Last news in Fakti

1 Декември, 2015 07:14 21 007 56

Трябва ли да се рискува война с Русия

  • русия-
  • война-
  • рискува-
  • сащ-
  • обама

Решението на Турция да свали руския самолет беше провокативен и злокобен акт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на Турция да свали руския самолет беше провокативен и злокобен акт. Това пише Патрик Джей Бюканан, който е бил старши съветник на трима американски президенти, в материал, публикуван в The American Conservative.

Руският Су-24, за който турците твърдят, че е нарушил тяхното въздушно пространство, се разби и изгоря в Сирия. Един от руските пилоти бе убит, докато се приземяваше с парашут. Един руски военен хеликоптер бе разбит от бунтовници, използващи американски ракети. Един руски морски пехотинец бе убит.

„Нож в гърба от съучастници на терористите.“ Така определи руският президент Владимир Путин първото сваляне на руски военен самолет от нация в НАТО през последните 50 години. Путин има своето право, тъй като Русия бомбардира бунтовниците в северозападна Сирия, някои от които са свързвани с Ал Кайда.

Едва ли е възможно да повярваме, че пилоти на турски изтребители биха изстреляли ракети по руски самолет без разрешение от президента Реджеп Ердоган. Така че трябва да се запитаме, защо той го направи? Защо рискува сблъсък с Русия?

Отговорът: Ердоган вероятно е по-малко възмутен от посегателството над турското въздушно пространство, отколкото от успеха на Путин в подсигуряването на режима на Башар Асад. Също така и от безмилостните руски въздушни удари над туркменските бунтовници, които искат да свалят Асад,

Застрашените стратегически цели и етническа принадлежност могат да обяснят поведението на Ердоган. Какво обаче турският президент видя в края на този път? Дали правителството на САЩ беше наясно, че Турция може да атакува руски самолет? Дали то е дало зелена светлина за действия на Ердоган? Това не са маловажни въпроси.

Турция е съюзник на НАТО. Ако Русия реши да отвърне на удара, има възможност Анкара да активира член 5 на НАТО и да поиска САЩ да застанат на турска страна във всеки сблъсък с Русия. А Путин въобще не е уплашен, Само 24 часа след инцидента руски кораби и артилерия стреляха по същите туркменски бунтовници и техните съюзници – джихадисти.

Може би атаката над Су-24 саботира плановете Русия да се присъедини към Франция и САЩ в техните удари срещу Ислямска държава. Картината започна да се изчиства и в конфликта в Сирия Турция е на страната на бунтовниците и джихадистите около тях, а Русия, Иран и Хизбула подкрепят режима на Асад.

На коя страна обаче е САЩ? В момента е загадка какви са стратегията и решенията, които Барак Обама предлага. Това не е краят на тревожните новини.

Според The Times of Israel, от Дамаск съобщават, че през миналата седмица Израел е извършил четири удари, убивайки 5-ма сирийски войници и 8 бойци на Хизбула. Свързаността между Асад и Хузбула може да направи Израел по-отворен към сирийската война. Ако Израел е нападнат, това увеличава натиска върху САЩ да подкрепи страната в атаките срещу Сирия и Хизбула. Този натиск може да въведе САЩ в пряк конфликт с Русия, която е пряк съюзник на Асад. Американските президенти всячески избягваха военен конфликт със САЩ през 45-те години на Студената война. Сега това е реална възможност. Дали от Белия дом разбират как ситуацията се разгръща?

В Южната част на Украйна линиите, които поддържат електропроводите, доставящи електричество на Крим са били саботирани, според сведения на националистите. Това доведе до спирането на тока в голяма част от полуострова.

Ремонтните екипи са били стопирани от кримските татари. В знак на солидарност с татарите, Киев заяви, че камионите, превозващи стоки до Крим ,няма да бъдат допуснати да преминат границата. Русия отвърна, че няма да купува продукция от Украйна и подчерта възможност за спирането на доставки на газ през зимата.

Украйна е толкова зависима от Русия, когато става въпрос за горива, колкото Крим е зависим от Украйна за електроенергията. Крим получава 85% от своята вода и 80% от своето електричество от Украйна.

Така изглежда, че надеждите на Москва за вдигането на санкциите на САЩ и ЕС започват да избледняват. Путин обаче не остава без опции. Руската армия и проруските бунтовници в Югоизточна Украйна могат да заемат Мариупол на Черно море и да създадат земен мост до Крим за две седмици. В Сирия 4000 руски войници могат да нагнетят обстановката много повече от САЩ или техните френски съюзници.

Днес Путин може и да подкрепя американските и френските атаки срещу Ислямска държава. Ако обаче САЩ подкрепят Турция и започнат да подпомагат бунтовниците, които се борят със сирийската армия , страната може да се намери в центъра на конфликт с Русия, в който съюзниците от НАТО може и да не са склонни да участват.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛНО

    1 3 Отговор
    """"Решението на Турция да свали руския самолет беше провокативен и злокобен акт"""" Да ама тук Деси и Оня с Коня ще те оборят в тезата ти--какво разбираш ти бе...г-н Бюканън.Ти явно си платен от Путин...дамммм

    Коментиран от #2

  • 2 Бхд БхД

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛНО":

    РЕАЛНО ама НЕ как така прецени ,че е злокобен акт помисли още веднъж и стига с тая русофилия не или поне ако Русия не те храни на готово.
    Не виждаш ли ,че никоя страна не подкрепя Русия не гледайте само българските журналисти какво пишат разровете се малко и в чуждите новини.В България един русофил написал дадена статия и давай всички сме зад него.Какво ти дава Русия кажи всички да знаем но не можеш защото само взима.

    Коментиран от #3, #5, #8, #9, #12

  • 3 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бхд БхД":

    Какво ти взе на теб бе казълбаш.

    Толкова ни е "взела" Русия че вече 26 години продажниците не могат да разрушат, разпродадат и разграбят от създаденото със помощта на Русия.

    А на ремонта на електропроводите пречеха шпиц командите на десен сектор от киев. Взривените стълбове са на територията на ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ И ТАМ НЯМА КАК ДА ПРЕЧАТ КРИМСКИТЕ ТАТАРИ.

    Взривяването на електропроводи не е съботаж а терористичен акт за тероризиране на милиони жители на Крим.

    Коментиран от #23

  • 4 Някой

    0 0 Отговор
    Даже не си си направил труда да видиш автора ...
  • 5 Муха

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бхд БхД":

    @2 Оти се мъчиш да викаш на черното бяло?! Изгледай:
    http://vbox7.com/play:068ded38dc
    После може пак да говорим...
  • 6 гост

    2 0 Отговор
    Да се анексира турция
  • 7 Пламен

    3 0 Отговор
    Не знам на теб какво ти е взела Русия или СССР, с риск да ме обявиш за русофил, но като си отворя очите сега, Русия гонейки нейните интереси ни предложи да станем по богати - Южен поток, и моля не ми обяснявай че от всички страни по трасето само ние ще сме на загуба / въпрос на птичето като кацне на рамото да се сетиш/ а твоите приятели САЩофилите май си свалиха гащите за някой милион в джоба и ни прекараха, Русия ли ти затвори 3 и 4 блок в Козлодуй, Русия ли ти построи Мариците, Русия ли ти събира златото в Пирдоп, Русия ли ти направи приватизацията, Русия ли ти направи кухите соларни паркове, .... Не мога да разбера какво ви е виновна Русия освен за пустия комунизъм, Интересно защо всички посткомунистически страни се оправиха, дори Русия, само нашата продължава да върви надолу. Извинявай но тук РУСИЯ не я виждам,
    Русия е империя като САЩ. САЩ вече се издъниха икономически и отдавна варианта им за спасение са войни който да плаща ЕС. Русия сега върви възходящо, още се съвзема от Елцин. Предполагам след някоя година, когато започне да си показва по смело зъбите всички вие САЩофили, ще станете Русофили, това на вас вие в природата, да вървите по намазаната филия, с силния на деня

    Коментиран от #14, #16, #26

  • 8 Тито

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бхд БхД":

    По леко се нерви бе...ша са цепнеш бе...На бялото неможе да се каже черно..........А ти османофил ли си--ако е така--шалварите у ръцете и у Анадола.Да ти подскажа лекичко и още една новина---Китай се включва в коалицията на Русия....А автора на статията е русофил...или платен трол...или е мурзилка ...или е предател.....НО със сигурност е по-умен от теб...бъди сигурен.
  • 9 знаещ

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бхд БхД":

    Алооо шалварите-САЩ вчера изгърмяха тотално----------МВФ призна юана за световна резервна валута----------Следствие на това-разпродажбата на доларови активи удари рекорди........Честито-още едно доказателство,че БРИКС и ШОС са в правилна посока......
  • 10 Някой

    2 0 Отговор
    Да бе ще участват да защитават интересите на Ердоган и ислямистите.Там трябва да се изгори всичко свързано с фундаментализма.Турция да се изолира и да се пази през границата и нищо да не минава.Само да мръднат шалварите и да ги бомбят.Така ще се реши проблема.Турция и Саудитска арабия са създателите на ислямистките терористи и трябва да бъдат наказани за това.
  • 11 123455

    1 0 Отговор
    Ааааа и в Америка имало мислещи хора.......
  • 12 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бхд БхД":

    Нормален ли си да кажеш, че Патрик Бюканан е русофил? Много се дразня на ......... като теб, които разделят фактите на географски признак!!!
    По твоята малоумна и извратена логика, Турция или САЩ са ти дали нещо?!
    Тук говорим за принципи, а не за симпатии, защото до вчера родителите на такива като теб са правили ........... на руснаците и партията, а днес се правят на най-големите русофоби - нагаждачи!!!

    Коментиран от #13

  • 13 читател

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Човече не си хаби времето,този е някакъв ибрик ислямист и го кефят гаджалите.
  • 14 бат ви пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    абсолютно точно! и се запитайте или се информирайте кои кръгове от международни корпорации стоят зад правителството на краварите? Да..точно тези ,които изсмукват природните ресурси на на страната ни! Чия е компанията,която измуква залтото ни, чии са ТЕЦ-ове, кои ни принуди да закрием 3-ти и 4-ти блок от АЕЦ-а ни, и още мноого въпроси от национална важност...и не бъркайте комунистическия ссср с днешна Русия ;) Първо трябва да се българофили и да мислим на националният ни интерес а после ако щете и се ог.зете на които си искате .....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Васко

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    Напълно съм съгласен със теб.
    Част от нашите управляващи се продадоха на американците
    и евреите и затова сме на това дередже.
    Не съм русофил но наистина нищо хубаво не съм видял от европейският съюз и Америка.
    Отровиха ни храните и земите,сринаха здравната и образователната система .
    Какво следва???
    Да ни направят роби-марионетки тъпи като американският народ
    една крушка да не можем да си сменим и да работим за жълти стотинки за тях.
    Най лошото е че хората го знаят и никой нищо не прави!!!

    Коментиран от #18

  • 17 onq s konq

    3 0 Отговор
    Пак ли за "Вся власт советов" си мечтаете?И за мумията Димитров в центъра на Столицата?Май ви липсва ослепителната светлина на Кремълската петолъчка?И управлението на партийните секретари в предприятията-малките,но вездесъщи властови надзиратели с килийно образование/тук-таме със завършена "школа" в Москва/!Да-построиха атомна централа,бензинът беше евтин,токът беше евтин,...но на каква цена?На възможно най-високата -ЦЕНАТА НА СВОБОДАТА!Бежанци ли?...Пиле не можеше да прехвръкне през Желязната завеса-нито навън,нито навътре,щото се стреляше на месо и браздата беше опасана с мини.А иначе туризъм имаше -но КОЙ идваше-руски групи с "Ол инклузив" и тук таме чехи и гладни поляци.Селско стопанство имахме,но...100% СУБСИДИРАНО ОТ ДЪРЖАВАТА.А от къде идваха въпросните пари за евтините кюфтета?Ами от МЕЖДУНАРОДНА КОНТРАБАНДА С ОРЪЖИЯ ПРОИЗВЕДЕНИ У НАС И ДОСТАВЕНИ НА ЕМБАРГОВИ ДЪРЖАВИ,Т.Е. НА "БУНТОВНИЦИТЕ-РЕВОЛЮЦИОНЕРИ".А наркотиците заловени на границата не се горяха,а се продаваха чрез всесилната ДС на Италианската мафия.Като прибавим и стоките- боклуци родно производство и съветските "автомобили" и телевизори,райската картинка се заформяше абсолютно.А как се викаше "ура" и се възхваляваше с цветя и букети местната партийна върхушка качена на трибуните на задължителните манифестации?!...И ИЗВЕДНЪЖ ВСИЧКО РУХНА ПОД СОБСТВЕНАТА СИ АНТИИКОНОМИЧЕСКА ТЕЖЕСТ...А БЯХМЕ НА КРАЧКА ОТ КОМУНИЗМА!:)

    Коментиран от #20, #21

  • 18 17ти

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Васко":

    Момчета,прави сте ,ама заблудените у нас вече са толкова много, че е трудно да хванем верния път.Вместо да пишат глупости,да се огледат малко и да преценят кое е добро за България,иначе всеки от всичко разбира.Пишете ама и мислете,уважавайте сънародниците си,бъдете достойни за уважение.Каквото ще е,ще е.Живи и здрави.
  • 19 Левски

    0 2 Отговор
    Това е най готиният коментар кото съм виждал:
    а твоите приятели САЩофилите май си свалиха гащите за някой милион в джоба и ни прекараха, Русия ли ти затвори 3 и 4 блок в Козлодуй, Русия ли ти построи Мариците, Русия ли ти събира златото в Пирдоп, Русия ли ти направи приватизацията, Русия ли ти направи кухите соларни паркове, .... Не мога да разбера какво ви е виновна Русия освен за пустия комунизъм, Интересно защо всички посткомунистически страни се оправиха, дори Русия, само нашата продължава да върви надолу. Извинявай но тук РУСИЯ не я виждам,
    Русия е империя като САЩ. САЩ вече се издъниха икономически и отдавна варианта им за спасение са войни който да плаща ЕС. Русия сега върви възходящо, още се съвзема от Елцин. Предполагам след някоя година, когато започне да си показва по смело зъбите всички вие САЩофили, ще станете Русофили, това на вас вие в природата, да вървите по намазаната филия, с силния на деня

    Коментиран от #33

  • 20 даамане

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Доста си облъчен

    Коментиран от #43

  • 21 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    имам чувството, че вашите родители са били активни борци против фашизма и капитализма, но плюенето няма да измие срама от слугинската черта в рода ви!!! И не прави жалки опити да ме обвиняваш, защото никой от моето семейство не е членувал в БКП и за това не виждам нещата едностранно.
    гербаджийска кратуна не може да проумее, че Русия е по-капиталистическа от САЩ, а в статията Турция се критикува не от кой да е, а от Патрик Бюканън!!! Да ме прощаваш, но това е доста по-красноречив факт от твоите малоумни и неграмотни клавиатурни изтъпления!!!
  • 22 Дошо

    2 1 Отговор
    Русия може да плаши само гаргите.НАТО ще я прегази като жаба ако се наложи.

    Коментиран от #24, #29

  • 23 Дошо

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Русия е откъснала 93000кв.км от територията на България като при това 3 000 000 българи са останали зад граница и са били избити и асимилирани от съседките ни.Заради Русия осъмняхме с неефективна и енергоемка промишленост, неконкурентна на западната и поради това тя съвсем закономерно загина.Слава Богу въпреки, че все още сме зависими от мафиотска и изостанала Русия страната ни макар и много бавно се приобщава към цивилизованите европейски държави и условията за живот се подобряват.Надявам се запада по-скоро да унищожи тая мракобесна империя и най-после да ни остави на мира да се развиваме нормално като другите страни.

    Коментиран от #25, #27, #45

  • 24 КТК

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Дошо":

    Верно ли си вярваш????? Дай боже да сме живи и здрави ще те питам само след 1 година каква песен ще пееш.

    Коментиран от #30

  • 25 Бхд БхД

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дошо":

  • 26 Дошо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    Абе, с Южен поток Русия искаше да ни ограби с още кой знае колко МИЛИАРДА!Как?Първо, искаше да вземем заем от нея 4,5млрд. за изграждане газопровода на наша територия и да го връщаме при условие, че не е обявила конкретен лихвен процент.Второ, такса за пренос щеше да ни плаща когато бъде достигнат 100% от капацитета.Само да те светна, че Русия има газопроводи, които са пуснати преди 20 години и още не са достигнали 100% от предвиденото.Накратко щеше да ни набута пъти повече отколкото ни набута с АЕЦ Белене.Изкопа една голяма дупка за 2милиарда, които потънаха в нея.И това при положение, че имаме излишък на ел.енергия а съседите ни не са спали 25 години и вече не можем да им продаваме ток.

    Коментиран от #28

  • 27 Дядо поп

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Дошо":

    Брейй,още един Паисий се пръкна,кога са се случили
    тези събития,че нещо ми убягват .Бас ловя,че си трето
    котило чобанин,който комунистите са научили да чете и
    сега го е яд ,затова приписва некадърността си на
    тях,е да ама акъла не е к.. да ти го вкара човек

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дошo

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "КТК":

    Седя и следя сеира.Путин открива паметници на Ленин, на Сталин, върна Пионерската организация а онзи ден и забрани на руснаците със закон да напускат границите на Руската федерация, ти ме плашиш с какво щяло да стане догодина.Какво ще стане?Рашките ще изпукат от глад или една рубла от две стотинки да стане една.
  • 31 Дошo

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дядо поп":

    Как кога бе?След Съединението когато Русия е против и насъсква Сърбите да ни излязат в гръб като изтегля офицерския си състав с надеждата да загубим войната.Въпреки, че Царската войска натиква сърбите там където слънце не огрява благодарение на Русия сърбите получават Пиротско и Нишко или т.н. Западни покрайнини.Останалите в тях българи са избивани и репресирани от сърбите.1916г Русия ни напада за да отдели Северна Добруджа и да я даде на Румъния.Слава Богу ген.Колев разказва играта на мужиците.За Беломорска Тракия да ти казвам ли или сам ще си прочетеш?Да ти казвам ли кой откъсна Македония от България?Това русофилите сте яко необразовани индивиди ей.
  • 32 Дошo

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Дядо поп":

    Как кога бе?След Съединението когато Русия е против и насъсква Сърбите да ни излязат в гръб като изтегля офицерския си състав с надеждата да загубим войната.Въпреки, че Царската войска натиква сърбите там където слънце не огрява благодарение на Русия сърбите получават Пиротско и Нишко или т.н. Западни покрайнини.Останалите в тях българи са избивани и репресирани от сърбите.1916г Русия ни напада за да отдели Северна Добруджа и да я даде на Румъния.Слава Богу ген.Колев разказва играта на мужиците.За Беломорска Тракия да ти казвам ли или сам ще си прочетеш?Да ти казвам ли кой откъсна Македония от България?Това русофилите сте яко необразовани индивиди ей.
  • 33 Дошo

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Левски":

    Точно Русия направи кухите соларни паркове.Провери на кой са тези паркове и ветрогенераторите.Само за сведение шапката е Лукойл енерджи и цената на ел.енергията от ВЕИ е 3пъти по-висока от тази на Американските ТЕЦ, за които толкова ревете.Златото не е в Пирдоп а в Челопеч и го дадоха баш комунягите още в края на 90-те години.Комунягите кадри на БКП не се интересуват на кой продават държавата, важното е да я продават.Долу БКП, свобода за народа!

    Коментиран от #42

  • 34 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "по темата":

    Тоа па, тоа па, започне ли война ще пукам съвеЦки кратуни.
  • 35 Има 65

    0 2 Отговор
    Откога чакам Русия да фалира, руснаците да почнат да се ядат един друг от нямане какво друго, некви ресторантски шампиони се канят ба трепят руснаци, кефя се като чета, че Лукойл бил руски... 3-4 години все такива нашенски простотии, а керванът си върви и не виждаме, че нас не ни бива и че пак сме в Б окръжна!

    Коментиран от #37

  • 36 пешо

    4 0 Отговор
    Прав е Дошо ,някои хора не са чели история май .
  • 37 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Има 65":

    Те вече са се яли един друг.Във Финландската война са стигали до канибализъм.
  • 38 гхфжг

    0 0 Отговор
    брадчет на русия не им пука за българите
  • 39 БАТ мишо

    0 1 Отговор
    русия да фалира я чакат от 2000 години така че зва бастуна чакали още и е през крачола
    2 туркменските бунтовници са си чисти турци панислямисти от Сивите Вълци които се бият в Сирия против Асад
    http://news.bg/world/turski-fashisti-a-ne-turkmeni-sa-ubili-ruskiya-pilot-tvardi-nash-bivsh-diplomat.html
    3 всички от отряда застрелял пилота на кадрите вкл главния дето баща му е кмет на град Кебан провинция Елязък ТУРЦИЯ
    са ИЗБИТИ КАТО БЕСНИ КУЧЕТА ОТ СПЕЦНАЗ . най последния е убит до 48 час както е пищял в социялните мрежи че ги удрят с адски бомби ....има снимки на телата им заедно с сирийски и руски спецназ....сложени са в аналогични пози в които са сложили руския пилот . Пуснете единствената истинска тв Атака и вижте снимките излъчва ги от 3 дни .Главатарчето е много сладко с дупката в чалмата
  • 40 БАТ мишо

    1 1 Отговор
    на русия и пука за българите - не и пука само за ДПС и нинджите
    и тролите не тролите ще стягате багажа за родната турция тука скоро като додат братушките- нищо че ББ иска от ЕС безвизов режим с турция -
  • 41 кроко

    0 1 Отговор
    Пий си хапчетата и не се обаждай. Не за друго, ами защото освен да лаеш, друго не можеш - де тоя късмет ако стане нещо да излезете всичките платени тролове да се биете на страната на тези, които подкрепяте та да ви опукат и вас и наследниците ви. Вместо това ще си затраеш като типичен страхливец. И като поотихне - ни лук яли, ни лук мирисали.

    №7 е казал всичко абсолютно правилно и изчерпателно.
  • 42 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Дошo":

    Фес не лъжи. Концесиите ги даде бокотиквата след 2010година.

    Боко будата пък подписа договорите за тецовете. Ветрогенераторите и соларните системи пък са на банките на цветка тиквова.

    Боко комуниста пък е приятел с "катарците" и помага за вкарване на радикални ислямисти със бежанците в България.

    Партията на тиквата гейрб пък назначи обучаван от имамите на саудитска арабия на висш пост в МО, като му е предоставено и право да се бърка във военното разузнаване и най вероятно пее на ердоган и идил.

    Затова тиквеното правителство със онова гейберско нещо в президенството пречат на тия които трепят терористите.
  • 43 БРО

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "даамане":

    Въобще не е облъчен. Това си е самата истина. Само човек живял по това време знае че е така. Ти явно не си.
  • 44 Муха

    0 0 Отговор
    Хаха, безполовите яко са се активирали! Шляпат минуси и си пишат плюсове, въпреки, че са 2-ма, 3-ма центаджии.
    Доше исторически нещата са така. Само дето се чудя що цитираш избирателно. Предполагам знаеш за "любовта" на чърчил към България. Знаеш кой е бомбил цивилно българско население. Знаеш кой е искал на мястото на София да има картофено поле. Знаеш кои са отхвърлили предложението на Сталин да ни присъедини към спечелилите, а не губещите и от там репарации и т.н. Пък са присъединили Италия към спечелилите?!?! Знаеш, че англичаните винаги са предпочитали гърците и турците пред нас и т.н. и т.н.
    Факти:
    Българската бе сред най-експортните икономики в света - 15-а по износ на глава от населението. През 1988-1989 г. България е световен лидер по производство на електрокари, мотокари и цигари на глава от населението. България е номер 1 в Източна Европа по плътност на телефонизацията. През 1980 г. тя е третата държава в света след САЩ и Япония, която произвежда микропроцесорни системи, макар и на няколко години след САЩ в своите разработки.
    Показателни за деградацията в хода на Прехода са данните на МВФ - БВП на страната през 1987 г. е 36.5 млрд. долара, а в 1998 - едва 12,2 млрд. 2014г - 40 млрд. евро.
    Към началото на 1990 г. България е на 26-о място, съгласно индекса на човешкото развитие на ООН. В следващите години тя рязко пада в тази класация и в момента е на 57-о място.
    През 1989 г. България наброява 8 992 316 души, а през 2011 г. то вече е 7 364 570
    Разходите за образование в държавния бюджет на НРБ нарастват постоянно, за да достигнат 6.1% през 1989 г., докато през 2011 г. те са само 3.30%. Принизена е социализациращата роля на образованието, качеството му рязко се влошава. Ежегодно от училище отпадат хиляди деца. По-малко от 10 години бяха необходими на държавния социализъм, за да ликвидира неграмотността (краят на 40-те - началото на 50-те години на ХХ в.). Днес в епохата на информационното общество у нас над 410 000 души са практически неграмотни, 537 000 са с начално образование, а 1 591 000 - с основно.
    Днес България е на последно място в Европейския съюз по брой на предприятията, които използват иновации. Страната отделяше 2.8% от БВП за научноизследователска и развойна дейност, а през 2010 г. едва 0.3%.
    За "Ран-ът" и фактът, че 5% (САЩ) от населението потребляват 25% от ресурсите на планетата нещо да кажеш?!
  • 45 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дошо":

    Както казах, интересно защо Русия само на нас е пречела от целия СОЦ лагер, защо не е изсмукавала ТОЛКОВА МНОГО и другите страни. И като говориш в цифри, преди когато Русия е осигурявала изкупуване на скапаната българска продукция, сме били по стандарт на 30 място в света, а сега на последно в Европа, и когато страни като Албания те минат в стандарта на живот, и когато китайски провинции са с драстично по висока минимална заплата от нашата, ТО ИЗВИНЯВАЙ НО за какво оправяне ми говориш...
  • 46 Трябва да се чете

    0 0 Отговор
    Два въпроса към тебе всезнайко:
    1) Колко е свободният кеш на Apple (този, който не е внесен в САЩ по данъчни съображения)?
    2) Колко е БВП на Русия?

    Хайде сега, като потърсиш тези две цифри в Гугъл да си отговориш дали твърденията ти, че САЩ били пропаднали икономически, а Русия се възстановявала са верни. Аман от разбирачи, като тебе!
  • 47 onq s konq

    0 0 Отговор
    "КатРусиянямавтора тъйвеликанасвета,тяенашатаопора,тяенащависота".Представете си го тоя текст в "Рап-испълнение" със съответното клипче и перфектно изпълнение на сцената и съответните фигури на изпълнителите-акробатични премятания и претъркалвания по пода...А сега си представете думичките от клипчето РЕАЛИЗИРАНИ НА ЖИВО:В една тъмна нощ няколкостотин руски командоси с подводници и още толкова предварително пристигнали като "туристи",съответно с достатъчно ефективна "местна подкрепа" как ИЗВЪРШВАТ ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ по всички правила на изкуството ,слагат начело някаква тяхна марионетка с българско име и още на сутринта въпросната кукла като ранобудно петле се разкрещява "Русияяяя...искаме незабавна помощ от вас за съхраняване на законността в държавата!"...Веднага след "очаквания" призив "братушките" извършват масов десант и резултатът е "КРИМ-2".И само ще гледаме онемели огромните верижни машини и мобилни ракетни остановки ,както и навъсените руснаци и орди на Руслан Дудаев накачени по тях с пълно бойно снаряжение преминаващи по "Боковите магистрали" и разполагайки се на ТУРСКАТА НИ ГРАНИЦА.Естествено това отдавна щеше да се случи...АКО НЕ БЯХМЕ В НАТО ОБАЧЕ!...Блг за вниманието:)
  • 48 reigan

    0 0 Отговор
    100731_025834


    История


    Захари Стоянов: „Не ви е чист косъмът, бай Аксаков!”

     ноември 30, 2015 Век 21  0 Comment Аксаков, България, Захари, Русия, Стоянов


    20101112_125707_1„Не ви е чист косъмът, бай Аксаков!” Това пише, през март 1886 г. във в. “Независимост”, великият българин, революционер и писател, председател на Народното събрание, Захари Стоянов, в писмо до И.С.Аксаков – редактор на в.“Русь”, идеолог на славянофилството, председател на Московския славянски комитет. Днес две български села носят името на Захари Стоянов, но има улица в Софя и село край Варна, които носят името на Аксаков. Но ето, какво пише и какво мисли за тоя И.С.Аксаков, авторът на „Записки по българските въстания”:

    „Бъдете малко по-настрана от нас…“

    „Вие сте ни освободили, дали сте ни политическо съществувание — благодарим ви. Но защо не ни оставите сами да падаме, да ставаме, да се караме и гониме, за което пак сами себе си ще обвиняваме? Бъдете малко по-настрана от нас, давайте ни съвети през гори и планини, да ви виждаме и чуваме отдалеч, да си спомняме за вас само ония минути, когато вие гонехте неприятеля! А ако искате да помагате на своите „деца”, то може и от­далеч, там, дето нашата ръка не стига. Повярвайте, че вашата намеса в нашите домашни работи: кой да бъде министър, где каква църква да се направи и за какво да пишат вестниците и пр., е услуга смешна и нищожна.0126-016

    Да си бъдем сами, да си разравяме огнището със своите собствени ръце — ние желаеме и по други причини. Историята на прогреса ни обажда с най-порази­телни факти, че опеката над народите, била тя православна, или гнило-западна, е убийствена. Ние знаеме, че там, гдето наро­дите не са се допущали да се месят в собствените свои дела, там тия народи са си останали деца пеленачета.

    В 24 брой на своята газета вие казвате ясно и открито, че

    всяко тържество на българите е смърт за Русия, че балканските държави не трябва да имат нищо свое, че те трябва да бъдат притежание на русите,

    или, по-ясно казано, те трябва да погълнат от вашата държава. Колко сте жестоки покровители. Колко се оправдава онова изречение, че вие правите народите на мост, за да преминете по тях, а по-после вземате за себе си и самия мост. Каква правдоподобност в думите на един наш стар деятел, че вие не знаете граматиката, защото не правите разлика между твой и мой!

    И защо налитате като орли на нашата нещастна земица?

    Малка ли е вашата държава? Не ви ли са доволни сто милиона верноподаници, състоящи се от 10—15 народности? Не ви ли стигат два милиона солдати? Искате съединението на славяните в едно цяло. Много добре; мисъл прекрасна, към която всеки славянин трябва да се стреми. Коя славянска малка държавица няма [да] се счита щастлива да бъде в съюз с велика Русия, да има на помощ нейната мощна сила. Но вашето желание за съединението на славянските племена е чингизхановско. Вие желаете да се простират над славянския свят не съвременни братски связи, не начала свободни, не пълно развитие на всяка отделна народност съобразно с ней­ните нрави и обичаи, не пълна търпимост на всяка местна култура — но отживелите византийско-татарски начала. Вие искате да млъкне всяка народност , всяко разумно същество да се възхи­щава от цар-колокол и цар-пушка, да няма разлика меж­ду твой и мой, да тържествува само православието, вашето православие, което е по-лошо и от идолопоклонството. В късо казано, вие искате да се даде голям простор на камшика и на попската молитва; вие искате да се върнат народите във века на татарщината.

    Турците, които са агаряни, немците и унгаритe, които са заклети врагове на славянството, най-после целият свят припозна нашето геройство, че то е извършено от нашите собствени мишци. Само вие, нашите покровители, водителите на славянството, само вие казвате: Йок, стрижено!

    Не ви е чист косъмът, бай Аксаков! Не желаеме ние такива покровители. „Всеки, който не е с вас, той е про­тив вас.”

    Кой, та не вашите агенти на 7 и 8 ноември, когато България рискуваше да се закопае на Сливница, ходеха из Румелия да бунтуват же­ните против правителството? Кой в същите тия дни пиеше шам­панско в София за победата на сърбите, та не вашият агент? И защо всичко това? Само за жестоко отмъщение, само за туй, че и в българите се появила капка самостоятелност, че и те са се показали като народ, че и от тях ще се родят авторитети.“

    Коментиран от #52

  • 49 tost

    0 0 Отговор
    Kакво ще стане ,ако утре Русия фалира и народа им започне да гладува?Ще станете по богати или по щастливи?Скъпа била газта,ми купете от Сащ.Скъп бил тока,ми затворете АЕЦ Козлодуй.Руската военна техника не ставала за нищо,ми бракувайте я.Скъп ви бензина и дизела,ми затворете Нефтохима.На мен нещо което не ми харесва ,не го копувам.От 15 год. живея в чужбина и познавам само един руснак ,който работи на летището(управление на полети)в Милано.Що тъй не имигрират руснаците?,уж нямат пари пък скъпите курорти в Италия са пълни с тях.
    Мога да ви дам един пример на двуличие :
    Оня с катъра има БМВ и всеки божи ден се изказва негативно за рашъните.Окей ,обаче бавареца върви с руски бензин(Нефтохим),прибира се у тях включва лампата,телевизора и лаптопа(тока от АЕЦ а елктрониката произведена от комунистите в Китай).Пипа радиаторите ,топли са ТЕЦа работи(с руски газ)
    Руснаците такива,онакива а пък се възползва от техните блага и технологий D:

    Коментиран от #50

  • 50 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "tost":

    Браааво Милано!Прав си в написаното като италиански макарон:)Само не можах да разбера като симпатизираш на "рашъните" що не си се установил там,а си тръгнал да подпомагаш икономиката на лошия Запад със скромния си труд?...При това цели 15 години...Или не схващаш че ако живееше и работеше в бившата СССР и ти щеше като тях да "пълниш" скъпите курорти на Италия?!...Оставам с впечатление че си мазохист/да не кажа глупав/...:)

    Коментиран от #51, #55, #56

  • 51 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "onq s konq":

    Не давай ум на Българите. И не се изказвай от името на Българин.

    Няма Българин който да не знае цветовете на националното знаме.

    Като е толкова лошо в Русия защо всички развити държави се натискат и са готови да се самоунищожат само и само да се доберат до Русия. Справка: наполеоновите войни и световните войни.

    На руснаците им е добре в родината им и затова са готови да умрат за нея. За разлика от продажници като теб.
  • 52 Муха

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "reigan":

