Last news in Fakti

13 Декември, 2015 09:36 3 820 10

В очакване на Давутоглу

  • дейвид камерън-
  • давутоглу-
  • сирия

България отново има шанса да се превърне в ключов играч не само в преговорите на Турция с ЕС, но и в разрешаването на кризата в Близкия изток

В очакване на Давутоглу - 1
Снимки: Фейсбук/Бойко Борисов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ще посети България на 15-и декември. Очаква се той да разговаря с премиера Бойко Борисов по въпроси, свързани със сигурността по границите и договореностите на Турция с Европейския съюз.

Това ще е втората среща между двамата политици в рамките на месец. Борисов летя в средата на ноември до Истанбул, за да вземе участие във форума „Миграция и развитие”.

След България, турският премиер ще посети и Брюксел,

където на 17-и декември се очаква представители на ЕС да отворят глава 17 - икономика и парична политика, от преговорите по присъединяване на Турция към Общността.

В края на ноември Евросъюза и Турция постигна споразумение, вследствие на което на южната ни съседка ще бъдат отпуснати 3 млрд. евро, за да се справи с приема на сирийските бежанци.

Миналата седмица представители на сирийската опозиция се договориха на среща в Рияд за започването на мирни преговори с режима на президента Башар Асад. Тяхната цел е договаряне на край на продължилата над 4 години гражданска война в Сирия.

Турция настоява за оттеглянето на Асад като гаранция за мирния процес в страната. Неофициално се очаква на разговорите в София Давутоглу да сондира позицията на България по въпроса. Бъдещето на Асад е било засегнато и при визитата на британския премиер Дейвид Камерън. Лондон е на мнение, че сирийският президент може да участва в мирния процес преди да се оттегли. Дни след посещението си в България Дейвид Камерън получи подкрепа в парламента за нанасяне на въздушни удари по позиции на Ислямска държава в Сирия.

Вече е известно, че през януари ще започнат мирни преговори между режима на Башар Асад и представители на бунтовническите фракции. Анализатори очакват те да бъдат трудни и продължителни. Това може да засили бежанския поток към Европа.

Може да се очаква, че едно от направленията да е отново към България след като ЕС даде ясни сигнали, че е готов да засили своето присъствие в Егейско море, за да пресече мигрантския натиск през Гърция и Западните Балкани до Германия.

В очакване на Давутоглу

"Важно е обаче Европа да има здрави външни граници и тук,

в България, може да видите премиер и правителство, които са отдадени на тази цел", посочи Дейвид Камерън при визита си в началото на декември месец у нас. Британският премиер не пропусна да отбележи, че българските власти имат да охраняват морски и сухоземни граници, и тук наистина може да се научи много - как нещата могат да се направят, ако са приоритетни.

„Така че ние трябва да ги подкрепяме за важната работа, която имат”, каза Дейвид Камерън пред българския премиер.

„Великобритания винаги се е грижела и винаги ще се грижи за собствените си граници, ние не сме част от шенгенската зона”, припомни обаче Дейвид Камерън. Той не пропусна да припомни, че е Необходим е по-тесен обмен на информация в борбата в тероризма. Трябва да разбием Ислямска държава в Ирак и Сирия, припомни от София британският политик.

Посещението на Дейвид Камерън е втората визита на премиер от Острова

у нас след тази на Тони Блеър през май 1999 - а година. Тогава Блеър идва на официално посещение в България по покана на президента Петър Стоянов. Визитата става в разгара на Косовската криза. При посещението си Блеър изразява подкрепа за членство на България в НАТО и Европейския съюз.

От своя страна България застава зад позициите на Запада и не отваря въздушното си пространство за преминаване на руски самолети с хуманитарна помощ.

Лондон не забравя жеста и Петър Стоянов посещава официално Острова по покана на Тони Блеър през юли 2001 - а г.

Визитата на Камерън ще се запомни както с посещението в механа и наблюдаване на нестинарски танц, така и с

полета на правителствения самолет с двамата премиери на борда

от София до Бургас, а оттам с хеликоптер до Елхово.

Бойко Борисов заведе британския си колега именно на граничните ни пунктове с Турция и за да се убеди Камерън сам, че нашата сухопътна граница с Турция е по-дълга от тази на Гърция с Турция. Дължината на бългро-турската сухопътна граница е 259 километра, докато на гръцко - турската сухопътна граница е 150 километра.

В същото време Атина и Анкара получават финансиране от Общността за опазване на външните си граници от бежанския поток, а България – не.

На една от последните Срещи на върха в Брюксел българският премиер показа на останалите държавни ръководители карта, за да им докаже, че нашата страна е подложена на не по-малък бежански натиск от Гърция.  

В рамките на две седмици в София приема двама ключови политици: Дейвид Камерън и Ахмет Давутоглу.

България отново има шанса да се превърне в ключов играч не само в преговорите на Турция с ЕС, но и в разрешаването на кризата в Близкия изток. Анкара се нуждае неин съсед да стане неин адвокат в преговорния процес. Гърция вече даде ясен сигнал, че не желае да бъде, остава България да се възползва от тази историческа възможност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    3 0 Отговор
    Никакво влизане на Турция в ЕС.Това е общност на европейски християнски ценности.Азиатски ислямисти нямат място там.Който иска да става адвокат на Турция.Нашите дедо кръв са проливали за да спрат тази измет по пътя към Европа те сега ще ги канят.

    Коментиран от #3

  • 2 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Бойко като целуне този козел
    поне да му олиже мустака
    по европейски
  • 3 132

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Така хубаво сме ги спрели, че до Виена са стигнали. Стига глупости, голям ни е келепира да си преписваме чужди заслуги, как някой не се похвали с нашите банди в Европа и Америка, че са много добри, а те са. Класа сме там. Няма такова нещо като общност на европейските християнски ценности. Това е общноста на единната икономическа облага. Има само 2 раси на света. Богати и всички останали.
  • 4 ГЕРБ И ДПС ВЪН

    1 0 Отговор
    И РЕФОРМАТОРИ И ПАТРИОТИ ТРЯБВА ДА МИНАТ В ОПОЗИЦИЯ ,ДА СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ МАФИЯТА ГЕРБ ,ДПС И АБВ
  • 5 Рачко Пръдлето

    1 0 Отговор
    България има историческата възможност гаджалите да не помиришат даже ЕС, това и само това! Останалото е поддръжка на терористите от ИД, а Турция, Катар и Саудитска Арабия са точно такива!
  • 6 Ранко

    1 0 Отговор
    Пригответе си сапунчетата.Боко ни продава на Гаджалите вече....Турците ще вземат милиардите евро,и ще пуснат бежанците в Б.я.И понеже сме последна граница на Европа,сме длъжни да ги задържим.Хак да ни е..
  • 7 аау

    1 0 Отговор
    доклад от 18 август 2015 година, който посочва СХЕМАТА как се източва държавния бюджет чрез определени обществени поръчки на Държавен фонд земеделие. Докладът е изпратен до ОЛАФ, АФКОС, както и на ДАНС. И Е ТАКА ЗА ВСИЧКИ
    ФОНДОВЕ.http://afera.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B8.html
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ник

    1 0 Отговор
    Любен Каравелов - Който българин не милее за отечеството и не мрази турците и турция, да знае че е мразен от мен!
  • 10 Бравос

    1 0 Отговор
    Е, ами то това остана да изц.ъка боковото правителство - да помогнем на Турция да влезе в ЕС, където НЯМА МЯСТО! Турция е държава от друг свят, а влизането и в ЕС би означавало вече да няма никакви спънки да ни прегази по всякакви начини. А и особено важно е, че ще загубим голямото си предимство, че играем посредник между турската и европейската икономики. Т. че - престъпление спрямо България би била подкрепата на правителството за амуджите!