30 Ноември, 2015 18:49 10 696 14

Ще има преформатиране на Близкия Изток и на Балканите

  • преформатиране-
  • близкия изток-
  • балканите

Тома Томов смята, че Ердоган е допуснал грешка в казуса с руския самолет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Целият Близък Изток ще бъде преформатиран, а сходна съдба чака и Балакните като това ще е за сметка на държавите, „чертани с моливчето”. Тази прогноза направи в студиото на „Лице в лице” по bTV журналистът Тома Томов.

„Трябва да има сунитска държава, трябва да има кюрдска държава, не може да има държави, които изповядват отвратителен ислямски радикализъм като Саудитска Арабия”, коментира той и допълни, че Катар също не може да се очаква да има стабилно бъдеще, при положение, че се състои от „300 души и една телевизионна станция”.

По думите му със сигурност ще се запазят Иран, Египет и Турция, докато Сирия и Ирак не могат да останат в сегашния си вид. „Турция ще има интересна съдба”, отбеляза Томов във връзка с очакването му кюрдите да се преборят за своя държава.

Според журналиста, турският президент Ердоган е допуснал грешка при свалянето на руския Су-24. „Той се държи като султан, мисли, че Сирия е част от великата империя”, коментира Тома Томов и допълни, че не смята, че южната ни съседка е действала по съвет от САЩ.

Той лансира и тезата, че Турция и Саудитска Арабия стоят зад атаките със зарин срещу сирийски градове, като след това Реджеп Ердоган е опитал да принуди Барак Обама да се намеси със сила в Сирия. Американският президент обаче е избегнал попадането си в капан, подобен на този с така и неоткритите ядрени оръжия на Саддам Хюсеин.

Според Томов, ситуацията ще позволи на Русия да вкара модерно въоръжение в Сирия и да контролира небето. Той обаче не очаква обединение на усилията срещу „Ислямска държава”, докато Обама е в Белия дом. Той посочи, че САЩ навлизат в изборна година и едва през 2017 г. следващият президент ще дойде на власт, докато тогава в Германия и Франция ще се готвят за вот.

Какво предстои за нас (и не само)?

Той сравни Балканите с „млади вулкани”, като посочи, че има държави, „създадени от Дейтънското споразумение” с „танцуващи граници” и население, събрано на едно място от война (явно се визира Босна-б.р.).

„България като страна в ЕС има едно прилично бъдеще като част от „Златния милиард”, отбеляза журналистът.

По думите му през следващите 20 години се очаква най-голямото научно развитие за последните 50 000. Затова и каквото и да решат политиците на климатичния форум в Париж, събитията ще се определят от технологичните компании, създадени от млади хора и работещи в момента „в гаражи”.

Според Томов скоро може да стигнем до безсмъртието, а даже и сега хората на Земята са твърде много, като едната версия е, че планетата ни не може да издържи повече от 1-1.5 млрд. души, а другата е, че всички трябва да сме равни, което е трудно постижимо.

Към момента избиваме останалите животни в името на собствения си растеж, смята журналистът. „Превърнахме земята в концлагер”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Карло

    4 1 Отговор
    Има логика във всичко което казва, само забравя 1 фактор - божията ръка, а именно че бъдещето не зависи от хората
  • 2 angel budinov

    1 1 Отговор
    Абсолютно дон,обаче комунист на божия ръка вярва ли а
  • 3 българин

    5 1 Отговор
    С кюрдите сме от еди корен. В Кюрдестан, като разберат, че съм българин, се отнасяха с уважение и внимание и всички казват " нали сме братовчеди", "нали сме роднини ". Горд и твърд народ, достоен да има държава.
  • 4 Иван

    4 1 Отговор
    Много точно и право написано. Браво! Евала!
  • 5 Гост

    3 0 Отговор
    Най-умния и кадърен български журналист! Благоговея пред такива умове!!!
  • 6 анонимен

    0 0 Отговор
    Аман от руски възпитаници. Турция е "направила" грешка като свалила руския самолет. Той и и има още един от този род само че социолог Иво Христов, правят струват не дават косъм да падне върху русия.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "анонимен":

    Въпроса не опира само до това руски ли си или не, а преди всичко дотова по рождение имаш ли нещо в главата. Като не си на неговото ниво поради едната или поради другата причина, нормално е да викаш "аман", щото за друго явно не ставаш.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "анонимен":

    Сигурно и германския вицеканцлер е руски възпитаник, защото осъди свалянето на руския бомбардировач? Доста си нелеп и ограничен с подобно съждение, щом делиш истината на държавен и географски признак.
    Аз ще каза - аман от ........ като теб!!!
  • 9 Без фес в ЕС

    2 3 Отговор
    Турция трябва да бъде наритана здраво за да разбере къде и е мястото.Това,че американците изсипват милиарди там не значи че Турция е велика сила.Това си го помисли оня гаджал Ердоган но много бързо може да усети руската тояга.

    Коментиран от #10

  • 10 Бхд БхД

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Без фес в ЕС":

    Ти с такава омраза ще стигнеш само до бобец за вечеря

    Коментиран от #11

  • 11 Без фес в ЕС

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бхд БхД":

    Добре,че не си ми на левачката,че да усетиш кой ще изяде ритника ибрикчия.
  • 12 Интересн

    0 0 Отговор
    Интересно съждение на господин Томов. Работата е в това, че политическата и военна ситуация се мени непрекъснато. Русия воюва крайно ограничено в Сирия - само мъничко военно въздушни сили, което навежда на мисълта, че се изпробват някои видове оръжия и се подготвят кадри за ситуация на реални бойни действия. Турция непрекъснато променя тактическите си цели, подчинявайки се на остарели имперски амбиции, което може само да и навреди. Кюрдите вече са реална военна сила с боен опит, необходим за бъдещ Кюрдистан, който Щатите имат намерения да създадат, а напоследък към тази идея се присъедени и Русия.
  • 13 Morgoth

    0 0 Отговор
    За драстична разлика в положителна посока за цялото човечество трябват две неща:
    1. Централизирано световно управление - частично демократично, но с лек диктатурен уклон. Което да наложи непопулярни мерки в посока ликвидиране на бедността и редуциране на населението на цялата планета (т.е богатите да спрат да богатеят, а бедните да спрат да се плодят като зайци).
    2. Термоядрен реактор, който да даде огромно количество евтина и екологично чиста енергия, като същевременно премахне нуждата от петрол и съпътстващите го войни.
    Работата и по двете неща е започнала малко след втората световна война. И двете все още са до под крушата - ООН никой не ги бръсне за слива, а реактора на ИТЕР който се строи в момента не е ясно дали ще дава или ще хаби повече енергия.
    Примирете се, че по-добър от сегашния свят надали ще се появи през първата половина на този век.
  • 14 име

    0 0 Отговор
    това е пророкът Тома или Тома Неверни? това прогнози ли са или планове ,за които не знаем????????????