Last news in Fakti

27 Ноември, 2015 11:00 23 676 17

Сирийците заслужават: Сбогом Ислямска държава. Добро утро Дамаск!

  • сирийците-
  • заслужават-
  • сбогом-
  • ислямска държава-
  • дамаск

Коментар за Факти.бг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Совалката на френския президент Франсоа Оланд определено е успешна, особено на фона на „тежкия международен инцидент“, който Турция предизвика със свалянето на руския Су-24. Само за няколко дни Оланд успя да убеди Обама, Камерън, Меркел и Путин в общата цел и конкретната мишена – Ислямска държава. Това странно и много извратено създание не само опъна геополитическите нерви на всички с пролятата кръв - руската над Синай и френската в Париж. Ислямска държава вкара в капана на извратеното си мислене и тези, които се опитваха да печелят от нея. Само че изглежда минава времето, в което всяка капка кръв е равна на всеки барел с петрол.

След срещата в Москва по всичко личи, че Оланд успя в нещо, което изглеждаше като добро пожелание - да върне някакво равновесие в интересите на Запада и Русия. Иначе няма как да се разбира готовността на Путин да работи с или поне да не бомбардира т.нар. "умерена опозиция". Това е големият компромис, който Оланд постигна, независимо, че Москва ще продължава колкото може да пази Башар Асад като „естествения съюзник“ в сухопътните операции, в които нито Запада, нито Русия искат да се набутат.

Във всеки случай Русия спечели още време за Асад. Колко не е ясно. Но както казват - очевидното понякога е вярно. Съдбата на Асад е свързана пряко и зависи от съдбата на Ислямска държава. Изчезне ли „общото зло“ Ислямска държава от блатото, в което живееше от финансовия егоизъм и икономическите интереси на много регионални сили, ще изтече и времето на Башар Асад. Такава е била винаги съдбата на всички диктатори. Те в един момент винаги разбират, че светът може и без тях. Справка – Слободан Милошевич, Садам Хюсеин, Муамар Кадафи... Краят на един диктатор винаги е бил бягство от действителността на войната и завръщане към действителността на дипломацията.

Най-вероятно сирийският компромис да бъде намерен по изтъркания дипломатически паркет на добрата стара ООН. „Организацията е създадена не да ни заведе на небето, а да ни измъкне от ада“. Така някога се е изразил някогашния Генерален секретар на ООН Даг Хамершелд. И измъкването от тресавището на кървавия сирийски конфликт ще трае дълго. Толкова дълго, колкото е необходимо една бъдеща дипломатическа битка за Дамаск да успокои врящите в момента настроения, интереси, военностратегически баланси, неуредените стари сметки. Не е много трудно да се прогнозира, че пътят за мирното регулиране ще мине точно през Обединените нации, която винаги е успявала да събере „геополитическия разум“. После следва може би нов вариант на Дейтънски споразумения, които някога приключиха кървавата война в Босна, а след това отвориха пътя за виновните към Международния наказателен съд в Хага. Макар че правосъдието не приключи с нито един от диктаторите. Те винаги успяваха да изиграят последния си трик – да умрат преди да бъдат осъдени.

За обикновените сирийци, които в небето си виждат повече самолети отколкото облаци, наченките на коалиция между Запада и Русия, със сигурност е светлина в тунела. Тази коалиция със сигурност ще е трудна, но единствената разумна и важна за сирийците. Те изгубиха четвърт милион живота, имат един милион ранени, половината им население е пръснато в бягство към Европа, а материалната разруха е неописуема. Те един ден би трябвало да чуят на много езици това, което на български е така: „Сбогом Ислямска държава. Добро утро Дамаск“.

Остава да се провери дали тази геополитическа температура ще спадне до нормалните нива на конференцията за климата в Париж. Там ще са всички! Бъдещето предстои да се случи...

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    2 1 Отговор
    Времето на Асад ще изтече тогава, когато това го поиска сирийския народ( който не склонен да стори това нито сега, нито в близко бъдеще), Иран и не на последно място Русия, останалото е лизане на хамерикански задници, оцапани с кравешка тор!
  • 2 анализатор

    4 0 Отговор
    смятам че тогав ще имаме повод да спираме мигрантите щом няма война/да отиват в САЩ/

    Коментиран от #3

  • 3 jp power

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "анализатор":

    Тя войната отдавна не е в Сирия, а е в Европа
  • 4 опсмопсус

    6 0 Отговор
    Кирливите кравари налагат демокрация в Близкия изток и северна Африка на народи живеещи и мислещи в 14век!
    Исляма дъжи яко народа си в невежество и третира жените като вещи!
  • 5 Morgoth

