25 Ноември, 2015 14:47 5 042 9

Няма да има сериозни геополитически последици след свалянето на Су-24

  • николай радулов-
  • самолет-
  • турция-
  • русия

Ще има по-скоро икономически, смята Николай Радулов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свалянето на руския самолет в Сирия от турската армия няма да има някакви сериозни геополитически последици. Това прогнозирира пред Факти.бг експертът по сигурност Николай Радулов. Причината, според него е че всички виждат колко опасна е Ислямска държава и това кара големите държави да са предпазливи.

Според него случилото се по-скоро ще има икономически последици, с оглед на това, че Турция разчиташе много на Русия за някои свои икономически проекти. Руснаците няма да оставят безнаказано случилото се, така че подобна хипотеза е много вероятна, посочи Радулов. Той припомни, че много от средиземноморските турски курорти разчитат на руснаци – както почиващи, така и такива, които купуват имоти. Възможно е руските туристи да се отдръпнат, особено ако руската официциална политика препоръча подобно отдръпване. Ако имаме достатъчно политическа мъдрост, това е повод да се опитаме да върнем руснаците на нашето Черноморие, заяви експертът. По думите му има вратичка в тази посока, още повече, че премиерът Борисов не взима някаква антируска позиция.

Не очаквам сериозни последици на геополитическата карта, тъй като всички виждат колко е опасно ставащото с Ислямска държава, аргументира се Николай Радулов.

Трагичната случка със самолета няма да се отрази на коалицията в Сирия, смята Радулов. По думите му проблемът, който Турция има е проблемът с кюрдите. В крайна сметка обаче имаме сближаване на позициите на големите – САЩ, Русия и Европейския съюз. И от тази гледна точка няма да има последствия, посочи Радулов.

Той потвърди, че се говори за засилване на бежанската вълна. „Миналия месец се говореше за 300 000 души, моята информация е, че става въпрос поне за един милион“, посочи експертът. Той добави, че тъй като застудява, тези хора дори няма да се опитат да минат по море и е твърде вероятно да се насочат към границата на България. „Наистина може да стане много сложно, тъй като виждате, че ние не успяваме да ги задържим от другата страна на границата“, подчерта Радулов.

Николай Радулов е бивш главен секретар на МВР и бивш ръководител на аналитично звено в сектор „Сигурност” към президентската институция и преподавател в Нов български университет.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ранко

    1 0 Отговор
    Може да се спрат...Няколко картечници и готово.Стреля се на месо,и толкова.Те са като мравките.Никой няма да ги търси...А Меркел и Европа като им мъчно за имигрантите,да пратят самолети в Турция,и да си ги приберат направо от там...А сега прибират по-умните при тях,а бедните и неграмотни мангали ги пращат при нас.Да източват нашата соц.система.Така е защото нямаме правителство..Имаме едни дупелизци на Европа,които храним с бедните си заплати.А депутатите и министрите ,полицаите съдийте,магистратите лекарите,всички си гласуват високи заплати,и пак крадат..А бедняка,кой го е грижа за него.Нали правим магистрали.Оттам милиони влизат в техните джобове.
  • 2 КОМПАНИЯТА

    0 0 Отговор
    Какво ще стане:
    1.Кюрдския народ ще бъде въоръжен с модерно оръжие!.............
    2.Повече,никакво предоверяване на турците!Всеки бомбандировач СУ-24,няма да лети самостоятелно,а ще се ескортира с най-малко два истребила!..........и това е само началото!..........

    Коментиран от #3

  • 3 tur4in

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОМПАНИЯТА":

    kompanjta govorish gluposti anti komunist
  • 4 КОМПАНИЯТА

    0 0 Отговор
    Ей,турчин!Хващай си пътя и си отивай в Турция!Всички от ДПС/лидери/на съд!.............Моного си повярвахте,че вече България е Турция!Правят ли сметка ДПС,след днешния пленарен ден,какво ще става............Защо искаш бе ТУРЧИН,да припомняме историята,а да не живеем в МИР!
  • 5 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ТУРЦИЯ Е НАШ ВРАГ
  • 6 СССР

    0 0 Отговор
    Добре подготвен Американски заговор!!! Егати Туркмените дето чакали отдолу катапултиращите пилоти, гледат овцее ама имат и Айфони! Пък и добре въоражени и организирани!!! Щом спасяващите хеликоптери са прогонили с ожесточена стралба! Командата за стреба се давала от министър прецедател или по нагоре! Ами да от по нагоре е....... от Вашингтон!!!
  • 7 НИСКО НИВО

    0 0 Отговор
    РАДУЛОВ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗВА ЧЕ Е НИСКО НИВО И НЕКОМПЕТЕНТЕН...ВИНАГИ СЕ ИЗКАЗВА СЛЕД ДРУГИТЕ ЗА ДА ИЗКОПИРАЛИ ЧУЖДОТО МНЕНИЕ.....СРАМНО Е ДА ГО НАРИЧАТЕ ЕКСПЕРТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПО СИГУРНОСТ....ЖАЛКА РАБОТА Е....
  • 8 ЛЪЖЕЦ Е ТОЯ

    0 0 Отговор
    АЛОООООУУУУ......РАДУЛОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР.....ТАКИВА СМЕШНИЦИ БЯХА САМО СЕКРЕТАРИ....НОСЕШЕ ПАПКИТЕ НА БОГИ.....
  • 9 Бета

    0 0 Отговор
    Радулов беше ортак с Догановия крадец Мирчо Циганина, а сега ще ми говори за Турция. Айс...р бе, мекере!