    @48 Това е истина. Обаче: Видните ни революционери са казли, че онзи който ни освободи ще ни пороби. Е, руснаците сани освободили... Ревете, че не са спряли до там, а са се месели във вътрешните ни работи и всякакси са се стремяли да ни направят зависими и подчинени на тях. ОК. Факт! Ама защо след като такла ясно ги виждате тези неща така яростно си стискате очите, запушвате ушите, че и от устите ви (пръстите) излизат лицемерие и предубеденост?
    КОЙ, кой?!? ни "освободи от СИВ?! Кой, кой?!?! ни се бърка сега във вътрешните работи и кому сега правителството ни е марионетка?!? КОЙ, кой СЕГА!!! тои РОДИНАТА, затъпява населението, подменя му ценностите и го прави неук роб потребител?! За къв чеп ни е инфраструктура когато няма какво да ядем?! За къв чеп ти е МОЛ като нямаш работа?! Ерго цитирайки видните ни личности от годините преди освобождението трябва много добре да знаете, че трябва всякакси да се борите против намесата на САЩ и ЕС във вътрешните ни работи! Че народът трябва да определя дали ще има АЕЦ или американски ТЕЦ, а не марионетки на хранилка в чуждо посолство!!! Сегашните ни "поробители" са САЩ! Ерго МЕГА лицемерие е да врещиш против нещо в миналото, а това което се случва по даже по лош сценарии в момента се премълчава, само защото поробителят е друг!!!
    ПАК повтарям: сверете ФАКТИТЕ постнати в пост 44, МОЛЯ, моля... изгледайте внимателно
    http://vbox7.com/play:068ded38dc
    Там го казва, не КГБ служител, не русофил, а човек от "кухнята" на имерията на злото САЩ! Човека е остарял и помъдрял, сетил се е, че освен черва и дебело черво човека е човек главно заради ДУШАТА, а тя ще страда сега или на следващият етап!
    Разтуриха целият свят - латинска америка, африка, блиският изток... Всички ги знаят и мразят, но нашите центаджии всякъкси се мъчат да ни убедят, че всички били против руснаците...Лицемерие! Пак! Срам ме е, че на тази изстрадала земя има такива мизерни, необразовани дупедавци!
    PS Странно защо нямаше толкова русофоби преди 1989? Сега русофили в изобилие има и ще има винаги! Попитайте се защо?! Не случайно дори и Хитлер не е посмял да прати българи на източният фронт. А новите ви "господари" ще се посвенят ли?!
    Апропо: "И само ще гледаме онемели огромните верижни машини и мобилни ракетни остановки ,както и навъсените руснаци и орди на Руслан Дудаев накачени по тях с пълно бойно снаряжение преминаващи по "Боковите магистрали" и разполагайки се на ТУРСКАТА НИ ГРАНИЦА." - Смела фантазия на болен мозък, дай да видим действителността:
    http://bultimes.com/v-balgariya-pristigat-oshte-amerikanski-tankove/
    Муле?!
  • 53 jfvnfjnv

    0 0 Отговор
    erdogan ste macka vsicki bravo
  • 54 Пламен

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера всички които, използвате думата РУСОФИЛ какъв ви е проблема. Разбрахме, че сте имали трудно детство на психическа основа. Не е нормално когато някой използва думата Русия без да я оплюва вие да му обяснявате колко е прост ..... . На вас или ви се плаща за да е така или гледате с старите счупени комунистически очила и за вас все още светът е само USA и SSSR. Както казах и Русия и САЩ са империи на които им е през к..а за нас или която и да е страна,. Те биха се намесили само ако имат интерес в нещо. Въпросът тук е, че те имат ИНТЕРЕСИ които защитават, а нашите управници имат ЛИЧНИ интереси за които дупето ни дават/ нашето на народа не тяхното / Какво ви е толкова крива РУСИЯ като в момента нас ни цакат САЩ и ЕС, Ако искате вие си живейте в миналото докато нещата тотално се срутят, а нека Русия е виновна, ТОВА ВАС КАКВО ВИ ТОПЛИ, няма ли сме сметка от Южен Поток !?!?!?!?! ми ОК ако стане Турски Поток да видим каква ни е сметката като плащаме и надценката на турците - ми веднага ви казвам фалит на малкото работещи фабрики, и като десерт драстично увеличение на парното, и усмиФка за домакинствата на газ, но това не е важно ВАЖНО Е РУСИЯ ДА Е ВИНОВНА.
    а
    1) Колко е свободният кеш на Apple (този, който не е внесен в САЩ по данъчни съображения)?
    2) Колко е БВП на Русия?
    Това него разбирам какво искаш да кажеш какво общо има Apple, ти да не ми казваш че е по голям от на свободния кеш на руските олигарси които си държат парите в САЩ /заради Елцин /
    и като си голям GOOGLE маниак я виж колко е БВП на САЩ а после виж колко дължат само на Япония и Китай. После погледни какъв е най големия износ на ВЕЛИКАТА САЩ - БУКЛУЦИ и за къде за Китай, и погледни Китай какво внася най много в САЩ - техника. Пробвай като сравниш резултата който е 1:3 в полза на Китай, да ПОМИСЛИШ за домашно ВСЕЗНАЙКО това до какви заключения води.
    А за КРИМ 1 да кажем,
    1 Украинци = Руснаци / независимо от разногласията /
    Къде ви е бежанската вълна от Украйна ?!?!?! в Русия или....
    2 Кой отиде и направи преврата в Украйна Русия ?!?!? ... САЩ ?!?!? кой
    3 Ако Руснаците идат и направят преврат в Мексико или Канада за да си сложат военни установки там САЩ какво ще кажат да бе слагайте няма проблем, Нека да не забравяме, че Украйна е последната точка за да си завършат САЩ щита.
    А за това колко са силни нато спрямо Русия, ние можем само да гадаем. При положение че те самите не знаят, не знам, вие от къде знаете, Знам само че ако НАТО се чувстваха толкова силни със сигурност, щяха да решат нещата и да смажат Русия в Украйна
  • 55 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "onq s konq":

    Nищо лично ня,просто аз съм си избрал по кой път да вървя в живота.
    На теб като ти харесва исляма,слагай потурите и феса и прав ти път в Турция ли, в Сирия ли?Незнам D:.На мен не ми пречат нито американците нито руснаците,нито даже и чалмите,макар че са ни клали като овце,през турско робство.
  • 56 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "onq s konq":

    Ти тази дума глупав, която е употребяваш за опонентите си, няма ли да е забравиш? Аз ли си бъркам националното знаме та да съм глупав? Вместо да се скриеш малко от срам, ти си тропаш щуротии, и хич не ти дреме на пашкула. Е това ако не е безочие...