    2 0 Отговор
    Франция нищо чудно да е договаряла линията по която Сирия ще бъде разцепена на руско и западно влияние, а след изцепката на Турция оформянето и на зона с турско влияние просто е изчезнала и това е помогнало за решаване на проблема.
  • 6 Ночо

    0 2 Отговор
    Аси и разбирачите тука....
    ...брей тц тц тц...
  • 7 знаещ

    2 0 Отговор
    Дано да се върне слънцето в Дамаск , Латакия, Сирия като през прекрасните там години на подем, толерантност след деколонизацията от Франция. 60-те, 70- те, сирийците живееха с оптимизъм за бъдещето, въпреки кратките войни през 1967 и 1973, но тогава и САЩ и Русия/СССР/ бяха зад гърба им!
  • 8 БлБлагов

    3 0 Отговор
    Причината за всяка локална война е най-вече САЩ и Русия. Войната в Сирия ще свърши тогава когато САЩ подготви друга! Това го налагат военните концерни ,чийто съществуване зависи точно от наличието на такива локални войни!Политиката на САЩ се определя именно от тези големи военни концерни!
  • 9 сир

    2 0 Отговор
    Василев, има ли нормален човек, който да не знае, кой съсипа тази, вече бивша прекрасна светска държава Сирия???
    Какъв Асад, какви 5 лева?! Момента, в който американци и саудитци прекратят финансирането на онези главорези - войната ще е прекратена.
    Проблемът е, че те няма да го направят, защото печалбите от продажбите им на оръжие срещу нефт, сфери на влияние и разрастване на радикалния ислям по света съответно, са огромни!!
    Какво тук значи някаква си личност - Асад?!
    Генераторът на проблемите и чертаенето на планове за преориентация на държави в Европа, Северна Африка и Близкият изток се намира в главите на управляващите от САЩ, а това стана, защото Русия за 25 години абдикира от ролята си на равновесна тежест в света.
  • 10 емо

    1 0 Отговор
    много глупава статия-9 е прав, злото се нарича сащ
  • 11 Бай хой

    2 0 Отговор
    РЕАЛНОСТТА.

    Чрез въвеждане на радикален ислям се разрушиха държавите в северна Африка и близкият изток и при съществуващото беззаконие сащ окупират и източват природните богатства.

    Някой да не е забелязал следващата цел. Ислямсдките пълчища са насочени към Европа и тече лудо ислямизиране. Разрушават се връзките с Русия която може да попречи. Какво мислите че я чака Европа. Терорът вече е плъзнал.
  • 12 Ганев

    1 0 Отговор
    Василев, не знам кога и къде живееш!Как е възможно да даваш пример със Слободан Милошевич, Садам Хюсеин, Муамар Кадафи! След тяхното падане настана "мир" и настъпи "арабска пролет"Да си ми жив и здрав, но също и да престанеш с такива, меко казано, тъпи и неудачни коментари.Намери си друго поприще за изява!
  • 13 Параман

    1 0 Отговор
    Много правилен коментар! какво се случи със Садам, Кадафи и т.н. Това е просто статистиката... Тя със сигурност ще бъде допълнена и то не без участието на т.нар. големи сили. на тях хич не им пука за някой си диктатор. Като не им върши работа или започва да им пречи във взаимотношенията, е аут. В случая аз разбрах, че става дума за обикновените сирийци. Тях кой ги пита? Разрушиха им живота! Ислямисти и стоящите зад гърба им печалбари... Аман от ганьовци...
  • 14 НотнА

    0 0 Отговор
    Интересно. Досега не съм чел някой да споменава сирийците. Все някакви други. Кой докара тая сган в Сирия? На всички е ясно. Но какво от това.
  • 15 и сега кво прайм

    1 0 Отговор
    ало авторчето ако може да обясниш как до сега Асад не е бил диктатор и изведнъж стана.И на децата е ясно че заради не подписани договори с Франция,Кадафи беше свален и убит.Заради същия този нефт(ниските цени които не са в полза на Русия а на потребителите)и стратегическото място за отбрана на територията си,Русия се намеси.На Асад сега му става ясна картината но вече всичко е свършен факт от който със сигурност няма да спечелят потребителите на бензин.
  • 16 асдасд

    1 0 Отговор
    Слободан Милошевич, Садам Хюсеин, Муамар Кадафи защо като ги чуя и се сещам за САЩ.... явно САЩ казва кой е диктатор и кой не.... добре че са те
  • 17 909

    0 0 Отговор
    САЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ ЗЕМЯТА !!! АКО сащ НЕ ПРАВЯТ ВОЙНИ ЩЕ ФАЛИРАТ ТОВА Е ЯСНО НА ЦЯЛ СВЯТ !! ТОВА СА ПРОСТИ СКАПАНИ ИНДИАНЦИ !