямаше модел, а би било добре да се поучат от свои колеги“.

Социологът коментира и факта, че повечето протестиращи са млади хора, сред които и доста непълнолетни: „Това е същата агресия, която има и други изблици. Те не са по-големи от насилието по стадионите. Няма значение дали са роми или левскари в Перник. Това просто е благодатен повод да се разтовари натрупаната агресия от тежката ситуация в България“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА