Last news in Fakti

1 Октомври, 2011 10:36 7 733 7

Полина Маринова: Вегетарианството е начин на живот и мислене

  • полина маринова-
  • вегетарианство-
  • веган

Веганството е пълният отказ от експлоатация на животните било то за храна, дрехи, експерименти или забавление, каквито са цирковете, зоопарковете и делфинариумите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Какво е да си вегетарианец? Трудно ли се прави този избор?

- Да си вегетарианец е преди всичко отговорна постъпка. С този си избор човек избира да живее по-здравословно, по-екологично и по-етично, показва грижа за планетата и обитаващите я хора и животни.

За мен това е и едно удовлетворяващо чувство, защото вярвам, че това, което правя е правилно, че с този си начин на живот не само помагам за създаването на един по-добър свят, но и въставам срещу ненужното убийство на животни. Човек прави избора, тогава когато е готов. Когато стигне до съзнанието за мястото си в света, за връзката между човек-животно-природа, вегетарианството се явява естествена стъпка

 

- Какви са предимствата и недостатъците върху организма?

- Вегетарианският начин на хранене може да бъде много здравословен и да намали риска от развитието на  много заболявания. Става въпрос преди всичко за култура на хранене. Избирането на продуктите и храненето, като процес трябва да бъдат съзнателни постъпки.

Човек може и да е вегетарианец, но ако не се храни правилно, ако дава приоритет на рафинираните храни, това неминуемо във времето ще окаже негативен отпечатък върху здравето.

Затова и не може да се каже, че да се спре месото е достатъчна предпоставка за добро здраве. Вегетарианството е по-здравословно и  може да предотврати много болести, но трябва да избираме качествена, здравословна храна.

 

- Каква е разликата между вегетарианец и веган?

- Докато вегетарианците не консумират месо, веганите не употребяват никакви животински продукти. Веганството е пълният отказ от експлоатация на животните било то за храна, дрехи, експерименти или забавление, каквито са цирковете, зоопарковете и делфинариумите.

 

- Как се приема вегетарианството у нас? Повече като гастрономия или като философия?

- За мен вегетарианството е начин на живот, начин на мислене, начин на светоусещане, ако щете, не просто ограничаване на дадени храни. В България се акцентира главно върху храненето.

Дори когато се прави предаване на тази тема, се нищят почти изцяло само въпросите за храната, евентуалните ползи и вреди върху здравето, като въпросите за права на животните и екологичната криза в следствие на животновъдството остават незасегнати. На запад ситуацията е коренно различна. Там отказът от месо много повече засяга животът на животните и сегашното икономическо и екологично състояние на планетата.

 

- Митове и табута, които сте срещали?

- През последните няколко години съм се натъквала на какво ли не. Основните повтарящи се заблуди са за недостига на протеини, опасността от анемия и по-ниската физическа сила при вегетарианците.

Няма повод за притеснение, ако се спазва добре балансиран вегетариански режим на хранене  Любимите ми въпроси са: „Като не ядеш месо, какво тогава ядеш?” и „Ако не ядем животните те няма ли да превземат планетата?”

 

- Увеличават ли се вегетарианците в България? Каква е най-честата причина да избираме този начин на живот?

- Вярвам, че отговорът е да. В последно време с изненада откривам колко много хора са избрали този начин на живот и то понякога хора, от които въобще не съм очаквала. Най-често хората прекратяват консумацията на месо от здравословни съображения или от любов към животните. В последно време след излезлите доклади на ООН, посочващи целия процес на животновъдството, като най-опустошителния за околната среда в световен мащаб, този начин на живот започна да се приема и от хора, загрижени за околната среда. Не на последно място причините могат да бъдат и социално-икономически. Хората по-рядко се замислят за това, но замяната на животинските продукти може коренно да промени посоката на световната криза с храна и вода и да реши до голяма степен проблема с изхранването на непрекъснато увеличаващото се население.

 

- Има ли в ресторантите и магазините достатъчно избор за хората, които не ядат продукти от животни?

- През последните две години да си веган в София е по-лесно от всякога. Магазините са отрупани с всичко, което човек може да поиска. Има и 6 или 7 вегетариански ресторанта, които предлагат вкусна и разнообразна храна. В провинцията положението е малко по-различно, но не бих казала, че там е трудно да се спазва този начин на хранене. Просто, в повечето случаи липсват разни глезотийки, като вегански сладолед, например.

 

- Какво е отношението ви към алкохола и цигарите?

- Често попадам на дискусии дали е редно един вегетарианец да пие и пуши. Вегетарианството е отказ от консумацията на животни, така че няма нищо невегетарианско в това да изпиеш една или повече ракии със салатата( усмихва се ). И все пак повечето вегетарианци са ориентирани към здравословен начин на живот и избягват употребата на цигари и алкохол. Аз смятам, че всичко е въпрос на личен избор, дотогава, докато твоя избор не пречи на живота на другите.

 

- Любимата ви рецепта?

- Ще споделя нещо много лесно, но за сметка на това много вкусно. Обожавам тези бонбонки, защото освен вкусни са и полезни и от тях може да се похапва без угризения на съвестта. И не на последно място приготвят се за не повече от 10мин

Смесват се различни видове смлени сурови ядки и семена (орехи, бадеми, кашу, лешници, слънчоглед, сусам).

Добавя се нещо за подслаждане (мед, сироп от агаве, кленов сироп, фурми). Може да се добави сусамов тахан или кокосово масло, което придава чудесен вкус и помага бонбонките да стегнат. Останалото е въпрос на вкус и на въображение. Сместа може да се оформи на топчета или пък в различни форми. Може да се овалят в какао, кокосови стърготини, рожкови или да се украсят с ядки, плодове, какаови зърна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Везирев

    2 17 Отговор
    Вегетарианството е най-важната стъпка за трансформацията на извратения "човешки" интелект, за преминаване от смърт в живот. Има пряка зависимост между болестите, войните, мизерията и избиването на милиони млекопитаещи всеки ден за удоволствие на "човека". Вегетарианството е АБСОЛЮТНО необходимо условие за просперитета на индивида и неговите близки. Вегетарианството е АБСОЛЮТНО необходимо условие за хигиената, чистотата на човека - чистота на неговото тяло, на неговия ум, на неговото сърце. В този смисъл, вегетарианец е не само този, който не яде месо, но и у когото ума е светъл и сърцето топло. Ако един месоядец/месоядка каже, че ви обича, то знайте с аподиктична достоверност, че той/тя ви обича така, както вълка обича агнето. Ако му/й повярвате, съвсем скоро ще опитате на собствен гръб тази любов
  • 2 Jesika

    1 7 Отговор
    Бих казала скъп начин на живот е вегетарианството, особено в нашата страна, в която плодовете, зеленчуците и ядките са по-скъпи от месото. Да не говорим, че всичко е ГМО, Е-та и всякакви химикали, вредни за организма. Много трудно е да намериш качествена и здравословна храна, а и да намериш цената ще е доста "солена". А при тези ниски доходи на хората е трудно да си вегетарианец.
  • 3 Жа

    0 0 Отговор
    Какво? Месоядството е по-евтин начин на живот? Това е смешно! Сезонните зеленчуци са на съвсем достъпни цени. Ядките не са по-скъпи от месото...защото не ги ядеш в промишлени количества :) Едва ли можеш да изядеш 500г от каквито и да било ядки без да ти стане зле, защото са доста тежка храна :)

    Е-та? Къде в плодовете, зеленчуците и ядките има Е-та? Е-тата са в колбасите, месото, каймата, яйцата, млякото... Тия животни не растат току така... С какво си мислите че ги хранят? Моля ви, образовайте се малко! Стига сте "твърдели" глупости, които се тръбят от медиите и "месо-магнати"-те!

    И още нещо - защо гледате по този начин на цените на стоките? В крайна сметка истинската храна е здраве и тя е безценна! Здравето е безценно! Тъй че, е много глупаво да оценяваш здравето си по този начин.

    Хората са СВИКАНЛИ да се тъпчат до ушите с каквото им падне. Нормално е при такива условия тялото да се бунтува и здравето ни да се влошава. И замърсената околна среда, в която живеем оказва влияние. Логично би следвало да се храним с толкова храна, по възможност чиста..., колкото тялото ни има нужда, а не апетита ни! Тогава ще си говорим, кое е по-скъпо - да си вегетарианец или да си всеяден :) И кое по-здравословно.

    Защо просто не опитате 30 дена да бъдете вегетарианец? Сметнете колко ще похарчите, как ще се чувствате и си направете изводи. :)

    Всичко хубаво! :)

  • 4 Jesika

    0 0 Отговор
    Дъщеря ми е вегетарианка, и покрай нея и ние. Много добре знам за какво става въпрос. Въобще не твърдя, че месоядството е по-евтин начин на живот. Но въобще не съм съгласна с вас, че сезонните зеленчуци и плодовете са на съвсем достъпна цена. Вие скоро ходили ли сте да видите какви са цените на пазара? За ядките да не говорим - само фъстъците са по-евтини, но те са и доста тежки и не бих казала, че са толкова полезни, като кашуто, лешника и т.н. 100 грама кашу в най-добрия случай можеш да го намери на 2 лв. Плодовете се мажат с препарата, за да имат лъскав и търговски вид, тези препарати са далеч от полезното за организма. Всички ябълки на пазара с еднакъв размер, едни кръгли, красиви - как да не си ги купиш. Аз такива ябълки домашно производство не съм виждала. Откакто дъщеря ми стана вегетарианка непрекъснато чете опаковката на даден продукт и гледа какво съдържа. И мога да ви кажа, че има много Е-та в ядките, сушените плодове, много от тях са вредни за организма.
    И много ми се иска да не гледам по този начин на цените на стоките, съгласна съм с вас, че истинската храна е безценна и е здраве, но не съм съгласна, че в България се предлага качествена храна. Както месото и месните продукти, така и плодовете и зеленчуците, качеството не им отговаря на цената, на която ги продават. Не 30 дни, вече две години дъщеря ми е вегетарианка, не съм я спирала да бъде, и както казах покрай нея и цялото семейство се храни предимно с безместни храни. Но това излиза дос
  • 5 Jesika

    0 0 Отговор
    Но това излиза доста солено, особено ако живееш със малко над минималната работна заплата, издържаш студент редовно обучение, платиш си хилядите сметки и то не остава много за да живееш пълноценно и здравословно. Много ми се иска да се храним пълноценно и с полезни храни, но това е доста трудно, най-вече скъпо.
  • 6 Jesika

    0 0 Отговор
    И повечето хора, притиснати от безпаричието, предпочитат да си купят едно пиле, което около 4 лв. килограма, да си направи една супа и останалото да запече на фурна и да се храни два дни с това, отколкота да даде 5 лв за около 100 грама ядки и толкова за сушени плодове, които също са около 5 лв. 100-200 грама, четири банана, които са около 2 лв и да не изреждам още какво. Такава е грозната действителността за повечето българи, които се чудят как да свържат двата края. И въпреки това се опитвам да купувам това което дъщеря ми иска, щом е избрала да е вегетарианка, но не съм съгласна, че това е евтин начин на живот, полезен и здравословен - да, но не и в тази държава.
  • 7 Владо

    0 0 Отговор
    Чрез потреблението на месо и животински продукти и субсидирането им от държавата и международните съюзи, подпомагаме производството на месо. В същото време обаче изразходваме огромни финансови средства за лечение на болести, чиято главна причина е храненето с месо - сърдечно-съдови болести, различни видове рак и т.н. Изразходваме огромни средства, свързани с екологични проблеми и изменение на климата, като те в голяма степен отново са свързани...с производството на месо.
    http://ecovege.org/bg/blog/462-zashto-mesnite-zhivotinski-hrani-sa-tolkova-evtini