4 Декември, 2015 10:42 20 668 16

„Гражданската отговорност“ може да падне с 50 лв. при онлайн полица

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • автомобили-
  • кодекс
„Гражданската отговорност“ може да падне с 50 лв. при онлайн полица - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поевтинее до 50 лв., ако бъде въведено електронното застраховане, стана ясно по време на дебата по Застрахователния кодекс в икономическата комисия на парламента.

Поправките в закона срещнаха съпротивата на Комисията за финансов надзор и спорните текстове бяха оставени за разглеждане в началото на следващата седмица. Повече от месец застрахователите настояват в новия закон да бъде разрешено онлайн сключването на застраховки. И тук започват споровете.

Да се удостоверява или не с електронен подпис договора, или със стикера на предното стъкло при "Гражданската отговорност".

Финансистът Борислав Богоев увери пред БНР, че за идентификацията има нотариален сървър, електронният запис в централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и той служи за доказателство, че там имате ценна книга.

Тогава заместник-председателят на застрахователния надзор Ралица Агайн попита.

Какво се случва с писмената форма на договора при обаждане по телефона, когато няма размяна на подписи, впоследствие при спор е невъзможно за потребителя да докаже съществуването на договора? Това попита Агайн.

А Делян Добрев от ГЕРБ коментира, че ще се даде възможност при конкуренция и при сключване на договори онлайн цената на тази гражданска отговорност да падне с 20-30-40 лева.

„Една от най-съществените промени, която вчера направихме е да подкрепим отпадането на тази забрана за онлайн застраховането, защото според мен това е основният интерес на потребителите в този кодекс за застраховане. Причината е, че ако позволим онлайн застраховането, това означава, че тази застраховка ще бъде по-евтина”, разясни пред БНТ Делян Добрев.

По думите му предложението е добро от една страна заради конкуренцията между различните застрахователи и публичността на техните оферти, от друга страна поради факта, че ще отпаднат застрахователните брокери. Защото,

когато си сключиш застраховка онлайн с кредитна или дебитна карта,

няма нужда да се наема застрахователен брокер, който да търси клиенти и съответно да получава отстъпка за това, че е намерил определени клиенти.

"Тези отстъпки никак не са малки. Те варират между 15-20%, 30-40%, в случаите с автокаско. Бихме могли спокойно да кажем, че от една застраховка „Гражданска отговорност”, която за следващата година вероятно ще струва между 150-200 лв. за различните видове автомобили и различните застрахователи, онлайн застраховката ще спести между 20 и 40 лева", изчисли Добрев.

Той смята, че поскъпването на винетките ще бъде компенсирано с поевтиняването на застраховките и така разходите за шофьорите няма да се променят.

Така спорните текстове бяха прескочени, за да бъдат окончателно изяснени. Кодексът за застраховането трябва да бъде приет до края на годината, за да не последват санкции за България.

Преди седмица бивши заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) и сдружения стартираха подписка срещу забраната за онлайн застраховане и запазването на стикера като неделима част от „Гражданската отговорност”.

По думите на Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи

не би имало грешки при онлайн застраховането, както няма при самолетните билети.

Той каза, че 11 компании подкрепят да има възможност за онлайн застраховка. Обект на подписката е и завишаването на правомощия на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор”.

Бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов припомни пред радио "Дарик", че забраната за онлайн застраховка ще бъде прецедент в Европейския съюз.

„Към момента по данни на КФН има над 600 000 незастраховани автомобила в България с застраховка „Гражданска отговорност”. Моето лично наблюдение е, че ако има възможността да се сключва онлайн застраховка, вероятно тези незастраховани автомобили ще намалеят, т.е. ще се даде възможност за по-голяма редовност на застраховката и повече сключване”, обясни той.

Аргументите за забраната, че ще има грешки при попълването на цифри и букви и че всеки ще може да продава онлайн застраховки на пазара са несериозни според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

„За мен най-близкия пример е когато си купуваме самолетен билет. Сами си въвеждаме изписването на името на латиница, номера на паспорта, ако е необходимо, сами плащаме с дебитна или кредитна карта, и накрая този запис е в системата на авиокомпанията. Отивайки на летището дори не е необходимо да носим нещо разпечатано, а само по нашите паспортни или лични данни системата ни разпознава и ни допуска да ползваме тази услуга”, посочи Тодоров.

Към момента 11 компании подкрепят възможността за онлайн сключване на застраховката гражданска отговорност по думите на Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    4 0 Отговор
    Крайно време е посредниците по веригата да отпаднат!
    Лапачите на комисионни и стикери да спрат, а цената на застраховките ще падне с около 15-20% по ГО. Това ще последва и за КАСКО-то.
    Електронната полица е излизане на светло...и на доста добри цени.

    Коментиран от #8

  • 2 некойси

    4 0 Отговор
    Всички по хранилката ще се изкъртят да роптаят срещу електронното застраховане.
    Ще станем свидетели на най-върлия лобизъм.
  • 3 Jack Bauer

    5 0 Отговор
    Ами като "избомбиха" винетките с +30лв сега поне гражданската да компенсира малко.

    Коментиран от #6

  • 4 СС

    3 0 Отговор
    Дано да стане он-лайн не само Го , а и всички разходи в т.ч. и винетката !? Предното стъкло е като лице на кукер :)) от стикери .
  • 5 диан

    3 1 Отговор
    ВИЕ НЕ ЧЕТЕТЕ
    пише МОЖЕ да падне с 50 лв
    и на тотото казват МОЖЕ да спечелите ....
    НО МОЖЕ И ДА НЕ МОЖЕ
    и какво ще ни се падне?
  • 6 jambazina

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    Нищо нема да падне, просто едни хора искат да приберат едни пари от други хора.
  • 7 dEEE

    1 1 Отговор
    Тоя Добрев изобщо знае ли къв си го вкарва с това изказване!? Първо е некомпетентен - онлайн застраховане има от 10 години, а цената все си се качва... Като не падне цената догодина кво праим - "Еми извинявайте ама ГЕРБ пак сгрешихме..."
  • 8 Биг Брадър

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Ти кой си? Асен Христов от Евроинс? Или някой от платените му мажоретки???

