Last news in Fakti

8 Февруари, 2016 23:31 1 732 0

Иранците са миролюбиви хора

  • хаджар фиюзи-
  • иран-
  • миролюбиви-
  • хора
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

11 февруари е Национален празник на Иран, на който иранците честват победа на Ислямската революция. По този повод потърсихме д-р Хаджар Фиюзи, която е дългогодишен преподавател по персийски език в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Живяла е дълго години и в Иран, и в България. Автор е на множество преводи, включително и на творби на Николай Хайтов, Йордан Радичков, Павел Матев на персийски език. Сътрудничи на Културното представителство на Иран и популяризира иранската култура. Носител на много награди.
 

Как се промени Иран през последните години?
Иран носи корените на древна цивилизация в себе си и е доказала, че може да се ориентира каква политика да предприеме, така че да запази своята автентичност и да е в синхрон със световната политика. В Иран 12 години имаше ембарго, имаше проблеми с ядрената програма. Ядрената политика на Иран е насочена към битието на хората, за създаване на електричество. Международните експерти установиха, че Иран спазва разпоредбите. Така отношенията със САЩ и други страни се подобриха. Иранците са благородни хора, беше им много трудно през годините, особено по време на войната с Ирак. Дадохме много жертви, но останахме сплотени като народ. Иран никога не е  била нападателна държава. Ние винаги сме заемали отбранителна позиция. Това е в нашата народопсихология. Ислямът, който е официална религия в Иран, има за цел да накара хората да живеят в добри отношения.

Има много мнения обаче, според които ислямът е войнствена религия...
Ние сме шиити и се стремим да бъдем мирни, да подхождаме с добро. Това  е заложено в Корана, как обаче се тълкува, вече е отделен въпрос. Професор Цветан Теофанов, който е превел Корана на български език, каза, че в него няма агресия, за която сега някои говорят. Ако имате предвид талибаните, при тях може да има много измислици, свързани с Исляма. Истинските мюсюлмани в Иран никога не биха извършили терористични актове. Това е против принципите на иранците. Те държат много на семейството. Едно общество ще е здраво, само ако семейството е здраво. Много голяма роля за това в Иран имат жените, което вече имат и голяма обществена роля.

Много хора смятат, че жените в Иран са потискани, така ли е?
Работила съм в Иран дълги години, във фабрики, университети, не съм виждала такова нещо. Може да има подобни прояви в някои отдалечени райони, но такива неща има и в други поизостанали части на света. Иранците са интелигентен народ. Много иранци заемат престижни длъжности по света. В образователната система има повече жени. В началото на Революцията жените не можеха да учат право, да стават съдии, с аргумента, че те са по-емоционални, но сега това се промени и има много жени в правосъдната система. Жената има важна роля в семейството. Ние, иранците много държим на чистата храна. Магазините ни, сградите ни са на световно ниво. Лекарите ни също са много добри. При нас 75% от лекарствата се поемат от държавата. А голяма част от медикаментите се произвеждат в Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА