Last news in Fakti

29 Ноември, 2015 08:00 5 533 17

Неделя в малкия град

  • неделя-
  • малкия-
  • град
Неделя в малкия град - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъжно място е малкият град в неделя следобед. Особено в края на циганското лято.

Кафенетата са полупразни. Масите и столовете са събрани накуп. Хладният вятър гони по площада останки от предизборни плакати и стари некролози. Забързани виладжии панически се изнизват с последните влакове за столицата. Напомнят на бежанци. Жонглират с кофи и щайги в индианска нишка към билетното гише. Сякаш някой ги е наказал с идването тук. Заклещени кучета пред читалището гледат безизразно. Спокойни са. Знаят си, че природата бързо ще разреши временното им неудобство. Нещо започва да дрънчи натрапчиво. Циганин е натоварил бойлер в ръчна количка и запъхтян бърза към коптора си. Цепи направо през площада. Кучетата не го поглеждат. Той тях също. Млада майка закопчава шубата си, слага качулката на детето и го пуска за последно по пързалката в парка. Тръгват си.

Бивш полицай проси стотинки за малка водка от хора, които някога е арестувал. Не толкова отдавна. По-обиграните го виждат отдалече и стратегически сменят маршрута си. Правят го с лекота, защото всъщност не отиват никъде. От ресторанта зад гарата се чува „Бяла роза“ и женски писък. Пред входа безмълвно пушат преяли сватбари. Единият от тях шумно се секне в подарената му от булката кърпа. Друг, шишко с вратовръзка-лигавник, гълта шепа хапове за жлъчка. От близка панелка долита характерният саунд на семеен скандал. Смесва се с надпяването на дърворезачки, бръмчащи в далечината. Става студено. Изнервен мъж псува пред бакалията – хлябът е свършил, а е неделя. Забравил е. Няма в целия град. Иска да се линчува сам. Денонощният също е затворен – ревизия. Някой е повърнал до секвоята пред тотото. Нагласени девойчета гнусливо правят чупка по пътеката. Трима тийнейджъри минават с двулитрова бира край заклещените кучета. Хилят се. Едното псе премигва. От електричката слиза луд от съседна гара. На перона пристига линейка. Кондуктори свалят припаднал пътник. Откарват го. Лудият пуска портативно радио и го засилва докрай. По „Христо Ботев“ тече радиопиеса. Нещо на Сирак Скитник. Лицето на лудия замръзва в усмивка. Отива при кучетата и кляка с радиото при тях. Тримата слушат. Площадът опустява. Последното такси напуска празно стоянката. Вече е тъмно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ментор

    1 0 Отговор
    Аууууу,добро е .
  • 2 Пацо

    1 0 Отговор
    Авторът явно има предвид точно определено градче. Кое е то?
  • 3 Mmm

    2 0 Отговор
    П.С. Авторът на този текст, след като завърши писанията си, стана от пейката в парка , извади пистолет и се застреля. Кучетата и лудия продължиха да слушат пиесата. Никой не го потърси до сутринта.
  • 4 motorheadbg

    1 0 Отговор
    До Но.2: Ми то е написано отдолу - София/България! :)
  • 5 Ивайло

    1 0 Отговор
    Предполагам че авторът на статията вече е покойник(самоубил се е).Хората се раждат и умират по един и същ начин,назависимо къде живеят.Да живееш в голям град не ти гарантира щастие,а България е изпълнена с китни градчета в които хората за нищо на света не биха сменили спокойния и сплотен живот за апатията в София.
  • 6 Аквински

    1 0 Отговор
    Всъщност по малките градове рядко някой проси. Повечето хора разчитат на животни и зеленчуци от домашното стопанство, има и дебели тефтери с "версии". Но пък чак бивш полицай да проси звучи прекалено фантастично. Дори напротив - бившите полицаи определено са доста напред в малките градчета - работят като охранители и са заделили или инвестирали прословутите заплати, които получават при пенсиониране. И "Бяла роза" не се слуша особено - или са деветдесетарски хитове, или в по-лошият вариант - сръбско. И вратовръзки не носят (носим) хората в малките градове. Абе като цяло това ми прилича на по-скоро софийска гледка.

    В малките градове е топло.

    Коментиран от #8

  • 7 Аквински

    1 1 Отговор
    А, и още нещо - малко градче, хем панелки, хем няма хляб. Смешно е, колега журналист, стегнете се. А и като няма хляб ще ядем компоти с пръжки и ще пием по една. Нали сме селяни в малките градчета все пак. ;)
  • 8 аноминка

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аквински":

    Нещата звучат напълно като по действителен случай и се подписвам с две ръце под впечатленията на автора. Аз живея в малък град. Нямам комплекси от това и именно заради това твърдя, че животът в малкия град е такъв, какъвто е описан.
    Браво на автора! Прекрасно описание. Прекрасно- за литературен форум.
  • 9 МалъкГражданин

    1 0 Отговор
    Статията е пълна простотия.
    Живея в малък град.
    Днес кадетата бяха пълни. Нямаше места седнах на бара.
    Отвсякъде настроение.Хората отмарят.
    Пазаруваха в местните магазинчета.
    Животът е толкова хубав.
    Ако в столицата е пълно с озлобени хора, наркомани, бежанци
    и комплекситрани по модата хора
    тук в малкия град хората се простират според чергата си
    и се радват на малките неща от живота.
    И в малките градове има хранителни вериги, малки Молове за дрехи
    и забавления.
    След обяд бях на футболен мач.
    Слънцето ме препичаше по гърба.
    Заиграх се в парка с едно улично коте.
    Днес беше хубав ден. Видях много щастливи хора.
  • 10 Ивайло

    1 0 Отговор
    Тази апокалиптична картина и студенина е типична за големия град.Истинския живот и сплотеността са в малките населени места.Наистина в малките градове е топло и в тях ще те посрещнат и нагостят както никъде другаде.Тук(София)лицемерието бълва отвсякъде.Ако можех да изкарвам същите пари в моя роден град,не бих го заменил за нищо!
  • 11 аз

    1 1 Отговор
    :) у Люлин нивга не съм виждал цигани, клошари с каруци, пияни и въргалящи се хора, псета и боклуци. У Люлин чалга и др. простотии не се слушат. У Люлин 22 часа е пълно с хора по улиците :) Никога не съм виждал да си пият отвън на беседката хората от махалата, у Люлин хората са си заможни и със стандарт :)
  • 12 Чайника

    1 1 Отговор
    Милене , евала! Велик си!Много ми хареса как си го написал!Все едно чета някой от великите ни писатели ! Лошото е ,че си прав!
  • 13 той

    0 0 Отговор
    Добре, че авторът не е писател(а само си драска по вестниците) иначе отглади щеше да си отиде човекът.
  • 14 манол

    0 0 Отговор
    от какво се дразните ви, които мърморите? от "малкия град" ли? напишете си го- големият град, белким ви олекне. дали една хубава дума сте казали преж живота си, ц,ц,ц, не вярвам.
  • 15 Киро

    0 0 Отговор
    .аси депресарията!

    Само депресар вижда така. Ма той където и да иде, все ще си е депресар.
  • 16 познаващ те

    0 0 Отговор
    Но пък не си написал нищо за заведението под твоята къща
  • 17 white

    0 0 Отговор
    Своге.. секвоята до тотото; )