    Коментиран от #13

  • 9 the architect

    0 1 Отговор
    А дали намалението не за да окрупни застрахователния бизнес и да оптимизира дейността. Първата година спестяване на 30% за посредниците за застрахователя, а за нас 15-20%. Втората година какво ще е - увеличение на застраховките , защото в Европа най - ниските застаховки ГО за в България и увеличаване на гаранционния фонд.
  • 10 Симеон

    0 1 Отговор
    За пореден път българина е избудалкан и претакован...
    Първо: Няма такова нещо, като многократно повтаряната "изрична забрана" за онлайн гражданска. Няма! Ако си бяхте дали труда да прочетете проекта, щяхте да знаете,че в първоначалния текст имаше изключение, което всъщност позволяваше онлайн гражданска. И в коригирания текст се допуска издаването на гражданска онлайн. Защо и кой лъже?
    Второ: Появяват се някакви "професионалисти" - бивши зам-шефове на КФН и реват - ние сме против стикерите и т.н. Ами като сте против защо не ги махнахте като бяхте вие отговорни? Отговор: защото сега им обещаха постове и облаги ако бутнат Кодекса на Агайн. Ама защо? Защото Агайн пречи на някой. На кой? Ами на кой му спряха сделката по поглъщане? Ами кой собственик на застрхователна компания е съученик на Цв. Цв.? Ами Делянчо дето се появи по БНТ и обяви позиция от името на ГЕРБ без да я е съгласувал на кой е заднолизец? На Цв. Цв.?
    И така депутат от ГЕРБ, човек на Цв. Цв., който е съученик на един собственик на застраховател лъже за позицията на управляващата партия. Защо?
    Защото въпросния собственик на застраховател няма средства да изпълни изискванията на новия Кодекс в часта му, касаеща Платежоспособност 2. И затова
    дава някой лев на адвоката, дето бръмчи на 30% от обезщетенията на пострадалите, обещава на Богоев да го направи шеф на КФН и т.н. и те писват за глупоста с "изричната забрана".
    Трето: Влизаш с един сайт, цъкаш тука-там, плащаш и си получаваш полицата. Лесно и просто, нали? Качваш се колата след 3 минути размазваш депутата Деаянчо. И се
    оказва, че гражданската дето си я рапечатал, е фалшива. Защото можете да си купувате кюлоти и чепици по интернет, ама в България да си купиш по интернет
    нещо, което струва 10 000 000 /десет милиона!/ лева е малко... рисковано, нали? Защото тая "гражданска" всъшност е задължение застрахователя да покрие щети причинени от вас на стойност до 10 млн. лв.
    И като сте с фалшива полица ще трябва да си ги извадите от джобчето! Обаче на кой му дреме, нали ще е спестил 5 лева като я е плащал онлайн.
    Има още много по темата - кой колко печели от гражданската, защо ИТ компаниите дето се застъпват за онлайна, не се застъпват за свързаноста между ГФ и КАТ и прочие...

    Та така - има лобизъм, но не точно такъв, какъвто го представят някои политици и "журналисти", които не могат да си напънат малко сивите клетки, просто лобиране
    в полза на определени застрахователи, които не могат да изпълнят критериите на Платежоспособност 2 и се мъчат да забавят/отложат новия Кодекс за а могат да се
    нагушат за последно.
  • 11 невярващия

    2 1 Отговор
    Дай боже това да се случи "което е просто невероятно"!ОБЕЩАВАМ С ПАРИТЕ КОИТО ЩЕ ИКОНОМИСАМ ЩЕ КУПЯ РАКИЯ ДОМАШНО СВИТИ ЦИГАРИ И СЛАНИНА ПОДАРЪК НА БОЙКО БОРИСОВ А ПОСЛЕ ЩЕ МУ ХОДАТАЙСТВАМ ДА СЕ ЛЕКУВА В НАШАТА БОЛНИЦА.... ще си спазя обещанието.
  • 12 пич

    1 1 Отговор
    И дядо Нане с ладата от село ..дето няма компютър ще си въведе застрахователните данни и ще си бръмчи...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 по темата

    0 0 Отговор
    50% - глупости.
  • 15 мони

    0 0 Отговор
    "Гражданската отговорност" няма да поевтинее.
    Това е заглавието на другата статия.Яко..!И винетката също, и пътищата ще станат като в Европа....и няма да се краде от тях Съда ще стане истински съд...мечти,мечти....
  • 16 Бонус малус

    0 0 Отговор
    Уважаеми съкоментатори... Спасението ни е въвеждане да системата Бонус - малус, тогава цената 1.40 за стикер ще Ви се види смешна. Истината за тези 30-40-50... лева по-малко е в тази система. Нямаш виновно причинени щети на трети лица - плащаш минимума. Джигитите да плащат и по 10 000 лева, а не сега всички да плащаме завишените цени за да им покриваме разходите изплатени като щети от компаниите. Има с и други начини за транспорт освен автомобила - ховърбордове, тротинетки... и така 3 или 5 години докато пак им падне цената на застраховката без нарушения. Всичко друго е лъжа и измама и догодина ще плащаме по 400-500 лева споделена с безнаказаните Джигити застраховка. Дано новия зам. председател на КФН да освободи ръчната спирачка за тази система дърпана успешно докрай вече ХХ години от "специалистката" Агайн... получавала заплата от 14 000 на месец...