26 Ноември, 2015 16:31 4 797 4

Турция няма да върне "Света София", както иска Русия

  • света софия-
  • русия-
  • турция-
  • върне-
  • божидар димитров

Това е твърде голям жест, заяви проф. Божидар Димитров, който коментира и ситуацията около сваления руски самолет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Храмът "Св. София" в Истанбул трябва да бъде върната на православната църква, но това няма да се случи, заяви в интервю за Факти.бг директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Това е добра идея, но няма да се случи. „Това е твърде голям жест“, заяви директорът на НИМ.

Проф. Димитров, как ще коментирате това, че депутатите от Руската Дума поискаха храмът "Св. София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква?

Подкрепям идеята на руските депутати. Храмът "Св. София" за първи път е осветен през 360 година като катедрален храм на Константинополската патриаршия. Той е построен от император Юстиниан. Това е добра идея. Тази идея обаче винаги я е имало. Когато застъпи Вселенският патриарх Вартоломей също беше поискал храма. Много други общественици също са го искали. Турското правителство, както е известно, прекрати религиозният му характер на джамия. Още преди много години разкри някои от стенописите и го превърна в музей, а не бива. "Св. София" все пак е храм, строен е за храм и затова трябва да си бъде християнски.

В управляващата партия в Турция има депутати и други идиоти, които искат храмът отново да бъде превърнат в джамия. Той е построен като християнски храм и трябва да бъде такъв.

Председателят на Парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности в Русия Сергей Гаврилов е казал цитирам: "Очакваме приятелски жест от турска страна по този въпрос - връщането на "Св. София" на християнската църква". Смятате ли, че този „приятелски жест“ ще бъде направен?

Хванах се на два баса преди два дни и днес спечелих първия. До 2-3 дни очаквам да спечеля и втория. Казах какво следва да се очаква след случая с Русия и Турция. Първо казах, че туркменското село, където стана инцидента с руските пилоти, ще изчезне от лицето на земята. То е било ликвидирано още снощи. 12 руски бомбардировачи са го унищожили напълно, барабар с кучетата и котките.

Второто, което казах е, че ще има „случаен“ въздушен бой в небето я над Сирия, я над Турция, край границата, с руски изтребители и в разгорелия се бой ще бъдат свалени поне два турски самолета F-16. Очаквам това да стане и да спечеля и втория бас.

Не очаквам обаче „Св. София“ да бъде върната. Това е твърде голям жест, въпреки, че тя няма да бъде върната на Руската патриаршия, а ще бъде върната на Вселенската патриаршия. Това обаче няма да стане. Храмът няма и пастор, който да го напълни. Паството на вселенската патриаршия в Истанбул е от 4 хил. гърци и 551 българи. Българите са придадени към Вселенската патриаршия съгласно договора от 1952 г.

Факти.бг припомня, че председателят на Парламентарната комисия по имуществени въпроси и защита на християнските ценности Сергей Гаврилов заяви, че депутатите от Руската Дума са подкрепили предложението храмът "Св. София" в Истанбул да бъде върнат на православната църква.

"Руската страна смята за необходимо да се припомни, че "Св. София" в Истанбул е сред най-старите християнски църкви, чиято история е пряко свързана с Вселенския събор", заяви още Гаврилов и допълни, че очакват приятелски жест от турска страна по този въпрос.

"Св. София" е превърната в джамия след превземането на Истанбул от османците през 1453 година. От 1935 г. тя е музей. През 1985 г. храмът е вписан от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. Той за първи път е осветен през 360 г. като катедрален храм на Константинополската Патриаршия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 FR V

    0 0 Отговор
    Това е еманацията на социалистическата мисъл в България !
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Правилно говори професорът. Чалмите да връщат всички имоти с наемите от 1453г. до датата на връщането и законната лихва.
    Иначе много лесно. Влизаш в готовата, прекрасна църква, заколваш попа и миряните, слагаш един хуй да стърчи за минаре до църквата и я обявяваш за джамия.
  • 4 пъхле

    0 0 Отговор
    това е то педя човек лакът уста всичко знае
    ердоган личному пратил факс какво ще стане със света софия
    както винаги ташак историка божо тъпото коментира неща които не са негова работа и не са в компетенцията му